Kustavilainen piknik / Picnic at the Gustavian times

Vaasa on kaupunki jossa en ole koskaan aikaisemmin vieraillut (ainakaan muistaakseni, ihan en muista kaikkia peruskouluaikojen luokkaretkiä niin tarkkaan). Nyt tarjoutuikin hyvä tilaisuus tehdä pikavisiitti kun Vaasassa asuva historian elävöittäjä järjesti yhteistyössä Vanhan Vaasan museon kanssa Kustavilaisen päivän. Museo sijaitsee Wasastjernan talossa ja on avoinna vain kesäisin. Meidän oli tarkoitus pikniköidä museon viehättävässä pihapiirissä, mutta keli oli sen verran märkä, että piknik oli siirretty kätevästi museon kellarissa sijaitsevan kahvilan tiloihin joka sekin oli varsin hyvin päivän teemaan sopiva. Onneksi, sillä Tampereen piknikit jouduttiin kokonaan perumaan huonon sään vuoksi.

Osa porukasta ajoi suoraan Kajaanin linnan räjäytyksestä hyvin vähillä yöunilla. Vieraita oli saapunut myös Ruotsista saakka joten pääsimme varsin autenttiseen 1700-luvun lopun tunnelmaan. Suomihan oli vielä silloin osa Ruotsin valtakuntaa. Tilaisuus oli yleisölle avoin, joten kuka tahansa saattoi saapua pikniköimään historiallisessa asussa tai ilman. Historianharrastajaporukan asuina nähtiin monenlaista värikästä kostyymiä. Kustavilainen kausi on siitä erikoinen että juuri siinä kohdassa muoti muuttui todella paljon pet-en-l’aireista ja angleeseista chemise-pukujen kautta empirepukuihin. Ja mikäpä sen hauskempaa, minusta on aina jännintä nähdä monenlaisia erilaisia asuja.  Päivä oli erittäin hauska vaikka vettä välillä vähän satelikin, mutta ehdimme silti vähän tanssia ja pelata ulkona. Tässä vielä muutamia kuvia museosta ja piknikiltä. Valitettavasti kuvat ovat aika huonolaatuisia hämärässä napattuja otoksia eikä niitä ole montaa. Minulla oli aivan liian kivaa ehtiäkseni jatkuvasti valokuvaamaan.

inenglish

Vaasa is a town where I have never visited before (atleast I don’t remember, I don’t really have a proper recollection of all my school trips). Now I had the perfect chance to make a quick visit, because re-enactor living in Vaasa organized Gustavian day with the Old Vaasa museum. Museum itself is located in old Wasastjerna house and is open only on Summer. We were supposed to have the picnic on the beautiful yard of the Museum. However the weather was so wet, they had to move the picnic inside, at the basement cafe of the museum. It was also quite perfect for the picnic according to such theme. Thankfully they didn’t cancel, because Tampere picnics were cancelled due to bad weather.

Some of the people drove to picnic straight from the celebration of Kajaani castle battle (only in finnish, sorry). They didn’t really get much sleep. We also got visitors all the way from Sweden so we had pretty authentic 1700’s athmosphere. At that time Finland was still part of the Swedish empire. Event was open for public, so anyone could join us for picnic either wearing historical outfits or modern. Re-ennactors had rather wide variety of costumes. Gustavian period is quite special because during that time the fashion changed rather dramatically in short time period, from pet-en-l’air  and l’anglaise to chemise gown and onwards to Regency style. But that is the fun part of it. I think it’s the most exciting thing to see various dress styles. Day was most entertaining, even though it was at times a bit rainy. Still between the showers we managed to dance a bit outside and play some 1700’s games. And then some photos from the museum and picnic. Unfortunately they are not very good quality and they are only couple snaps, because I was having way too much fun to photograph.

vaasa1

vaasa2

Runsas piknik-pöytä vieraineen /
Delicious picnic table and guests

vaasa3

vaasa4

vaasa5

vaasa6

vaasa7

vaasa8

Menneisyyden haamuja /
Ghosts from the past

vaasa9

Hienon silkkikirjailun tutkailua /
Investigating delicate silk embroidery

vaasa10

vaasa11

vaasa12

vaasa13

vaasa14

Puku on sama chemise gown kuin huhtikuisissa naamiaisissa
mutta kesäisemmät asusteet tekevät siitä erihenkisen. /
Dress is the same Chemise gown than in our masquerade ball in
April, but summery accessories make it totally different. 

vaasa15

En ikävä kyllä älynnyt ottaa kunnon kuvaa kampauksesta ilman hattua,
mutta se oli massiivinen kiharapehko jonka sisällä oli peräti kaksi valkkia. /
Unfortunately I didn’t take a proper photo of the hairdo without hat,
but it was massive curly mess, with two hair rats inside. 

