Worldcon Dublin 2019

Takana on huikea viikonloppu tieteis- ja fantasiakirjallisuuden parissa Dublinissa. Muistanette että Worldcon, maailman vanhin tieteiskirjallisuus-tapahtuma vieraili Helsingissä 2017. Siitä lähtien olemme suunnitelleet matkaa Dublinin Worldconiin. Nyt onkin sitten kahden vuoden nousukiidon jälkeinen masis. Coni jatkui vielä maanantaina viimeisin paneelein ja päättäjäisseremonioin, mutta me jouduimme palaamaan kotiin jo sunnuntai-aamuna. Se harmittaa sillä sunnuntaina olisi ollut vielä paljon kiinnostavaa nähtävää. Lisäksi coni-ohjema vei meidän ajan niin täydellisesti, että emme ehtineet käydä yhdessäkään museossa saati Dublinin kuuluisassa Trinity College libraryssä, joka on näyttävyydessään huikea.

Mutta mitä kertoisin Worldconista? Tai mistä aloittaisin, sanottavaa kun on niin paljon. Tai oikeastaan, sanottavaa on melko vähän sillä tapahtumat puhuivat itse puolestaan, mutta teille jotka ette paikalla olleet lienee kiinnostavampaa jos kerron kuitenkin jotakin.

Kuten parin vuoden takaisessa postauksessa mainitsin, tapahtumaan ostetaan jäsenyyksiä. Jäsenyys oikeuttaa osallistumisen tapahtumaan kaikkina päivinä. Mitä aiemmin jäsenyyden ostaa, sitä edullisemmin sen saa. Pääosa myöskin tapahtuman ohjelmien osanottajista maksaa jäsenyyden kuten kaikki muutkin kävijät eikä esiintymispalkkioita makseta. Tapahtuma on ns. jäseniltä jäsenille. Mitään sisäänpääsylippuja ei myydä, mutta joissakin tapahtumissa on ollut saatavana ovelta päiväjäsenyyksiä. Tosin, jos tapahtuma on loppuunmyyty, kuten Dublinissakin kävi, päiväjäsenyyksiä ei välttämättä saa. Me ostimme jäsenyydet noin 1,5 vuotta sitten.

Yksi suosittu oheistoiminto tapahtumassa on ns. ribbonien eli nauhojen keräily. Niitä saa tapahtumajärjestäjiltä, myyjiltä, ohjelmaosanottajilta sekä muilta conivierailta. Jotkut kävijät yrittävät tietysti kerätä niin monta ribbonia kuin mahdollista ja jäsenkortista roikkuvat yhteenliimatut nauhat voivat viistää maata. Muutama hieno ribboni jäi tällä kertaa saamatta, mutta muutoin olen varsin tyytyväinen saaliiseeni.

Dublinissa keräämäni ribbonit. Kaksi ylintä ovat vain pieni murto-osa tapahtuman kaikista ribboneista.
Loput ovat tulevien tapahtumien tai muiden tapahtumakävijöiden jakamia.
Finncon 2020 on ensimmäinen Finncon joka jakaa ribboneita./
All ribbons I collected in Dublin. Top two are just a mere fraction of all event ribbons.

Rest of them are given by future events or other members.
Finncon 2020 is the first Finncon to hand out ribbons.

Nähtävää on paljon. Vaikka tapahtuma keskittyy scifi- ja fantasiakirjallisuuteen, ohjelmaan sisältyy paljon muutakin kuten historiaan, tv-sarjoihin, elokuviin, cosplayhin ja avaruustutkimukseen liittyviä paneeleita ja esitelmiä. Pelkästään perjantain ohjelmaan oli kirjattu muutamaa vaille 300 erilaista luentoa, työpajaa, paneelia, konserttia, näytelmää tai muuta ohjelmaa. Väkisinkin käy niin että kiinnostavat tapahtumat menevät päällekkäin joten on pakko valita. Lisäksi tapahtumassa on tietystikin myyntihalli, josta voi ostaa kirjoja, sarjakuvia sekä muuta oheistuotetta. Itse olin ehkä hiukan pettynyt myyjien määrään, mielestäni niitä oli Helsingin tapahtumassa enemmän, tosin muisti voi pettää. Oheistuotteita ja fanitavaraa olisi voinut olla enemmänkin. Nyt suurin osa myyntipöydistä oli kirjoja, joka tietysti kirjallisuustapahtumassa on ihan ok. Ostoksiin ja tuliaisiin palaan toisessa postauksessa.

