Ostoksilla Riikassa / Shopping in Riga

Viimeinen osa Riika-postauksia tulee tässä. Blogin pidempiaikaiset lukijat jo tietävätkin että en hirveästi harrasta nykyään shoppailua. Yleensä ostan matkoilta vintagea tai kirjoja, mutta koska latvian kieli ei kovin hyvin meikäläiseltä taitu, ei tällä kertaa tullut yhtään kirjoja kotiin. Vintagekauppoihin en ehtinyt edes perehtyä. Vaikka Latvia onkin monessa suhteessa edullinen maa matkustaa niin ostoksien tekeminen siellä ei kuitenkaan ole hirveän halpaa. Sen verran mitä nyt vähän ostoskeskuksessa vilkuilin niin vaatteet ja kengät ovat aikalailla samoissa hinnoissa kuin Suomessa, osin ehkä turismin vuoksi.

Poikkesimme koko matkaporukan voimin yhdellä romutorilla missä myytiin pääasiassa metalliromua ja käytettyä elektroniikkaa. Osuimme kojulle missä oli myynnissä gramofoneja, hinnat olivat kutakuinkin Suomen luokkaa. Sama juttu muutaman muun kiinnostavan esineen kohdalla. Ja myyjät toki erottavat suomalaiset turistit, joten hinta saattaa olla meille toinen kuin paikallisille. Tinkiä toreilla tietysti voi ja kannattaakin.

Jos ihmettelette miksi Riikassa ja Latviassa on niin paljon kukkatoreja, syy on hyvin yksinkertainen. Latviassa ei kuulemma ole soveliasta mennä vierailulle viemättä isäntäperheelle kukkia. Vuodenajasta huolimatta toreilla näkyi jo runsaita kukkakojuja jotka houkuttelivat värikkyydellään. Harmi vain että leikkokukat eivät olisi selvinneet pitkästä kotimatkasta hengissä. Kukat olisivat olleet erittäin edullisia, lähes ilmaisia suomalaiseen hintatasoon verrattuna.

Tuliaiset
Oppaan mukaan Riikasta kannattaa ostaa tuliaiseksi kahta asiaa: meripihkaa ja Riikan balsamia. Meripihka lienee kaikille tuttu ainakin nimeltä, mutta Riikan balsami saattaa olla lukijoille outo. Itsekään en ollut siitä kuullut aiemmin. Se on erittäin vahvaa yrteistä valmistettua alkoholia jota saa Riikassa (ja luultavasti ympäri Latviaa) lähes mistä tahansa. Siellä kun myydään alkoholia ruokakaupoissa. Riikasta löytyy myös erityinen Black Magic-kahvila jossa sitä voi nauttia viehättävässä ympäristössä sellaisenaan tai erilaisiksi herkuiksi valmistettuna. Kahvila on entinen apteekki ja sen sisustus on säilytetty pitkälti alkuperäisenä. Kävelimme kahvilan ohi, mutta emme ehtineet poikkeamaan sisään kun opas jo johdatti meidät seuraavaan kohteeseen. Meripihkaa taas voi ostaa lukemattomista meripihka-puodeista joita löytyy mm. vanhasta kaupungista useita. Valikoimaa on moderneista koruista perinteisempiin malleihin. Erityisen henkeäsalpaavia ovat camee-korujen tapaan kaiverretut meripihkamedaljongit ja rannekorut. Erikoisimmat meripihkakorut taas olivat valkoisiin koristeellisiin nahkapohjiin ja nauhoihin istutettuja.

