Kesähame pikkutwistillä / Summer skirt with a twist

on

Olen jemmannut yhtä aika söpöä 70-lukuista ruudullista vekkihametta useamman vuoden. Ensin meinasin vain suurentaa vyötäröä (ja suurensinkin) jotta se mahtuisi päälle. Vaate ei koskaan päässyt käyttöön. Sitten meinasin myydä sen kirppiksellä, mutta sitten jossain vaiheessa sain loisto-idean tehdä siitä 20-luvun henkinen, sporttisempi kesähame. Sulkapallon pelaamiseen, krokettiin ja muuhun, mitä näitä kesäharrasteita (joita en harrasta, grhm…) nyt on.

20-luvulla kun muoti pudotti vyötärölinjan alas lantiolle, oli toisinaan tapana, että hame ommeltiin kiinni aluspaidan tai puseron tapaiseen yläosaan. Silloin tällöin näkee netissä kuvia vintage”mekoista” joiden yläosa on yksinkertainen ja hihaton, täysin erilaista, ohuempaa kangasta. Joskus pusero voi olla myös etuosasta koristeellinen. Silloin on todennäköisimmin kyse paita-hameesta, tai miksi sitä nyt sitten haluaa kutsua. Sen yläosan päälle oli tarkoitus pukea jakkumainen paita, neule tai päällyspusero jonka helmaa ei tietenkään tässä tapauksessa voinut tunkea hameen vyötäröltä sisään.

Aioin muuttaa tuon vekkihameen juuri tällaiseksi paita-hameeksi jonka päälle pukisin kesäisen puuvillaneuleen. Yläosaan sopivan kankaan löytyminen vain oli työn takana. Tampereen Nextiilistä vihdoin löysin palan vanhaa aluspaitakangasta joka sopi hommaan kuin nakutettu. Se on riittävän ohutta, hieman joustavaa ja iholla miellyttävää jotta sitä voi käyttää toisen yläosan alla. Ja tämmöinen siitä sitten tuli.

inenglish

I have been stashing rather cute 70’s pleated skirt for couple years. First I was going to enlarge the waist for my size (which I did). I never used it though. Then I was going to put it for sale on flea market, but at some point I got great idea to turn it into 20’s style sporty summer skirt. For playing badminton, croquet and such, you know, what ever summer activities there is (which I don’t really do, ahem…).

In the 1920’s when fashion dropped the waistline low to the hips, there was one particular style which combined skirt into light blouse top  or camisole. Every now and then you can see photos of vintage “dresses” where top is very simple, sleeveless, completely different fabric than the skirt. Sometimes the front of the blouse/camisole can be decorated.  Then it’s most likely to be one of these attached camisole-skirts, or what ever you like to call it. Over that top women often wore overblouse, light jacket or cardigan and it was not supposed to tuck inside the skirt, obviously.

I was going to transform this pleated skirt into one of those attached skirts, and wear it with summery knit blouse. It was just very hard to find suitable fabric for the top. Finally I found vintage chemise fabric from Nextiili in Tampere (shop that recycles donated fabrics for very affordable prices). It was thin enough and elastic and comfortable against skin. And this is what my skirt looks like now.

vekkihame1

Tällaisenaan paitahame ei ole järin pukeva eikä kuvauksellinen.
Bongaa kuvasta myös alli, jokaisen keski-ikäisen naisen kaveri./

Like this the camisole-skirt is not particularly flattering nor photogenic.
Also find the flappy arm, companion of every middle aged woman. 

vekkihame2

Kesäisen puseron kaverina hame on parhaimmillaan. /
Skirt is at it’s best with summer tops.  

2 Comments

  1. Toimii hyvin noin:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Niin minustakin. Katsotaan nyt sitten että tuleeko tätä käytettyä näin enemmän kun tavallisena hameena ei tullut.

Comments are closed.