Museokoteja / Museum homes

Jos joskus satutte tulemaan Tampereelle ja mietitte että mihin täällä kannattaisi tutustua ja mennä niin tässä tulee yksi huippuhyvä vinkki. Ja toki aika must-kohde myös meille paikallisille. Kävimme nimittäin tänään uudelleen Amurin työläismuseokorttelissa ja muistin taas miten hieno paikka se onkaan, ihan keskellä Tamperetta. Museossa vierailu aiheutti myöskin vakavaa annoskateutta näin vintage-harrastajan näkökulmasta. Museoesineiden joukossa on nimittäin muutamia aika herkkuja pukuja, kenkiä, laukkuja ja hattuja jotka olisin ihan mielelläni salakuljettanut kotiin samantien.

Amurin työläiskortteli on museo joka on rakennettu ainutlaatuiseen ympäristöön, autenttiseen talokortteliin jossa Finlaysonin tekstiilitehtaan työläiset asuivat 1880-luvusta lähtien 1970-luvulle asti. Kortteli käsittää viisi asuinrakennusta sekä pihan keskellä sijaitsevat ulkorakennukset. Talot ovat ns. yhteiskeittiöitä, eli talon keskellä sijaitsevan suurehkon keittiön ympärillä on neljä vuokra-asuntoa jotka kaikki käyttivät tätä yhteistä keittiötä. Taloista neljä on sisustettu eri aikausien tyyliin. Sisustukset pyrkivät jäljittelemään kunkin aikakauden sisustusta mahdollisimman autenttisesti, kuin asukkaat olisivat vain hetkeksi piipahtaneet poissa kotoaan. Museokortteliin kuuluvat myös ajanmukaiset leipomo, yhteissauna, paperikauppa ja osuuskauppa.

Korttelin viidennessä asuinrakennuksessa toimii nostalginen kahvila Amurin Helmi, jonka leivonnaiset ovat jo muodostuneet legendaksi. Kahvilaksi Amurin Helmi on varsin suuri, joten isommallakin porukalla mahtuu, mutta kahvila on kesäisin ja viikonloppuisin myös erittäin suosittu. Voit tutustua paremmin museoon ja kahvilaan niiden omilla sivuilla. Ja sitten muutama kuva. Pahoittelen kuvien huonohkoa laatua, järjestelmäkamera unohtui matkasta ja museon hämärän valaistuksen vuoksi puhelimella otetut kuvat ovat jokseenkin kökköisiä. Saanette näistä kuitenkin käsitystä paikan hienoudesta (huomaatte varmaan, että olen aika vaikuttunut… viimeksi museossa käydessäni en vielä harrastanut vintagea…)

inenglish

If you ever happen to visit Tampere and are wondering where to go and what to see, here is one awesome tip for you. And of course it is must-see for local people too. We visited today Amuri Museum of Workers Housing again and I remembered how awesome place it is, right in the middle of the town. Visiting this museum also gave me rather sever case of vintage-enviosum. There are couple rather awesome vintage dresses, shoes, bags and hats amongst the museum items, which I quite gladly would have wanted to smuggle back home with me.

Amuri Museum is built in rather unique location, in an authentic housing block, which was inhabited by Finlayson textile factory workers since 1880’s all the way to the 70’s. Block consists of five housing buildings and other additional buildings in the center of the yard. Houses are so called combined kitchens, which means that there is one large kitchen in the middle of the house, surrounded by four rental rooms, occupied by tennants who all used that one same kitchen. Four of the houses are arranged to reflect certain times. Interiors are trying to imitate each time period as authentic as possible, just like the people living there just popped outside for short moment. Housing block also includes museum bakers, sauna, paper shop and little general store.

The fifth housing building is now working as a nostalgic cafe Amurin Helmi (Pearl of Amuri). Their bakery products are now almost legendary. For a cafe Amurin Helmi is quite large, so there is plenty of room for bigger group of people there. However the cafe is also very popular during the summer and weekends. You can find out more about the museum and cafe online.  And then some photos. I apologize about the sucky quality of the photos. I forgot my DSLR camera and the dim lighting conditions in the museum didn’t really work with the phone camera very well. But I assume you can get the idea (notice how amazed I am… last time when I visited the museum, I wasn’t really doing so much vintage yet….)

amuri1

amuri2

amuri3

amuri4

amuri5

Katsokaas näitä ihanuuksia: matkalaukku ja hatturasia, söpöjä lasten
merimiesasuja, 
upeita naisten pukuja, söpönen sorsaperhe-lelu /
Look at them lovelies: tiny suitcase and hat box, cute kids sailor outfits,
lovely women’s dresses, very cute duck family toy

amuri6

amuri7
Säännöstelykuponkeja / Rationing coupons

amuri8

Pula-ajan paperikauppa / Paper shop during shortage

amuri9

Osuuskauppa
Ajatelkaa jos jossakin museossa olisi tällainen oikeasti toimiva
museokauppa josta voisi ostaa vanhan ajan tikkunekkuja, kirjoituspaperia,
kahvia ja muita herkkuja irtotavarana jne. Ostokset käärittäisiin ruskeaan
paperiin ja henkilökunta olisi pukeutunut ajanmukaisiin asuihin.
Kas siinäpä hieno liikeidea! /
General store
Think about it, would it be lovely if a museum would have this kind of
real museum shop, where you could buy lollypops, writing paper,
coffee and other treats as bulk etc. They would wrap your shopping in
brown paper and the staff would wear authentic clothes.
What a lovely business idea!

amuri10

amuri11

amuri12

2 Comments

 1. Desiree says:

  Thank you so much for taking me to the museum today Rhia, you describe the old ways of life in such an interesting communal-living building so well, I would love to visit. I like the idea of sharing a kitchen, it would force everyone to keep it hygienic and tidy, plus there are less overheads with gas, electricity and probably wood for the fire. Isn’t it great to see all the clothes laid out for our stabbing eyes to steal? :) xoxoxoxoxo

  1. Rhia says:

   Desiree – It sounds rather romantic doesn’t it. However, in reality, even though very lovely and pretty too, the rooms were very small for the amount of people who used to live there. The kitchens were very dark, with only very small windows in them and often black roof and walls because of the soot. Some of the houses didn’t have electricity nor gas. But, the houses are lovely and if the living space would be adjusted for the modern standards (not 5 people living in one small room) and with running water and electricity, I could live in those kind of houses. And after all, student housing nowadays in Finland isn’t that different. We have similar shared kitchen apartments for students, but of course in modern houses.

   Some of the clothes were hanging on the wall, around the corner sort off, so you couldn’t properly investigate, but it was still lovely to see all of them there.

Comments are closed.