Syksyä ilmassa

Ilmassa on aamuisin jo selvästi syksyn tuoksu. Kieltäydyn silti vielä päästämästä irti kesästä sillä loput kesälomasta on vasta tulosillaan. Suunnittelen kuitenkin jo syksyisiä puutarhahommia, sillä pihamme kasvien kukinta alkaa olla loppusuoralla.

Heinäkuinen Avoimet Puutarhat-päivä antoi inspiraatiota sen verran että tiedän vihdoin mitä haluan takapihallamme tehdä seuraavaksi. Pihan reunoille, paitsi talon seinää vasten, tulee kiertämään yhtenäinen kukkapenkki. Se täytetään vähitellen kasveilla, jotka kukkivat keväästä syksyyn. Nyt pihassa on pääosin keskikesällä kukkivia kasveja, eikä lainkaan kevätkukkia, paitsi scilla jonka kohtalosta ei ole tietoa, sillä se kyseinen kukkapenkki on nyt myllätty ja lähes tyhjä. Takanurkkaan haaveilemastani pienestä kasvihuoneesta olen jo aiemmin puhunutkin. Seuraavaksi pitää tarkistaa rakennusvalvonnasta että täytyykö kierrätysmateriaaleista rakennettavasta kasvihuoneesta tehdä ilmoitus, vai riittääkö että sovin asiasta naapureiden kanssa. Vuokraemäntä on jo antanut asialle siunauksensa. Kevät, kun juuri mikään ei vielä kasva, voisi olla paras aika kasvihuoneen rakentamiseen.

Nyt alue johon suunnittelen kukkapenkkiä on melko luonnon tilassa. Siinä kasvaa luonnonkasveja poimulehdestä nokkoseen, hiirenvirnasta apiloihin ja erilaisiin heiniin.
Toisaalta pidän kyllä luonnonkasveistakin, mutta niitä kyllä kasvaa lisää myös tuossa kolmen metrin päässä, takapihan aidan toisella puolella. Kukkapenkille tulee pituutta useampia metrejä ja joudun perustamaan sen alusta lähtien, joten voi olla että kaikki ei tapahdu kerralla. Aloitan penkin rakentamisen luultavasti kukkakaaresta. Etupihallekin tarttis tehrä jotain, vaikka mitään isoja istutuksia en sinne haluakaan, mutta seinustan kiveys on kesken. Ja lankaköynnöksen ajattelin ottaa talveksi sisään ja kokeilla miten saan sen menestymään.

Viimekesä meni puutarhan suhteen melko lailla harakoille, enkä ole tänäkään kesänä jaksanut oikein muuta tehdä kuin siirtää viimeisetkin kasvit pois talon seinustalta. Toivon että olen ensikesänä sen verran paremmassa jaksamisessa että saan aloitettua seinustan siistimistä. Ennen talven tuloa olin vielä ajatellut istuttaa kaverilta saamani kuunliljat, sekä hankkia kaariportin pieleen köynnöskasvin, ehkäpä köynnöskuusaman. Haaveilen edelleen myös siitä kirsikkapuusta ja ainakin yhdestä uudesta hyötykasvilavasta vanhan lisäksi. Haluan kasvattaa enemmän syötävää, mutta se vaatii enemmän vaivaa. Kesäkurpitsat eivät tänä vuonna kasvaneet lainkaan. Kaveri ehdotti syyksi sitä että en ollut keväällä kalkinnut kasvilavaa lainkaan. Mutta ei tämä onneksi ole niin vakavaa puuhaa enkä hirveästi sure vaikka tämä Villa Ruosteen kokeileva pikkupuutarha ei aina tuota toivottua tulosta. Eikös puutarhanhoito muutenkin ole aina vähän tuurista kiinni?

There is already Autumn in the air in the mornings. I still refuse to let Summer go, because half of my Summer holiday is yet to come. However I am already planning my Autumn gardening, because most flowers in our yard are already finishing blooming.

