Heijastimista / About reflectors

Tänään mulla on teille tärkeää asiaa. On nimittäin herännyt tässä viimepäivinä tuttujen kanssa keskustelua heijastimista. Tai lähinnä niiden puutteesta. Jalankulkijana ei ehkä tiedosta sitä miten heikko näkyvyys pimeillä ja kosteillakin syyskeleillä on. Itsekään en juuri välittänyt heijastimista silloin kun enemmän liikuin jalankulkijana. Mutta siirryttyäni autoilijaksi totesin että asialla on oikeasti väliä. Ja sen huomaa konkreettisesti silloin kun meinaa ajaa ilta- tai aamuhämärissä tummiin vaatteisiin pukeutuneen jalankulkijan yli. Onneksi olen tähän mennessä aina ehtinyt jarruttaa ajoissa, kaupunkialueella kun nopeudet ovat yleensä aika pieniä. Kauhunsekaisin miettein kuitenkin odotan milloin onneni (tai paremminkin sen jalankulkijan) mahtaa pettää. Joku voi ehkä siellä ruudun takana ajatella että noh, omapa on terveyteni. Ei se ihan niinkään mene… Kyllä sille yli ajaneelle kuskille jää siitä henkiset traumat. Tai entäpä jos autoilija väistäessään osuu vastaantulijoiden kaistalla toiseen autoon tai pyöräilijään?

Olen jo vuosia suunnitellut että hommaan laatikollisen heijastimia ja aina kun tuolla autoillessani näen heijastimettoman jalankulkijan, heittäisin hänelle heijastimen tai pari. Tähän mennessä suunnitelma on jäänyt toteuttamatta. Sen sijaan nyt aion arpoa lukijoideni kesken kolme itse valmistamaani heijastinta. En enää muista että oliko käyttämäni heijastinkangas CE-hyväksyttyä kun sen hankkimisesta on jo aikaa, mutta testasin nämä heijastimet itse ja ainakin omasta mielestäni näyttäisivät erottuvan hyvin. Muistakaa tarkistaa heijastimia hankkiessanne että ne ovat CE-hyväksytyt, niissä on riittävän suuri pinta-ala ja heijastusteho. Eli kaikki heijastavat koristukset eivät välttämättä ole heijastusteholtaan riittäviä ollakseen turvallisia. Esim vaatteeseen ommeltu heijastava tere ei ole pinta-alaltaan riittävän suuri ollakseen tarpeeksi näkyvä heijastin.

Arvontaan voi osallistua jättämällä tämän postauksen kommenttikenttään viestin. Jokainen saa yhden arvan. Voit halutessasi kertoa omia heijastin-kokemuksiasi mutta se ei ole pakollista. Keksi itsellesi nimimerkki ja jätä sähköpostiosoitteesi sille kuuluvaan kenttään (emailit eivät näy muille kuin minulle). Mikäli arpa osuu nimettömän kommentoijan tai sellaisen kohdalle joka ei ole jättänyt yhteystietojaan, arvon palkinnon uudestaan. Aikaa osallistua on 17.11.2013 klo 24.00 asti.   Arvonta on päättynyt.

IN ENGLISH
Today I have very important message for you. During past couple days I have been discussing about reflectors. Or rather the lack of them. Here in Finland (and probably all around the Norther Hemisphere) Autumn and Winter are very dark times. Pedestrians love to wear dark clothes in the winter but don’t use reflectors, which makes them pretty invisible to drivers in the dark. As a pedestrian you might not realize how difficult it is to notice someone in the dark. I didn’t care much of reflectors myself when I was pedestrian. But that changed when I became driver. I realized it rather realistically in the dark when I almost drove over a pedestrian who was wearing dark cloths, no reflectors. Thankfully I have always managed to stop in time, speeds in the city area are thankfully rather slow. But I am horrified to find out when my luck (or the pedestrians luck rather) runs out. Someone behind the screen might think that what the heck, it’s my health, not yours. But that is not the case… The driver will probably get mental scars. Or perhaps when the driver tries to avoid hitting the pedestrian, turns to the opposite lane and hits another car or cyclist instead?

For years I have planed to get a whole boxfull of reflectors and every time when I see I would throw them one, or two. However I have never managed to actually make it happen. But today I will launch a giveaway for three reflectors. I don’t remember anymore if the reflector fabric has CE-approval, it’s been quite some time ago when I bought it. But I tested these myself in the darkness and I think they are quite visible. However, when you get reflectors, remember to check that they are CE-approved (or other similar localized certificate). CE-certificate  confirms that reflector is visible enough and safe to use. Those without any certificate are not necessary large or reflective enough to show properly. For example reflective piping is not large enough to show properly.

