Vintage-aarre : Aurinkovarjot / Vintage treasure: Parasols

on

Kyllä se on kuulkaa niin että odottaminen maksaa vaivan! Olen nimittäin jo useamman vuoden etsinyt kirppiksiltä aurinkovarjoa jolla voisin suojautua kesän kuumalta auringolta sopivan vintage-henkisesti. Mietin jo pariin otteeseen että tilaisin jonkun pitsisen virityksen netistä, mutta en kuitenkaan saanut aikaiseksi. Ja kyllä kannatti. Minusta on nimittäin parin viime kuukauden aikana tullut peräti kahden kauniin vintage-varjon omistaja. Ja vieläpä aivan pilkkahintaan.

Toinen varjoista on valkoinen paperivarjo ja toinen, tänään kirpputorilta löytynyt on hurmaava painokuosillinen kangasvarjo. Arvelisin että kumpainenkin on jonkinlainen tuliainen kaukomailta. Ne ovat hurmaavasti patinoituneet, mutta eivät varmaankaan useita vuosikymmeniä vanhoja. Tyylillisesti kyllä sopivat hirmuisen hyvin vintageharrastajalle. Erityisesti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä orientalismi oli hyvin suosittua. Se näkyi niin arkkitehtuurissa ja taiteessa kuin sisustuksessa ja muodissakin. 20-luvun oopperatakit ja iltapuvut saivat vaikutteita itämaisista vaatteista ja vielä 30-luvullakin orientalismi näkyi mm. ornamenteissa ja koristeissa.

Aurinkovarjo keksittiin jo tuhansia vuosia sitten ja nykyiseen muotoonsa se kehittyi noin 4000 vuotta sitten Egyptissä, Assyyriassa ja Kiinassa. Sieltä se levisi ensin antiikin Kreikkaan ja Roomaan ja vähitellen muuhunkin Eurooppaan, joissa siitä muodostui varakkaiden naisten statussymboli. Maidonvalkea, auringolta suojattu iho kertoi varakkuudesta ja siitä että henkilön ei tarvinnut tehdä työtä elääkseen. Itämaistyylisiä paperisia aurinkovarjoja voi nähdä paljon 1800-luvun lopun maalauksissa, mutta aurinkovarjon suosio alkoi hiipua 20-luvulla. Silloin yläluokka alkoi kiinnostua aktiivisesta ulkoilmaelämästä ja aiemmin rahvaanomainen rusketus tuli muotiin. Se kertoi että henkilöllä oli varaa ja aikaa harrastaa vaikkapa purjehdusta tai tennistä, toisin kuin työväenluokalla jotka kalvakoituivat tehtaiden pimennossa.

inenglish

It is definitely worth waiting, I tell you! I have been searching several years a parasol, which I desperately need on hot summer days to protect myself from the sun in a vintage-appropriate manner. I have been thinking about ordering a lace parasol online, but never got around doing it. Which was only a good thing, because within past couple months I have become a very happy owner of, not one, but two beautiful vintage parasols. And they were true bargains too.

First of the parasols is plain off-white paper parasol. And the other one, thrifted today, is beautiful printed fabric parasol. I assume they are both souvenirs from far east. They have rather charming patina on them, but I doubt they are very many decades old. Their style suits very nicely to vintage enthusiast. Especially the end of 1800’s and early decades of 1900’s the orientalism was very popular. It reflected to architecture, interior decoration, art and fashion. 20’s opera coats and evening gowns got lot of inspiration from orient and even as late as in the 30’s orientalism had it’s fingers in ornaments and decorations.

Parasol was invented many millennia ago and developed into it’s current shape around 4000 years ago in Egypt, Assyria and China. It then spread to Ancient Greece and Rome and bit by bit all over Europe. It became a status symbol for wealthy ladies. Milky white skin, protected from sun, was a sign of wealth and hinted that person did not need to earn their living by working. Oriental style paper parasols can be seen quite a lot in the paintings of late 1800’s. However the popularity started to fade in the 20’s. The upper class started to enjoy the active outdoor life and made previously vulgar tanning very popular. Tanned skin was now a sign of wealth. It revealed the fact that the person had enough money and time to do some outdoor activities, like sailing or tennis, unlike the working class which was forced to stay pale in the darkness of the factories.

happythrifter

Onnekas aurinkovarjon metsästäjä on onnellinen (ja ehkä
hieman maaninen, kuvasta päätellen). /

Happy parasol hunter is happy (and perhaps little bit
manic, based on the photo).

parasols1

parasols2

parasols3

parasols4