Floral in the shades of green and pink

Painostava helle alkaa taas viedä emännästä mehuja. Tosin olen yrittänyt muistaa tankata riittävästi nestettä ettei käy vanhanaikaisesti. Ongelmani on että olen hyvin harvoin janoinen joten sekään ei vihjaa että jotain tarttis tehrä. Vaatetukseksi ei kelpaa tässä vaiheessa oikein mikään muu kuin henkäyksenkevyt puuvilla. Tykkään tästä mekosta koska se hengittää  ja liehuva helma tuntuu riittävän kevyeltä kuumalla ilmalla. Hankin sen kirppikseltä vuosi tai pari sitten muutamalla eurolla.

Tämä kyseinen mekko ei ollut mielessäni kun hankin kukallisen mikromosaiikki-rintaneulan kirppikseltä parisen viikkoa sitten. Tajusin vasta tänään kun halusin pukea rintaneulan mekon kanssa että värithän täsmäävät täydellisesti yhteen. Rintaneulan takana on leima “FAP Made in Italy”. Hieman asiaa tutkailtuani, sain selville että mikromosaiikkeja on alettu valmistaa Italiassa jo antiikin Rooman aikaan.  Tällaiset mikromosaiikkiset rintaneulat tulivat suosituksi tuliaiseksi ns.  Grand Tour-kautena jolloin turistit hankkivat niitä matkamuistoiksi Roomasta. Erityisen suosittuja ne olivat Viktoriaanisella ajalla johon Grand Tour-kausi päättyi. Ne valmistetaan istuttamalla pikkiriikkiset lasipalat lasimassapohjaan ja kiinnittämällä rintaneulaan. Korujen arvo vaihtelee niiden iästä kuntoon sekä siihen miten pieniä mosaiikkipalat ovat. Myös kuva-aihe vaikuttaa hintaan. Kukat ja nähtävyydet olivat erittäin yleinen aihe joten ne eivät ole yhtä arvokkaita kuten vaikkapa hyönteisiä tai eläimiä esittävät korut. Korun valmistajakin saattaa vaikuttaa korun arvoon, kuuluisampien valmistajien korut ovat halutumpia ja toki myös siksi kalliimpia.

Rintaneulassa on erikoinen työntölukko-mekanismi jollaista en ole nähnyt aiemmin. Interwebsistä löytyvien tietojen mukaan tuota lukkomallia on pääasiassa käytetty Euroopassa 1850-luvulta lähtien ja on käytössä edelleen vaikkakin ei olekaan se yleisin mekanismi. Koska en ole näiden korujen asiantuntija niin en osaa sanoa korun tarkkaa ikää, mutta arvelisin sen olevan ehkä 30-40-lukua. Mikromosaiikkikoruihin perehtynyt asiantuntija pystyisi mosaiikkipalojen koon, lukon mallin ja muiden yksityiskohtien perusteella arvioimaan iän paljon tarkemmin.

IN ENGLISH
Exhausting muggy heat wave is starting to squeeze the juices out of me again. Thankfully I have remembered to keep my liquid balance good this time. My problem is that I’m very rarely thirsty, so even that doesn’t hint that I should do something about it. Only suitable clothing at this point is cobweb thin cotton. I like this dress because it breathes and flowy skirts feel light enough on hot weather. I got it from flea market year or two ago with just couple coins.

This particular dress was not in my mind when I bought this micro mosaic brooch from flea market couple weeks ago. I just realized today, when I wanted to wear it, that it matches exactly with the colours of this dress. On the backside of the brooch is hallmark “FAP Made in Italy”. I did some investicating and found out that italians made micro mosaics already during Ancient Rome. Micro mosaic jewelry became more popular during the so called Grand Tour period when tourists got them as souvenirs from Rome. They were especially popular during Victorian period, on which the Grand Tour-period ended. Micro Mosaic jewelry is made of tiny pieces of glass which are mounted to glass mass base and then attached to the brooch. Value of these jewelry varies depending on age, condition and how small pieces of mosaic are. Also the theme affects. Flowers and sight seeings are more common and not as valuable as more rare insects or animals. Even the manufacturer affects on the price. Pieces from more well-known manufacturers are more desired and therefore also more expensive.

This brooch has a special push tube lock (also called trombone lock), which I have never seen before. According to the information found on interwebs, this type of lock mechanism is mainly used in Europe, since 1850’s to this date, but it’s not very common mechanism. Because I’m not the specialist of these kind of jewelry, I can’t determine the exact age of this brooch, but I’m estimating it to be from 30’s or 40’s. Expert on micro mosaic jewelry would be able to determine more accurate age according to the size of the mosaic pieces, lock type and other details.

floral1

floral2

4 people like this post.

5 Comments

 1. Sanski says:

  Ihana mekko! Itsekin kaipaisin jotain tuon tapaista, jostain syystä mun kaikki vaatteet on mustia… *köh köh*

  Meinasin kirjoittaa vielä jotain vihjailua antoisan antavasta kaula-aukosta, mutta en sano muuta kuin että sopii siulle! ;)

 2. your the second blog I’ve read today that was a brooch like that!

  1. Rhia says:

   Sanski – Kiitos :D Sen jälkeen kun ostin tän mekon olen nähnyt samanlaisen kirppiksellä ainakin kahdesti. Tämä on joku Lindexin parin vuoden takainen malli. Pääntiellä ja vyötäröllä on kuminauha joten mekkoa saa myös vähän nostettua pääntieltä ylöspäin. Tämän olisi alunperin varmaan tarkoitus olla vähän löysempi ja pääntieltä vähän ylempänä, mutta koska halusin tämän välttämättä kivojen värien takia niin kiskoin sen kirppiksen sovituskopissa päälle vaikka kokonumero oli 42 tjsp (normaalisti käytän kokohaarukkaa 44-48 ). Olen sittemmin ratkonut kokonumeron pois koska se tuntui tosi karhealta niskassa niin en ihan tarkasti enää muista.

   thorne garnet
   – Really!? I wonder what that other blog was :D

 3. Hehkuvainen says:

  Puuvilla ja pellava toimivat. Testattu on: hihaton pellavamekko on minulla kolmatta päivää päällä enkä yhtään valehtele kun sanon ettei haise pätkääkään hieltä. Ja olen vieläpä ollut nämä kolme päivää reissussa tässä helteessä! Mahtavaa!

  Kivan kesäinen mekko ja todella mielenkiintoisen näköinen koru. Ja nythän se taas jo viileneekin, Suvi-Vintageen pitää ehkä tulla pilkkihaalari päällä…? :P

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Pellava on ehkä vielä vähän parempi kuin puuvilla, se imee kosteutta paremmin kuin puuvilla eikä likaannukaan yhtä helposti kuin puuvilla. Huono puoli vaan on että se rypistyy aika helposti ja näyttää siksi hieman epäsiistiltä päällä. Mutta jos ei pienestä ryppyisyydestä välitä niin se on aivan loistava materiaali kesäisin.
   Onneksi ei Suvi-vintagessa tarvinnut olla pilkkihaalareissa, itsehän olin taas vaihteeksi sunnuntaina migreenissä, siksi näytin varmaan vähän voipuneelta… Jaksoin kumminkin vetää pukunäytöksenkin läpi.

Comments are closed.