Isonkyrön markkinoilla / Isokyrö Fair

Vihdoin oli sen verran aikaa ja viitseliäisyyttä että ehdin käymään läpi Isonkyrön kuvat. Myyntikojuista en tällä kertaa juuri napsinut kuvia. Niitä oli niin paljon ja ostoksia tehtiin hyvin maltillisesti, mutta ostoskoriin päätyivät sinettilakka ja mehiläisvaha. Sinettilakkavarastoni olivat vähissä ja mehiläisvahaa tarvitsen pellavaisen ompelulangan vahaamiseen. Ostin näiden lisäksi myös isännän toiveesta ruotopihdit. Muutoin päivä olikin lähinnä ystävien kanssa hengailua, tanssausta ja muuhun päiväohjelmaan tutustumista. Kuvat kertonevat lisää.

inenglish

Finally I had some time and patience to go through the Isokyrö fair photos. I didn’t really photograph any stalls. There was so many  and I didn’t really buy much anyway. I got some seal wax and beeswax though. My seal wax stock was running low and I needed beeswax to wax my hand sewing thread. I also bought fish boning tweezers at the request of my hubby. Otherwise the day was just basically hanging out with friends, dancing and watching the event programs. More details on the photos.

Isonkyrön 1700-luvun markkinat

isokyro3

Äkseerausta / Military exercise

isokyro4

isokyro5

Haupitsi paukkui / Howitzer shooting

isokyro6

isokyro7

isokyro8

isokyro9

isokyro10

isokyro11

isokyro12

isokyro13

isokyro14

Tykistö palaa leiriin / Artillery returning to the camp

isokyro15

isokyro16

Tanssaamassa / Dancing

isokyro17

isokyro18

Armeijan tarvekaluja / Military equipment

isokyro19

Kavereilta lainattuja kuvia
(ethän käytä näitä ilman lupaa) /
Following photos from friends
(please do not use without permission)

muskotti

Muskotti musisoi / Muskotti band playing

pitsiä

Pitsin nypläystä / Bobbin lace in the making

tanssia

Lisää tanssia / More dance

paheksunta

Huonomaineinen nainen (jonka kasvot höyhen varsin ovelasti tässä kuvassa peittää)
kulki 
kirkkomaalla paljain päin. Varsin rohkeaa 1700-luvulla. Tästä innostuneena
ystävänikin päätti 
hankkiutua omasta myssystään eroon. Huomatkaa
allekirjoittaneen paheksuva ilme.  /

Woman with questionable reputation  (who’s face is quite conveniently covered
by feather
in this photo)  was walking outside without a cap. Rather outrageous
in the 1700’s. 
Inspired by that my friend decided to get rid of her cap too.
Notice my disaproving 
impression.

kirkkokänni

Tilanne karkasi tämän jälkeen täysin käsistä kun ystävä otti kirkkokännit
ja sammui kirkon lattialle. Yhteisö paheksuu. (Kirkossa kuultiin luento joka
käsitteli 1700-luvun alkoholinkäyttöä ja mainitsi myös kirkkokännit.)/
After this situation got out of hand completely when she got 
drunk in church and passed out on the church floor. Community disapproving.
(There was a lecture in the church about alcohol use of 1700’s, and also
getting drunk at church was mentioned.)

häpeäpuu

Ja sitten kävi näin, ystävä joutui häpeäpuuhun ja allekirjoittanut avoimesti pilkkaa. /
And this is what happened, she ended up in stocks. Notice me openly ridiculing.

8 Comments

 1. Ihan tulee Hovimäki-sarja mieleen:) Meillä yksi neitokainen siitä aivan erityisesti tykkää ja eilenkin se meillä pyöri kun on dvd:llä sarja. Kyllä pitääkin tämä juttusi näyttää hänellekin. Olisi aika jännää päästä eläytymään tuolla tavoin menneeseen elämänmenoon. Olen usein toivonut että olisi mahdollista päästä käymään vähän ajassa taaksepäin ja varsinkin olisi kivaa jos voisi nähdä millaisia esivanhempia sitä onkaan ollut.

