ED Esittää: vintage-kauneusvinkit / ED Presents: vintage beauty tips

Päätin aloittaa uuden teeman blogissa: vintage kauneusvinkit. Postauksen alla nähdään kerran kuussa vanhoja kosmetiikkamainoksia ja entisaikain kauneusvinkkejä joista osa ei ehkä nykytietämyksen varassa ole enää täysin toteutuskelpoisiakaan, mutta kuriositeettina saatan satunnaisesti niitäkin julkaista.

Alkakaamme sarja kasvojen ihosta ja sen hoitamisesta. Morsiamen kirja vuodelta 1945 suosittaa että ihon terveydenhoidon tulisi alkaa riittävästä unesta, raikastavista kylvyistä, riittävän veden nauttimisesta sitruunalla terästettynä sekä terveellisestä kasvispitoisesta ruokavaliosta. Kirjassa muistutetaan erityisesti että lihaa ei ole tarkoitettu ihmisen varsinaiseksi ravinnoksi. Kuulostaa varsin modernilta ajatukselta vai mitä. Meikistä kirja kuitenkin totetaa seuraavaa:

Moni nainen yrittää peittää sairaloista muotoaan maalilla ja ihojauheella. Se on varsin läpinäkyvä verho ja samalla sääliä herättävä. Heleää hipiää ja iloista mieltä ei voida matkia maalilla eikä tavanmukaisella, naamiomaisella hymyllä.

Naistenlehdissä ja kauneusoppaissa suositeltiin usein turvautumaan kasvohierontaan ihon kimmoisuuden säilyttämiseksi ja ryppyjen ehkäisemiseksi. 1900-luvun alkupuolella kosmetiikan saatavuus oli vielä vähäistä joten kauneudenhoidossa ehkäisevä ja ylläpitävä hoito oli pääosassa, virheiden peittämisen tai korjaamisen sijaan. Nykyisestä high tech-ihonhoidosta ei osattu kuin haaveilla. Ohjeet olivat usein varsin kotikutoisia ja tarvikkeet löytyivät jokaisen naisen omasta keittiöstä. Morsiamen kirja suosittaa seuraavaa:

Ryppyjen poistamiseksi käytetään niinsanottua jäähierontaa: kääritään jääpalanen liinaan, kastetaan se benzoe-veteen ja hierotaan sillä kasvoja noin viisi minuuttia. Tai myös voi voidella kasvot ja kaulan munan valkuaisella ja parinkymmenen minuutin minuutin kuluttua poistaa sen pesemällä lämpimällä vedellä ja sitten hieroa kevyesti coldcreamilla,  joka pyyhitään pois.

Jäähieronnan sijaan voi kasvot aamuisin huuhdella jääkylmällä vedellä. Itse käytän usein tätä kylmähuuhtelua, syystä että kaikki vesihanamme ovat hieman… hmmm, sanotaanko erikoiset, enkä jaksa odotella veden lämpenemistä. Tiedä sitten onko siitä iholle apua, mutta ainakin herättää mukavasti ja kuulemani mukaan supistaa ihohuokosia ainakin hetkellisesti. 1800-luvun lopulla suuriin ihohuokosiin ja kuivalle iholle suositeltiin saippuan sijaan pesua lämpimällä vedellä johon sekoitettu glyseriiniä tai mantelileseitä. Iltaisin suositeltiin käytettäväksi mietoa voidetta kuten lanoliinia. Iho tuli aamuisin puuteroida hienolla riisipuuterilla joka suojasi raakaa ilmaa vastaan.

