Mikä hiton vyötärövyö???


Isäntä väittää että me suomalaiset (ja etenkin minä) keksimme uusia sanoja sitämukaa kun tarve vaatii. Alan itsekin pikkuhiljaa vakuuttua että näin on. Tänään minua pikkutarkkana ihmisenä jurppii (kuten yleensäkin) se että ihmiset keksivät asioille omituisia nimityksiä, toistavat saman asian kahdesti eri sanoin tai käyttävät jostakin asiasta nimitystä joka oikeasti tarkoittaa jotain ihan muuta. Olen erityisesti tänä kesänä ja syksynä törmännyt käsitteeseen vyötärövyö. Minusta se kuulostaa lähinnä samalle kuin sukkia kutsuisi jalkasukiksi tai hattua päähatuksi. Sana “vyö” jo itsessään kertoo mihin tarkoitukseen sitä käytettään ja missä sitä yleensä pidetään. No okei, vyötä voidaan käyttää myös lantiolla, mutta ei silloinkaan puhuta lantiovyöstä, vaan vyöstä.

Toinen hupaisa sanahirviö bongattiin eilenillalla tv:stä. En nyt muista enää ohjelmaa, mutta englanninkielinen sellainen. Henkilö sanoi siinä toiselle “F.Y.I for your information ….” F.Y.I jo kertoi oleellisen mutta henkilö katsoi tarpeelliseksi toistaa sen sanomalla sanat kokonaan “For Your Information”.

Kaikkein eniten korviani raastaa oman ammattisanaston järkyttävä kaltoinkohtelu. Ei ole kerta eikä ensimmäinen kun joku kutsuu ompelua neulomiseksi tai neulomista virkkaamiseksi. Tehdään se nyt tässä kerralla selväksi mitä mikäkin tarkoittaa.

Kutominen = kuteen tai langan kutomista kangaspuilla (hyväksyn myös käsin puikoilla kutomisen tai neulekoneella kutomisen)
Neulominen = langan neulominen neulekoneella tai käsin puikoilla
Virkkaaminen = langasta tai kuteesta virkkuukoululla virkkaus
Ompeleminen = kankaan tai nahan (tai vastaavan) ompelu ompelukoneella tai käsin
Neulaaminen = nuppineulojen kiinnittäminen kankaaseen
Kirjonta, kirjailu = valmiille kankaalle käsin tai koneella tehty koriste jossa voidaan käyttää langan lisäksi helmiä, paljetteja, strasseja, peilipaloja jne.
Saumata = ommella saumauskoneella (eli saumurilla)

Näitä varmasti löytyisi lisääkin mutta tuossa nyt ne ensin mieleen tulevat. Jatkan raportointiani aiheesta kun lisää raportoitavaa ilmenee.