DIY: Vale-smokkipoimutus / Faux smock pleating

Olen tässä puuhastellut erään belle epoque-tyylisen asukokonaisuuden kanssa ja tulipa mieleeni että siihen liittyen voisi pistää tulemaan pienen tutoriaalin. Monet teistä saattavat tietää/muistaa smokkipoimutus-koristelut. Näitä aikaavieviä käsityötaidon näytteitä on harrastettu mm. 70-luvulla ja 40-luvulla ja toki myös paljon varhaisemmin, erityisesti ennen elastaanin ja kuminauhojen keksimistä mm. hihansuihin ja muihin joustoa vaativiin kohteisiin. Smokkipoimutus koostuu samankokoisista pienistä laskoksista jotka on kirjailtu yhteen erilaisin käsinpistoin. Työlästä tästä tekniikasta tekee se että kirjailtava tekstiili pitää ensin poimuttaa käsin ja poimulankojen ompelu on hidasta hommaa. Näytän miten samantapaista jälkeä saa hieman nopeammin.

Poimutusta voi käyttää osakoristeluna esim olkapäällä tai vaikkapa hihansuun kiertävänä rannekkeena. Ota huomioon rypytykseen kuluva kankaanmenekki, rypytettävä osuus vaatii noin kaksin-kolminkertaisen leveyden suhteessa valmiiseen rypytykseen.

inenglish

I’ve been creating belle epoque-styled outfit and relating to that I was thinking I could post small tutorial for you. Many of you might know/remember smock pleating decorations. These timeconsuming decorations were popular on 70’s and 40’s and also a lot earlier, especially before elasthane and rubber bands were invented. They suit nicely on cuffs and necklines. Smocking consists of small identical pleats which are embroidered together with different hand embroidery stitches. What makes this technique very timeconsuming is that before you can start the actual embroidery you have to pleat the fabric by hand. I’m going to show you how to create similar effect but faster.

You can use this as partial decoration for example on shoulder or perhaps as a cuff around the sleeve. Remember to add more width, decorative section requires about two-three times more width than what the finished width will be.

1.

Suunnittele rypytettävä koristelu joko riittävän löysään valmiiseen vaatteeseen tai
valmistettavaan vaatteeseen jonka kappaleet leikataan ottaen huomioon ylimääräinen kankaanmenekki.
Design the decoration, either on ready-made loose garment or soon-to-be garment.
Notice the required larger width on the garment pieces.

2.

Merkitse tarvittaessa koristelun kohta. Säädä ompelukoneen tikki
normaaliompelua pidemmälle tikille, (ei kuitenkaan harsinnalle jos koneessa sellainen
ominaisuus on)
. Ompele rypytyslangat 1 – 1,5 cm välein rypytettävään osioon. Jätä reilut langanpäät.
If needed, mark the decoration area. Adjust the stitch on your sewing machine
longer than usual stitching (however not on basting if that is available on your machine).
Sew ruffling stitches about 1 – 1,5 cm apart from each other, fill the whole area with them.
Leave long ends on threads.


3.

Kiristä rypytyslangoista, mutta vain alalangoista kunnes haluttu leveys on saavutettu.
Solmi rypytyslankojen päät jotta rypytys ei pääse karkaamaan.
Pull the bottom threads aslong as you achieve the required width.
Tie the ends of the threads so the ruffling doesn’t get loose.

4.

Valitse joku polveileva pistomalli, esim aitapisto tai harakanvarvaspisto ja
ompele pistoin rypytyksen yli. Itse käytin harakanvarvaspistoa pari-riveittäin.
Kirjo koko rypytetty osuus täytteen.
Choose suitable winding stitch, like featherstitch or herringbone stitch or
similar. Stitch across the ruffling. I used featherstitch in double rows.
Fill the whole ruffled area with stitches.


5.

Pura lopuksi rypytyslangat pois. Ja valmista on.
(Valmiista vaatteesta saatte kuvia myöhemmin.)
Finally take off the machine sewed ruffles stitches. And you’re finished.
(You will get photos of my finished garment later.)

14 Comments

 1. Sanski says:

  Ooo, aikas hieno :) Itse teen tällaisissa töissä siten, että laitan kumilankaa ompelukoneen puolakoteloon ja hurautan sillä sitten. Mutta sitä nyt ei ehkä voi aivan smokkipoimutukseksi kutsua :D

  1. Rhia says:

   Sanski – Kun katselee noita nettikauppojen kataloogeja niin niissä smokkipoimutuksella viitataan juuri siihen kumilangalla tehtyyn rypytykseen. Mun mielestä se on vaan joustorypytys :) mut nää on taas näitä termistösekaannuksia ja markkinamiesten kotkotuksia. Onhan se nyt hienompi sanoa smokkipoimutus kuin joustorypytys :)

 2. I’ve always been meaning to try smock pleating but I put it off because it seemed so time consuming. Thanks for the tutorial.

 3. Sanski says:

  Jep, kaikelle teollisesti väännetylle pitää napata joku hieno vanha termi niin johan rätti taas myy kuin häkä. Tuossa joustorypytyksessä on vaan se kakkapuoli, että jos se on semmoisessa kohtaa mikä hinkkaa, hankaa tai altistuu hielle, niin siitähän ne langat sitten kuluupi ja kohta koko rönttönen on pilalla.

