18.12.18 Vintage-joulukoristeet / Vintage Christmas decoration

on

Toivepostaus / Requested post

Viimevuonna minulta toivottiin postausta vintage-joulukoristeista. Vintage-kokoelmani ei varsinaisesti ole kovin suuri, koska ostan käytettynä myös uusia koristeita, enkä koskaan halua maksaa mitään isoja summia edes hienoista koristeista. Lähinnä olen keräillyt pikkuhiljaa noita mitä on sattunut tulemaan vastaan pikkurahalla. Ja kuten olen monesti aiemminkin maininnut, tykkään myös paljon askarrella koristeita. Siksi niiden määrä lisääntyy tasaisesti, vaikka vintagekoristeita ei löydykään joka vuosi. Tykkään koristella teemoittain, joten kaikki koristeet eivät ole aina yhtäaikaa käytössä.

Helpoimmin kirppiksiltä löytyy erilaisia muovisia värikkäitä palloja. Monet niistä aivan modernia tuotantoa mutta vanhempiakin löydyy. Ns. heijastin-pallot ovat yleensä vanhempaa tuotantoa. Niissä on keskellä koristeellinen kuoppa jossa saattaa olla eri värejä. Itse kerään mieluiten ns, saumapalloja jotka ovat pehmeää muovia. Niissä on usein lommoja mutta virheettömiäkin löytyy. Saumapallot tunnistaa nimensä mukaisesti selvästi kohollaan olevasta saumasta joka syntyi kun pallonpuolikkaat prässättiin yhteen. Saumapalloja valmistettiin 60-luvulla ja niistä on paljon eri variaatioita. Löytyy yksivärisiä, läpikuultavia, heijastimellisia (koristeellinen prässätty kuoppa pallossa), kuvioituja jne. Joissakin on jopa punosnauhaa sisällä. Kovia muovipallojakin löytyy esim 70-luvun tuotantona. Glitter tai huurrekoristeisista palloista vanhat erottaa yleensä glitterin laadusta ja kuvioista. Moderneissa voi olla melkein mitä vain kuvioita, vanhoissa on perinteisempiä kansanomaisia ornamentteja, tähtiä tai ihan vain pallon pintaa pitkin valuvalta jäältä, huurteelta tai lumelta näyttävää koristelua.  Myös erilaisista pienistä monimulmioista muodostuva pallon pinta yleensä tarkoittaa vähän vanhempaa tuotantoa. En ole sellaisia kulmikaspintaisia palloja nähnyt uustuotantona.

Punosnauhoja löytyy myös paljon jopa ihan avaamattomissa pakkauksissa. Itse en hirveästi välitä monivärisisitä punoksista, pidän eniten perinteisestä kullasta ja hopeasta. Siksi muut värit yleensä jäävät kauppaan vaikka olisivat vanhojakin. Tänä vuonna ostin paketin hopea-valkoista punosta avaamattomassa, luullakseni 80-luvun pakkauksessa. Perinteinen lametta eli tinsel ei ole enää nykyään yhtä suosittua mutta sitä näkee kirppisilläkin toisinaan. Se on suoraa ohutta hopean sävyistä nauhaa, jota ripustetaan sellaisenaan kuusen oksiin. Sen on tarkoitus muistuttaa oksista riippuvia jääpuikkoja. Voi siitä toki askarrellakin. Alunperin lametta valmistettiin ohuenohueksi prässätystä hopeasta, myöhemmin halvemmasta tinasta, nykyään muovista.

Aidosti vanhoihin vapaasti suupuhallettuihin lasikoristeisiin törmää harvemmin sillä ne särkyvät niin helposti. Itse löysin muutama vuosi sitten täydellisen setin vanhoja lasipalloja. Kaksi setin palloa on monivärisiä ja maalattuja. No setti ei ole enää täydellinen, mutta jäljellä olevat ovat sitäkin hurmaavampia. Suupuhalletut pallot erottaa konepuhalteisista pienemmästä kannasta. Lasikoristeita on myös muottiinpuhallettuja ja ne erottaa pienestä saumasta joka kulkee koristeen ympäri. Suosittuja malleja ovat linnut joilla on lasikuituiset pyrstöt, kuusenkävyt, tammenterhot ja muut jouluiset figuurit. Ostin hiljattain kaksi lasista kuusta, mutta en osaa sanoa ovatko ne vanhoja vai uudempia. Ne pääsivät heti jo joulukakkua koristamaan, tosin kakku on jo syöty joten ehkä keksin koristeille vielä jotain muuta käyttöä.