1900-luvun alkupuoliskolla kosmetiikkateollisuuden jo tuottaessa monenlaisia voiteita, iholle suositeltiin kahta erilaista voidetta, päivävoiteeksi ns. vanishing creamia  ja yövoiteeksi coldcreamia jolla oli kevyesti viilentävä vaikutus ja joka toisinaan piti pyyhkiä iholta pois vaikutusajan jälkeen. Moderni kiireinen elämänrytmi ja kosmetiikkaan ladatut teknologiset odotukset eivät enää nykyään suosi moisia aikaavieviä kauneusrutiineja. 1800-luvulla sen sijaan kun kosmetiikkateollisuutta ei vielä oikeastaan ollut, naisilla oli aikaa itse valmistaa vaikkapa tahnaa silmänalusryppyjen hoitoon. Tähän tahnaan tuli sekoittaa karvasmanteliöljyä, makeamanteliöljyä, perupalsamia ja hunajaa. Tahnaa tuli käyttää iltaisin, aamulla silmänalusryppyjä hierottiin kamferispriillä.

Vielä 30-luvullakin Daily Mailin kauneudenhoito-palstalla suositeltiin kotitekoista tehohoitoa kasvoille: puhdista kasvot, erottele munankeltuainen ja vatkaa se, taputtele se kasvoille sormin, anna kuivahtaa pari minuuttia, pyyhi kuivunut keltuainen pois kylmään ruusuveteen kostutetulla puuvillaliinalla. Taputtele lopuksi kasvot ihohuokosia supistavalla aineella.

PIENI KAUNEUSSANASTO
Benzoe – bentsoepuusta (Styrax benzoin) saatavaa vaniljalle tuoksuvaa hartsia josta valmistetaan bentsoeöljyä ja bentsoehappoa. Kutsutaan myös munkkibalsamiksi. Luonnon säilöntäaine jonka desinfioivaa vaikutusta hyödynnetään kosmetiikassa.
Cold cream – voide jolla on kevyesti viilentävä vaikutus
Glyseriini – eli glyseroli on väritön ja tahmea liuottimena toimiva neste, käytetään kosmetiikassa notkistamassa koostumusta ja sitomaan kosteutta
Kamferisprii – alkoholiin sekoitettua kamferipuun pihkasta saatavaa ainetta, iholla lämmittävä, lihaksia rentouttava, hengitysteitä avaava
Lanoliini – lampaan villasta saatava rasva, paljon kosmetiikassa käytetty mutta myös voimakkaasti allergisoiva
Perupalsami – aromaattinen, antiseptinen hartsi jota saadaan Toluifera (Myroxylon) Pereir
æ-puusta.
Riisipuuteri – erittäin hieno riisin tärkkelyksestä valmistettu puuteri
Vanishing cream – ihoon täydellisesti imeytyvä voide

inenglish

I decided to launch a new theme in the blog: vintage beauty tips. Under this theme you will be getting once a month old cosmetic ads and beauty tips from the old times. Some of the tips might not be accurate anymore in the light of new knowledge, but I will share those aswell every now and then as a curiosities.

Let’s start the series with skin care. Book for brides from 1945 recommends that the skincare should start with plentiful sleep, refreshing baths, consuming lot of fresh water with dash of lemon and healthy vegetable diet. Book especially reminds the reader that meat is not meant for regular human food. Sounds pretty modern idea, don’t you think. This is what the book has to say about make up:

Many women try to cover their sickly shape with paint and face powder. It is just transparent veil and also raises the pity on others. Clear skin and happy mood cannot be achieved with paint nor with usual mask-like smile.

Women’s magazines and beauty books recommended daily facial massages to maintain the elasticity and prevent wrinkles. In early 1900’s  availability of cosmetics wasn’t very good nor available, the preventing skincare and maintaining facial health were more important than covering little flaws or trying to fix them. People could only dream about modern high tech cosmetics. Tips were quite often rather homely and most ingredients could be found on every woman’s kitchen. Book for brides recommends following:

To prevent wrinkles use so called ice massage: wrap piece of ice in a cloth, dip it into benzoe-water and rub your face with it about five minutes. Or you can also apply egg white on your face and neck, leave it for twenty minutes and then wash it off with warm water, then gently massage with coldcream, which you wipe off last.