Open Gardens event in July gave me lots of inspiration. I was finally able to decide what to do to our little yard. Long flowerbed will go around the whole yard, except next to the house wall. It will be slowly filled with flowers which bloom from Spring to Autumn. Now we mostly have Midsummer bloomers. Except scilla, but I have no idea how that’s going to be next spring, the flowerbed has been turned around and mostly emptied now. Next I have to check if I have to make some sort of official announcement about the green house, or is it enough that I just make agreement with neighbours. Landlady already gave her permission. Spring, when nothing grows yet, might be the best time to build.

The area where I am planning the flowerbed to be is now mostly wild. There are all sorts of wild plants from lady’s mantle to nettle, hey and clovers. On the other hand I do like wild flowers, but there is more of those growing just on the other side of the fence. Whole flowerbed is going to be several meters long and I have to start from scratch, so it is quite likely that I’m not able to make it in one go. I probably will start from the flower arch. Front yard also needs some doing, even though I’m not planning anything big, but the cobble stones next to wall needs finishing. And I was also planning on taking the maidenhair inside for the Winter and try to keep it alive.

Last Summer was pretty bad for gardening, and even this Summer I haven’t had that much energy to do much. I have moved most flowers away from the wall, but that’s it. I hope I will be a bit more up to it to do more next year and start tidying up the wall area. Before the Winter I was planning on planting lilies I got from my friend and perhaps to buy some sort of winding plant for the arch. I was thinking of some sort of winding honeysuckle. I am also still dreaming of that cherry tree and perhaps one more grow box. I would love to grow more food, but that requires more effort. My zucchini didn’t grow at all this Summer. My friend suggested that the reason for that might have been because I didn’t put any lime on the grow box in the Spring. But it’s not too serious. I’m not overly sad if this Villa Rust experimental garden doesn’t provide desired result. Isn’t gardening always a bit hit-and-miss anyways?

Jälleen kerran summittainen puutarhasuunnitelma, mutta tällä kertaa ainakin
tiedän tarkemmin mitä haluan. Numeron 19. kohdalle tulee luultavasti vielä
ainakin yksi hyötykasvilaatikko. /


Rough plan about how the garden hopefully will be. Number 19 will
probably be replaced with grow box.
1-2 & 6 – Irises
3 – Bleeding heart & 4 – Peony
5 – Ferns & 7 – Rhubarb
8 – Chives & 9 – Lovage
10 – Blackcurrant & 11 – Winding honeysuckle
12 – Hopps & 13 – Burning love
14 – Lilies & 15 – Dame’s rocket
16 – Cherry & 17 – Soapwart
18 – Maiden pink & 19 – Foxglove
20 – Crocus & 21 – Scilla
Vaatimaton etupiha jonka kivialue on kesken. /
Modest front yard with unfinished stonedecoration.
Etuoven toisella puolella pieni varjoisen paikan kukkapenkki, joka
totta puhuakseni on liian lähellä seinää. Voi olla että joudun hävittämään
viiruhelpin sillä se vallottaa liikaa tilaa ja kuunliljat ovat kitukasvuisia. Penkin
kunnostus edessä myöhemmin. /


On the other side of the door is this tiny flowerbed, which, quite honestly is too
close to the wall. I might have to get rid of the hey. It is too overpowering and lilies
are not looking too good. I might have to renovate this flowerbed later.
Takaovelta katsottuna vasemmalla on portti. Aidan ja laatoituksen välissä on pioni joka ei kasva kovin hyvin. En tiedä mitä sille pitäisi tehdä. Jokatapauksessa tuohon aidan ja laatoituksen väliin täytyisi saada kunnollinen kukkapenkki. Nyt se on melko villi pusikko nokkosineen, siankärsämöineen ja voikukkineen. Kaaren toiselle puolelle Palavan rakkauden viereen tulee luultavasti ruotsinköynnöskuusama. Siitä alkaa pitkä yhtenäinen kukkapenkki joka jatkuu kulmaan ja kääntyy siitä myötäilemaan autokatoksen seinää. /

