DIY: Jakun istuvuusmuutokset / Fitting a jacket

Minulta on toivottu enemmän tuunaus-tutoriaaleja ja tarkempia ohjeita istuvuusmuutoksien tekemiseen. Täysin tarkkoja ohjeita istuvuusmuutoksiin on sikäli hankala antaa että jokaisen vartalo on erilainen ja erilaisille vartaloille tehtävät muutokset vaativat hieman erilaisia toimenpiteitä. Riippuen toki myöskin vaatteesta itsestään. Yleispäteviä ohjeita voin kuitenkin antaa. Pääperiaate on että isosta on helpompi pienentää kuin pienestä suurentaa. Useimmissa tapauksissa suurentaminen on jopa mahdotonta.

Tällä kertaa fiksattavana on 60-luvun ompelijan tekemä vuoriton jakku joka oli pari numeroa liian suuri. Ensimmäinen toimenpide on luonnollisesti vaatteen sovittaminen ja tarvittavien korjaustöiden arviointi. Katsotaan miten muotolaskokset asettuvat, ovatko ne oikeilla kohdillaan ja tarvitseeko niitä siirtää, syventää tai lisätä. Joskus pienentämiseen riittää muotolaskosten syventäminen tai lisääminen, toisinaan tarvitaan suurempia sisäänottoja sivusaumoista. Lisäksi tarkistetaan hihojen koko ja paikka olalla, kauluksen ja/tai pääntien koko ja muoto sekä vaatteen pituus.

Kun arvio tarvittavista korjauksista on tehty, voidaan korjaukset merkitä nuppineuloin kohdilleen. Itselleen sovittaminen on hieman hankalaa joten sovituskaverista voi olla apua. Vuorittomaan vaatteeseen neulaaminen käy kätevimmin jos sen pukee päälle nurinperin. Silloin neulat saa suoraan oikeisiin kohtiin ja muutokset voi ommella ilman kikkailuja  mittatarkistusten jälkeen. Vuorellisiin vaatteisiin neulat on kiinnitettävä päälipuolelle. Jos sisäänotot ovat suuret kannattaa hihat ratkoa irti ennen neulaamista. Näitä samoja ohjeita voi soveltaa niin puseroille kuin puvuillekin.

IN ENGLISH
I’ve got requests for more revamp-tutorials and more pricise instructions for fitting alterations. Completely accurate instructions for fitting alterations is tricky to give because every body is different and specific alterations are slightly different for each individual. And they also depend on the garment in question. However, general instructions I can give. Main principal is that it is always easier to make something smaller than larger. In most cases enlargening is impossible even.

This time I got couple size too large, 60’s jacket without lining, made by seamstress. First job is to put it on and estimate the repairs needed. Check how the darts place, are they in correct place, do they need to be moved, deepened or does the garment need more of them.  Sometimes adding more darts isn’t enough but you need to make intakes on the sideseams. Also check how the sleeves fit and are they on correct spot on the shoulder, size and shape of the neckline and/or collar and the length of the garment.

When estimate of the repairs is done, you can pin them to place. It’s tricky to do the fitting to yourself so it helps if you have friend assisting. Garment that doesn’t have lining is easier to pin if you are wearing it inside out. Then pins go directly to the correct place and you can sew right after the measurement check. Lined clothing is best to pin on the right side. If you are making large intakes it might be better if you take the sleeves off before fitting. These same basic instructions work for blouses and dresses aswell.


Sovitus ja korjaustarpeen arviointi:
liian suuri ympärysmitta –> sivusaumoista sisäänotto & tampin lyhennys
alhaalla roikkuvat, löysät hihat –> hihojen kavennus ja nosto olalla
kankaassa pari pientä reikää –> reikien paikkaus
tylsät napit –> nappien vaihto

First fitting and evaluation of repairs:
too much circumference –> intakes from sideseams & shorter belt
loose, hanging sleeves –> intakes on sleeves and fitting higher on the shoulder
two small holes on the fabric –> repair holes
boring buttons –> change buttons


Hihat purettu irti, jakku puettu nurinpäin,
sivuisaumoihin merkitty sisäänotto nuppineuloin.
Jos kavensit
vaatetta kainaloon saakka on hihoista kavennettava saman verran.
Neulaa sisäänotto myös hihoihin.

Sleeves are off, fitting jacket inside out,
intakes pinned on sideseams. If the intake reaches all the way
to the armhole make sure to take same amount in on the sleeves aswell.
Pin it to both sleeves.


Tarkista sisäänottojen symmetrisyys, molemmilta puolilta pitää lähteä saman verran.
Jos teet sisäänotot muotolaskoksin varmista että muotolaskokset
ovat symmetrisillä paikoilla, ne ovat yhtä syvät ja yhtä pitkät.
Käännä vaate neuloineen oikein päin ja sovita varovasti varmistaen
sisäänottojen istuvuus. Sovita hihat samoin. Ompele saumat,
kavenna saumanvarat tarvittaessa ja huolittele, silitä saumat litteäksi.

Measure to make sure that intakes are symmetrical, amount has to be identical
on both sides. If you are making darts, make sure they are on symmetrical places,
they are equally deep and equally long. Carefully turn garment right side out
with pins and try it on. This is to confirm the right amount of intakes.
Do same fitting to the sleeves. Sew new sideseams/darts, cut off excess seam
allowances if needed and overlock, iron seams flat.