Instead of ice massage you could just rinse the face with ice cold water in the morning. I quite often do this, because our water taps are… well, let’s just say they are quite unusual, so I can’t be bothered to wait the water to warm up. Don’t know if it helps the skin, but atleast it wakes me up nicely and cold water is supposed to shrink the pores, atleast momentarily. At the end of 1800’s there was not much cosmetics available, so recommended treatment for large pores and dry skin was to wash face with warm water mixed with glycerin or almond bran. For evenings lanolin was recommended for cream and in the morning, if weather was rough, ricepowder puffed on face was suppose to protect.

In the early decades of 1900’s when cosmetics industry was already producing all sorts of products the recommended skin care treatments were two different kind of creams, vanishing cream and so called cold cream, which had mildly cooling effect and sometimes remains of the cream needed to be wiped off afterwards. Modern busy pace of life and the expectations for modern cosmetics don’t really favour that kind of time consuming beauty regimes anymore. In the 1800’s when there wasn’t such cosmetics available, women had time to mix their own treatments. Like the mix that was recommended for under-eye wrinkles: bitter almond oil, sweet almond oil, peru balsam and honey. This paste was to use in the evenings and for mornings the under-eyes were supposed to be rubbed with camphor spirit.

As late as in the 1930’s Daily Mail’s beauty tips recommended homemade treatment for face: clean face, separate one egg yolk from the white and beat quickly, spread beaten yolk evenly over face with your fingertips, leave to dry for couple minutes, wipe off with cotton cloth soaked in cold rosewater. Finish by patting face with astringent.

LITTLE BEAUTY DICTIONARY
Benzoe – mildly vanilla scented resin that comes from benzoetree (Styrax benzoin), also called styrax resin or gum benzoin. Used for making benzoin oil and benzoic acid. Natural preservative, widely used in cosmetics for it’s disinfectant properties.
Cold cream – cream with cooling affect
Glycerin – aka glycerol is colourless sugar alcohol, used in cosmetics to add viscosity and bind moisture
Camphor spirit – substance derived from camphor tree sap and mixed with alcohol, warming on skin, relaxes muscles, opens airways
Lanolin – fat that comes from lambs wool, used a lot in cosmetics, but also very allergenic
Peru balsam – aromatic antiseptic recin of Myroxylon tree, widely used in cosmetics, medics and food industry
Ricepowder – fine powder, made of rice starch
Vanishing cream – cream that is completely absorbed into skin

tosca 001

tosca 002

tosca 003

Tosca ja 4711 olivat/ovat saksalaisen Mäurer & Wirtz-kosmetiikkavalmistajan
suosittuja tuotemerkkejä. Monen tunnistavat ainakin 4711:n jota
myös Kölninvedeksi kutsutaan.  /
Tosca and 4711 were/are popular brands by german cosmetic
manufacturer Mäurer & Wirtz. Many recognize atleast 4711 which
also goes by the name Eau de Cologne. 

7 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Mahtavaa, odotan innolla sarjan seuraavia osia. Miltähän on mahtanut tuntua kamferisprii tuossa silmänalusryppyjen hoidossa…? Meinaan vaan että kamferituotteet ovat yleensä melko voimakkaita, pistää kyllä veden juoksemaan silmistä jos liian lähelle tuo.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Voin kuvitella että vedet vähintään ovat kirvonneet silmiin :D Onneksi kamferispriin saatavuus taitaa nykyään olla sen verran hankalampaa että moista ei kukaan lähde äkkiseltään testaamaan. Entisaikoijen kosmetiikka tuntuu kyllä näin äkkiseltään varsin brutaalilta ja vaaralliselta, mutta eipä modernistakaan kosmetiikasta aina ole takeita. Nykyään se vain toimii yleensä salakavalammin ja vaikutukset paljastuvat vasta vuosikymmenien tai sukupolvien päästä, ennen se lopputulos luultavasti näkyi varsin pian. Vaikka eipä se vaarallisuus ja näkyvät oireet ennenkään ole estäneet kosmetiikan käyttöä. Joulukuun postauksessa nimittäin tulossa jo aika hardcore-kamaa ;)