Alla lista ohjelmista joissa itse kävin. Isäntä osallistui osin samoihin, osin eniten itseään kiinnostaviin juttuihin. Jokainen ohjelma kesti 50 minuuttia, joten huomaatte että ajan saa hupenemaan yllättävän nopeasti. Jos todella käyttää koko päivän tapahtumassa, voi aloittaa aamujoogalla ja päättää päivän konserttiin yöllä. Koko ohjelmaa voi tutkailla täällä, tosin en tiedä miten pitkään se on siellä näkyvissä tapahtuman jälkeen. Näin jälkeenpäin ajateltuna, omat suosikkini nähdystä ohjelmasta olivat astronautti Jeannette Eppsin NASAN koulutuksen esittely sekä tulevien kuulentojen paneelikeskustelu, kirjailijat ja heidän lemmikkinsä (paljon kissakuvia!), peruukkivinkit, fantastinen matkaopas jossa kirjailijat antoivat matkavinkkejä kirjojensa hahmoina, huikea cosplay-kisa sekä tietysti suosikki-kirjailijani nimmarin saaminen.

Vaikka tapahtuma oli huikea, oli tapahtumajärjestäjillä paljon haasteita valtavan ihmismäärän hallitsemisessa. Suositut ohjelmat aiheuttivat jonotuskaaosta, eikä jonojen ohjaamiseksi ollut aina riittävästi henkilökuntaa. Liian monta suosittua tapahtumaa oli aivan vierekkäisissä tiloissa, joten pienehkön aulan kapasiteetti ei tahtonut riittää jonottamiseen. Onneksi järjestäjät osasivat kuitenkin ottaa oppia edellisistä päivistä ja jonoista ja muokata systeemiä tarpeen mukaan. Vaikkakin talon henkilökunta kävi ajoittain sitä sotkemassa. Suurin virhe oli pistää Masqueraden ja muutamien muiden suosittujen tapahtumien jonotuspaikka ala-aulaan jossa ei ollut tilaa jonottaa joten jono oli ohjattu ulos. Se ei ollut hyvä idea mm siitä syystä että Dublin on rannikkokaupunki jossa tuulee lähes koko ajan, ja ainakin tämä viikonloppu oli myös melko sateinen. Onneksi he päättivät avata sisäänpääsyrannekkeiden jakamisen etuajassa kun alkoi sataa. Pointsit siitä. Negatiivista oli myös se että joidenkin paneelien moderaattorit eivät oikein osanneet hoitaa hommaansa ja pitää keskustelua aisoissa. Jotkut paneelit siis eivät niinkään käsitelleet sille annettua aihetta. Myöskään kaikki paneelien osallistujat eivät olleet yhtään etukäteen valmistautuneet paneeliin. Kaikenkaikkiaan tapahtumasta jäi kuitenkin hieno fiilis ja into osallistua uudelleen.

Jos vielä näin jälkikäteen jotain itse haluaisi omassa coni-kokemuksessa petrata niin uutislehtiset! Niitä julkaistaan kahdesti päivässä ja niistä saa hyvää tietoa päivän tapahtumista sekä muusta tärkeästä, kuten ohjelmanmuutoksista niille jotka ei käytä Grenadine-appsia. Tajusin uutislehtiset vasta viimeisenä iltana, hyvä minä. Toinen juttu on kengät: vaikka ohjelmissa on pääasiassa kaikille istumapaikka, suuri osa tapahtumasta on seisomista jonossa sekä kävelyä paikasta toiseen. Mulla oli mukavat matalat kengät, mutta sateinen sää kasteli conikengiksi suunnittelemani balleriinat ja jouduin ostamaan vettä pitävämmät. Upouudet kengät ilman sisäänajoa eivät ole hyvä idea matkalla jossa on paljon kävelyä ja seisomista. Rakothan siitä tuli, jo heti toisena matka-päivänä. Lisäksi eväät eivät ole huono idea, kun konferenssikeskuksen ravintolaruoka saattaa olla hintavaa.
Jos haluat tietää tapahtumasta vielä lisää, vastaan mielelläni kysymyksiin kommenttiboksissa.

