Mystinen viyella / Mysterious Viyella

Vanhoja käsityö- ja muotilehtiä selaillessa törmää toisinaan erilaisiin itselle vieraisiin termeihin, vaikka outoon kangaslaatuun tai tekniikkaan josta nykyaikaisella ihmisellä ei ole mitään käsitystä. Outoja ne ovat usein siksi,  että kyseinen tekniikka ei ole enää modernin teknologian vuoksi tarpeellinen, kyseistä kangaslaatua ei nykypäivänä enää valmisteta, tai ei ole enää tarpeellista edes tietää eri kangaslaatujen nimityksiä. Tällaisia termejä ovat esimerkiksi kashadrap ja viyella. Lisäksi tietysti lainsäädäntö vaikuttaa siihen mitä materiaalilappuihin merkitään. Ennen oli yleistä käyttää materiaalien kauppanimiä, eli tuotemerkkejä kuten Trevira tai Bemberg. Nykyisin laki määrää että on käytettävä kuidun oikeaa nimeä joka on selkein merkintätapa. Suurinta osaa ihmisistä ei varmaan edes kiinnosta mitä mikäkin tarkoittaa, mutta minua kiinnostaa kaikki vaatteisiin ja tekstiileihin liittyvä nippelitieto.

Monesti käy niin että näille termeille ei löydy selitystä netin ihmeellisestä maailmastakaan. Siksipä olinkin erittäin hämmästynyt ja iloinen kun viyellalle löytyi. Linkin takaa löytyy kohtalaisen uusi, erittäin mielenkiintoinen artikkeli viyellan historiasta. Tekstin takana onkin Ville Raivio, Keikari.comin, klassista miesten tyyliä käsittelevän sivuston ylläpitäjä. Suosittelen artikkelia ja koko sivustoa, erittäin kiinnostavaa luettavaa, jos aikaa riittää. Sitä nimittäin sivustolla saa helposti kulumaan.

Itseäni harmittaa usein se että vanhoja laatumateriaaleja ei enää valmisteta tai että niiden laatua on kustannussyistä heikonnettu.Toisaalta kun nykyisin käytössä on kaikkialla moderni keskuslämmitys niin monet vanhat materiaalit ovat usein myös modernissa käytössä aivan liian lämpimiä. Mutta onko mitään keinoa jolla moinen suuntaus saataisiin loppumaan ja vanhat laadukkaat vaatetuskankaat palaamaan kangaskauppojen valikoimiin myös täällä Suomessa? Suuresta maailmastahan jotakin kivaa vielä saattaa löytyä, jos raaskii isoin postikuluin tilata. Vai ovatko sellaiset laadukkaammat materiaalit nykyään niin kalliita ylipäätään ettei kenelläkään ole niihin varaa? Oletko sinä törmännyt jossakin viyellaan tai muihin erikoisiin vanhoihin kankaisiin? Viyellahan on edelleen olemassa yrityksenä. Tajusin tämän keväisellä Englannin matkalla kun näin Viyellan liikkeitä. En kylläkään tiedä että onko valikoimissa enää ollenkaan viyella-kangasta.

PIENI TEKSTIILISANASTO

Bemberg – tuotemerkki, puuvillan lintteristä (puuvillansiemenen ympärillä oleva lyhyt kuitu joka ei käy kehrättäväksi sellaisenaan) valmistettu selluloosakuitu
Crimplene – tuotemerkki, polyesteristä valmistettua kreppilankaa, suosittua 60-luvulla
Grain-de-poudre – erittäin tiheäsidoksinen villakangas, tyypillisesti käytetty pukukankaana
Kashadrap – pehmeä toimikas-sidoksinen kashmir-kangas
Madepolam(engl. madapolam) pehmeä ja erittäin hieno palttinasidoksinen puuvillakangas, käytetään mm. nenäliinoihin tai kirjontaan
Molleton, melleton – puuvillaflanelli
Radium silkki – 1920-luvulla muodikasta kiiltävää viskoosista tai silkistä valmistettua palttinasidoksista kangasta
Ratine – nyppyisestä ratine-langasta löyhästi palttinasidoksella kudottu puku- tai takkikangas, pinnaltaan epätasainen bouclen tyyppinen kangas
Sarssi(engl. sarsenet) palttina- tai toimikassidoksinen puolivillainen kangas, loimi puuvillaa tai pellavaa, myös silkkinen  tai puolivillainen vuorikangas
Sheviot – alunperin cheviot-lampaasta saadusta villasta valmistettua kangasta, nykyisin myös muista villoista ja tekokuiduista
Sorsetti(engl. georgette) läpikuultava, laskeutuva kreppikangas, usein viskoosista tai polyesteristä, suosittua 40-luvulla ja 90-luvulla
Teryleeni (engl. Terylene) tuotemerkki, polyesteristä valmistettu kangas
Trevira – polyesteri-kuidun tuotemerkki
Viyella – villasta ja puuvillasta (55%/45%) valmistettu lämmin ja kestävä vaatetuskangas

inenglish

When browsing vintage handcraft and fashion mags, you might bump into odd terms. Sometimes it’s a specific fabric quality or technique which us modern people have no idea of. Reasons are various, but most likely the technique is not needed anymore due to modern tehnology, fabric in question is not made anymore or it’s not even necessary to know the names of various fabrics these days. These kind of terms are kashadrap and viyella, for example. And of course the law affects on the fiber markings. It used to be common to use the trademarks of fibers, like Trevira or Bemberg. Now law says the actual name of the fiber must be used instead.Most people probably don’t even care to know, but I am always interested in the little detail information on fabrics and clothes.