 2. Minna says:

  Täähän on mielenkiintoinen juttusarja! Ja joulukuuhun on pieni ikuisuus… ;)

  1. Rhia says:

   Minna – hehe… no katsotaan nyt, jos näyttää sille että noita aiheita löytyy niin paljon että kerran kuussa postaukset alkaa täyttyä äkkiä koko ensivuodeksikin niin saatan alkaa postaamaan niitä vähän useammin. Mulla on nyt pari aihetta jo aluillaan tuossa. Eli saattaa olla että ei tarvi ihan koko kuukautta odotella ennen seuraavaa ;)

   Salka – Kyllähän noissa entisaikain neuvoissa, ohjeissa ja käytetyissä tuotteissa on ihan päteviä juttuja. Ja faktahan on että monet ennen käytetyistä kasveista on nykyäänkin sellaisia joita kosmetiikassa laajasti käytetään, ihan kaikki nuo postauksessa mainitut on sellaisia. Nykyään ihmisten ei vain itse tarvi niitä sekoitella ja miettiä pitoisuuksia ja määriä vaan kosmetiikkatehtaat tekee sen meidän puolesta: tutkii, jalostaa, sekoittaa jne. Eli homma on vaan meille kuluttajille helpompaa kun raaka-aine on jalostettu käyttövalmiiseen muotoon. Tosin voi olla että ehkä tehostakin on jotain jäänyt matkan varrelle. Se on se kolikon toinen puoli. Ja toinen puoli on sitten se että ennen ei ollut tutkittua tietoa siitä mitä joku aine ihmiselle aiheuttaa, ei ollut säädöksiä ja lakeja siitä mitä aineita kosmetiikkaan saa laittaa eikä kuluttajienkaan tietämys välttämättä ollut niin hyvä. Muistan esim joskus nähneeni mainoksen jossa kaupattiin radioaktiivista kosmetiikkaa koska siinä piti oleman jotain hyötyä. En nyt sitten tiedä että oliko se oikeasti radioaktiivista, mutta ainakin sillä tuotetta mainostettiin. Jos löydän sen mainoksen noista omista lehdistä niin laitan toki blogiin jossain vaiheessa.

 3. Salka says:

  Ihana juttusarja! Ja ihan päteviä ovat nuo morsiamen käsikirjan ravintoniksit, kävin ekokosmetologilla ja päästyäni avautumaan aiheesta ruoansulatus, sain kotiin viemisiksi niksejä ravintoon liittyen. Ja kyllä, aamut kannattaa aloittaa sitruunamehulla terästetyllä vesilasillisella ( ja vesi mieluiten haaleaa/lämmintä ja kerralla kannattaa juoda ihan puoli litraa ) ja suosia kasviksia..:) Ja pari vuotta sitten luin tutkimuksesta, jonka lopputulema oli se, että runsaasti kasviksia syömällä ihonväri muuttuu paremmaksi..Eli hyvin tähänkin päivään päteviä ajatuksia on tuossa oppaassa!

  Sellainen huomio vielä, että esim. Dr. Hauschkan puhdistusvoiteessa on mantelia, se voide painellaan iholle. Tuli tuosta glyseriini-mantelileseputsarista mieleen :D

 4. Enne says:

  Jään seuraamaan mielenkiinnolla! Vanhat mainokset on kyllä toisinaan todella upeita, nykytekniikoilla ja photarilla saisi tehdä jo aika ison työn samanlaisen fiiliksen aikaan saamiseksi :)

  1. Rhia says:

   Enne – Totta, johtuen osin varmaan siitä että iso osa mainoksista oli käsin piirrettyjä ja hirmu koristeellisiakin, samanlaista fiilistä on photarilla vaikea jäljitellä. Kivaa että piipahdit tänne minun tontille kurkkimaan :D

Comments are closed.