Ruoka
Syöminen on Latviassa edullista. Ruokapaikkoja löytyy monenlaisia ja niissäkin hintataso vaihtelee, mutta pääasiassa kaikki on varsin edullista. Aikamoinen nähtävyys on jättikokoinen ravintola Lido (joita muuten löytyy myös Tallinnasta). Ruokatiskejä riittää silmänkantamattomiin. Itse en päässyt edes tiskilinjaston loppuun kun tarjotin oli jo täynnä. Tiskiltä valitaan oman maun mukaan kaikkea mahdollista liha-, kala- ja kanaruuista kasvislisäkkeisiin, salaatteihin ja jälkiruokiin. Kahden ihmisen erittäin täyttävät ruoka-annokset ja tuopillinen olutta maksoivat 17 €. Lämpimät ruuat annostellaan tiskistä lautasille (kuten Ikean ravintolassa) joten kannattaa varautua siihen että jos ei erikseen sano että haluaa vain vähän saattaa saada koko lautasellisen. Esim minä sain vahingossa koko lautasellisen paistettuja perunasuikaleita vaikka halusin vain vähän pihvini kylkeen. No, annos oli ainakin riittävä, eikä lautasellisesta perunaa mielestäni veloitettu sen enempää kuin pienemmästä annoksesta. Tällainen tarjoilutapa näyttää muutenkin olevan suosittu etenkin lounasruokapaikoissa, se voi tuntua hassulta jos oppilaitosruokailu ei ole ihan tuoreessa muistissa. Suomessa kun on niin totuttu tuohon noutopöytätyyppiseen lounasruokailuun. Mitä tulee erityisruokavalioihin niin Latviassa taitaa sellaiset olla vielä aika lapsenkengissään.

Meripihka
Kivettynyttä havupuun pihkaa. Yleisimmät värit ovat keltaisen sävyt, ruskea ja punainen, mutta myös mustaa, vihreää ja harvinaista sinistä meripihkaa on olemassa. Meripihkan erikoiset ominaisuudet ovat että se kelluu suolavedessä, siksi sitä voi joskus löytää huuhtoutuneena merenrantaan, ja että se sähköistyy hangattaessa. Meripihkan kreikan kielinen nimi on elektron, josta johtuukin monien kielten sähköä tarkoittava sana.

Riikan balsami
24 erilaisesta yrtistä valmistettu vahva likööri. Sen resepti on säilynyt samana jo yli 250 vuotta. Paikalliset nauttivat sitä mielellään kuumissa juomissa, kuten mustaherukkamehun kanssa. Sitä voi käyttää myös ruuanvalmistukseen kuten suklaajälkiruokien mausteena tai kastikkeessa.

inenglish

Last part of my Riga posts is here. My longterm readers already know that I don’t really do much shopping these days. Usually I bring back vintage or books, but because my Latvian language is far from fluent, this time I didn’t buy any books. I didn’t even have time to investigate vintage shops. Even though Latvia is more than affordable country to travel, shopping is not necessarily very cheap. The little I had a look in the shopping center, clothes and shoes are not very cheap. They are pretty much the same price range than in Finland, partially probably because tourism.

Our whole travel group dropped by at one junk market where they mainly sell metal scarps and used electronics. We found a stall selling old gramophones. Prices for them were pretty much the same than in Finland. Same thing with couple other items we looked at. And sellers do recognize Finnish tourists, so prices are probably higher for us than locals. Of course it’s possible to bargain on markets, and you should aswell.

If you wonder why in Riga and Latvia there is so many flower markets and stalls, the reason is very simple. Apparently in Latvia it’s not appropriate to go for a visit without flower bouquet. Despite of early season, there was already flower stalls, luring people with all the colours. Too bad flowers would not handle the long journey home very well. Flowers would have been very cheap, almost free compared to Finnish prices.

Souvenirs and gifts
According to our tour guide, there’s two things you should buy from Riga: amber and Riga balsam. I assume amber is familiar to most readers, but Riga balsam might be unknown to most. I haven’t heard of it before myself. It is very strong liquer made of herbs. It’s easily available all round Riga (and probably whole Latvia too). They do sell strong alcohol in food shops, unlike here in Finland. There’s also special Black Magic cafe in Riga, where you can drink balsam in authentic environment. Cafe is old pharmacy, and interior is mostly original. We walked past the cafe, but we didn’t have time to pop in because guide was already taking us to the next location. Amber you can buy from most souvenir shops and there are several special amber shops around old town. There’s wide range of jewellery, from modern to more traditional style. Most breathtaking amber jewellery were cameo-style carved pendants and bracelets. Most unusual ones were pieces of amber set on white leather base and braids.