14 Comments

 1. Kyllä on ollut hienot puitteet tapahtumalle. Ja vaikka sanoit kuvien olevan huonolaatuisia, niin kyllä niistä näkee, että asut on todellakin olleet mielenkiintoisia katsottavia. Ihan tulee noista joistakin kuvista mieleen, kuin olisivat jonkun elokuvan kohtauksia:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Paikka oli todellakin erittäin hyvin tilaisuuteen sopiva. Minusta on hienoa että museotkin nykyään uskaltavat ottaa tällaisia tapahtumia siipiensä suojaan. Tällainen elävöittäminen tekee historiasta heti paljon kiinnostavampaa. Ja elävöittämisestäkin tulee mielekkäämpää kun pääsee autenttisiin paikkoihin asuineen pyörimään. Kieltämättä itsestäkin tuntuu sille kuin olisi elokuvassa tai näytelmässä jos on tuollainen hieno asu päällä :D (PS. Tuo ruudullisten tuolien ääreen katettu ruokapöytä oli osa näyttelyä, ei siis meitä varten :D )

 2. Upea tapahtuma! Ja pukusi tietenkin ihastuttava. Mua on kiinnostanut tällaiset historian elävöittämistapahtumat, mutta Itä-Suomessa ei niitä ole, ja lähteminen kauemmas on aina niin vaikiaa :D

 3. Rhia says:

  Sara Kristiina – Joo matkustaminen on aina hankalaa, mutta harrastajia kyllä löytyy muualtakin kuin Etelä-Suomesta. Itä-Suomea lähimmät isommat tapahtumat näyttävät olevan Jyväskylässä ja Kouvolassa. Mutta voihan olla että lähempääkin jotain pienempiä tapahtumia voisi löytyä kun oikein paikallistapahtumia kaivelee. Pirkanmaallakin on pikkuisia historia-tapahtumia ja -markkinoita järjestetty. Ne on vaan aina vähä semmoisia että ne pitää ikäänkuin tietää kun mainostavat vain niin paikallisesti. Ehkä voisit yrittää etsiä sieltä päin muita asiasta kiinnostuneita ja yhdessä järjestää vaikka jonkun pienen piknikin tai muun tapahtuman.

 4. Anna-Mari says:

  Mukavan oloinen tapahtuma, ja olenkin nähnyt parissa muussakin blogissa siitä kuvia. Ihanaa, että tuollaisia järjestetään. Ihan samoilla ajatuksilla olen kuin Sara Kristiina! Asun myös Itä-Suomessa, eikä täällä ole tapahtumia… Tosin tänä kesänä järjestettiin omassa kunnassa kartanokonsertteja, joihin sai pukeutua vanhaan tyyliin, ja minä tyttöhän innostuin! Todella ihanaa. :) Mutta mistä noista tapahtumista yleensäkin saisi tietoa? Onko jossain joku yhteinen sivusto tai kalenteri historianelävöittämistapahtumista? Joskus voisi kyllä tulla kauemmaskin, nyt kun on pari pukuakin (ainakin sinnepäin) valmiina. :) En edes Jyväskylän tapahtumista tiedä, vaikka se olisi kohtuulähellä.

  1. Rhia says:

   Anna-Mari – Itä-Suomi tuntuu olevan jotenkin pimennossa näiden tapahtumien suhteen, tai sitten en vain ole niistä tietoinen. Mitään yhtä yhteistä foorumia tai kanavaa ei valitettavasti taida olla mistä löytyisi kattavasti kaikki mahdolliset elävöitys- tms. tapahtumat. Aika pitkälti tapahtumat kulkevat vaan suusta suuhun tietona. Itse olen yrittänyt kysellä kavereilta ja kaivella netistä. Pitkälti riippuu siitä haluaako harrastaa kaikkea mahdollista vai haluaako keskittyä tiettyihin aikakausiin. Parhaiten tieto taitaa tosiaan kulkea niin että tutustuu johonkin harrastajaan jonka kautta sitten saa tiedon niistä tapahtumista joissa hän on käynyt.
   Suomessa järjestäytyneintä väkeä ovat keskiaika- ja renesanssiharrastajat joilla on omia yhdistyksiä. Suomen Keskiaikaseurasta eli Aarnimetsästä saat tietoa keskiaika-tapahtumista sekä paikallisista keskiaika-yhdistyksistä. Muiden aikakausien harrastus on vielä sen verran vähäistä että en ainakaan tiedä onko esim 1700-luvun harrastajille vielä omaa yhdistystä. Monet harrastavat useita eri aikakausia joten samat tyypit saattavat käydä sekä keskiaika- että 1700-luvun tapahtumissa. Militariaharrastajilla sen sijaan on yhdistyksiä kuten Uudenmaan karoliinit ja ovat kuulemma myös kaipailleet uutta verta mukaan, mutta keskittyvät tosiaan niihin sotaväkijuttuihin. Uudenmaan Karolinien sivuilta muuten löytyy jonkinlainen tapahtumakalenteri, mutta en tiedä miten kattava se mahtaa todellisuudessa olla.
   Nyt talvea kohti tapahtumat tietysti harvenevat, mutta tiedossa on ainakin muutamia kekri-juhlia loka-marraskuun vaihteessa ja joulubaaleja joulukuussa.

