Lakkaa ostamasta kuraa / Stop buying crap

Luulin että olin tähän ikään mennessä jo oppinut jättämään hutiostokset kauppaan. Mutta ei. Viime talvena Henkkamaukkaan tuli myyntiin Nasa-logolla t-paitoja ja huppareita. Jostain syystä oli ihan pakko sitten saada semmoinen t-paita. Näin ihan vaivaa löytääkseni sellaisen. Nettikaupasta vihdoin sitten löysin, tosin kokovalikoimaa ei kamalasti enää ollut. Tilasin XL-koon kun ajattelin että Henkkiksen koot on olleet aina vähän nafteja. No paita tuli. Se oli huonompaa laatua kuin mitä olin ajatellutkaan. Kangas oli lirua ja painatus oli jo valmiiksi kulutetun näköinen. Tarkoituksella ehkä, mutta en tykännyt jäljestä.

Paita oli jo paketista kuoriutuessaan omituisen mallinen, lyhyt ja leveä. Se istui vähän huonosti, mutta jostain syystä en sitten kuitenkaan tullut palauttaneeksi sitä. Käytin sitä talvella kerran ja pesun jälkeen paljastui koko totuus. Olkapäät vetävät vinkuraan, pääntie on kierossa ja itse kangas on leikattu aivan järkyttävän vinoon. Tällaiset virheet johtuvat aivan liian suurista laakoista ja heikkolaatuisesta kankaasta. Olen nyt käyttänyt ja pessyt paidan kahdesti. Keskellä painatuksen vieressä on reikä ja alempana toisen reiän alku. Olen aiemmin käyttänyt paljonkin Henkkamaukan vaatteta, siellä on ollut joukossa ihan hyvääkin laatua. Mm. yksi silkkisekoite-neule jonka olen ostanut jo lähemmäs 15 vuotta sitten on edelleen ehjä ja käyttökelpoinen. Mustat trikoopaidat joita olen ostanut vähän alle 10 vuotta sitten ovat edelleen hyväkuntoisia. Mutta Henkkiksen tukeminen loppuu nyt tähän. En aio ostaa sieltä enää mitään. Suosittelen samanlaista katumusharjoitusta myös muille.

Laaka
Tekstiiliteollisuudessa laa’aksi kutsutaan kangaspinoa johon kangasta on levitetty sileästi kerroksittain. Kaavakappaleet asetellaan laakaan mahdollisimman ekonomisesti niin että hukkapaloja jää mahdollisimman vähän. Tämän jälkeen laaka, joka voi olla useita kymmeniä metrejä pitkä ja yli metrin korkea, leikataan. Teollisuudessa laa’at leikataan joko täysin tietokoneavusteisesti, puoliautomaattisesti tai käsikäyttöisesti korkeilla pystyleikkureilla jotka muistuttavat vähän vannesahaa. Korkeissa laa’oissa kangasta voi olla jopa satoja kerroksia päällekkäin. Korkeilla laakoilla pyritään minimoimaan valmistuskustannuksia. Sanomattakin on selvää että kankaiden levitysvaiheessa alimmat kerrokset saattavat mennä kieroon tai venyä. Jos kangas on lörppää tai muuten heikkolaatuista, sitä suurempi todennäköisyys on että laakassa tulee leikkuuvirheitä. Kankaan venyminen leikkuuvaiheessa aiheuttaa mittavirheitä pituuteen ja virheet yleensä kertautuvat. Tiedät tämän jos olet koskaan yrittänyt leikata useampaa kerrosta paperia yhdellä kertaa.

I thought that by now I had learned to leave the bad shopping in the shop. But no. Last winter Hennes& Mauritz got Nasa t-shirts and hoodies. For some reason I just had to have one. I went through quite a bit of effort to get one. Finally I found them online, but there was not much sizes left. I ordered XL because their sizing has been somewhat slim in the past. Well, the t-shirt arrived. It was worse than I expected. Fabric was quite thin and flimsy and printing was already looking wornout. Perhaps on purpose, but I didn’t like the style.

When I opened the packaging, the shirt looked odd. It was very short and awfully wide. It didn’t fit very well, but for some reason or another, I never returned it. I used it once in the Winter and after a wash the whole truth was revealed. Shoulder seams are very sloped, neckline is pulling, fabric is cut horribly crooked. These kinds of mistakes usually are caused by way too high lay of fabrics and low quality on fabric. I have now used and washed it twice. There is a hole next to the print and a beginning of a hole below that. I have used H&M clothes quite a lot before, and they have had good quality too. For example silk blend knit I bought about 15 years ago is still good and running. Black jersey t-shirts I bought almost 10 years ago are still good. But supporting H&M ends now. I won’t be buying anything from them anymore. I recommend the same to you.