Food
Eating is very affordable in Latvia. There’s many types of food places and prices vary of course, but mainly everything is quite cheap. Quite a sight is massive restaurant called Lido. There are food counters as far as you can see. I didn’t even got to the end of the counters when I already had my tray full. You can choose anything from meat, fish, poultry, vegetable, sallads, puddings etc. Meal for two people plus one beer was 17 €. Warm meals are portioned on your plate (like in Ikea restaurants) so prepare yourself for letting them know how much you want. Otherwise you might end up with full plate of one stuff. Like I did because I wasn’t prepared so I got one full plate of fried potato slices, when I just wanted little bit as a side dish with my burger. Well, atleast it was really filling meal, and they didn’t charge extra for the amount (atleast I don’t think so). This way of serving food is a bit odd to us Finns, we are so used to the buffet style lunch restaurants these days. When it comes to special diets, I think they are not very much taking under consideration in Latvia.

Amber
It’s fossilized tree resin. Most common colours are different shades of yellow, brown and red, but there is also black, green and rare blue amber. Special properties of amber are that it floats in salty water, that’s why it can sometimes be found on beaches, and that it gets static when rubbing it. The Greek name for amber is electron, where many languages get the word for electricity.

Riga balzam
Strong liquer made of 24 different herbs. Recipe has been the same over 250 years. Locals like to drink it hot, like with hot black currant juice. You can also use it in cooking, like for chocolate puddings or sauces.

riga31

riga32

rigashopping

Riikan tuliaiset: meripihka-korvakorut ja Riikan balsamia. Perinteisesti balsami
myydään savipulloissa joita saa montaa eri kokoa, tässä minikokoinen. Ostimme
isomman pullon mustaherukanmakuista ja muutaman näitä pieniä perinteistä makua. /
Riga souvenirs: amber earrings and Riga balzam. Traditionally balsam is sold in
clay bottles and you can get many different sizes, this is mini-size. We bought big
bottle of black currant flavour and couple of these mini ones with original flavour.
 rigasouvenir

Pitäkää vaikka pöhkönä, mutta minusta on hauska tuoda matkoilta myös esitteitä,
pääsylippuja ja muuta ilmaista sälää. Alkuperäinen tarkoitukseni on ollut koota niistä
valokuva-matkapäiväkirjoja, mutta koska nykyään tuo valokuvien printtaus on vähän
niin ja näin niin toistaiseksi suurin osa näistä makoilee mukavasti rasiassa toisten
kaltaistensa seurassa. /
You might think I’m a nutcase, but I think it’s fun to bring also all sorts of leaflets,
tickets and other freebies from our travels. My original idea was to put these together
with photos as a travel journal, but because printing photos these days is not very
common/popular in general, these have just ended up piling comfortably in a box
with other similar items. 

3 Comments

  1. Eipä ole pöhköä tuoda noita esitteitä. lippuja yms:) Sitä meilläkin harrastetaan. Isäntä evästää yleensä nuorisoakin, että toisivat jotain sellaista kun jossain reissussa käyvät. Mutta kyllä on kiva matkalta jotain ostaakin ja sinä olet löytänyt kyllä kauniit korvikset!

  2. No, not a nut case, I do the same thing. I keep all that stuff: metro tickets, the airport tag from my suitcase, even the sugar packet from my coffee. Nothing crazy about that

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Jotain on kiva toki myös ostaa. Mutta enää en osta välttämättä niitä vaatteita kuten ennen tuli tehtyä. Eikä myöskään sitä tavallista turistirihkamaa tule ostettua mitä ennen varsinkin on harrastettu, matkamuistonukkeja, avaimenperiä jne. Vintagea on aina kiva ostaa jos jotakin kiinnostavaa löytyy ja tosiaan niitä kirjoja.

      thorne garnet – Good to know that I’m not the only one :D I still dream about putting all those things and my photos into complete photo journals but it might not happen any time soon. Last time I had photos printed out was in 2011. Atleast I can still keep a record of my trips in my blog.

Comments are closed.