19.12.18 DIY: Palvelijan päähine / DIY: Maids headdress

on

Toivepostaus / Requested post

Historianelävöityshommissa erilaiset päähineet ovat olennainen osa autenttista kokonaisuutta. Niinpä myös 1900-luvun alun aikamatkaavalla palvelusväellä piti olla päähine. Malliltaan se on varsin yksinkertainen, mutta koska siihen toivottiin ohjetta niin tässä se tulee. Työvaihekuvia ei ikävä kyllä ole, mutta toivottavasti tästä on silti apua. Kankaaksi käy kaikkein parhaiten läpikuultava puuvillaorgandi, mutta koska sen saatavuus ei ole aina kovin hyvä niin mikä tahansa ohut puuvilla sopii. Jos kangas on vetelän oloista, sen voi aina tärkätä.

1. Ota mitta korvalliselta toiselle. Tämä on päähineen “pituus”.
2. Leikkaa kaksinkertaisesta kankaasta suikale joka on yhtä pitkä kuin ottamasi mitta. Kappaleen leveys on 2-4 cm ja se voi olla keskeltä leveämpi kuin reunoista.
3. Leikkaa kaksi tai kolme röyhelöpalaa jotka ovat kukin noin 2,5-3 kertaa niin pitkät kuin ottamasi päämitta. Röyhelöiden leveys noin 3-5 cm.
4. Päärmää röyhelöiden toinen pitkä reuna. voit pyöristää kappaleet kulmissa. Hyvä ohuen rullapäärmeen ohje löytyy esim täältä. Voit ommella päärmeen myös koneella jos haluat, silloin siitä tulee vähän leveämpi.
5. Kun päärmeet ovat valmiit, rypytä tai laskosta röyhelöiden päärmäämättömät reunat ja kiinnitä ne keskikappaleeseen (ensinnä leikattuun). Yksi kumpaankin reunaan, tai toiseen kaksi jos teet muhkeamman. Täsmää pituus riittämään tasaisesti koko matkalle. Ompele röyhelö kiinni vain toiseen reunaan.
6. Aseta toinen keskikappale niin että röyhelöt jäävät kahden palan väliin. Ompele toinen röyhelöreuna. Käännä keskikappaleet siten että saumanvarat jäävät niiden sisään ja kiinnitä toisen keskikappaleen avonainen reuna joko käsin tai päällitikkauksella. Saumanvarat täytyy tietysti taittaa kappaleiden väliin.
7. Lopuksi kumpaankin päähän ommellaan pieni lankasilmukka pinnejä varten. Jos kangas on ohutta kuten organdi, siitä voi työntää hengettömät pinnit suoraan läpi kampaukseen.

In historical re-enactment and living history events headdresses are essential part of the outfit. That’s why also the servant timetraveller to 1900’s must wear something. the style is very simple, but since it was requested, here’s the quick tutorial. Unfortunately I don’t have photos of each phase, but hopefully this still helps. Best fabric would be cotton organdy, but because that might be difficult to get, any fine cotton should do. If fabric is not very stiff, it can be starched.

1. Take measure over your head, approximately from ear to ear. This is the “length” of the headdress.
2. Cut a piece of fabric on double material. Length is the same than previous measurement and width about 2-4 cm. Piece can be wider in the middle and ends.
3. Cut two or three ruffles, which are 2,5-3 times as long as the measurement on your head. Ruffles are about 3-5 cm wide.
4. Sew narrow hemming on one long edge of each ruffle. You can find good instructions for it in here. You can also do machine hemming if you like.
5. When hemming seams are finished, pleat or gather the unhemmed edges of all ruffles. Pin them to each side of one middle piece. Or if you are doing three ruffles, two on one edge and one on the other. Distribute the gathering/pleating evenly. Sew only one edge.
6. Place now the other middle pieces so that ruffles are between the middle pieces. Sew the second ruffle (the one you didn’t yet sew) between the middle bits. Turn middle pieces right side up, so that seam allowances are left inside. Attache the open edge of middle pieces either by hand or topstitching, by folding seam allowances inside.
7. Finally sew yarn loop for each end of the headdress for pins. If fabric is very fine like organdy, you can push thin hairpins straight through it.

Tarvittavat kappaleet:
– keskikappale x2
– röyhelökappale x 2-3
Voit pyöristää röyhelöiden päät halutessasi (katkoviiva). /
Pieces you need
– middle piece x2
– ruffle piece x 2-3
You can round the ends of the ruffles if you want (dotted line).
Ohuenohut päärme röyhelön reunassa. /
Very fine hemming on the ruffle.
Lenkki pinniä varten. /
Loop for the hairpin.