Paperisia koristeita löytyy vain harvoin. Ne repeytyvät niin helposti että ne on usein hävitetty eikä myytäväksi juuri eksy mitään. Toisaalta paperisia koristeita on helppo tehdä edullisesti myös itse (palataan siihen myöhemmin). Yhden vanhan hunajakennopallon sentään olen onnistunut ostamaan joskus. Muistan nämä kattoon ripustettavat hunajakennokoristeet lapsuudesta. Olikohan meillä punainen joulukellon muotoinen, vai oliko se jossain sukulaisella tai naapurissa. En ole varma.

Haaveilen vielä löytäväni lisää vanhoja lasikoristeita. Lasilintuja en ole löytänyt vielä kertaakaan, niistä haaveilen erityisesti. Samoin Weisteen piippurassitontuista sekä vastapainollisista kynttiläpidikkeistä. Ja heijastinpallot tietysti olisivat myös kiva löytö, etenkin lasisina. Tänä vuonna olin ajatellut valita koristelun teemaksi valkoinen ja hopea, mutta saapa nähdä. Saatan askarrella vielä jääpuikkoja sillä minulla on tuolla pieni paketti vanhaa Weisteen hopealankaa odottamassa. Isäntä kuitenkin haluaa taas laittaa kuuseen kaikkea mahdollista. Tottahan on että joulun ollessa kyseessä, enemmän on enemmän.

Weiste
Suomalainen menestystarina. Vuonna 1924 aloittanut Weiste on yksi Euroopan johtavia ja vanhimpia joulukoristeiden valmistajia. Weisteen koristeita löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista ja vanhemmat niistä, etenkin piippurassitontut, ovat keräilijöiden suosiossa. Weiste on olennainen osa suomalaista joulun kulttuuria ja historiaa. Se on onnistunut pysymään jatkuvasti trendien aallonharjalla ja uudistamaan valikoimaansa koko ajan ja vie tuotteitaan yhteensä 28 maahan ympäri maailmaa.

Last  year I got a request on vintage Christmas decoration. My vintage collection is not that large, because I buy also modern decorations second hand, and I don’t really want to pay too much. I am just slowly gathering cheap vintage what I can find. And like I have mentioned many times before, I also love to make myself new decorations. That’s why the overall collection is expanding steadily, even though vintage decorations are not found every year. I love using themes on my decorations, so I don’t use all at the same time.

The easiest to find on flea markets are colourful plastic balls. Many of them are modern, but older can be found too. So called reflecting balls are usually older production. They have sort of pressed, decorative dent in the middle, which can have different colours in it. I like to collect seam balls, which are made of soft plastic. They get dented easily, but good condition can be found too. Seam balls are easy to identify, because they have, as the name is giving out, quite prominent seam going around the ball. That was created when the ball halves were pressed together. Seam balls were made in 60’s and there are lots of variations on them. There are all sorts of colours, seethrough, reflective ones (with the decorative dent), painted etc. Some even have tinsel inside. Hard plastic balls can also be found in vintge. Glitter or frost decorated balls you can date by the figures in them. Modern have rather modern variety of figures, but old ones have more traditional, simple pictures like stars or folkloristic ornaments. Or just something that looks like show, ice or frost on the ball. Usually also sort of faceted balls are old, I haven’t seen them in modern production yet.

Tinsel and garlands can be found even in unopened packages. I’m not really into colourfull garlands, I prefer silver and gold. That’s why I tend to leave other colours to the shop, even if they are old. This year I bought one unopened package of silver and white garland, I think it’s from early 80’s. Traditional Lametta or tinsel is not so popular anymore, but even that can be found in flea markets sometimes. It is straight, very fine silver string, which is hanged on the tree as it is. It’s supposed to look like icicles. Of course it can also be used to make your own decoration. Originally Lametta was made of very fine silver, later from tin foil and now of plastic.

You don’t really see genuine blown glass baubles very often, because they are so fragile. I managed to find full set of them couple years back. Two baubles on the set were multicoloured and painted. Well, that set is not full anymore, but those left are quite charming. Mouth blown are different to machine made, they have smaller stem. There are also glass decoration which are made into a mold. Those you can identify from a visible seam on the surface. Most popular figurines are birds with glass fiber tails, pine cones, acorns and other Christmassy images. I recently bought two glass trees, but I can’t really tell if they are old or new. I already used them on the Christmas cake, but cake is now eaten so I might figure out some other use for them.