We have awesome weekend with the scifi and fantasy literature in Dublin behind us. You might remember that worlds oldest scifi literature con visited Helsinki Finland in 2017. Since then we have been planning a trip to Worldcon Dublin. After two years anticipation and excitement, we are slightly depressed now. Monday was the last day of the convention, but we had to return to home already on Sunday morning. It is slightly upsetting, because there would have been so much to see on Sunday too. Also the actual event took so much of our time, we didn’t actually had any time to visit museums nor even the famous Trinity College library, which is awesome.

But what can I tell about the Worldcon? Or where to start, there is so much to say. Or actually there is very little to say, because the event was speaking for itself. But for those of you who weren’t there, it is probably more interesting if I say atleast something.

Like I told you on my post couple years ago, event only sells memberships. Membership qualifies you to take part on the event every single day. The earlier you buy, the cheaper you get it. Most people taking part on the actual programs also buy memberships, there is no performance fees payed. Event is from members to members. There is no any other entrance tickets sold, although some events have sold day memberships passes at the door. However, if the event is sold out, like in the case of Dublin, there won’t be day memberships. We bought our memberships about 1,5 years ago.

One popular pastime at the event is collecting so called ribbons. You can get them from random event staff members, sellers, program participants and other con members. Some members like to collect as many as they can, so that their ribbons are almost dragging on the floor. I missed out on couple cool ribbons, but otherwise I was pretty happy with my ribbon catch.

There is a lot to see. Even though programs are mostly concentrating on scifi and fantasy literature, program also include other stuff relating to history, tv-series, movies, cosplay and space exploration. On Friday program alone, there was almost 300 separate lectures, talks, workshops, panels, concerts, plays or other programs. You can’t avoid interesting programs to clash, so you just have to pick the best ones. Also there is large hall for sellers. Mostly books and comics but also other fan products. Personally I was just a tad disappointed on the amount of sellers. I think there was more in Helsinki Worldcon. I might remember wrong, but in my opinion there could have been a bit more fan merchandise. I come back to the issue of what did I buy on another post.

Löysimme DeLoreanin, mutta missä ovat Marty ja Doc?
Ehkä he menivät takaisin tulevaisuuteen?/
We found DeLorean, but where are Marty and Doc?

Perhaps they went back to the future?

Below you can see a list of programs I went to. Hubby went partially to the same programs and partially to others which were more interesting to him. Each program was 50 minutes long, so you can see that it is very easy to spend whole day at the event. If you truly wanted the whole experience you could start with yoga in the morning and finish the day past midnight with a concert. You can see the whole program here, even though I don’t know how long after the event it is visible. My own favourites of the program that I saw, were NASA astronaut training talk by astronaut Jeannette Epps, panel about Artemis moonlanding program, authors and their pets (lots of cat photos!), tips for wigs, fantastical travel guide where authors were giving travel tips and posing as their own book characters, awesome Masquerade (the cosplay competition) and of course meeting and getting autograph from my favourite author Gail Carriger.

Even though event was awesome, the organizers did have lots of challenges on controlling the huge amount of people. Popular programs affected queue chaos, and there wasn’t enough staff for controlling the queues. Too many popular programs were located in rooms next to each other, which caused the lack of capacity for huge queues in the smallish foyer. Thankfully staff were able to learn from previous day and change the system for better working one. Even though the venue staff every now and then came to cause confusion. Biggest mistake was to put the queuing system for Masquerade and other large programs into the main lobby. There was no room for that kind of queue in there, so it was guided outside. That was not a good idea, because Dublin is by the sea, so it’s often very windy. Also this weekend was very rainy too. Thankfully they decided to open the entry-wristband stall early when it started to rain. Also another negative thing was that some of the panel moderators did not guide the panel much and sometimes conversation wasn’t about the actual title of the panel at all. Some panel members also were not prepared for the panel in advance. All in all, I have good feeling about the event, and I’m eager to go again.