 5. Anna-Mari says:

  Ilmankos ne tuntuukin vähän sisäpiirihommilta, kun mistään ei kuule etukäteen mitään, ja tieto kulkee harrastajien kesken. :D No mutta ehkä joskus pääsen johonkin mukaan. L’Amusetten kevätnaamiaisista olen ollut tietoinen, ehkä uskallan (ja muistan ajoissa) sinne ensi keväänä, vakken ketään tunne. Keskiaikaseuroja ja harrastajia tuntuukin olevan paljon enemmän, ja tunnenkin yhden. Mutta siitä en ole vielä ainakaan innostunut, leveät helmat, hörhelöt, pitsit ja korsetit ovat kivempia! Mutta taidan elävöittää ensi kuussa meidän kunnassa olevia isoja pestuumarkkinoita, ja pukeudun sinne tummanviolettiin “turnyyripukuuni”. :) Sain rohkaisua siihen jo aiemmin pestuuisännältä, hän sanoi, että olisi mukavaa jos pestuuväen seassa kuljeskelisi vanhaan tyyliin pukeutuneita ihmisiä. Hänellä on itselläänkin vanhan ajan vaatteet. Ajattelin ensin, että rupean piikatytöksi (ruutumekko ja muut tykötarpeetkin löytyisi), mutta nyt hoksasin, että voinhan minä olla herrasväkeäkin. Pukuni kun ei ole mikään tanssiaispuku, niin se sopii kyllä. Jos en uskalla, niin vähintään piikatyttönä menen.

  1. Rhia says:

   Anna-Mari – Joo semmosta sisäpiirihommaa se vähän tahtoo olla tuon tiedonkulun kannalta. Kun ei tosiaan ole yhtä yhteistä yhdistystä jonka kautta kaikki tieto kulkisi vaan harrastajat ovat hajallaan pitkin maata eikä yhdistyksiä tunnu olevan ollenkaan ainakaan varsinaisesti siihen 1700-lukuun. Mutta kannattaa vaikka seurailla tuota Uudenmaan Karoliinien kalenteria, siellä näyttäisi nyt nopealla vilkaisulla aika kattavasti olevan eri tapahtumia listattuna. L’amusetten omilta sivuilta löytyy lisäksi lista menneistä tapahtumista jonka perusteella voi lähteä googlettelemaan että josko ensi vuonna järjestettäisiin sama tapahtuma taas. Tällä metodilla olen itse löytänyt joitakin. Tietysti tapahtuman sijainti aina rajoittaa osallistumista enkä siksi itsekään ole päässyt kovin moniin osallistumaan.
   Pestuumarkkinat kuulostavat hauskalta, ja kivaa että myöskin 1800-lukua näin tehdään esille. Monet markkinat kun nykyään tuntuvat keskittyvän enempi keskiaikaisiin tai 1700-luvun juttuihin. Pitääpä merkitä omaan kalenteriin josko sitä ensi vuodeksi jo vaikka saisi kunnollista asua kasaan ja lähtisin sinnekin patsastelemaan :D (yksi turnyyripuku mulla jo on, mutta ei kovin häävi…) Rohkeasti vain puvussa! Se ensimmäinen kerta voi monesti olla jännittävin ja sitten on helpompi sen jälkeen jo pukeutua periodiin. Siihen saa varautua että ihmiset haluavat kuvata, onhan se nyt erilaista ja kiinnostavaa jos on komiasti puettuna.

