Ompeluhurmoksessa / In sewing trance

Arvatkaas mihin koko kesäni (ja lyhyt kesälomani) on mennyt! Ompelemiseen. Olen ommellut kaikki vapaa-ajat, päivät, illat ja melkein yötkin. Vapaapäivinä olen aloittanut aamuni ompelemalla. Nyt olen aivan puhki ja tällä hetkellä tuntuu etten halua ommella enää ikinä mitään. (Ennen seuraavaa kertaa, siis.) Pyhä aikoimukseni oli että käyttäisin kahden viikon lomastani ensimmäisen viikon 1700-luvun kureliivin tekemiseen ja toisen viikon robe a l’anglaisen ompeluun. Noh, aikatauluarvioni heitti häränpyllyä ihan kunnolla. Kureliivin tekemiseen meni kolme viikkoa (olin aloittanut jo viikko ennen lomaa) vaikka ompelin kaiken mahdollisen koneella, joten angleesi jäi tekemättä. Sekä kureliivin että angleesin oli tarkoitus valmistua Mustion linnan piknikille. Menin sitten Mustioon pelkässä aluspaidassa, kureliivissä ja hameessa, eli 1700-luvun mittapuulla skandalöösisti lähes puolialasti. Mustion jälkeen oli tarkoitus ommella 1910-luvun kesäpuku Turun taiteiden yöhön. Aikaa kolme päivää. Puku tuli käyttökuntoon, mutta vähän timprausta se vielä vaatii. Kunnollinen alusasu puuttuu ja istuvuutta pitää vähän parantaa, sekä huolitella muutama saumanvara. Ja Taiteidenyön jälkeen aikaa oli vain kaksi päivää seuraavaan tapahtumaan, Vaasan kustavilaiseen päivään ja Postijahti-purjehdukseen. Ihan vain sekunnin päässäni häivähti ajatus, että josko tekisin sen angleesin tähän tapahtumaan. Onneksi järki saavutti pääkoppani ajoissa ja tyydyin vain tekemään sormettomat 1700-luvun käsineet lämmikkeeksi purjeveneeseen. HUH!

Ja tehän jo tiedättekin että mitä tein ennen kureliiviä ja 1910-luvun pukua, nimittäin tuon renesanssipuvun. Huh mitä haipakkaa. En ole ikinä tehnyt näin montaa historiallista asua näin lyhyessä ajassa. En edes tajua miten onnistuin siinä. Vauhti vähän huimaa päätä kyllä. Tällä kertaa annan teille vain pikkuvilaukset näistä viimeisimmistä asuista ja teen paremmat postaukset paremmalla ajalla kunhan vähän alkaa tämä vauhdinhurma tästä laantua.

Guess what I have been doing my whole Summer (and my short summer holiday)! Sewing. I have sewn all my free time, days, evenings and almost nights too. My days off I have started with sewing. Now I’m all worked out and at this moment it feels that I never want to sew anything anymore. (Before the next time, ofcourse.) My honest idea was to use first week of my two-week holiday for the 1700’s stays and the second week for robe a l’anglaise. Weeell, my estimate for the time consumption was way off. I mean waaaay off! It took three weeks to make stays (I started one week before holiday) even though I did everything I could with sewing machine. So I didn’t have any time to make the anglaise. I was going to wear those in the Mustio castle picnic. So I wore just chemise, stays and skirt, which was in 1700’s terms scandalously almost half naked. After that picnic I was going to sew 1910’s summer dress for Night of arts in Turku. I had three days. I managed to finish the dress for wearing, but it still needs some tweaking. I need proper underpinnings for it and then I have to alter the fitting of the dress. After the Night of arts I had only two days before the next event, Gustasvian day in Vasa and sailing with Postijahti, replica of 1679 post yacht. Only just a brief moment I had an idea in my mind to make the anglaise for this event. But thankfully the sense returned to my head in time. So I only made fingerless mitts to warm my hands on the sail boat. PHEW!

And you already know what I made before these, the renaissance gown. What a speed. I have never ever made such many historical outfits in such a short time period. I don’t even understand how I managed to do it. My head is spinning a bit. Here is just a small glimpse of these latest outfits and I will do proper posts when I have more time and the head spinning has stopped.

Mustion linnassa, kuva Nora Juusela /
At Mustio castle, photo Nora Juusela


Museet Ett Hem, Turku

2 Comments

  1. Sullahan on ollut ihan mahdoton ompeluvauhti päällä! Mutta tulostakin on syntynyt:) Mukavaa elokuuta sinne:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – No älä muuta virka. Aika mahdoton vauhti, en ole tosiaan ehtinyt juuri mitään muuta, kuten blogin hiljaisuudestakin sen huomaa. Mutta sen siitä saa kun ei ryhdy ajoissa hommiin. Tuo kureliivi on ollut niin ikävä projekti aloittaa, mutta nyt kun yhden saanut tehtyä on seuraava sitten jo helpompi kun tietää suurinpiirtein istuvuuden ja työjärjestyksen. Tulee ehkä aloitettua ajoissa ennen tapahtumaa. Mutta seuraavaksi pitäisi ryhtyä sen angleesin kimppuun, tai ehkä siitä tulee poloneesi. En ole vielä päättänyt.

Comments are closed.