Postijahtipurjehdus / Post yacht sailing

on

Pahoittelen pitkiksi venyviä blogitaukoja. En vain tunnu saavan itsestäni irti mitään nykyään. Nyt voisin kuitenkin kertoa vähän mitä  tapahtui elokuussa. Piti nimittäin taas hiukan koetella omia rajoja ja kropan kestävyyttä. Olen aiemminkin todennut että tämä tomumajani ei ole mikään vauhdinhurman ja adrenaliini-pöhnän tyyssija. Korkeat paikat huimaa ja vauhti ja vaaralliset kurvit vain pistävät pääni sekaisin. Ruotsinlaivalla joudun ottamaan matkapahoinvointitabletin.

En ollut alunperin edes aikonut osallistua Vaasan Kustavilaiseen päivään, mutta sitten yksi tapahtumajärjestäjistä heitti kehiin ainutkertaisen täkyn. Nimittäin postijahtipurjehduksen. En ollut edes kuullut moisesta jahdista aiemmin. Postijahti on harrastajien rakennuttama purjealus, vuoden 1679 mallin mukaan. Sen kotisatama on Vaasassa ja kesäisin Perinnealusyhdistys Skutan ry järjestää aluksella purjehduksia Vaasan saaristossa. Valittavana on eripituisia reittejä ja purjehdukseen voi yhdistää myös ruokailun. Purjehdus 1600-luvun lopun purjealuksella 1700-luvun asuun pukeutuneena kuulosti niin kerran-elämässä-hommalta, että en voinut jättää sitä väliin. En, vaikka se tarkoitti sitten sitä että en päässyt osallistumaan Sastamalan vanhat talot-tapahtumaan.

Edellisen tapahtuman jälkeen aikaa valmistautua oli niin vähän että päätin etten edes yritä ommella uutta pukua. Tyydyin tekemään lämmikkeeksi tuuliselle purjehdukselle 1700-luvun sormettomat käsineet. Muutoin varauduin retkeen kaapistani jo löytyvillä varusteilla. Tapahtuma alkoi 1700-luvun piknikillä Vanhan Vaasan museon pihamaalla. Nyyttärimeiningillä järjestetty piknik oli herkullinen ja viihdykkeeksi saimme musiikkia, pelejä ja vierailipa paikalla upseerisväkeäkin hevosineen.

Ilma oli kuin morsian mikä sopi tietysti meille loistavasti. Itseäni vähän jännitti lähteä purjehtimaan sillä huonovointisuus olisi voinut hyvinkin helposti pilata illan totaalisesti. Mutta eikö mitä. Sää oli leppeä eikä vene liiemmin pomppinut aalloilla. Meno oli varsin sulavaa ja tasaista. Miehistö vei meidät Strömsöön… Strömsööhön… Strömsööseen. Miten ihmeessä tuo nimi taipuu? Strömsöön rannassa nautimme vielä iltapalapiknikin ennen paluuta satamaan. Paluumatkastakin selvisin ilman merisairautta. Tuo ihana aurinkoinen elokuun päivä oli ehdottomasti helteisen kesän kohokohtia. Jaa niin, päädyimme myös postijahdin blogiin.

I have to apologize these long gaps in my blogging. I just don’t seem to have the energy to do anything these days. But now I could tell you little bit about my Summer. I like to challenge myself every now and then. This time the challenge was about my stamina. I have mentioned before that my little old body is not exactly made for speed or adrenaline rush. I get dizzy in high places and speed makes my head spin. On the ferry I have to take medication for nausea.

Originally I wasn’t going to join the Vaasa Gustavian day, but then one of the organizers threw in a lure. Also called as post yacht sailing. I had never even heard of that yacht before. Post yacht is sail boat, made according to 1679 drawings. It has home harbour in Vaasa and it’s owned by association for traditional ships called Perinnealusyhdistys Skutan ry. They organize sailing on this yacht during summer. You can choose different length routes and even include meal. Sailing on 1600’s sail boat wearing 1700’s outfit sounded so good, once in a lifetime-kinda thing, so that I just had to sign in. Even though it meant I had to skip Old houses of Sastamala-event.

I only had very short time to get ready after the previous event, that I decided to wear something old. I only made warm mittens for the sailing. Sure it was going to be windy on a sail boat. Everything else I thankfully had ready. Event started with lovely picnic by the Old Vaasa museum. We gathered around with huge pile of delicious food, some music, games. Even military officer visited on horseback.

Weather was prettier than ever, which was just fine by us. I was a bit anxious about the sailing. Feeling nauseous could have ruined the lovely evening completely. But not to worry.  Weather was fine with mild winds, boat was not bouncing too much. It was pretty much smooth sailing (pun intented). Crew took us to Strömsö (nationally well-known filming location for lifestyle program). We had another picnic by the beach before returning to the harbour. I managed even the return trip without any sea sickness. I have to say, that was pretty much the high point of my Summer. Oh yes, we also ended up in Post yacht’s blog.

4 Comments

 1. Metsäntyttö says:

  Kas vain, tämähän on ulkoasultaan ihan erilaista nyt… Vähän aikaa meni ällistellessä:) Mutta olipa varmaan kiva matka tuo! On mainioita, että tuollaisia järjestetään. Pääsee samalla hienot asutkin käyttöön. Mukavaa päivää ja loppuviikkoa sinne!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Juu, vanha blogin teema ei enää toiminut oikein optimaalisesti kaikkien widgetien kanssa joten aattelin vähän muokata ulkoasua. En tiedä jääkö tämä nyt lopullisesti näin vai muokkaanko vielä. Tykkäsin siitä vanhasta hirveästi mutta ärsytti sen kaikki vikaisuudet liikaa.
   Tuo reissu oli kyllä tosi mahtava. Eihän näitä asuja muuten tulisi käytettyä jos ei olisi noita tapahtumia. Hirmu hauska päivä oli.

 2. MariaS says:

  Vitsi mitä asuja, kyllä ei muuta voi kuin ihailla kuinka toiset ne osaa. Ja olipa kiva ettei tullut merisairautta, aina sitä vähän jännittää etukäteen kun siihen taipumusta on. Tuliko noissa tamineissa kuinka hiki?

  1. Rhia says:

   MariaS – Nyt tässä kun oikein tarkkaan mietin niin taisin kyllä ottaa matkapahoinvointitabletinkin varmuuden vuoksi. Nythän en tietystikään voi tietää että oliko se tarpeeton vai ei.
   Täytyy tunnustaa etten yhtään muista että oliko mulla hiki vai ei. Kyllä monta vaatekerrosta tietysti aina hiostaa jonkun verran, mutta ei ainakaan ihan hirveän epämukava olo ollut kun se ei jäänyt mieleen. Onneksi oli elokuussa jo vähän viileämpää noin yleisesti vaikka olikin lämmin, aurinkoinen päivä. Piknikillä käytin aurinkovarjoa etten palaisi niskasta ja saisi auringonpistosta, mutta muuten taisi olla ihan sopivan lämmintä. Purjeveneesssä ei ollut kuuma, minulla oli tuo jakku ja käsineet, niiden kanssa oli aika mukava lämpötila. Villaviittakin oli mukana mutta sitä ei tarvittu.

Comments are closed.