Paper decorations are not easy to find. They are so fragile that most often they are just thrown away not there is not much of a chance anyone selling them. On the other hand paper decoration is very easy to make affordably yourself (I will talk about that later). One honeycomb ball I have managed to find quite some time ago. I remember these paper decorations from my childhood. They were huge and were hanging from the ceiling. I think we might have had red Christmas bell shaped one at home. Or perhaps it was at relatives place. I’m not sure.

I dream of finding more old glass baubles. I haven’t found any glass birds yet, so I especially dream about those. Also Weiste  pipecleaner Christmas elves are on my wishlist and pendulum candle holders too.  It would also be lovely to find reflective baubles, especially in glass. I was thinking that this year the theme would be white and silver, but we will see. I might make silver icicles for the tree because I have one package of vintage Weiste silver thread waiting to be used. Hubby might want to put all sorts of stuff on it. It is true after all that when it comes to Christmas, more is more.

Weiste
Finnish success story. Weiste started in 1924 and is now one of the leading and oldest Christmas decoration manufacturers in the Europe. You can find Weiste decorations in pretty much every single home in Finland. Their vintage products are popular collectibles, especially the pipecleaner elves. Weiste is essential part of Finnish Christmas culture and history. It has managed to stay on trend and re-invent their selection all the time. They export their products to 28 countries around the world.

Koristekokoelma on pääosin 50-70-luvuilta, mutta lasiset pallot ovat luultavasti vanhemmat.
My collection is mainly from 50’s-70’s, but glass baubles are probably older than that.

Saumapallot 60-luvulta. Keltaisessa on puolet läpinäkyvää. Koko pallo on koristeltu jääkukin.
Seam balls from 60’s. Yellow has half of seethrough plastic. Whole ball is decorated with frost.
60-luvun piikikkäät pehmeämuoviset koristeet.
60’s spiky ornaments
Uusin hankinta, lasiset kuuset
Newest addition, glass trees
Kolmiväriset suupuhalletut lasipallot joissa huurretähtiä.
Tricoloured mouth blown glass baubles with frosty stars.
70-luvun muoviset kävyt.
70’s plastic pine cones.

2 Comments

 1. Metsäntyttö says:

  Tuollaisia käpyjä meillä oli lapsuuteni joulukuusessa. Ovatko nuo yhdessä kuvassa olevat pienet hopeanväriset pallot muovia vai niitä lasipalloja? Meillä on samannäköisiä, ja helposti särkyviä. Minulle on koko ajan ollut epäselvää, ovatko ne lasisia. Pitäisin niistä muuten, mutta karsastan niiden käyttöä juuri sen helpon särkymisen vuoksi.
  Omasta lapsuuskodistani ei taida minulla olla muita joulukoristeita kuin yksi pieni tehdastekoinen kuusenkoriste-enkeli, joka lienee 60-luvulta. Sillä on soitin kädesdä, viulu tarkemmin sanoen. Jousen siitä on enkeli hukannut. Niitä koristeita oli aikanaan useampikin. Vaikka lapsuuskotini koristeet ovat levinnneet mikä minnekin, on meillä jonkin verran vanhoja koristeita isännän suvun puolelta mm. saumallisia palloja ja kynttiläpidikkeitä (nipsumallia, jollaisia minunkin kotonani oli, sekä sellaisia vastapainollisia).

  Enkeli löytyy tästä jutusta: https://vaaranlaella.blogspot.com/2014/12/muutama-joulutavara.html

  Kynttilänpidikkeet:
  https://vaaranlaella.blogspot.com/2016/12/vanhat-kuusenkynttilanpidikkeet.html

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Hopeiset pallot tässä ovat kaikki saumapalloja eli muovia. Mulla on kyllä lasisiakin mutta ovat paksua modernia lasia. Teidän pallot on luultavasti lasia, muovipallojen ei pitäisi sillä tavalla hajoilla. Voivat olla melko vanhojakin. Noi kuvien punaiset lasipallot on todella ohutta lasia, vain millin murto-osia.
   Vastapainollisia kynttiläpidikkeitä himoitsen, mutta en tiedä mitä niillä oikeasti tekisin. Muovikuuseen en uskalla aitoja kynttilöitä laittaa. Noita nipsupidikkeitä muuten saa ihan uutenakin. Ostin niitä muutama vuosi sitten askartelujuttuihin.
   Aika hurmaava enkeli. Näyttää kyllä sille että voisi olla vanhempikin kuin 60-lukua, en tiedä.

Comments are closed.