You can participate on this give away by leaving a message under this post. Each of you get one chance to win. International participants also accepted. If you want you can share your reflector-experiences in your comment, but that is not required. Pick a nickname for yourself and leave your email on the box reserved for emails (they only show for me). No anonymous participants accepted nor those without emails. Give away ends 17.11.2013 at CET 24.00.  Give away has ended.

reflector_giveaway1

Voittajia valitaan kolme, jokainen saa yhden näistä
heijastimista. Molemmilla puolilla on heijastinkangas./

There will be three winners, each of them get one
reflector. There is reflecting fabric on both sides. 

reflector_giveaway2

reflector

 Puhelimen salama riitti heijastamaan näin paljon, joten
uskoisin että auton valoissakin nämä näkyvät varsin hyvin. /
Flash on my phone made this bright reflection, so I
think these are pretty visible in the headlights aswell.

47 Comments

 1. Sari says:

  Tämä on tosi tärkeä postaus, ehdottomasti!! Kun liikkuu sekä autolla että jalan on aika hyvin hahmotettuna se, mitä sieltä ratin takaa pimeässä ja sateisessa kelissä näkee. Tästä huolimatta aina huomaa, että itselläkään heijastimia ei ole tarpeeksi (ei siis joka takissa -jotka ovat kaikki sysimustia). Viime viikot olenkin jalan kulkiessa aina ennen kadun ylitystä miettinyt ensin mikä takki mulla on päällä, ja jos heijastimeton, yritän suojatielle vain ns. varman päälle.

 2. Nadja says:

  Täysin samaa mieltä! Enemmän heijastimiä käyttöön!

 3. Tuta says:

  Veit sanat suustani. Mahtavan näköisiä heijastimia. Keep up the good work ;D

 4. Sanski says:

  Minulle heijastin!!!! Mi mi mi miiiiii! Olen miettinyt monta vuotta Ivana Helsingin heijastimen hankkimista (se sydänpääkallo-härpäke) mutta aina se vain jotenkin jää. Nyt on kyllä heijastin hommattava, koska siirryin käyttämään joukkoliikennettä ja omia jalkojani työmatkoille.

 5. piipukka says:

  Superduperkauniita heijastimia!!! Tällaista olis ilo kantaa! :)

 6. Lilith Lace says:

  Hei!

  Kivoja heijastimia. Teen itsekin heijastinkoruja. Käy katsomassa facessa https://www.facebook.com/nooti.nooti
  Tykkään tehdä juttuja jotka ovat jollain tavalla toiminnallisia.

 7. miss kitty cat says:

  Oi kun nättejä! =)

 8. Omppu says:

  Ihania heijastimia! Omat heijastimeni ovat usein repussa kiinni, koska sellainen minulla on aina takuuvarmasti mukana.

 9. Anne says:

  Mä olen lähes neuroottinen heijastinten kanssa ja toitotan aina muillekin miten tärkeää niitä on käyttää. Eli täältä saisi uusi hieno heijastin oikein hyvän ja arvostavan kodin, jos vaan arpaonni suosii. :)

 10. mira says:

  Tosi hyvä postaus tärkeästä asiasta! Ja kivoja heijastimia… :)

 11. Moarre says:

  Minäkin heräsin tähän heijastinasiaan taas tänä syksynä ja kun kirjakaupan kassalla tuli vastaan hyvännäköisiä euron heijastimia, ostin niitä kourallisen. Hyvä tahto ei ole vielä riittänyt ventovieraisiin asti, mutta läheisille olen niitä jakanut kaksin käsin. Ja ripustanut salaa ulkovaatteisiin..

 12. HelmiTee says:

  Onpas hienoja heijastimia! Heijastinasia on kunnossa kun olen koirien kanssa liikkeellä (hihnat ja Hai-saappaiden varret heijastaa), mutta täytyy tunnustaa, että tummiin pukeutuja ei itseään muista varustaa heijastimella, tosin harvemmin kuljeskelen pimeällä yksin täällä korvessa ;)

 13. Elise says:

  Oot ihan oikeassa. Ja hyvä muistutus. Mulla on uusi takki (Keltainen! Eipähän ole musta, joka ei hämärässä näkyisi lainkaan), mutta enhän minä olekaan vielä muistanut siirtää heijastinta uuteen takkiin.

 14. Ellenelle says:

  Itse liikun jokapaikkaan pyörällä ja silloinkin olen meinannut aamulla ajaa jonkun jalankulkijan päälle kun pimeällä on heijastimeton. Inhokkini kuitenkin on kun ulkoilutetaan koiraa (sessu useimmiten flexissä), ilman heijastimia kummallakaan ja koirakin paahtaa toisella puolella tietä kuin omistajansa. Joskus käy vielä huonosti :(

  1. Rhia says:

   Kiitos kaikille positiivisesta palautteesta! Hienoa jos tämä innostaa muutenkin hommailemaan niitä heijastimia. Itsehän liikun jalkaisin lähinnä vain tuohon 5 minuutin päässä olevaan ruokakauppaan, mutta päivitin silti tuon kevyemmän talvitakkini heijastin-tilanteen. Nyt molemmissa taskuissa roikkuu heijastimet. Jatkossa aion lisätä heijastimien määrää niin että jokaisessa talvitakissa on omansa. Silloin ei tarvitse niitä siirrellä ja irroitella kun vaihtaa takkia.

