Tumpussa reikä? Eikä! / Hole on my thumb

Aina ei voi tehdä vain uutta, joskus on ihan pakko myös korjata. Neulomani tumput kestivät noin kolme vuotta ja pari päivää sitten peukaloon ilmestyi reikä. Ikävä kyllä en ehtinyt paikkauspuuhiin samantien joten reikä ehti suurentua ikävästi.

Parsinta-tapoja on monenlaisia. Itse tykkään eniten tavasta jossa jäljitellään neulottuja silmukoita. Tällä tavalla voidaan myös vahvistaa herkemmin kulutukselle alttiita kohtia kuten kyynärpäitä tai jo ohuemmaksi kuluneita alueita. Jos tällä tavalla paikataan reikä, tarvitaan apuvälineeksi sopivan paksuinen sukkapuikko jonka ympärille on helpompi muodostaa säännöllisen kokoisia silmukoita niihin kohtiin, joista lanka on jo kulunut kokonaan poikki. Muissa kohdissa on helpompi kiristää lanka jo olemassa olevan silmukan kokoiseksi.

Silmukoita jäljitellessä ommellaan silmukat alkuperäisiä silmukoita mukaillen, kanavaneulan ja langan avulla. Minulla oli jäljellä tumppuihin käyttämääni lankaa, mutta yhtä lailla voi käyttää myös kontrastiväristä lankaa, kunhan se vastaa paksuudeltaan alkuperäistä lankaa. Reiän lisäksi kannattaa vahvistaa myös reilummin reiän ympäriltä sillä siihen viereen luultavasti muodostuu uusi reikä hyvin pian jos vahvistusta ei ole tehty riittävän pitkälle. Jos jaksaa nähdä vaivaa niin paikatun alueen voi suunnitella myös kuvion muotoon, esim sydän tai salmiakkikuvio voivat näyttää hauskalta (mä en jaksanut). Huomioi kuviota suunnitellessasi paikattavan alueen koko ja muoto.

Vaikka tätä tapaa käytetään pääasiassa reikien paikkaukseen, voi samalla menetelmällä myös kirjoa neuleita. Jäljittelemällä neulepintaa kontrastivärisin langoin voit ommella yksiväriseen neuleeseen kirjoneuletta muistuttavia kuvioita. Isoihin kuvioihin tekniikka on kuitenkin vähän turhan työläs, mutta sopii jos haluat esim piristää vanhaa neuletta pikkukuviolla. Parsinnassa hyvänä apuna voi käyttää parsintasientä tai -munaa. Itse en omista kumpaakaan, eivätkä ne olisi peukalon sisään mahtuneetkaan.

inenglish

You can’t always just make new stuff, sometimes you have to repair. Mittens that I knitted, lasted about three years and couple days ago a hole appeared on the right thumb. Unfortunately I didn’t find the time to fix it straight away, so it got bigger.

There are many different methods for darning. My favourite method is to imitate knitted texture. You can also use this method to reinforce areas that are prone to wear easily, like elbows, or those areas that have already gone thin. If you use it for repairs, you might need knitting needle to form symmetrical stitches to those areas that doesn’t have any stitches left. In other areas it is easy to follow the sizes of the old stitches.

Use thick ballpoint needle and yarn with suitable thickness. I still had some leftover yarn from knitting these, which I could use for darning, but you can also use any other yarn. Try contrasting colours if you like, as long as it’s about the same thickness than the original yarn. You should also reinforce far enough around the hole, because new holes are likely to appear right next to the darned spot. If you can be bothered, you can design pretty shape for darning, like heart or diamond (I didn’t bother with it).

Even though this method is mainly used for darning, you can also use it as a method of embroidery. Imitating the knit you can sew contrast colour embroidery which looks very much like fair isle-knit or other multicoloured knitpattern. However this technique might be a bit too much of an effort for very large images, but works nicely if you just want to refresh your old cardigan. You can use darning mushroom or darning egg if you like. I don’t own either, and they wouldn’t have fitted inside the thumb anyway.

mittens1
It’s a hole!

mittens2
Lanka  muodostaa eräänlaista kiharaa. Käytä reiän kohdalla
sukkapuikkoa
apuna silmukoiden muodostamiseen.
Pesukin olisi varmaan ollut tarpeen näille tumpuille. /

Thread is supposed to form curls of some sort. On the hole,
use knitting
needle to help to form symmetrical loops.

Looks like these mittens could have also used some wash.

mittens4
Ehjässä neuleessa lanka kulkee vuoroin ylös silmukan alle,
vuoroin alas silmukan sisään, jne. /

On solid knit, yarn follows blue line, up under the stitch,
down inside the stitch, etc.

mittens3
Paikattu reikä. / Darned hole.

4 Comments

 1. strilla says:

  Mainiota! Kerropa salaisuutesi, millä sait tuon paikan reunan noin siististi. Itselläni se on aina jäänyt jotenkin epämääräiseksi, ja siinä näkyy ylimääräisiä lankalenkkejä.

  Omia sormikkaita olen paikannut ihan neulomalla sormia uusiksi. Nytkin olisi yksi peukalo ja keskisormi sen verran hiuku, että tarttis kaivaa lanka ja puikot esille.

  1. Rhia says:

   strilla – en mä osaa sanoa tuohon muuta kuin että jatkoin parsimista muutaman silmukan verran reiän reunojen yli. Vaikka reikä kuvassa näyttää tosi suurelta niin ei se oikeastaan ollut kuin kahden silmukan levyinen. Alimmassa kuvassa valkoisella parsitulla alueella näkyvät vaaleanpunaiset kohdat ovat silmukan reunoilla olevat repaleiset kohdat. Niiden väliin jäävät kaksi silmukkajonoa ovat se reiän kohta missä ei enää ollut yhtään silmukoita jäljellä, kaikkialla muualla oli vielä ohuenohuet silmukat olemassa joten seurailin niitä parhaan taitoni mukaan. Käytin tosiaan tuossa silmukoinnissa apuna sukkapuikkoa jonka ympärille ompelin puuttuvat silmukat. Sain tasaisempaa jälkeä ja lankaa oli helpompi kiristää sen avulla.
   Ja totta, sormien ja peukaloiden neulominen kokonaan uudestaan on myös hyvä konsti, joka tottapuhuakseni ei tässä kohtaa edes tullut mieleeni.

 2. Arabella says:

  A successful mend is satisfying, no? A thrifted vintage cashmere sweater finally developed a small hole that by some miracle I managed to invisibly mend. Every time I wear it I now also wear a smug smile of pleasure. Hurray!

  1. Rhia says:

   Arabella – Yes it is, very satisfying. ESpecially if the item you mended was your favourite or very pretty or important otherwise. I hate throwing stuff away so if I’m able to mend them, I always feel happy. And cashmere sweaters are to die for, so I’m not surprised that you have smug smile of pleasure when wearing it :D good for you! My perfect cashmere sweater is still waiting to be found.

Comments are closed.