Muotia 1910-luvulla – maailman ensimmäinen muotisuunnittelija


Lukijapalautteen perusteella aloitan nyt sarjan, jossa esi
ttelen pukuhistoriaa. Aloitamme 1900-luvusta, sillä jo siinä on paljon variaatiota ja kiinnostavia yksityiskohtia. Esittelen tyylit vuosikymmenittäin aiemmin tekemäni kokoelman avulla, jonka pääpaino on meikeissä ja kampauksissa. Jätän ne kuitenkin toistaiseksi pois ja keskityn pelkästään muotiin, jota käsittelin kokoelmassani hieman kevyemmin. Myöhemmin tarkoitukseni on perehtyä myös varhaisempaan pukuhistoriaan, mutta jää nähtäväksi koska se tapahtuu.

Sivut on skannattu alkuperäisestä kokoelmasta. Kuvat olen röyhkeästi ryövännyt netin ihmemaailmasta, eikä niissä ole viitteitä *shame on me*. Alun
perin olin ajatellut kokoelman vain omaan käyttööni joten en aikaa säästääkseni jaksanut niitä kerätä talteen. Tämän tekemisestä on kulunut jo viitisen vuotta, joten on todennäköistä että osa linkeistä ei toimisi enää kuitenkaan. Varsinaisen esittelyn oheen laitan omia kommentteja ikäänkuin marginaalihuomautuksina.

Tästä se lähtee =)

Osa 1: 1910-luku – maailman ensimmäinen muotisuunnittelija


Sota-ajasta huolimatta aikakauden tyyli oli varsin koristeellinen. Koristeena käytettiin paljon erilaisia kirjailuja ja näyttäviä drapeerauksia. Isot hatut olivat muodissa ja niitä koristeltiin sulin ja harsokankain, sekä tietysti koristekukin.


Paul Poiret on monissa lähteissä mainittu maailman ensimmäiseksi muotisuunnittelijaksi. Jo ennen häntä oli ollut tietysti muodinluojia ja ompelijoita, mutta he olivat luoneet muotia asiakkaiden toiveiden mukaan ilman omaa mallistoa. Muodin oli ennen tätä sanellut käytännössä ylimystö ja kuninkaalliset joiden nopeasti vaihtuvien makujen mukaan taitavat ompelijat toteuttivat mitä mielikuvituksellisimpia asuja. Alempi luokka ei juurikaan muodista tiennyt joskin työväestönkin vaatetus muuttui vähitellen aikakauden huippumuotia mukaillen. Poiret oli ensimmäinen joka loi oman kokonaisen mallistonsa ja saattoi sanella muodin linjat
.


Monet muodinluojat ovat tehneet vaatetusalaa mullistavia keksintöjä. Coco keksi käyttää jerseytä päällysvaatekankaana ja Vionnet täysvinoon leikatut vaatteet. Me pidämme näitä asioita itsestäänselvyyksinä, mutta vuosisadan vaihteen naiset haltioituivat asujen helppoudesta ja miellyttävästä tunnusta päällä. Mutta eivät naiset vieläkään päässeet korsetin “kirouksesta”. Kiristyskorsetin sijaan naisen vartalo tungettiin kureliiviin joka ulottui lantiolta rintoihin. Se ei enää kiristänyt vyötäröä yhtä voimakkaasti, mutta napakoitti silti hyvinkin tehokkaasti. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen monet hylkäsivät muotoilevat liivit kokonaan.


1910-luvulla muoti muuttui lyhyellä aikavälillä voimakkaasti. Sota-aika on aina muovannut muotia ja naisen aseman muuttuessa myös pukeutumisessa nähtiin radikaali muutos kevyempään ja helppokäyttöisempään suuntaan.

Miesten pukeutuminen on 1900-luvun aikana muuttunut vain vähän. Miesten puku on pysynyt vuosikymmeniä lähes samanlaisena. Ainoastaan sen käyttötilanteet ovat muuttuneet. 1910-luvulla miehet käyttivät lähes aina pukua. 10-luvun vapaa-ajan asut vaikuttavat nykypäivänä liian virallisilta ja sitä ne olivatkin. Vapaa-aikanakin mies pukeutui hyvin asiallisesti suoriin housuihin ja pikkutakkiin.

Kerro mielipiteesi 1910-luvun muodista? Oliko se mielestäsi turhuutta vai upeutta?

Itse viehätyn aikakauden upeista leikkauksista ja koristeluista joita nykypäivänä ei juurikaan näe. Juhlapukeutumisessa vielä panostettiin koristeellisuutee ja vaatteet oli tehty luksusmateriaaleista kuten silkistä ja sametista ja täytetty helmikirjailuin. Ihanan naisellista ja romanttista!

***EDIT: Unohdin sanoa että tuolla tekstissä mainittuja kenkien irrotettavia markasiitti-koristeita löytyy silloin tällöin mm. vanhan tavaran liikkeistä ja kirppiksiltä. Aina ne eivät ehkä ole ihan tuolta vuosisadan alusta, mutta kauniita silti. Yksi sellainen (pariton Englannista ostettu) on toisinaan puseroni kauluksessa koristeena.***