Pue vaate uudelleen päälle ja sovita kavennettu hiha olalle. Hyvin istuvassa
vaatteessa hihan oikea kohta on olkaluun kulmalla. Merkitse neuloin tai
harsimalla uusi hihan kiinnityskohta sekä edessä että takana. Tarkista että
uusi ompelulinja on sulavan kaareva, ilman ylimääräisiä mutkia.
Neulaa hiha paikoilleen ja ompele kiinni. Leikkaa pois
ylimääräinen saumanvara ja huolittele.

Try garment on again and pin the sleeve on the shoulder. In wellfitting
garment the correct place is on the corner of the shoulder bone.
Mark new seamline with pins or basting, back and front. Make sure new
line is smoothly curved. Pin the sleeve on the new line and sew.
Cut off excess seam allowance and overlock.


Tee loput pikkukorjaukset ja sitten vaate onkin käyttövalmis.
Tässä napit vielä vaihtamatta.

Make the final little tune up and then it’s finished and ready for use.
Here the buttons still need replacing.


Pienet reiät voi paikata kankaasta puretulla langalla. Lankaa voi
purkaa sivusaumoista poistetusta ylimääräisestä kankaasta.
Ompele jäljitellen kankaan sidosta, tässä palttina: yhden langan yli,
yhden langan ali, yhden langan yli jne. Tee sama molempiin suuntiin.

Small holes you can mend with yarn taken from the fabric itself. You can
unravel the leftovers cut from the sides for yarn. Imitate the weave of
the fabric: here under one threadh, over one thread, under one thread
and so on. Do the same on both directions.


Tässä korjattu reikä, kauempaa katsottuna varsin huomaamaton.

Mended hole, looking from further it is almost unnoticable.

9 Comments

 1. Suvi says:

  Ihanaa, kiitos tästä! Olen ennenkin kiitellyt tällaisia ammattiompelijan postauksia, näitä on hienoa lukea.
  (Jos vielä joskus voisit neuvoa, miten pitkäyläkroppainen saisi valmiit takin- ja puseron kaavat helposti muokattua itselleen sopiviksi)

  1. Rhia says:

   Suvi – No hyvä jos tästä on hyötyä, en ollut ihan varma että onko tästä mitään iloa kun noista kuvista tuli noin kökköiset, eikä niitä tullut edes ihan jokaisesta työvaiheesta napattua. Pistän tuon kaavamuutos-jutun muistiin, se ei loppujen lopuksi ole kovin monimutkaista eli voin kyllä sellaisen postauksen tehdä kunhan ehdin :D

 2. Suvi says:

  Oi, kiitos! Ompelen suht sujuvasti, ja osaan kyllä tehdä omat hameen ja housun kaavat, mutta vähänkin istuvampaa yläosaa on vaikea löytää valmiina, kun on pitkä, hartiat leveät, bosom normaalia alempana jne. Ja sitten kotimainen käsityölehti kehuu kaavan muokkauksilla pitkille, mikä oikeasti tarkoittaa, että housun lahkeet ja jakun hihat neuvotaan piirtämään viisi senttiä pitemmiksi.

  1. Rhia says:

   Suvi – No hyvä kun vielä tarkensit ongelmakohtia. Yritän paneutua asiaan tässä joku päivä. Eihän nuo peruspidennykset auta kuin sellaisille joilla vain alakroppa tai ylävartalon alaosa on pitkä. Niihin auttaa yleensä lahkeenpidennykset, hihanpidennykset ja helmanpidennykset. Mutta jos ylävartalon mittasuhteet poikkeaa peruskaavasta niin sitten on kyllä aika hankalaa ominpäin lähteä fiksailemaan ellei ole perehtynyt kaavoitukseen enemmän. Monet ovat kehuneet Jokatyypin kaavakirjaa, itse en ole siihen perehtynyt kun mulla ei sille ole käyttöä, mutta olisiko siitä apua sulle?

 3. mimmi says:

  Loistava postaus, toivottavasti jatkossa tulee lisääkin tällaisia! Täällä myös yksi mittasuhderajoitteinen ja valmisvaatteista harvoin löytää täydellisen istuvaa.

  Hävettää tunnustaa, että olen ompelijaksi kyllä opiskellut, mutta hyvin on unohtuneet opit..

  1. Rhia says:

   mimmi – Joo, mä yritän tehdä näitä istuvuuspostauksia jatkossakin, nyt on vaan ollut muuta puuhaa sen verran että en ole ehtinyt tekemään mitään isompia muokkauksia. Valmisvaatteita en juuri enää edes osta, paitsi kirppiksiltä satunnaisesti mutta viimeaikoina olen siirtynyt jo aika pitkälti vintageen koska niistä helpommin löytyy istuviakin. Naiset kun oli ennen kurvikkaampia kuin nykyään, joten istuvuus on niissä usein parempi vaikka koko muuten olisikin liian pieni/suuri. Niissä yksinkertaisella sivusaumojen muutoksella siis saa helposti ja nopeasti sopivaa.
   Jos ei joudu taitoja käyttämään niin ei niitä voi muistaa ulkoa ikuisesti. Kyllä joudun itsekin usein muistiinpanoista tarkistamaan sellaisia juttuja joihin ei ihan joka päivä törmää.

 4. Tuota noin, tässä kohtaa painoin “reikä printtikankaassa” kuvaa, mutta tuli tuo istuvuusmuutosjuttu, joka oli sitä ennen olevassa kuvassa myös…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Jahas, jahas. Siellä on sitten linkissä virhe, pitää korjata se kuntoon. Hyvä kun ilmoitit. Noita linkkejä tuli niin monta tänne sivulle että en jaksanut ihan jokaista yksitellen tarkistaa.

   1. Rhia says:

    Rikkinäinen linkki on nyt korjattu.

Comments are closed.