  Täytyisi joskus kokeilla oikeaa smokkirypytystä. Oon vaan sen verran kärsimätön jotta en usko siitä mitään kaunista ainakaan syntyvän x)

  1. Rhia says:

   Camelia Crinoline – Real smocking is time consuming (I have tried it when I was studying to be seamstress), but this faux version is almost as pretty and much faster to make :D But perhaps in the future I will get crazy enough to do the real thing for some special garment. I have been dreaming about making some very special item on which I spend loads of time and effort and really make it special, perhaps a proper coat with special finishing details or good quality blouse with real smocking on shoulders or something like that. However I tend to be very impatient and want to finish everything faster than lightning so it is difficult to plan a project that doesn’t get finished within a week :D

   Sanski – Näinpä. Voihan sen joustorypytyksenkin uusia, mutta aika kova homma siinä on kun pitää ensin purkaa koko vanha rypytys ja sitten ommella uusi rypytyskumilanka. Mulla on parissa puserossa hihansuissa sitä, mutta en ole käyttäny niin paljoa että olisi vielä mennyt huonoksi. Samoin yhden paidan vyötäröllä on kumilankarypytys, mutta se on hankala kun paita tahtoo sen ansiosta nousta aina liian kainaloon, oon meinannu purkaa pois koko rypytyksen.
   Kuten tuossa kommentissa Camelialle totesin niin olen kokeillut oikeaa smokkirypytystä opiskeluaikana (meidän piti harjoitella useampia erilaisia koristelutekniikoita kansanomaisista kirjailumenetelmistä aplikointiin, vanukirjonnasta tyllikirjontaan, helmikirjonnasta smokkipoimutukseen jne.) ja tein vain semmoisen pienen tilkun joka on valmiina ehkä 15x 7 cm ja se kankaan pliseeraaminen oli todella työlästä. Kaunista toki, mutta tuntui silloin niin hitaalle että en uskonut koskaan haluavani sellaista mihinkään. Mutta mieli muuttuu ja nyt itseasiassa olen alkanut miettiä että miksei sitä voisi johonkin kokeilla kun pitää alueen riittävän pienenä. Esim muutama rivi hihansuissa ei kuulosta kovin pahalle. Sen itse kirjailun tekeminenhän on siinä ihan piis of keik, se on se pliseerauksen merkitseminen ja ompelu joka on se ärsyttävin ja hitain vaihe. Ennenhän ihmisillä ei muuta ollutkaan kuin aikaa :D

 4. Jillian says:

  I LOVE it! I’m swooning over here! Smocking is definitely time consuming and for me, hardly ever worth the trouble… what’s the point of hand smocking a dress for my little girl if I never let her wear it?!!! Hahaha. Absolutely lovely, Rhia!!!

  1. Rhia says:

   Jillian – Thank you so much :D I will be showing this project item completely later. It’s a secret for now but pop along after one week and I will reveal it. If you want to have very easy and kid-proof smocking then the best option is doing the smocking with elasticated thread. That is even faster to make (and more common in commercial clothes aswell) than this, although not as pretty.

 5. Jillian says:

  I’ve actually done that before! I agree that it is nowhere near as pretty, but you can whip up and AWESOME sundress in under 30 minutes. Super durable too. I made a bunch for my daughter to use as a bathing suit cover up and she wound up living in them all summer long.

  Here’s one that I made:

  http://entirelysmitten.typepad.com/entirelysmitten/2011/06/shirr-thing-another-simple-dress-tutorial.html

 6. Elina says:

  Ah, jälleen yksi huono päivä pelastettu hyvällä ohjeella! Nyt vain ompelemaan. :)

  1. Rhia says:

   Elina – Hyvä juttu, hauskoja ompeluhetkiä!

 7. Tuollainen poimutus on kaunista. Olen ihaillut unkarilaisissa puseroissa tuontapaista ja ihmetellyt, että kuinkahan se oikein tehdään. Niissä on ollut sellaista kauluksessa, hihoissa ja helmassa ja vielä muut kirjonnat päälle.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Arvelisin että niissä unkarilaisissa puseroissa se on oikeaa smokkipoimutusta joka on paljon työläämpää ja hitaampaa tehdä. Oikeassa smokkipoimutuksessa kankaaseen tehdään ensin säännöllisin etäisyyksin merkkipisteet riveittäin. Sitten ommellaan apulangat joilla kangas poimutetaan ja lopuksi ommellaan kirjailu ja puretaan poimuttavat apulangat. Pitäisi vissiin siitäkin joskus tehdä tutoriaali.

 8. Tee ihmeessä. Olen joskus ajatellut, että olisi kiva kokeilla jotain sellaista puseroa itse tehdä. Voihan se tietty olla, että jääkin vaan ajatuksen asteelle…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Täytyy katsoa miten ja milloin energia riittää semmoisen ohjeen tekemiseen. Se ei tosiaan ole ihan mikään yksinkertainen homma tehdä ja vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä. Voi olla että en ehkä ihan kokonaista vaatetta jaksa alkaa väsäämään, mutta pienen mallitilkun avulla voin kyllä demonstroida miten se tapahtuu.

Comments are closed.