Syys/talvitakki omin pikku kätösin


Tänäaamuna puin päälle ensimmäistä kertaa tänä syksynä viime keväänä tekemäni tekoturkistakin. Aamuisin jo niin kalsea ilma, että lämpimämpää (lämpimämpi on isännän lempisana =) varustusta vaaditaan päälle. Silkkinen tekokarva tuntui niin ihanalta poskea vasten että päätin kertoa teillekin miten sellainen takki valmistuu.

Voit periaatteessa käyttää mitä tahansa lyhyen tai pitkän takin kaavaa mutta rakenteiden ja leikkausten pitää olla suhteellisen yksinkertaisia sillä tähän takkiin ei tule vuoria. Takissa voi silti olla paljon pysty- ja vaakasaumoja. Perusperiaate on kuin kelsiturkissa: turkis sisällä, nahka päällä. Saumanvarat jäävät reilusti näkyviin ja tekevät takkiin hauskaa rustiikkista ilmettä. Valitse kankaaksi kaksipuoleinen tekoturkis, jonka toinen puoli on joko tikkiä, farkkua, villakangasta tai muuta vastaavaa.

Tarvitset kaksipuoleista tekoturkista, satiinivinonauhaa, nappeja (vähintään 5kpl), ompelulankaa ja joko valmista nauraa/nyöriä tai virkkaus- tai neulelankaa nyörin tekemiseen. Valitse ompelulangaksi kankaaseen sopiva sävy sillä ompeleet jäävät näkyviin. Jos haluat tehdä nyörin itse, virkkaa reilu pätkä ketjuvirkkauksella. Parempi virkata reilusti josta sitten tarvittaessa lyhennetään. Nappeja voi periaatteessa käyttää minkä määrän tahansa, mutta pariton määrä on yleensä paremman näköinen kuin parillinen. Napituksen lenkit voit toki tehdä mistä hyvänsä valmiista nyöristä tai ompelemalla kankaasta tuppiloa. Persoonallisimman systeemin kuitenkin saat itse virkkaamalla. Jos lanka on kovin ohutta voi olla että yksi kerros ketjuvirkkausta ei riitä tekemään tarpeeksi paksua nyöriä, vaan joudut virkkaamaan siihen useamman kerroksen kiinteitä silmukoita. Omassa takissani käytin paksumpaa nauhalankaa toivotun paksuuden aikaansaamiseksi ja muistaakseni virkkasin ketjuvirkkausnauhaan yhden kerroksen kiinteitä silmukoita päälle.

Käytä valitsemaasi kaavaa. Ota huomioon saumanvarat. Tarvitset vain puolen sentin saumanvarat kaikkialle muualle paitsi pääntielle, kauluksen kiinnitysreunaan, olkasaumaan, kädentielle ja hihan pyöriölle sentin saumanvarat. Keskelle eteen on varattava riittävästi saumanvaraa napituslistaa varten. Yleensä se on huomioitu kaavassa, mutta jos ei ole huomioitu, lisää saumanvaraa napituslistan leveys plus 1,5 cm. Jos haluat hihansuuhun käänteen eikä kaavassa ole sellaista, lisää kaavan reunaan käänteen verran lisää pituutta. Ota huomioon että hiha levenee ylöspäin joten joudut leventämään myös käänteen ylöspäin tulevaa reunaa samanlevyiseksi tai mielellään hieman leveämmäksi kuin hiha on sillä kohtaa mihin käänne päättyy. Kaavaa piirtäessäsi ota huomioon myös että kauluksen on tultava napituslistan reunaan asti sillä mitään saumanvaroja ei ommella pussiin vaan kaikki jäävät näkyviin. Selitän tästä tarkemmin myöhemmässä vaiheessa. Leikkaa kappaleet kankaasta. Leikatessa kannattaa noudattaa huolellisuutta, etenkin jos tekokarva on kovin pitkää. Varo leikkaamasta karvoja turhaan, vaan yritä leikata kangas karvan juuresta. Tämä voi tosin olla mahdotonta jos karva on kovin lyhyttä kuten käyttämässäni kankaassa.


Aloita ompelu pystysaumoista. Käytä laakasaumaa, jossa kankaat tulevat päällekkäin kuvan osoittamalla tavalla. Pidä kappaleet itseesi nähden oikeat puolet päällä. Aseta yhteen ommeltavat reunat päällekkäin niin että toisen nurjapuoli on toisen oikeanpuolen päällä. Kankaat menevät päällekäin 1 cm verran. Neulaa kiinni ensin nuppineuloilla jos se helpottaa työtäsi. Tikkaa 0,5 cm:n päästä päällä olevan kankaan reunasta. Kankaan päällipuolella näkyy siis toisen kappaleen reuna ja nurjalla puolella viereisen kappaleen reuna. Jos olisit leikannut sentin saumanvaroilla kappaleet olisivat nyt liian suuret tai joutuisit laittamaan ne ommellessa kaksi senttiä päällekkäin ja saumanvarat jäisivät rumasti liian suuriksi kuten nurjan puolen kuvassa. Tarvittaessa voit kaventaa saumanvaroja myöhemmin leikkaamalla jos ne jäävät liian isoiksi. Pystysaumat ommeltuasi ompele kaikki mahdolliset vaakasaumat. Ompele samoin myös sivusaumat kun yhdistät etu- ja takakappaleet. Jos hiha muodostuu kahdesta kappaleesta, ompele samoin myös nämä kappaleet yhteen.