   Ellenelle – minä olen meinannut pyöräillä koiran päälle vastaavassa tilanteessa ihan kesäaikaan keskellä kirkasta päivää kun koiran ulkoiluttaja antoi koiransa vaellella flexissä ees taas pyörätien molemmin puolin. Onneksi olin ennakoinut ja ehtinyt hieman hidastaa alamäessä kun hälytyskellot varoittivat että tuosta tuo koira tietysti hyppää toiselle puolen tietä kun minä olen kohdalla. Ja näin todella kävi. Onneksi en sentään jyrännyt koiraparkaa, sain pysähtymään juuri ajoissa.

   Arvonta jatkuu edelleen vielä reilun viikon joten aikaa on osallistua. Ja vaikka siitä ei lisäarpaa tällä kertaa saakaan niin kannattaa vinkata myös heijastimettomalle kaverille ;)

 15. Hehkuvainen says:

  Työmatkapyöräillessä tarkkailen hyvän tovin kanssakulkijoita, ja aika moni on fiksusti suojautunut. On heijastinliivejä, ajovaloja pyörässä, vilkkuvaloja kypärässä, heijastinta jaloissa ja käsissä ja vaatteissa. Mutta on sitten niitä ihan tyystin pimeitäkin kulkijoita, joita ei oikeasti näe millään ennen kuin on ihan päälle ajamassa! Joillakin rouvilla on oikeasti vain se fiini heijastinkukkanen takin rintamuksessa, eikähän se mihinkään riitä. Kaunis on, ehkä sillä on tunnearvoakin, ja onhan se kai parempi kuin ei mitään, mutta tuossa rinnan korkeudella ja vain yhteen suuntaan näkyvänä se ei oikeasti riitä, ei edes kaupunkialueella. Minulla on pyörässäni valo sekä heijastimet eteen, taakse ja sivuille. Mutta aika pienet on heijastimet, eipä haittaisi lisää saada!

 16. SuviL says:

  Minusta (ent. kävelijä-pyöräilijästä, nyk. autoilijasta) ihmiset käyttävät heijastimia, turvaliivejä jne. paremmin kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Yksi käyttöä lisäävä tekijä varmaan on se, että nykyään on paljonkin kivannäköisiä heijastimia, joita voi käyttää koristetarkoituksessa perinteisen turvallisuuden lisäksi. Mielelläni ottaisin tuollaisen soman kiilun, tosin ehkä antaisin sen tyttärelleni.

 17. Jaana says:

  Fiksu kirjoitus ja kauniit heijastimet!

 18. Lumira says:

  Ovatpas nuo somia heijastimia!
  Pitäisi kyllä varmaan parantaa omat tavat heijastimen käytön suhteen. Mulla kyllä roikkuu takista heijastin, mutta kyllähän niitä laukkuihin sun muihin vois myös kiinnitellä.

 19. I consider it a good day when I cross in the crosswalk outside my work and don’t get run over (in broad daylight!)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Niistä vilkkuvista valoista mun on pakko todeta että en tykkää yhtään. Esim sateella kun kaikki on märkää ja jokainen valonlähde heijastuu satakertaisesti kaikista märistä pinnoista semmoisen vilkkuvan valon havaitseminen on todella vaikeaa. Tasaisena palava valo on helpompi huomata.

   SuviL – Totta, tilanne on parempi varmaan nykyään, mutta aina voi parantaa ;)

   thorne garnet – Ouch! That sounds really bad.

 20. Noora says:

  Toki osallistun. Heijastinlenkkejä on nyt tilattuna, mutta vähän tyylikkäämpikin heijastin kelpaisi. :)

 21. Helena Väisänen says:

  Moi. Ihana muisto heijastimesta; kun nuorena ystävän kans kulkiessamme vierekkäin, niin heijstimemme menivät niin myttyyn, ja tarttuivat yhteen että langat piti leikata saksilla .

 22. Marumba says:

  Niin kauniit heijastimet!

 23. Kauniita heijastimia, toivottavasti osuu tänne :))) Kommentoin sen verran, että olen huomannut lapsilla välttämättömiksi heijastinliivin (pienet ihmiset tavallisissa heijastimissa eivät osu välttämättä autoilijan tai pyöräilijän näkökenttään tiellä poukkoillessaan).