 6. Anna-Mari says:

  Pestuumarkkinoilla ei aiemmin ole ollut kuin tosiaan pestuuisäntä, ja sitten leikkimielisessä piikojen ja renkien pestuussa on ollut muutamilla jotain huivintynkää ja essua päällä. Mutta ei mitään periodipukuja. Ilmeisesti se kartanokonserttien pukuhurvittelu (meitä oli kolmesta viiteen jotka pukeutuivat vanhaan tyyliin, 1800-luvun loppupuolelta 1930-luvulle) oli tykättyä, kun tuli toiveita pukeutumisesta myös pestuille. Markkinat ovat kyllä aikalailla perusmarkkinat, mutta isot sellaiset, ja jatkuneet 1800-luvun alkupuolelta saakka. Enemmän kaipaisin sinne vanhan ajan tuotteita esim. Isokyrön tapaan. Mutta pukuleikittely on hauskaa, huomenna pukeudun Vesi-iltamiin merenneidoksi. :)

  1. Rhia says:

   Anna-Mari – No mutta tästähän on nyt hyvä sitten kehittää markkinoita eteenpäin kohti 1800-lukua. Isokyrössäkin elävöitys oli käsittääkseni alkanut vähän kuin vahingossa kun sinne oli vain alkanut ilmaantua pukeutunutta porukkaa ja nyt ovat ihan kiinteä osa markkinoita. Järjestäjät varmasti ottavat sellaisen mielellään vastaan uutena vetonaulana. Voisihan pestuumarkkinoiden järjestäjille myös ehdottaa että markkinoilla olisi enemmän myös perinteisempää käsityötavaraa modernin markkinatavaran lisäksi?
   Hauskoja pukuleikkejä sinne! :D

 7. Anna-Mari says:

  Ehdotus on jo laitettu järjestäjille menemään… jos vaikka vanhassa puvussa saapuneiden kesken arvottaisi palkinto. Tietysti ennakkoon asiasta ilmoitellen jne, katsotaan miten saa tuulta alleen. :) Mutta täältä mun FB:stä löytyy lauantain merenneitoasu, jos kiinnostaa käydä katsomassa.: https://www.facebook.com/annamari.kaipainen/media_set?set=a.10154060012089055.1073741842.642984054&type=3 Kuvat ovat vähän sitä sun tätä kun ei ollut kuvaajaa matkassa… mutta sieltä albumeistani löytyy pari aiempaakin. Myös se niinsanottu turnyyripuku, sekä 1910-luvun asu, josta tykkään ihan hirveästi. :)

  1. Rhia says:

   Anna-Mari – No niin, mahtavaa, toivottavasti suostuvat! Kävin kurkkimassa asut, tosi hienoja kokonaisuuksia kaikki. Violetti turnyyripuku oli erityisen upea, sillä kelpaa mennä pestuumarkkinoille kyllä :D

 8. Anna-Mari says:

  Kiitos! Kuten varmaan huomasit, niin turnyyripuku ei ole kyllä vähääkään historiallisesti oikein, se on kyhätty kasaan joskus ompelemastani vanhasta juhlamekosta, pitkästä hameesta ja mummoni mekon osista ja lisätty vähän pitsiä.. Ihan nykyaikaista kamaa ja kaavoitusta kaikki. Mutta asioista tietämättömille, menee täydestä kuin väärä raha, ja sehän oli tarkoituskin, illuusion luominen. Ja tiedätkös, tyttäreni (16 v) ei suostu laittamaan “piikatytön ruutumekkoa” päälleen, mutta hän keksi kaapistani toisen samalla kaavalla ommellun vanhan mekkoni, ja alkoi kyhätä siitä itselleen turnyyripukua. Vähänkö olen iloinen kun hän innostui ihan itse! :) Siinä vaan on lyhyet hihat, eli pitää keksiä jotain jippoa siihen…

  1. Rhia says:

   Anna-Mari – Mielestäni 100% autenttisuus asujen kokoonpanossa ei ole tärkeintä vaan se että jokainen voi osallistua siten kuin oman innostuksen ja taitojen mukaan on mahdollista. Pääasia että kaikilla on kivaa :D Tunnelma on mielestäni tärkeintä. Hauskaa että tytärkin innostui, ymmärrän hyvin että tuon ikäistä ei se piikatyttönä oleminen välttämättä kamalasti kiinnosta. Ehkä pukuun voisi pidentää hihoja jollakin tyyliin sopivalla kankaalla ja lisätä samaa kangasta koristeeksi vaikka helmaan yhtenäisyyden saavuttamiseksi. Tai sitten tehdä pukuun sopivan pikkujakun.

Comments are closed.