Ompele etu- ja takakappale yhteen olalta normaaliin tapaan. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele olkasauma kuten kuvassa. Halutessasi voit tikata saumanvarat siisteiksi joko samalle puolelle saumaa tai avattuna eri puolille, kuten kuvassa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa takin istuvuus. Sovita ilman hihaa. Sovita myös pelkkää hihaa. Jos takki on liian suuri on tässä vaiheessa vielä suhteellisen helppoa pienentää. Ompele hiha kiinni kädentielle normaaliin tapaan. Saumanvarat jäävät sisäpuolelle. Omaan takkiini laitoin hihaan olalle rypytystä joten se nousee naisellisesti pussille olalta.

Ennen kauluksen kiinnittämistä on sen reuna huoliteltava. Käytin tähän satiinivinonauhaa joka kiertää koko kauluksen. Vinonauha on pienellä harjoittelulla mahdollista ommella yhdellä ompeleella. Tee tämä siltä puolelta joka kappaleessa jää päälle. Kauluksessa ja hihansuissa siis turkiksen puolelta. Jos et saa nauhaa kiinni siististi yhdellä ompeleella, voit ommella sen myös kahdella ompeleella. Avaa nauhan toinen reuna ja ompele se reunustettavan kappaleen reunaan nauhassa olevan taitteen kohdalta, kappaleen nurjalle puolelle. Saumanvaran on oltava enintään puoli senttiä. Saatat joutua jopa kaventamaan saumanvaraa jos kangas on paksu. Taita sitten vinonauha reunan ympäri oikealle puolelle ja tikkaa parin millin etäisyydeltä nauhan reunasta niin että saumanvarat jäävät nauhan sisään.


Ennen kauluksen kiinnittämistä ompele takin helmaan myös satiinivinonauhaa. Mutta nyt eri puolelta kuin kauluksessa ja hihansuissa. Jos hihansuihin ei tule käännettä voidaan vinonauha ommella niihinkin kangaspuolelta. Käännä etureunan napituslistan saumanvara päärmeeksi nurjalle ja ompele kiinni.
Etureunan voi vaihtoehtoisesti kantata vinonauhalla tai jättää myös leikatuksi reunaksi niin halutessaan. Silloin napituslista ei luonnollisestikaan tarvitse saumanvaraa.

VINKKI: Kauluksessa joudut ompelemaan vinonauhan kulmaan (paitsi jos olet tehnyt pyöreäkulmaisen kauluksen =). Tämä onnistuu yhden tikkauksen tavalla helpoiten seuraavasti. Aloita satiininauhan ompelu kauluksen reunasta, kuten normaalistikin tekisit. Tikkaa vinonauha reunaa pitkin ensimmäiseen kulmaan asti. Jatka tikkausta aivan reunaan saakka. Päättele ja katkaise langat, mutta älä katkaise vinonauhaa. Taita vinonauha jatkumaan seuraavaa reunaa pitkin niin että kulmaan muodostuu vinottainen laskos. Jatka tikkaamista tästä kohdasta ja tikkaa eteenpäin seuraavaan kulmaan asti. Tikkaa jälleen aivan kankaan reunaan saakka. Käännä taas vinonauhaa muodostaen laskoksen kulmaan ja tikkaa loppuun. Toiseksiviimeisessä kuvassa näet miltä tällainen kulma näyttää valmiina.

Nyt voit kiinnittää kauluksen tavallisesti oikeat puolet vastakkain. Voit jättää saumanvarat sellaisiksi tai huolitella ne satiinivinonauhalla kuvan tapaan. Silloin joudut kaventamaan saumanvaroja jotta satiininauha riittää kokonaan niiden ympäri. Samalla voit ommella ripustuslenkin keskelle pääntietä. Halutessasi voit huolitella myös hihasauman samalla tavalla. Itse jätin hihasauman huolittelematta sillä eihän se sieltä mihinkään näy. Kuvasta näet miksi saatat joutua suurentamaan kauluksen kaavaa. Koska takin etureunaa ei ommella pussiin vuorin kanssa on kauluksen riitettävä aivan napituslistan reunaan asti jotta saadaan siisti kohta. Tämähän kohta näkyy silloin kun napitus on edestä auki.