  1. Rhia says:

   Salla – Totta, lapsille varmaan parhaimmat ovat just heijastinliivit. Niissä on paljon heijastinpinta-alaa joka suuntaan. Tai sitten ulkovaatteet joissa on kiinteitä heijastinraitoja joka puolella. Nämä mun heijastimet on enemmän ehkä aikuisten kamaa :D

 24. Tiina says:

  Hurjan ihania heijastimia, oikeita koruja ja mielellänihän mie ripustaisin takkiini sellaisen :)

 25. Jenni says:

  osallistun, kivaa. ja hyvä muistutus heijastimen tärkeydestä. :)

 26. Elisa says:

  Oi vau! Kannatti tulla taas katsomaan mitä täällä on, mietin tuossa juuri kun ulkona on pimeää että missäköhän on se yksi ja ainoa heijastimeni jota viitsii käyttää vintagevillakangastakin kanssa. Mutta tuollainen sopisi kyllä!

 27. MoonLily says:

  Osallistun! Todella hyvä teksti, täyttä asiaa!

 28. ahle says:

  Osallistun! Hyvä muistutus, että jos pankkien ja vakuutusyhtiöiden yms heijastimet eivät miellytä niin ei se ole syy olla käyttämättä heijastimia. Sen kun tekee mieleisensä. Muutenkin kivasti on viime vuosina heijastintuotteet monipuolistuneet.

 29. Roosa says:

  Oi miten ihania! Pakko osallistua arvontaan. :) Itse hukkasin viime talvena rakkaan lepakkoheijastimen ja olen yrittänyt löytää jotain uutta, hiukan kaupan tavallisesta tarjonnasta erottuvaa heijastinta, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt mitään sopivaa.

  Vaan nämähän sopisivat kuin nakutettu!

 30. Massu says:

  Voi kuinka kiva arvontaidea!
  Keräsin itse vuosia sitten heijastimia, jolloin sain heijastimia paljon lahjaksikin. Sitten tuli muutto ja koko heijastinkokoelmani katosi. Nyt minulla on vain muutama heijastin, joita myös mieheni välillä lainailee.

 31. Stella says:

  Vauh! Minimalistinen, mutta naisellinen. Siis todella chic. :) Minulla on melkein jokaisen takin taskunreunaan kiinnitettynä heijastin, jonka temapisen esiin heti hämärän tullen. No, takkeja on “siunaantunut” kirpparilöytöjen myötä sen verran paljon, että pulaa on heijastimista. Siis tuollaisista tyylikkäistä. ;)

 32. valopilkku says:

  Itse tykkään bling blingistä ja mikä sen parempi bling bling talvella kuin OIKEIN MONTA HEIJASTINTA :-D !!

 33. valopilkku says:

  Pahoittelut useasta viestistä. Tuli jotain vaikeuksia…

  1. Rhia says:

   valopilkku – No problemo, poistin ylimääräset viestikopiot :D

 34. lentoemo says:

  Mahtava arvonta ja hyvä muistutus. Mitenkä ne kivat heijastimet aina tuppaavatkin häviämään jonnekin ja taas liikutaan ilman…..
  Mukana arvonnassa mielelläni, kaunis heijastin!

 35. tiiti66 says:

  Niin mukana, tänään viimeksi lenkillä huomasin ettei mustissa ulkoiluvaatteissani ollut heijastimen hiukkaakaan. Mitenkä se voi olla niin vaikeaa muistaa laittaa niitä heijastimia heilumaan. Ehkä kaunis yksilöllinen heijastin auttaisi, varmasti.

 36. sade says:

  Kauniita heijastimia! Mukana arvonnassa. Kaipaankin niin kaunista heijastinta. Minulta puuttui heijastin, sitten sain kaupasta ilmaiseksi fanta heijastimen. Ajaa sekin asiansa mutta kyllä tuollainen kaunis piristäisi mieltä :)

 37. valopilkku says:

  Kiitos Rhia :-)

 38. Rhia says:

  Arvonta on päättynyt. / Give away has ended.

 39. Helena Väisänen says:

  Kiiiiiiiiiiiiiitoos. Kauniista heijastimesta. Täällä kylmässä Kainuussa heiluu mun takissa kaunis naisellinen, persoonallinen, ihana, ihana “killutin”. Nyt ei poromiehet ja karhunkaatajat ajele mun päälite. Jatkan tästä Kainuunmurteella: Soapi nähä kyselöökö tytöt töessä, että mistä nä oot soanu tuommosen heijastimen!! sanon varsin että yheltä plikalta…Iloista, naisellista ja onnellista Joulun odotusta. t. Helena

  1. Rhia says:

   Helena – Kivaa että se oli mieleinen! Oikein ihanaa joulun odotusta sinne Kainuuseen myös :D

Comments are closed.