Halloween home

Halloween on aina ollut suosikki-juhliani. Jo 90-luvun lopussa järjestin halloween-bileitä. Ikävä kyllä tuttavapiirini oli siihen aikaan vähän tylsää. Muistan eräätkin bileet joissa minä olin ainoa teeman mukaan pukeutunut. Ja toiset bileet kun olin ilmoittanut että teema-asu oli pakollinen. Vieraita saapui kolme. Nykyään en enää jaksa juuri  bileitä järjestää, mutta yleisesti ottaen ihmisten innokkuus pukeutua on kasvanut.  Vaikka meillä ei kotibileitä olekaan tänä vuonna niin sehän ei tarkoita etteikö kotona olisi silti teeman mukaista koristelua. Jos halloween-budjetti on pieni niin ei hätää. Paketillisella tekoseittiä saa ihmeitä aikaan. Askartelutaitoiset voivat tehdä itse monenmoista langasta, kartongista ja luonnon materiaaleista. Lisää ideoita löytyy pinterest-kansiostani.

Halloween
Halloweenia juhlitaan pyhäinpäivän aattona (All Hallows Eve) joka on suuressa osassa maailmaa 31.10. Tänä vuonna se ajoittuu keskelle viikkoa. Tästä syystä sitä on alettu Suomessa juhlimaan lokakuun viimeistä päivää lähinnä olevana viikonloppuna. Suomessa sitä toki voi juhlia myös juhlapyhäkalenterimme oikeana pyhäinpäivän aattona joka sattuu tänä vuonna perjantaille 2.11. Alunperin pyhäinpäivää on Suomessakin vietetty 1.11, mutta nykyisen systeemin mukaan kun kaikki pyhät siirretään viikonloppuun, se voi sattua muillekin marraskuun alkupäiville.

Kekri
Sadonkorjuun päättymistä ja talven alkua juhlistetaan kekrillä. Alkujaan se ei ole ollut sidottu kalenteriin vaan sitä on juhlittu silloin kun sadonkorjuu on saatu päätökseen. Juhlissa syötiin hyvin, tanssittiin ja leikittiin. Kekrin aikaan sarvekas kekripukki kiersi pelottelemassa ihmisiä ja vaatimassa kestitystä. Nykyisin kekrin aika ajoittuu Mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän väliin.

Bonfire night
Halloween ei ole Briteissä yhtä suosittu kuin Amerikassa mutta 5. marraskuuta juhlitaan Guy Fawkes-päivää ja kokkoyötä. Kirjoitin siitä blogiini viime vuonna.

Halloween has always been my favourite party. Already in the 90’s I arranged home parties with Halloween theme. Unfortunately most of my circles were a bit lame. I remember one time when I was the only one wearing Halloween costume. And another time when I announced that costume was mandatory. Only three guests arrived. These days I don’t really arrange home parties, but in general people are more likely to wear theme costume. Even though we don’t invite guests, that doesn’t mean we don’t decorate. If your Halloween budget is small, not to worry. You can make wonders with just one packet of fake cobweb. Those with handcrafting skills can make all sorts of stuff with yarn, cards and materials from outside, like moss and branches. Find more ideas on my pinterest-folder.

Halloween
Halloween is mostly celebrated on 31.10 which is the eve of All Saint’s day in most countries. However here in Finland All Saint’s day can be anything between 31.10 and 6.11.  Several years back it was decided that most bank holidays are moved to the weekend. That’s why we don’t get any bank holidays in the middle of the week. Due to that rule people have started to celebrate Halloween here pretty much when ever they want, mostly on the nearest weekend to the 31st of October. This year the actual All Saint’s day is on 3.11, so our “official” Halloween would be Friday 2.11.  Some people have already celebrated it this weekend on 27th.

Kekri
Kekri is ancient agricultural festivity, celebrating the end of harvest and beginning of Winter. Originally it was not bound to calendar, but was celebrated when ever people finished harvest. Festivities included eating a lot, dancing, singing and playing. Horned kekri goat traveled from house to house, scaring people and demanding a feast. These days Kekri season is between Michaelmas and All Saints Day.

Bonfire night
Halloween is not as popular in UK as it’s in America. On the 5th of November they celebrate Guy Fawkes-day and Bonfire night. I wrote about that last year.

 

2 Comments

 1. Janey says:

  I love these spooky details!! And that is so interesting about Halloween not being as popular in the UK!

  xoxo
  -Janey

  1. Rhia says:

   Janey – I suppose Halloween is making it’s way to popularity now, but Bonfire night on the 5th of November has been more of their tradition in UK. My hubby remembers that when he was a kid, they used to make Guy Fawkes dummies, and went around with it to collect pennies to buy sweeties. Later in the evening the dummies were burnt on the bonfires. He’s been living outside UK for the past decade so not sure how it’s now over there.

Comments are closed.