Tosi-farmeilua / Serious farming

Noniin, takaisin kaupungin sykkeessä. Heinätyöt olivat juuri niin raskasta, likaista, hikistä ja kirvelevää hommaa kuin muistinkin. Eli lapsuuden kauhumuistot eivät olleet kovin paljon liioiteltuja. Muistoksi tästäkin kerrasta jäivät käsivarren- ja säärenmitalliset verinaarmuja, kuten kunnon heinätöistä kuuluukin. Ja jälleen kerran testasin miten pää kestää auringonpaistetta. Ei se kestä. Parisen tuntia hikisessä navetanparvessa oli pikku juttu verrattuna puoleen tuntiin pellolla paalikärryn kyydissä (yleensä kuulemma porukka haluaa mieluummin heinähommissa olla pellolla kuin parvessa, mulle taas heinänpölyisessä parvessa huhkiminen oli huomattavasti kivempaa). Piti taas ottaa vähän lepiä nestettä nauttien ja siitä huolimatta myöhäisilta menikin sitten jonkinsortin auringonpistosvetoisen migreenin kourissa. No heinät saatiin sateensuojaan ja sen jälkeen hyvää ruokaa ja saunomista kuten juhannuksena kuuluu. Että semmoista tosi-farmeilua meillä. Migreenistä huolimatta varsin onnistunut reissu maalle (mikään mihin liittyy hyvä ruoka ei voi olla täysin epäonnistunut).

PS. Juhannuksen loistavat ruokavinkit: Louhisaaren juoma (resepti täältä) ja piparjuurivoin kera grillatut maissit (reilu ruuttaus piparjuuritahnaa tai wasabia ja n. 100-200 g voita sotketaan tasaiseksi, sivellään maisseille ja grillataan, nam!)

IN ENGLISH
Well then, back in town again. Hay work was just as tough, dirty, sweaty and stingy as I remembered. So the childhood horror memories weren’t that much exaggerated. Souvenirs from this trip are armfulls and legfulls of scratches, as from proper hay work should. Once again I wanted to test how my head copes with the sunlight. It doesn’t. Couple hours in sweaty barn was piece of cake compared to 30 minutes on top of the haybale trailer on the field (I’ve been told that usually people rather want to be on the fields than in the barn, for me it was definitely the other way around). After that I had to rest awhile inside drinking liquids and even despite of that I suffered some sort of sun stroke/migrain combo later in the evening. However we managed to get the hay inside and after that good food and sauna, as it should on Midsummer. So that kind of serious farming. Despite of my migrain it was very good trip to the countryside (anything that involves good food can’t be all that bad).

PS. Awesome little tips for summer food: Louhisaari drink and sweetcorn grilled with horseradish (or wasabi) butter
Louhisaari drink
2,5 litres of rinsed black currant leafs
4 litres of water
250 g of sugar
2 lemons (juice, pulp and zest)
pea-size crumb of fresh yeast
Boil water and pour ontop of black currant leafs. Allow to cool slowly. Mix sugar into the lukewarm water, allow to solve. Add yeast and lemon zest. Allow to brew for day (or two at max). Siv off the leafs and lemon zest. Add lemon juice and bottle. Store in cool place.

Wasabibutter- sweetcorn
about 200g of butter
about 1 -2 table spoons of wasabi
Allow butter to soften in room temperature. Mix wasabi (or horseradish paste) with the butter until smooth. Butter the sweetcorn and grill until nicely cooked. Eat while still warm.

IMG_20130621_121926
Kaksi sekopäätä mätsäävissä farmitakeissa matkalla maalle. /
Two loonies in matching farming jackets on their way to country side.

IMG_20130621_181640 IMG_20130621_181823
Happy farmer.

IMG_20130621_181959
Ite kasattiin. / We made that.

  IMG_20130622_204428IMG_20130622_121040

4 Comments

  1. Hehkuvainen says:

    Heinänteko on kovaa hommaa, joten en ymmärrä mistä tulee se sanonta “helppoa kuin heinänteko” (varsinkin kun sitä mielestäni yleensä käytetään kuvaamaan todella helppoa tehtävää). Hellelukemat eivät kyllä yhtään helpota tilannetta, tosin eihän sitä sateellakaan sovi heinätöitä tehdä. Itse muistan hyppineeni saappaat jalassa virtaspöntössä, siellä ei sentään pöly lennellyt. Mutta tarkkana sai olla ettei muurahaishappoa lentänyt iholle. Mätsäävät takit <3 :D.

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Jaa-a, jännä juttu kyllä tuo. Enpäs ole tullutkaan asiaa aiemmin ajatelleeksi. Löytyisiköhän tuolle sanonnalle jostain selitystä? Paras heinäntekosää on lämmin mutta pilvinen päivä, silloin jaksaa paremmin. Lapsuudesta muistan kun joskus talkoporukkaa ei saanut ja heiniä oli pakko tehdä pelkästään oman porukan kesken. Sade uhkasi joten hommia tehtiin niin myöhään kun vain pystyi. Eräänkin kerran sade alkoi juuri kun ajettiin viimeisiä paaleja latoon. Hiekkatie tuli sateessa niin liejuiseksi että traktorinrenkaista lensi kuraa minun ja veljeni päälle kun istuttiin kuorman päällä. Äidillä oli naurussa pitelemistä kun pääsimme latoon, kuorman päällä kaksi kuranaamaista muksua vinkuu että olisit ajanut vähän hiljempaa :D Ja juu säilörehu olikin sitten ihan oma operaationsa sekin. Siihen tamppaamiseen meitä lapsia ei juurikaan haluttu, varmaankin juuri syövyttävän AIV-liuoksen takia, vaikka sitäkin on kyllä tullut tehtyä useamman kerran. Paalihommat on kuitenkin enempi juuri säistä ja ajoituksesta kiinni joten kaikki kynnelle kykenevät oli pistettävä hommiin, vastentahtoiset lapset myös :D Ja mätsäävät takit ovat 70-luvun vanhat maamiesseuran verkkatakit, parempi kuva löytyy tuolta.

  2. Last night I met one of my husband’s co-workers wife. She’s from Finland! Small world.

    1. Rhia says:

      thorne garnet – Haha :D well well, indeed it is! (Us finns are actually invading the whole world soon… just a matter of time now ;)

Comments are closed.