Äänistä ja lyijykynistä / About sounds and pencils

Seuraa täysin randomisti markuskajomainen hajatelma:

Oletteko koskaan ajatelleet että maailmaan syntyy jatkuvasti uusia ääniä (minä ajattelin, sellainen on joskus vaarallista, mutta tällä kertaa ei niinkään). Sellaisia ääniä joista aikaisemmat sukupolvet eivät ole tienneet mitään. Niinkuin nyt vaikka lyijytäytekynä. Jokainen meistä moderneista ihmisistä tietää mille kuulostaa kun lyijytäytekynän kirjoitusterään syöttää uutta lyijyä. Sellainen hieman laahaava naksahdus kuuluu siitä.

Ajatellaan vaikka että huoneessa on kaksi ihmistä joista toinen on selin toiseen. Se joka ei ole selin, laittaa tyhjään lyijytäytekynään lyijyä ja alkaa napsuttaa kynää saadakseen lyijyn siirtymään kirjoitusterään asti. Ja se joka on selin, tietää katsomatta taakseen mitä se toinen tekee, koska tunnistaa äänestä että kah, siellä se toinen täyttää lyijytäytekynää. Hämmästyttävää on minusta juuri se että ihmiset ennen lyijytäytekynän keksimistä eivät voineet edes ajatella että joskus maailmassa on lyijytäytekyniä ja että niistä kuuluu laahaava naksahdus lyijyä ladattaessa.

Tiesittekö muuten että varhaisin lyijytäytekynä löytyi vuonna 1791 uponneen HMS Pandoran hylystä. Ensimmäinen patentti lyijytäytekynälle myönnettiin Englannissa  1822. Patenttia hakivat yhtiökumppanit S. Mordan ja J.I. Hawkins. Mordan kuitenkin lunasti Hawkinsin osuuden patentista ja jatkoi toimintaa muiden yhtiökumppaneiden kanssa aina toiseen maailmansotaan asti, jolloin tehdas pommitettiin. Japanissa lyijytäytekynästä tuli suosittu 1915 kun nuori metallityöläinen, herra Hayakawa esitteli siihen muutamia parannuksia. Yritykset Tokiossa ja Osakassa tekivät suuret tilaukset ja “Ever Ready Sharp Pencilin” suosio oli taattu. Yhtiö on myöhemmin tullut tunnetummaksi nimellä Sharp.

Tälläistä tänään täältä lyijytäytekynän ääreltä.

inenglish

Some completely random thoughts coming your way:

Have you ever thought that there are new sounds being born to the world all the time (I thought about it, sometimes it can be dangerous to think, but this time not so much). The kind of sounds which earlier generations knew nothing about. Like for example mechanical pencil. Every one of us modern time people knows what it sounds when you insert new lead into the mechanical pencil. It’s a bit of a scratchy click.

Let’s assume there’s two people in the room. The other one is his/her back towards the other. The one facing the other one, inserts lead inside the mechanical pencil and starts clicking the pencil to get the lead towards the tip. And the one turned away, knows immediately what the other one is doing, without even looking, because they know the sound. At that point the person is thinking, oh, there’s my friend inserting the lead to the pencil. Most amazing thing about this to me is that people before the invention of mechanical pencil didn’t have any clue what that kind of sound would sound like, nor that it actually would exist at one point in time.

By the way, did you knew that the earliest known mechanical pencil was found from the wreck of HMS Pandora, sunk in 1791. First patent for mechanical pencil was granted in England in 1822. Patent was applied by business partners S. Mordan and J.I. Hawkins. Mordan did buy Hawkins’ share of the patent and continued with various business partners, untill the Second World War, when the factory was bombed. In Japan mechanical pencil became popular in 1915 when young metal worker Mr. Hayakawa introduced some improvements to the pencil. Companies in Tokyo and Osaka made large orders and “Ever Ready Sharp Pencil” was a success. Company has become well known worldwide later with the name Sharp.

That’s pretty much it, for today, with mechanical pencils.

iwonder

 Aattelepa sitä! / Think about it!

