Hortoilu: Maitohorsmajuoma / Wild herbs: willowherb flower mead

Ainakin täällä Sastamalan korkeudella maitohorsman kukinta on nyt komeimmillaan. Viimekesänä testattu mansikankantamehu oli omaan makuuni hivenen kitkerää, eikä sitä varmaan siksi tule tehtyä toistamiseen. Takapihallamme rehottaa horsmapelto, joten ajattelin kokeilla tänä vuonna maitohorsmajuomaa. Horsmankukat tuoksuvat makealle, lähes huumaavalle. Niiden keräämistä en suosittele pörriäiskammoisille sillä kukat ovat kimalaisten suosiossa. Kerätessä täytyy olla vähän varovainen, ettei vahingossa koppaise kimalaista käteen kukkien mukana, ne kun pörräilevät kukissa ahkerasti kerääjän ympärillä. Etenkin jos on keräämässä lämpimänä, aurinkoisena päivänä. Vältä keräämästä horsmien vihreitä osia, niistä voi tulla juomaan kitkerää makua. Kerää vain puhtailta paikoilta, eli ei teiden välittömästä läheisyydestä tai alueilta joissa on levitetty tuholaismyrkkyjä.

Tein juoman Maistuis varmaan sullekin!-blogin ohjeella, mutta vähensin sokerin määrän noin puoleen. Väriltään juoma on hehkuvan aniliinin punaista. Oikeaa sävyä on vaikea tallentaa kuviin. Makuakin on vaikea kuvailla, sokerin ansiosta se on tietysti makeaa, mutta siinä on erikoinen “kukkaisa” maku. Meden maku ehkä? Omasta mielestäni juoma on parasta sekoitettuna kivennäisveteen, noin 1:1 sekoitussuhteella. Sopii hellepäivän janojuomaksi tai kesäjuhlien alkudrinkiksi.

Maitohorsmankukkajuoma

1 litra maitohorsmankukkia
1 limen kuori ja mehu
1 tl sitruunahappoa
2 litraa kiehuvaa vettä
n. 250 g sokeria

Huuhdo kukat huolella kylmässä vedessä, voit liottaakin niitä hetken ötököiden poistamiseksi. Kumoa kukat teräskattilaan ja lisää limen kuori ja mehu sekä sitruunahappo. Kaada päälle kiehuva vesi, itse kuumensin sen vedenkeittimellä. Anna seistä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan. Kukat muuttuvat kuumasta vedestä lähes värittömiksi, kuuluu asiaan. Siivilöi juoma ja lisää lopuksi sokeri. Pullota puhtaisiin lasipulloihin.

 

Atleast here in Sastamala, where we live, the blooming of rosebay willowherb (or fireweed, if you prefer) is now at it’s peak. Last year tested strawberry stem juice was a bit bitter to my taste, so I probably don’t try that again. There’s a field of willowherb on our backyard, so this time I decided to try willowherb flower mead. Flowers have almost intoxicating scent. I don’t recommend picking of them to those who have fear of buzzing bugs. Flowers are absolutely full of them. You have to be carefull not to grab a bumble bee while picking the flowers because they are buzzing all around you while doing it. Especially if it’s warm, sunny day. Avoid picking green parts, they might bring bitter taste to the drink. Always collect wild herbs on clean areas, not nearby roads or areas where pesticide has been spread.

I used recipe from Maistuis varmaan sullekin-blog, but I reduced the amount of sugar to half. Colour of the drink is flaming pink. It is difficult to capture the real colour in photos. The flavour is also hard to describe. It is of course quite sweet but it has special “flowery” flavour, perhaps the flavour of flower nectar. I think it’s best when mixed with mineral water, 1:1 mixing ratio. It’s lovely on hot Summer day or special toast drink at summer parties.

Willowherb flower mead

1 liter of willowherb flowers
1 lime, juice and zest
1 teaspoon of lemon acid
2 liters of boiling water
about 250 grams of sugar

Rinse flowers carefully under cold water, you can even soak the for awhile to remove small bugs. Pour flowers into steel pan and add lime juice and zest and lemon acid. Pour boiling water ontop. Leave to sit for couple hours. Flowers turn almost white in boiling water, that’s normal. Sieve the mead and mix with sugar. Use clean glass bottles to store.

2 Comments

  1. MariaS says:

    Vitsi mikä väri!

    1. Rhia says:

      MariaS – Väri on tosiaan uskomattoman helakka. Ruususiirapista tulee joskus vahvan punaista mutta ei koskaan näin voimakkaan pinkkiä. Jos en tietäisi niin voisin luulla keinotekoiseksi väriksi.

Comments are closed.