View from the back door to the left with gate. Between path and fence is peony which is not doing very well, it is not growing. I don’t know what to do with it. Anyhow, I want to turn that area between fence and path into large flowerbed. Now it’s quite overgrown with nettles, dandelions and so on. On the other side of the arch I would like to have winding honeysuckle next to the Burning love. That is the beginning of the one continuous flowerbed that follows the fence and then the wall.
Laattojen välit olisi kiva laittaa sammaleelle ja siistiä muutenkin nurmikon reunat. Nurkassa olevat saniaisetkin ovat hiukan kitukasvuisia (jostain syystä kaikki muu on, paitsi raparperi ja rohtosuopayrtti) ja hukkuvat hiirenvirnaan ja apilaan. Viiruhelpi poistuu ja rohtosuopayrttiä harvennetaan, elokuunasteri otetaan suopayrtin seasta erilleen ja katsotaan sille parempi paikka. /

I would like to create mossy path, to remove grass between the stones and replace with moss. Also the edges of the grass requires tidying. Ferns in the corner are not growing well (for some reason everything except rhubarb and soapwort are not noing so great) and are suffocated by clover and other plants. Long hey will be removed and soapwort must be limited somehow and separated from the aster.
Nurkan puska leviää mahdottomasti joten se on edelleen tarkoitus hävittää. Nurkkaan tulisi se pieni kasvihuone. Kasvilavassa kasvava lipstikka (ja ehkä myös ruohosipuli) pitää siirtää parempaan paikkaan. /

Bush in the corner is going to be ripped out, it spreads too fast. Plan is to make the tiny green house into the corner. Lovage (and perhaps chives too) needs moving out of the grow boxes, they are not growing well in there.
Nokkospuska on viimeiset kaksi kesää ollut nokkosperhosen kotina. Tykkään kerätä omasta pihasta nokkosta syötäväksi, mutta tämä puska ei ole ollut kerättävissä juuri lainkaan koska on täynnä toukkia. Nokkosten seassa kasvava kurjenmiekka on vielä lähdössä työkaverin puutarhaan. Raparperin takana kasvaa valkoinen akilleija, sen kun saisi siirrettyä parempaan paikkaan. Lipstikan uusi paikka on suurinpiirtein siinä missä nokkoset ovat nyt tuuheimmillaan. /

Nettles have been offering home to butterflies for the past two summers. I love to harvest stinging nettle from my own yard for food, but this bush hasn’t been available for long time, it’s full of caterpillars. Iris which grows in the middle of the nettles is going to my colleague soon. Behind rhubarb there is white Aquilegia, it would be nice to be able to move that somewhere else. New home for lovage is about where nettles are making biggest bush.
Tämä seinusta on vähän murheenkryyni. Kasvit piti saada siitä pois mädättämästä seinää, mutta taloyhtiö ei kustanna siihen hiekkaa ja juurimattoa. Ei kuulemma ole tarpeellista. Että jos en halua jättää sitä pölyävälle mullokselle, joudumme itse kustantamaan siihen juurimaton/soran/kivet/laatat/tms. Jonkinlainen laatoitus olisi kivoin, mutta mitään isoja rahoja emme halua käyttää pohjatöihin koska kyseessä on vuokra-asunto. Ehkä jonkinlaiset muottien avulla valetut betonilaatat olisivat kivoin ja halvin ratkaisu. Sormustinkukat luultavasti lähtevät pois ja nurmen puolelle tulee vielä yksi kasvilava lisää. /

This area is a bit of a bother. I had to move plants away from the wall, but the apartment building is not willing to pay for the sand and root matt for it. According to house manager it’s not needed. So if we want to tidy it up and get rid of the dry dirt and dust, we have to pay it for ourselves. It would be possibly gravel, sand, stones, tiles etc. Some sort of tiles would be nicest option, but we are not willing to spend loads of money because we are only renting this. Perhaps concrete tiles made with mold would be nicest and cheapest. Foxglove is going to go and I might add another grow box ontop of the grass.

2 Comments

  1. Irmeli says:

    Saakohan sinulta sen valkoisen akileijan siemeniä,

    1. Rhia says:

      Irmeli – saa tietty jos muistan ottaa niitä talteen. Siinä näytti olevan vielä pari päivää sitten kukkia. Yritän muistaa tarkistaa siementilanteen pian, siinä oli mielestäni kukkia jo aiemminkin.

Comments are closed.