Cutting lay
Cutting lay is a pile of smooth layers of fabric, spread on top of each other. Patterns are placed ontop of the lay as economically as possible. So that there is as little scraps as possible. After this lay, which can be several dozens of meters long and over one meter high, is cut. In industry lays are cut either completely computerised way, semi- automatically or by hand, with high tower cutters. Highest lays can have hundreds of layers of fabric. High lays are done to minimize manufacturing cost. It goes without saying, that when laying the fabric, lower layers can get stretched or crooked. If fabric is low quality and not sturdy enough, the more likely it is to cutting errors to occur. Fabric stretching at the cutting causes measure errors on length and those errors tend to multyply. You know what it means if you have ever tried cutting multiple layers of paper in one go.

Vinojen olkasaumojen ansiosta pääntie lörpöttää ja vetää kohti toista kainaloa. Paita on leveämpi kuin se on pitkä, eli se on vähän kuin jätti-kokoinen napapaita. Napakan kokoiset hihat ovat vaatteessa oudosti. /
Sloped shoulders make the neckline too loose and drape oddly. It is also weirdly pulling to one arm. Shirt is wider than it’s long, which makes it like giant crop top. Sleeves are just plain odd for the fit. 

Reikä ja reiän kaveri. Kahden pesun jälkeen. /
Hole and it’s buddy. After just two washes. 

Jos katsot tarkasti näet kankaassa vinottaisia raitoja jotka kulkevat olalta kohti vastakkaista kainaloa. Se on kuulkaa langansuunta jota  markkeeraa pinkki katkoviiva. Sen kuuluisi tämmöisessä vaatteessa olla kutakuinkin vaakasuorassa, kuten valkoinen katkoviiva.  Valkoinen viiva näyttää mikä kuuluisi olla olkalinjan ja kädentien muoto.  Kädentie, eli sauma johon hiha kiinnittyy, kuuluu tämän tyyppisessä vaatteessa pudota olalta kutakuinkin viivasuoraan lähes kainaloon asti, ei kaartua tuolla tavalla lapaluuta kohti kuten vasemmalla. /
If you look closely, you see diagonal stripes going from one shoulder to the opposite armpit (pink line). That is the fabric grain. It’s supposed to be pretty much straight, like the white line. White line also shows the correct shape of shoulders and armhole where sleeves are sewn. On t-shirt the armhole is suppose to drop along pretty much straight line from shoulder towards armpit, not create sharp curve towards your back.  Like it’s doing on the left side. 

Helmassakin langansuunnan kuuluisi kulkea vaakasuoraan, ei vinoon, ellei kyseessä ole vino, epäsymmetrinen helma. Tässä vaatteessa sen pitäisi olla suora. /
Hemline should also follow the fabric grain, unless it’s asymmetrical hemline. This garment the hem is straight, unlike the grain. 

Käykö tämä vaate nyt enää mihinkään muuhun kuin Takun makuualustaksi? Päällä se on epämukava ja vaatii jo paikkaustakin. /
Does this garment work for anything else than for Taku’s sleeping rag? It is uncomfortable to wear and requires mending. 

7 Comments

 1. Emmih says:

  Pitää ihan jakaa tää postaus omalla seinällä, kauhea miten vinossa voikaan paita olla! Parempi tehä ite tai ostaa tosiaan laadukkaampia vaatteita. Kiitos tästä :)

 2. Arja Kortteenpohja says:

  Kiitos Meri selventävästä kirjoituksestasi. Omien t-paitojeni, joidenkin, virheet sevensi toi laa’an käsite.

 3. MariaS says:

  Tuosta voisi reklamoida. Ei vaatteen kuulu olla kertakäyttökamaa. Myönnän että itseltänikin uupuu taito tunnistaa laadukas vaate ja näin meidät vähitellen opetetaan tyytymään heikkoon laatuun.

  1. Rhia says:

   Emmih – Näin se näyttäisi olevan. Tosin kyllä niitä laadukkaampiakin t-paitoja valmistetaan. Nää trendi-jutut vaan ei aina siihen kategoriaan mahdu. Kiitos jakamisesta.

   Arja – Eipä kestä.

   MariaS – Aivan totta, niin voisi. En tiedä kyllä olisiko siitä mitään hyötyä kun siitä on tosiaan yli puoli vuotta kun tilasin paidan. Enhän millään pysty todistamaan miten monta kertaa olen sitä käyttänyt kun on kulunut näin pitkä aika. Tosin tuo vinoon leikattu kangas ja olkapäiden muoto nyt ei ole selitettävissä mitenkään kulumisella.

 4. Hehkuvainen says:

  Huh huh! Tuo on kyllä jo aivan onneton lärpäke. Olisiko siitä siivousräteiksi, vai onko vielä kaiken hyvän päälle niin nukkaavakin, ettei voi käyttää edes siivoukseen?

 5. Karen in Michigan says:

  If you really want a good NASA shirt, you can order one from the Kennedy Space Center. They have an online store now. I have one I bought there and it’s much better quality.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – En ole vielä päättänyt mitä tuon kanssa teen, mutta ei se kai pahemmin nukkaa. Saapa nähdä.

   Karen in Michigan – True, they do have better quality. However I try to avoid ordering stuff from USA, the shipping cost to the other side of the world and taxes will easily tripple the cost of the product. So at this point it is not an option.

Comments are closed.