17.12.18 DIY: teroittava neulatyyny / DIY: sharpening pin cushion

Kun harrastaa paljon käsinompelua, neulat joutuvat aika kovalle koetukselle. Niin oudolta kuin se kuulostaakin niin kankaat itseasiassa tylsyttävät neuloja. Hiuksilla täytetty neulatyyny auttaa pitämään nuppineulat ja ompeluneulat kunnossa, mutta joskus ne silti vaativat pientä teroitusta. Olen yrittänyt etsiä pientä neuloja teroittavaa neulatyynyä, jota englanniksi kutsutaan nimellä emery bag. Turhaan. En tiedä miksi sitä kutsuttaisiin suomeksi ja ainoat kerrat kun olen nähnyt niitä Suomessa myytävän, on ollut yhdessä tomaatin näköisen neulatyynyn kera.  Irrallaan  yksinään ei missään. Neulatyynyn sisällä on hienoa hiekkajauhetta (emery rock), samaa jota käytetään pahvisten kynsiviilojen (engl. emery board) pinnalla. Sen lisäksi että se hienosti teroittaa neuloja, se myöskin puhdistaa neulan pintaa jota ihosta irtoavat rasvat ja hiki vaurioittavat.  Jos joku tietää mistä niitä saa Suomesta niin paljastakoon tietonsa heti.

Mutta ei hätää sillä olen keksinyt emery bagille korvaajan jonka voi valmistaa itse. Neulatyynyn ei tarvitse olla suuri, sillä sitä ei käytetä neulojen säilyttämiseen, ainoastaan teroittamiseen. Tässä ohjeet:

Tarvikkeet:
pala keskivahvaa, tiivistä kangasta
hienoa teräsvillaa, karkeus 0000
ompelulankaa

Leikkaa kankaasta pieni pala. Tyynyn muoto voi olla mitä tahansa, itse tein kartion muotoisen sillä se vaati vähiten ompelua. Minä käytin kaksinkertaista ohutta, mutta tiivistä kangasta, jotta hieno teräsvilla ei pursuilisi kankaan lankojen välistä ulos. Ompele teroitintyyny haluamaasi muotoon mutta jätä se päästä avoimeksi. Laita käsineet käteen sillä teräsvillaa ei tulisi käsitellä paljain käsin (Arvatkaa tajusinko tätä itse. No en ja nyt odottelen että koska käsiä alkaa pistellä…). Ota teräsvillasta pieni tukko ja työnnä se tyynyn sisään tiiviisti. Tiivistä vaikka saksien kärjillä tökkimällä. Lisää pieniä tukkoja teräsvillaa kunnes teroitintyyny on napakan tuntuinen eikä puristettaessa anna kamalasti myöden. Täytä se niin täyteen kuin vain suinkin pystyt. Ompele sitten aukko kiinni niin tiukasti kuin mahdollista. Voit kiinnittää vielä pienen ripustuslenkin jos haluat. Teroitintyyny on valmis. Helppo homma.

Tyynyä käytetään niin että nuppineuloja tökitään tyynyn sisään muutamia kertoja. Ompeluneulat voi vetää kokonaan tyynystä läpi muutamia kertoja. Näin neulojen kärjet pysyvät terävinä ja sormien ihosta tarttuva rasva ja muu lika irtoaa.

inenglish

When you do lots of hand sewing, needles start to wear. As odd as it sounds, fabrics actually make needles dull. Pincushion filled with real hair actually helps to keep the needles and pins sharp, but sometimes they still need little bit sharpening. I have tried to find small emery bags here in Finland. I haven’t had any luck. I don’t know what it even would be called in Finnish. Only times I’ve even seen it is with the red tomato shaped pincushion. Not individually. Emery bag is filled with very fine emery powder, the same stuff they use on emery boards. In addition to slightly sharpening the needle tip, it also cleans the surface of the needle, which is damaged by the fats and sweat coming from the skin.

However now I have figured out a replacement for emery bags, the kind you can make yourself. It doesn’t have to be very large, because it’s not used for storing needles, only for sharpening and polishing. Here’s how:

You need:
small piece of thick fabric
fine steel wool, 0000 quality
sewing thread

Cut a small pieces of fabric. You can make sharpening cushion any shape you want, I made cone shaped, because that required as little sewing as possible. I used two layers of thickly woven fabric to prevent fine steel fibers from coming through. Sew the fabric into  your desired shape but leave one end open. Put protective gloves on. You should not handle steel wool barehanded (Guess if I realised this. Well no and now I’m waiting when my hands start to tingle…). Take small amount of steel wool and poke it inside the cushion very tightly. You can stuff it with knitting needle to make it really tight. Add small amounts of steel wool enough to make the tiny cushion very dense. It should not give much in when squeezing it. Fill it as full as you can. Then close the open end with hand stitches. You can also attach little ribbon loop for hanging. And it is finished.  Easy peasy!

You use the sharpening cushionby poking pins in couple times. Sewing needles you can pull through couple times to give maximum clean. This keeps the pointy ends sharp and removes tarnish.

Teroitustyynyn tulee olla niin pieni että silmäneulan voi helposti vetää kokonaan sen läpi. Teroitustyynyä ei ole tarkoitettu neulojen säilyttämiseen, ainoastaan huoltamiseen. Siirrä ne huollon jälkeen varsinaiseen neulatyynyyn. /
Sharpening cushion must be so small that it’s easy to pull sewing needle right through. Sharpening cushion is not meant for storing needles and pins, only to sharpen them. Move them back to ordinary pincushion after maintenance.

 

7 Comments

 1. Irmeli says:

  Tämä olikin minulle uusi asia että neuloja pitää teroittaa,kaikkea sitä oppii.Onko puhallushiekka tarpeeksi hienoa.

  1. Rhia says:

   Irmeli – En oikein tiedä. Kun sen hiekan pitäisi olla sitä tiettyä hiekkalaatua. Erilaisilla kiviaineksilla on varmaan vähän eroa. Että teroittaako vai tylsyttääkö. Mutta mulla on nyt niin paljon tuota teräsvillaa että tuon sullekin kun tuun käymään.

 2. Irmeli says:

  Meillä olisi säkillinen sitä puhallushiekkaa.

 3. Jonna says:

  Mietin vaan… teräsvillassa jota ostin on selkeästi jotain rasvaa. Tomiikohan se silti?

  1. Rhia says:

   Jonna – Mahdoitko ostaa vahingossa saippuavillaa? Joissakin teräsvilloissa on mukana puhdistusainetta keittoastioiden puhdistukseen. Mielestäni niissä ei pitäisi muita aineita olla. Saippuavilla ainakin saattaa ruostuttaa neulat.

   1. Jonna says:

    Ostin sen kyllä rautakaupasta, eikä pitäis olla saippuaa. Pahviin jää rasvasta jälki. Mutta käytin sen silti sellaisenaan, pesemättä, koska ajattelin, että pesu olis varmaankin ruostuttanut villan. Tuli vähän kornin näköinen, mutta luulen että toimii kumminkin. Kiitos vinkistä!

    1. Rhia says:

     Jonna – Sitten lienee paras kysyä asiaa rautakaupasta josta ostit sen. Terästuotteissa usein on öljyinen pinnoite varastointia varten, mutta teräsvillassa ei kyllä mielestäni pitäisi olla mitään.

Comments are closed.