 2. Vielä tuli mieleen kysäistä, että harjoitellaanko noita juttuja etukäteen, eli onko joku käsikirjoitus jonka mukaan homma menee, vai onko se siinä hetkessä ajateltua ja tehtyä samantien?

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Minun on tehnyt myös mieli katsoa Hovimäkeä uusintana mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

   Modernina ihmisenä en kyllä haluaisi jatkuvasti elää menneessä, mutta päivä tai pari silloin tällöin on ihan jännittävääkin. Elävöittäjiä käy näissä tapahtumissa ihan ympäri Suomen, ja Suomestakin käydään Ruotsissa ja jopa kauempanakin elävöitystapahtumissa. Viimevuonna Isokyrössä oli suuri Napuen taistelun elävöitystapahtuma johon osallistui ainakin parisensataa elävöittäjää, myös muualta kuin Suomesta. Ja tänä kesänä oli Waterloossa Waterloon taistelun 200-vuotistapahtuma jossa oli myös Suomesta porukkaa mukana. Että ei muuta kuin mukaan vaan tohinoihin. Ensi keväänä on taas Tampereella 1700-luvun tanssiaiset joissa oli ainakin viimeksi tosi mukavaa.

   Kyllä nämä meidän sekoilut on ihan improvisoituja juttuja :D Taistelunäytöksiä toki pitää sotaväen harjoitella kun aseet ovat kuitenkin ihan oikeita toimivia ettei niiden kanssa käy vahinkoja,ja tansseja toki voi harjoitella etukäteen. Voi olla näytelmällisiä elävöitystapahtumia, jossa seurataan jotakin jo oikeasti tapahtunutta tilannetta (niinkuin nyt nuo taistelujen ennallistukset aina) ja silloin tietty seurataan käsikirjoitusta, mutta muuten on ihan sellaista vapaata oleilua ja tekemistä. Muskotti toki varmasti treenaa keskenään musisointia kun ovat oikea yhtye. Elävöittäjillä yleensä on mukana jotain aikakauteen sopivia käsitöitä mukana kun muuten voi aika käydä pitkäksi. Monethan viipyvät paikalla koko viikonlopun ja yöpyvät joko teltoissa tai modernissa majoituksessa, me kävimme tällä kertaa vain päiväseltään käymässä.

 3. Näytin sitten tätä juttuasi meillä muillekin ja ihastuneita oltiin niin pukuusi, kuin tapahtumaan myös!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kiitos! Minäkin olin kovin ihastunut kaikkeen. Asu onnistui melkein yli odotusten ja luulen että ensivuonna on pakko osallistua Isokyrön markkinoihin pidemmän kaavan mukaan.

 4. Johanna says:

  Mahtavia kuvia, hyvä tarina ja hienoja asuja. Harmillista, että vasta nyt löysin tämän!
  Tervetuloa mukaan 12.14.8.2016. Tarkennan sen verran, että 2014 Napuen taistelun ennallistamisessa oli mukana 350 historiaharrastajaa seitsämästä maasta, lisäksi 100 vapaaehtoista miestä, yli 50 naista ja kymmenkunta lasta, ihan mukava joukko.
  Joskus 1700-luvun markkinoilla on ollut ns. etukäteen mietittyjä aikakauteen sopivia pikku kuvaelmia ja tapahtumajärjestäjä on vallan ihastuksissaan, mikäli sellaista toimintaa tapahtuu jatkossakin, näyttämö on vapaa! 2016 markkinoiden järjestely on täydessä vauhdissa jo tammikuussa. Terveisin Johanna alias sotapoika Johan Mattson alias näkijäeukko Valpuri alias mamselli Johanna af Wändälä

 5. Johanna says:

  Ai niin, kertakaikkiaan valloittava tuo kirkkokännikuva!!!!

 6. Rhia says:

  Johanna – Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :D Merkitään ensi vuoden tapahtuma kalenteriin! Jos vaikka pääsisi L’amuseten siivellä mukaan.
  Kiitos täsmennyksestä, paljon teillä siellä olikin porukkaa. Hieno tapahtuma kyllä tuollainen. Mahtavaa että on ihmisiä jotka jaksavat järjestää. Ja kiitos kehuista!

Comments are closed.