10 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Aattelen! Toisinaan ajattelen uusia ääniä, toisinaan vanhoja mutta silti toisille tuntemattomia ääniä. Me tiedämme miltä kuulostaa pakkaslumen narskunta jalan alla, mutta maailmassa on varmasti miljoonia ihmisiä jotka eivät tiedä. Suomalaisille tehdyt kuunnelmat eivät välttämättä toimisi käännettyinäkään ulkomailla, jos niissä on liian vieras äänimaailma. Aattelepa sitä! :D

 2. Lotta says:

  Ja ajatelkaas, mitä ääniä ei enää voi kuulla! Alkaen nyt vaikka dinosauruksen kaasupurkauksesta vaikka poljettavan Singerin sytkytykseen. Vintageääniä!

 3. Hehkuvainen says:

  Dinosauruksen pieru! O_o Se mahtaisi olla aikamoinen töräys. Vaikka perä-äänet aina ovatkin mielenkiintoisia, tahtoisin ehkä enemmän kuulla dinosaurusten suuääniä. Olisi jännä huomata että eivät ehkä olekaan sellaisia kuin Jurassic Parkissa. Poljettavan ompelukoneen ääntä olen kuullut ja itse tuottanut polkemalla. Kotoa löytyy rukki, jolla voin tuottaa vintageääniä. Mahtoikohan alkuräjähdyksestä kuulua ääntä?

 4. Sanna says:

  Enpä ollut ajatellutkaan! Mutta nyt en voi olla ajattelematta kaikkia näitä ääniä :O

 5. Rhia says:

  Hehkuvainen – Totta, toisaalta me emme täällä juurikaan tiedä mitään viidakon äänistä ja eksoottisten eläiten ääntelystä.

  Lotta – Kyllä tuo dinosauruksen pyrstöyskä nyt jäi kiinnostamaan. Tai että oliko niillä semmoista ylipäätään? Tiedän että lehmät päästelee suolistokaasuja, mutta hämmästyttävää kyllä, ollakseni maatalossa lapsuuteni elänyt niin en ole koskaan kuullut lehmän pierevän. Ehkä siitä ei kuulu ääntä?

  Hehkuvainen (taas) – On esitetty teoria että jos ääntä ei ole kukaan kuulemassa niin silloin ääntä ei ole, koska ääniaalto muuttuu ääneksi vasta kun sillä on joku vastaanottaja. Tiedemiehet ilmeisesti kiistelevät siitä mikä oikeasti on äänen määritelmä. Näin ollen voidaan siis olettaa että joidenkin tulkintojen mukaan alkuräjähdyksestä ei kuulunut ääntä koska sitä ei ollut kukaan kuulemassa. Toisaalta voidaan taas spekuloida sillä että lähtikö alkuräjähdyksestä ääniaaltoja ja jos niin millaisia. (Oon vissiin katsonut liikaa Stephen Fry’n QI-sarjaa koska tiedän tämmöisenkin täysin turhan faktan ;) )

  Sanna – No sanopa muuta. Itse henkilökohtaisesti haluaisin kuulla vähän enemmän höyryveturin ääntä ja rahisevaa gramofonia, lehtien suhinaa tuulessa ja lintujen laulua.

 6. Hmmm…this was very interesting…makes me wonder now. Thank you for the very kind blog comment…I hope you’ll come again soon. Have a lovely day xx

 7. Hi Rhia, I’ve been having a nice little journey through some of your posts. Taku is darling, and you…you are not evil, :). Very nice to meet you~

 8. Rhia says:

  Kizzy – Thank you for dropping a line at my blog in return! Hopefully your days will be enjoyable too!

  Sue – It was nice of you to drop by. Taku the cat surely is a darling. She just loves to sleep on my lap. Evilness is more of a joke than reality, thankfully :D Nice to meet you too, I’m glad that you enjoyed my blog.

 9. Lotta says:

  Tuohon dinosauruksen ilmavaivaan voi lisätä, että asiantuntija eli poikani on kertonut, että yksi teoria esittää, että dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon tuotettuaan liikaa metaania. Eli siis pierivät itsensä hengiltä. Aikamoinen kohtalo, enkä nyt välttämättä olis halunnut olla sitä kuulemassa ;)

  1. Rhia says:

   Lotta – Hahah, no joo en minäkään olisi kyllä halunnut pieremäkuolemaa olla todistamassa. Aikamoista. Toivokaamme ihan dinosaurusten vuoksi että tämä teoria on vain pelkkä teoria eikä totta :D jotenkin tulee mieleen että ei mikään miellyttävä kuolema se.

Comments are closed.