In many cases it might be impossible to find explanation for these terms online. That’s why I was happily surprised when I found one for viyella (original link only in finnish, but you can find more info here).  Finnish link leads to recent article about the history of viyella. Article is written by Ville Raivio who writes Keikari.com, finnish website about classical men’s wear.

I am rather upset, that old good quality materials are not available anymore or the quality has been broad down due to cost cuts. On the other hand, with modern central heating, old warm materials are often way too warm for modern use. But is there any ways to stop this from happening and make the old quality fabrics return to the fabric shops? In some cases you might find something from abroad, but in Finland not that often. Or are those quality fabrics now so expensive to buy that no-one can afford them? Have you bumped into viyella or other specialized old fabrics? Viyella still exists as a company. I realized this on our trip to England this summer, because I saw couple Viyella shops. Allthough I don’t know if they stock the viyella fabric anymore.

SMALL TEXTILE DICTIONARY

Bemberg – trademark, cellulose fiber made of cotton lint (fibers around cotton seed, which are not suitable for spinning as they are too short)
Cheviot
 fabric originally made of cheviot sheep wool, now also from other wool and man made materials
Crimplene – trademark, crepe yarn made of polyester, popular in the 60’s
Georgette – sheer, well draping crepe fabric, often made of rayon or polyester, popular in 40’s and 90’s
Grain-de-poudre – tightly woven wool fabric, typically used in suits
Kashadrap – fine and soft cashmere twill
Madapolam – soft and very fine plain weave cotton fabric, used for handkerchiefs or embroidery
Molleton – cotton flannel
Radium silk – lustrous fabric made in plain weave from rayon or silk, fashionable in 1920’s
Ratiné – plain weave fabric made from ratiné yarns, nubbly and uneven surface, similar to bouclé
Sarsenet – fine plain or twill weave silk fabric, used for lining or dresses, also half wool plain or twill weave fabric
Terylene – trademark, polyester fiber and fabric
Trevira – trademark for polyester
Viyella – warm and durable fabric made by mixing wool and cotton (55%/45%)

viyella1

“In Viyella blouse and office apron”

4 Comments Add yours

 1. Tuossa olikin suurin osa sellaisia ihan outoja. Jokusen sentään tunsin sanana, mutta tarkemmin en. Tuo crimpele on tainnut jäädä käyttöön jo melkein sellaisena yleissanana jolla tarkoitetaan usein ihan vain jotain 70-luvun polyesterimekkoja. Itsekin oikeastaan haluaisin hieman tarkemmin tietää, milloin on kyseessä ns. criplenemekko. Se taitaa kai olla sitä paksuhkoa ja ei ihan sileätä? Tuo sorsetti on esiintynyt jossain vaatekuvastossa. Minkälainen ero on sorsetilla ja sifongilla? Onko se niin, että sorsetti on vähän “ryppypintaista” ja joustavaa? Ja vanhoissa kirjoissa esiintyy usein sana pumpulimekko. Olen kuvitellut sen sitten puuvillaksi, onko se niin? Tämmöisiä tyhmän kysymyksiä nyt…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Niin se taitaa olla että crimplene on jo muuttunut vähän sellaiseksi yleissanaksi kuvaamaan kaikkia 60- ja 70-luvun mekkoja. Oikeassa olet, crimplene on aika paksua ja napakkaa, yleensä neulosta, jossa on rypyliäinen pinta. Hivenen myötäilevää mutta ei kamalasti silti jousta vaikka on neulosta. Sifonki ja sorsetti on todellakin molemmat samantyyppisiä ohuita ja laskeutuvia. Sifonki on selvästi läpinäkyvää ja hyvin sileää ja liukasta. Georgette taas vähemmän läpinäkyvää mutta kuitenkin kuultavaa ja läheltä tarkasteltuna hiukan rypyliäistä. Siinä on tosiaan hiukan joustoakin, siitä rypyliäisyydestä johtuen koska se on kudottu kreppisidoksella joka antaa kankaalle kevyen jouston vaikka siinä ei ole yhtään elastaania. Ja pumpuli tosiaan on puuvillaa. En ihan tarkkaan ottaen tiedä mikä on sanan etymologia, mutta ainakin mummuni käytti pumpuli-sanaa mieluummin kuin puuvilla-sanaa. Pumpulivanuhan on puuvillaa myös.

 2. Absolutely helpful, fascinating advice, sweet Rhia. Thank you so much for sharing. As both a vintage wearer and seller, but not (for all intents) a sewer, I am always on the prowl for more info about vintage fabrics, right down to their names, and really appreciate that you posted this.

  Tons of hugs & happy mid-October wishes,
  ♥ Jessica

  1. Rhia says:

   Jessica – Thank you so much, the most awesomething would be to find a sampler book for old fabrics with names and weaves. I know quite a lot about old fabrics, but there is always something new to learn.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.