Rotta hiuksissa / Rat in your hair

Vaikka ollaankin vielä Halloweenin jälkimainingeissa, tämä  ei ole kauhutarina hiuksiin sotkeutuvasta eläimestä. Minulla on ollut tässä eräs pidempiaikainen projekti käynnissä, joka alkaa olla varsin hyvällä mallilla. Olen nimittäin kerännyt omia hiuksiani hiusrotan eli valkin rakentamista varten. Projekti on kestänyt reippaan vuoden ja nyt minulla alkaa olemaan reilusti irtohiusta kunnolliseen isompaankin valkkiin. Lyhyt- ja ohuthiuksisille hiusvalkit ovat ehdoton apu näyttävien vintagekapausten rakentamisessa. Hiusvalkkeja saa toki ostaa myös valmiina mutta omista hiuksista tehdyissä valkeissa on useita etuja valmiisiin verrattuna.

1. Väri
Valmisvalkkien värivalikoima on rajattu. Valkki saattaa näkyä omien hiusten läpi jolloin väärän värinen valkki erottuu selkeästi hiusten lomasta. Omista hiuksista tehty valkki täsmää hiustenväriin täydellisesti jolloin se ei erotu kampauksesta lähes ollenkaan vaikka hiukset eivät peittäisikään sitä täydellisen tarkasti.

2. Koko & muoto
Monet valmisvalkit ovat aika suuria ja niiden koon tai muodon muuttaminen on hankalaa.  Itse pidän yleensä hieman maltillisemmista valkeista. Omista hiuksista kootun valkin kokoa ja muotoa voi säätää helpommin. Niitä voi tietysti myös valmistaa montaa eri kokoa ja muotoa eri tarkoituksiin.

3. Koostumus
Valmisvalkit ovat usein hirveän kovia ja tiiviitä. Toisinaan ainakin mulla on vaikeuksia saada pinni valkkiin kiinni sen tiiviyden vuoksi. Omista hiuksista tehty valkki on kevyt, pehmeä ja siitä menevät pinnit helposti läpi samoin kuin omista hiuksistakin.

4. Hinta ja ekologisuus
Omista hiuksista tehty valkki on käytännöllisesti katsottuna ilmainen, lukuunottamatta siihen käytettyä aikaa ja vaivaa. Se on myös ekologinen koska sen valmistus ei ole kuormittanut luontoa.

Valkin valmistus
Kerää reilu määrä hiusharjaan jääneitä hiuksia. Jos olet viitseliäs, voit kerätä irtohiukset joka harjauksen jälkeen. Itse keräsin isomman tukon kerralla jolloin hiukset olivat jo muotoutuneet harjassa tiiviimmäksi littanaksi möykyksi. Irtonaisemmat hiukset on helpompi muotoilla yhtenäiseksi valkiksi kuin pienet valmiit möykyt. Jos kerätyt hiukset tuntuvat likaisilta tai niissä on paljon muotoilutuotteita, voi hiustukot tietysti pestä. Pesu huovuttaa hiustukkoa tiiviimmäksi, joten sen voi tehdä myös valkin muotoilun jälkeen.

valkki1

Harjasta kerättyjä hiusmyttyjä. / Hair bundles collected from the brush

Kokoa irtohiukset tai valmiit möykyt yhteen ja muotoile niistä haluamasi muotoinen valkki. Pyörittele valkkia kämmenien välissä puristaen saadaksesi sen muotoutumaan haluttuun muotoon. Aivan kuten pyörittelisit pullataikinaa tai huovutettavaa palloa. Hiuksia voi yrittää hieman vetää pikkumöykyistä toistensa ympäri jotta ne pysyvät paremmin tiiviinä muodostelmana. Huovutusneulaakin voi kokeilla käyttää tiiviimmän valkin saamiseksi. Jos muotoilet irtohiuksista, niiden pitää tiivistyä paljon ennenkuin valkki on käyttökelpoinen. Löysä hiuspallo on liian pehmeä ja hauras toimiakseen valkkina. Kun hiusmytty on sopivan muotoinen ja riittävän tiivis, sen ympärille kiedotaan ohut, sopivan värinen hiusverkko. Verkko pitää valkin oikeassa muodossaan ja estää pikkumöykkyjen irtoilun. Jos valkki on tiivis niin hiusverkkoakaan ei välttämättä tarvita.

valkki2

Valmis valkki. Tällä kertaa tällainen beehive-kampauksen sisään sopiva pullukka. 
Valkkia pitää kasassa vanha rikkoutunut hiusverkko. Aion myöhemmin
purkaa sen ja käyttää pienempänä toisenlaisiin kampauksiin/

Finished hair rat. This time it’s chubby hair pad for beehive.
Broken fine hair net is holding it together. I’m going to take it  apart
and use for different hairdo’s in smaller size. 

Ja sitten vain kampauksen tekoon. Valkit sopivat moniin erityylisiin juttuihin 40-luvun Bettie Page-otsarullista 60-luvun mehiläispesään. Ohjeita kampauksiin löytyy runsain mitoin esim youtubesta. Oma valkkini pääsi tällä kertaa taannoisiin halloween-bileisiin 60-luvun mehiläispesäkampaukseen. Ideoita kampauksiin löytyy muutamia tuolta Pinterest-kansiostani.

