Nypläystyynyn uusi takki / New coat for bobbin lace pillow

Tein tässä iltapuhteina vähän erilaisen tuunaushommelin. Mulla on pyörinyt nurkissa parisen vuotta nypläystyyny, jonka löysin kerran kirppikseltä kaikkine tarvikkeineen erittäin halvalla. Tyyny oli päällystetty tuollaisella ruudullisella kernillä joka oli jo jonkin verran kulunut, vaikkakin vielä ihan ehjä. Aikomuksenani on opetella nypläämään (että voin itse tehdä pitsejä 1700-luvun asuihini, heh heh… näkispä vaan!) ja koska nypläys voisi olla myös hyvää ajanvietettä 1700-luvun tapahtumissa niin ajattelin päällystää nypläystyynyn hieman enemmän periodiin sopivalla kankaalla.

Olin noukkinut ostoskoriin jostain kirppikseltä palan tuollaista vanhaa patjakangasta jolla ajattelin korvata kernin. Aloin irrottaa kernin kiinnittäviä nauloja, mutta alta paljastuikin pelkkä heinätäyte, joten piti vaihtaa taktiikkaa. Heinät olisivat tulleet patjakankaasta läpi eikä minulla ollut käsillä tiivistä kangasta jonka olisin voinut käyttää pohjakankaana. Niinpä sitten päätin vain vetää patjakankaan suoraan kernin päälle. Irrottelin naulat vähän kerrassaan ja naulasin takaisin pingottaen samalla patjakangasta kernin päälle. Hidasta hommaa jossa sormet joutuvat koville, mutta lopputulos oli kyllä kaiken vaivan väärti. Eihän tuo patjakangaskaan nyt ihan täysin 1700-lukuinen ole, mutta on se ainakin lähempänä totuutta kuin kerni. Pääsisinköhän opettelemaan nypläystä jo Isokyrössä?

inenglish

I made a little revamp, a bit different kind. I’ve had this bobbin lace pillow for couple years now. I found it from a flea market with all the bits and bobs with quite affordable price. It was covered with quite horrible plastic table cloth type material which had seen better days. It wasn’t broken though. My goal is to learn to make bobbin lace (so that I can start making my own lace for my 1700’s outfits, heh hee… never happens!) and because bobbin lace would be perfect pastime for 1700’s events, I decided to cover the pillow with a bit more period accurate material.

I thrifted this mattress fabric quite recently and decided to use that to replace the plastic fabric. I started taking the nails off, but under the plastic was just the hey filling. So I had to change my plan. Hay would have just poked through the mattress fabric, and I didn’t have thicker fabric at hand to use as a lining. So I decided to just cover the plastic fabric with the mattress fabric. I took the nails off one by one and nailed them back on tightening the fabric at the same time over the plastic. Slow and tedious job that made my fingers ache, but definitely worth every minute. The mattress fabric is not 100% accurate for 1700’s, but it’s definitely closer to the truth. I wonder if I’m able to learn the basics of bobbin lace already in Isokyrö 1700’s fair?

nypl1

Ennen / Before

nypl2

Jälkeen / After

3 Comments

 1. Minäkin haaveilin joskus nypläystyynystä ja pitsinteon opettelusta. Sitten näin joskus jossain kirppiksellä tyynyn ja harkitsin asiaa tarkemmin. En ostanutkaan sitä, koska se olisi ollut pienessä huushollissamme varmasti tiellä ja epäilin lopulta omaa innokkuuttanikin siihen harjoitteluun. Olisi kyllä kiva nähdä sun tekemiä juttuja sitten, kun pääset harjoittelun alkuun.

 2. Hehkuvainen says:

  Argh, tuo kerni särkee silmää! Hyvä että vaihdoit kankaan, on tuo nyt hillitympi ja ehkä tosiaan astetta autenttisemman näköinen. Nypläys on minulla “sitten joskus” -listalla, eli kyllähän sitäkin nyt täytynee omaksi huviksi joskus opetella :D.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Pieni on meidänkin huusholli ja tavaraa vähän liikaakin, mutta tuo oli niin edullinen että en vain yksinkertaisesti voinut jättää sitä ostamatta. Nyt vihdoin pääsen kokeilemaan, yksi kaveri lupautui ensi viikonloppuna opettamaan. Jos jotakin saan valmiiksi niin varmasti täällä blogissakin niitä joskus tullaan näkemään.

   Hehkuvainen – No sanos muuta. Raidatkin meni ihan suoraan :D En tiedä tuleeko mun koskaan mitenkään isoja pitsejä tehtyä, mutta on kumminkin kiva oppia uusi taito ja pitää vähän tuota pääkoppaakin jumpata ettei vallan dementoidu.

Comments are closed.