Kun takki on kokonaan koottu ja reunat huoliteltu voidaan kiinnittää silmunapitus. Aseta valitsemasi napit takin päälle ja hahmottele mille etäisyydelle napit tulevat toisistaan. Jos sinulla on vain vähän nappeja ne tulevat luonnollisesti harvempaan kuin jos niitä on paljon. Ota huomioon että pitkäänkään takkiin ei kannata laittaa nappeja aivan alas saakka vaan viimeisen napin paikka on suurinpiirtein lantion leveimmällä kohdalla. Jos napit menevät alemmas on istuminen hankalaa ja alimmat napit joutuvat istuessa voimakkaaseen rasitukseen ja saattavat kuluttaa kankaan tai ompeleet nopeasti rikki. Neulaa valmis tai virkkaamasi nyöri nappien avulla kiinni reunaan. Mielikuvitus on rajana sille millaiseksi silmut suunnittelet. Itse pidän kovasti epäsymmetrisistä kuvioista joten tästä tuli aika mielikuvituksellinen. Yhtälailla voit tehdä säännöllisesti kiemurtelevan tai suorana kulkevan silmutuksen. Ennen ompelua varmista että napit mahtuvat silmuista. Tikkaa ensin silmut paikoilleen ja ompele sitten nyöri kiinni muualta päältä tikkaamalla. Huomioi että tikkaus näkyy sekä takin päälli- että sisäpuolella joten käytä sopivan väristä lankaa. Tietenkin voit halutessasi tehdä aivan tavallisenkin napituksen napinlävillä.

Kiinnitä lopuksi napit oikeille kohdilleen. Siisti roikkuvat langanpätkät. Jos napitus jatkuu kaulukseen, nypi ompeleen alle menevät karvat neulan avulla pois jotta tikkaus ei erotu niin helposti.

Tadaa! Takki on valmis käytettäväksi =)

***EDIT: I decide to make english summary on my posts from now on. Even though my boyfriend is english, MY english is probably full of mistakes so try to bare with me. Here we go =) ***

ENGLISH SUMMARY:
This mourning was the first one this autumn when I put my faux furcoat on since last spring. It’s been rather chilly in the mornigns already. Silky fur felt so nice on my cheek so I decided to tell you how to make such coat.

You can use what ever pattern to make this coat, but use one with simple enough structures. That is because there won’t be any lining on this coat. You need double sided faux fur, bias cut satin edge ribbon, buttons, sewing thread and either thick ready-made ribbon or some thick yarn to crochet your own ribbon.

Notice that when cutting fabric you need to leave only 0,5 cm seam edges everywhere. Except on neckline seam, shoulder and armhole seam on bodice and sleeve, where you need 1 cm seam edges. You can make turnups on sleeves if you want, but it’s not necessary. If fur is very long, be careful when cuttingfabric. You don’t want cut too much of fur.

Start sewing from vertical seams. Use flat seam that leaves both seam edges visible, one on outside and other on inside. Place pieces on top of each other so they are 1 cm over their edges. Stich about 0,5 cm from the edge. Use same technique on horisontal seams, side seams and sleeve seams. Shoulder seam you can do as ordinary seam and if you want, make stiching to keep seam edges at place. Chek how coat fits before sewing sleeves to bodice. Alterations are easier to make at this point if needed. Sew sleeves to armhole with ordinary seam.

Before attaching collar it must be edged with bias cut satin ribbon. You should be able to sew it on with only one seam with little bit of practice. Same way you need to sew sleeve edges and hem.
TIP: Corners you can easily sew with these instructions. Fold satin ribbon in half and place it around collar edge. Sew it on till the end of first side, right to the edge of material. Cut threads but not the ribbon. Make corner fold and fold ribbon to cover next side. Start sewing and continue right to the edge of this side.Cut threads again and make corner fold. Sew last side and cut ribbon.

Now you need to sew from edges where buttoning goes. Fold edges inside and sew both sides similar way. It’s optional to use satin ribbon or leave cut edges herre aswell, but you must keep that in mind already when cutting pieces. Now you can sew collar on to the neckline. If you want, you can leave seams visible. I prefer finishing this sesam with bias cut satin ribbon and attaching loop for hanging coat from. If you want, you can finish armhole seams same way to make them look really stylished.

When coat is assembled you can start making buttoning. Use ready-made ribbon or your own crocheted ribbon. Use pins to keep it in place while you are designing it ontop of the bodice. Before sewing it on, make sure loops are perfect size for buttons, not too big, not too small. Sew ribbon on either by hand or by machine. Make sure loops are tightly attached. Then sew buttons on their places. And voilá, coat is ready to be worn!

Jos ohjeessa on puutteita tai virheitä tai muita ongelmia, vastaan mielelläni kysymyksiin. Haluan myös mielelläni tietää oliko kyseisestä ohjeesta sinulle hyötyä?

If there is any mistakes or other problems on the instructions, i am happy to answer any questions. I also would like to know if you found this instructions helpful?

2 Comments

  1. MoonLily says:

    Vau! Toi napitussysteemi on ihana idea, pitääpä kokeilla joskus :)

    1. Rhia says:

      MoonLily – Kokeile ihmeessä. Napituslenkit kannattaa mitata tarkasti ja venyttää niitä samalla hieman sillä virkattu nauha venyy käytössä. Sopii parhaiten isoille napeille ja duffeli-napeille joissa lenkki pysyy paremmin kiinni.

Comments are closed.