 

inenglish

Even though we are still in the afterglow of Halloween season, this  is not a horror story about an animal caught in someones hair. I have been working on a project for quite some time now. It’s now coming to conclusion. I have been collecting loose hair from my hair brush to make a hair rat (or hair bun or hair dougnut or hair pad, they got many names depending on their use and shape). It’s taken over a year and now I finally have plentifull of hair for making one. For those who have short or fine hair, hair rats are essential for making vintage hairdos. You can buy them readymade of course, but there are many benefits for using home-made one.

1. Colour
The colour options on readymade hair fillings are limited. Sometimes the hair rat might show through hair, so wrong colour is going to stand out. The colour of homemade rat matches perfectly your own colour, which allows it to camouflage better in your hairdo.

2. Size & shape
Many readymade hair rats are quite large and changing the size or shape can be tricky. I usually prefer a bit more modest ones. It’s easier to adjust the size and shape to your liking when you make your own. You can also make several different sizes and shapes for different purposes.

3. Consistency
Readymade hair rats are often quite stiff and dense. I sometimes have problems getting the hairpin through. When it’s made of your own hair, it’s light, soft and pins go through as easy, as they would in ordinary hairdo.

4. Price and ecological aspects
Hair rat made of your own hair doesn’t really cost anything, except your time and effort. It is also ecological, because manufacturing didn’t cause any load on nature.

Making the Hair rat
Collect large amount of loose hair caught in your hair brush (first photo). You can either collect loose hair after every time you brush, or leave hair to the brush to create a flat bundle.  I collected bundles. However loose hair is easier to form into hair rat than flat bundles.  If collected hair feels dirty or they have loads of hairspray or other products, you can wash them. Washing makes the pile of hair tighter and more dense, so you can leave the washing after you have formed the hair rat.

Gather your collected loose hair or bundles together and start forming the rat. Roll the hair or bundles between the palms of your hands  to create the shape and size you want, pressing your hands together at the same time. It’s like making buns or felting a ball. If you got bundles, you can try pulling hair of them and twist them around other bundles to keep them attached to each other.  You can even try felting needle if you like to make it more dense. If you use loose hair, they need to get lot more dense and solid before hair rat is usable. Loose ball of hair doesn’t work, because it’s too soft and fragile. When the hair rat feels dense enough and the shape is your liking, wrap a fine hair net in suitable colour tightly around it (second photo). Hair net keeps the rat in shape and prevents bundles coming off. If hair rat is tightly uniformed and pieces don’t come of, it works even without the net.

And then you’re ready to make the hairdo’s. Hair rats work on many different styles from 40’s Bettie Page-style rolled bangs to 60’s beehives and chignons. You can find plentifull of tutorials in youtube. I used my hair rat for this halloween-party hairdo, 60’s beehive. Some ideas for hairdo’s with hair rat you can find from my Pinterest board.

valkki3

Valkin avulla tehty beehive-kampaus. /
Beehive do, made with the hair rat.

6 Comments

 1. Tässäpä hyvä idea! Mun pitääkin näyttää tää meidän neitokaisille. Vanhin kiinnostuu tästä varmasti ja keskimmäinenkin, sillä hän tuotatti isollasiskolla kaupungista sellaisen donitsimallisen. Hällä on hiuksia niin runsaasti, että se hälle käy. Itse en voi moisia hienouksia tehdä, kun olen niin ohuttukkainen. Valkki pitäis mulla olla varmaan joku kirsikkatomaatin kokoinen :)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Sehän siinä valkissa juuri on ideana että sillä saadaan omiin hiuksiin muhkeutta mitä niistä puuttuu. Eri juttu sitten tietysti jos hiukset on niin lyhyet että eivät riitä valkin ympäri ollenkaan. Minäpä teen joku kerta sellaisen postauksen miltä näyttää mun niskarullakampaus ilman valkkia ja valkin kanssa. Tai nuttura valkilla ja ilman. Kokoero on huomattava. Mulla on paljon hiuksia, mutta ne ovat vain olalle ulottuvat, eli lyhyytensä vuoksi näistä ei mitään näyttäviä kampauksia ilman valkkia tule. Ja omia hiuksia keräämällä toki saa just sen kokoisen kun haluaa.

 2. Hehkuvainen says:

  Hieno rotta – sopii mainiosti muutenkin mainioon asukokonaisuuteen :).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – En mä siitä hienoudesta tiedä, mutta toimiva :D

 3. Tästä sun jutustasi saatiin idea kerätä itsekin hiuksia täytteen tekoon. Meillä kun on useampi pitkätukka taloudessa, niin nopeasti kertyi tarvittava määrä. Itseasiassa niitä on värkätty jo kaksikin, toinen donitsimallinen. Laitoin linkin tähän juttuusi, kun mainitsin että oli tehty itse nutturatäyte (vaatekomerolla/tyttären lakkiaisasu) ja ohje oli sitten täältä:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kiitos linkkauksesta. Hauskaa että ohjeesta oli hyötyä.

Comments are closed.