Nopea tapaaminen kirjailija Gail Carrigerin kanssa. Jos et ole vielä tutustunut hänen tuotantoonsa niin suosittelen aloittamaan Parasol protectorate-sarjan ensimmäisestä osasta Soulless. /
Quick meeting with author Gail Carriger. If you still haven’t read any of her books, I recommend to start with first edition of Parasol protectorate series, Soulless.

As an after thought, what I would like to improve in my own con experience: newsletters! They are published twice a day and gives you good info about the venue, event and other important stuff, like program changes for those you weren’t using Grenadine apps. I noticed them only on our last evening, way to go me. Second thing: shoes. Even though there is mainly seats for everyone participating the programs, most of the event is standing in the queue and walking from one location to another. I had good flat shoes for the con, but rainy weather ruined them on our first day and I was forced to buy new shoes, more water resistant ones. Brand new shoes are not good idea on a trip which includes lots of walking and staning. So I got blisters, on the second day. Also having some snacks with you is not bad idea either, conference center restaurants might feel a bit expensive.
If you want to know more about this event, I am happy to answer your questions as I can, on the comment box.

Thrusday / Torstai 15.8

The popularity of anti-heroes in comics (Sarjakuvien suositut anti-sankarit)

Finishing touches: wigs (Asun viimeistely: peruukit)

Fantastical travel quide (Fantastinen matkaopas)

Finishing touches: jewelry (Asun viimeistely: korut)

Medieval textiles and textile crafts (Keskiaikaiset tekstiilit ja käsityöt)

How close are we to Frankenstein’s dream? (Miten lähellä olemme Frankensteinin unelmaa?)

Friday / Perjantai 16.8

Autographs: Gail Carriger (Nimikirjoitukset: Gail Carriger)

Do we really need all that spandex? (Tarvitsemmeko todella kaikkea sitä elastaania?)

Masquerade judges: not scary (Cosplayasu-kisan tuomarit: eivät ole pelottavia)

Basics of fabric dyeing (Värjäyksen perusteet)

Epistemologies and diciplines: two astronomers meet (Tietoteoria ja kurinalaisuus: kaksi astronomia kohtaa)

Saturday / Lauantai 17.8

NASA Astronaut training ( NASAn astronautti koulutus)

Artemis: Apollo’s big sister ( Artemis: Apollon isosisko /kuulento-ohjelma)

There be dragons: crafting maps for fantasy worlds (Siellä on lohikäärmeitä: fantasiamaailmoiden karttapiirustus)

Authors and their pets (Kirjailijat ja heidän lemmikkinsä)

Masquarade (Cosplay-kilpailu)

Katrin Kania näyttää miten värttinällä kehrättiin lankaa Medieval textiles and textile crafting-luennolla. /
Katrin Kania shows how to spin yarn with spindle on Medieval textiles and textile crafting-talk.
Astronautti Jeannette Epps kertoi miten hänestä tuli astronautti ja millainen koulutus astronautiksi oli. /
Astronaut Jeannette Epps telling how she became astronaut and what the training was like.
Start Trek-simulaattori. / Star Trek simulator.
Suomen Worldcon75:n maskotti Major Ursa saapui paikalle Masqueradin aikana. Mutta voih, hän oli kaksi vuotta myöhässä! / Finnish Worldcon75 mascot Major Ursa arrived during Masquerade. But oh dear, they was two years late!
Masqueraden voittajia. / Winners of Masquerade.
Masqueraden voittajia. / Winners of Masquerade.
Kaikki jäsenet saivat painetun taskuohjelman navigointia helpottamaan, erikoisohjelmalehtisen sekä isomman kirjasen jossa oli kuvaukset kunniavieraista, Hugo-ehdokkaista sekä listat aiemmista coneista ja kaikista jäsenistä. /
All members received printed pocket program guide to help on the navigation, special program leaflet and larger book with descriptions of Guests of honour, Hugo candidates and of course lists of previous cons and all event members.
Lauantain asumme: Deadpool ja Yukio. Perjantain Star Trek-uniformuista emme tulleet ottaneeksi yhtään kuvaa. /
Our Saturday outfits: Deadpool and Yukio. Our Star Trek uniforms on Friday we didn’t take any photos, sadly.