Päitä maalaamaan / Painting heads

Kirpputoreilta tai yritysten poistomyynneistä saattaa joskus halvalla löytää styrox-päitä. Ne ovat monesti aika kolhiintuneita ja likaisiakin, mutta malliltaan hirmu kauniita. Styroxpään (tai muun styroxesineen) voi helposti uudistaa maalaamalla. Käytä nestemäisiä mattapintaisia guassi- eli julistevärejä. Niissä on korkea pigmenttipitoisuus, ne ovat vesiliukoisia ja säilyttävät styroxille ominaisen pinnan. Tumma maalipinta ei tietenkään poista koloja mutta hämää silmää saaden pinnan näyttämään tasaisemmalta. Ja tietenkin se myös peittää tahraiset kohdat. Maalin kuivuttua styroxpää käy hattujen tai hiuskoristeiden säilytyspaikaksi tai koriste-esineeksi.
EDIT – Kuten marjukka tuolla kommentti-boksissa huomautti, guassiväri on vesiliukoista myös kuivuttuaan eli se saattaa hankauksessa siirtyä kiinni tekstiiliin. Vaaleita hattuja ei siksi ehkä kannata guassiväreillä maalatussa päässä säilyttää.

Tee näin:

1. Puhdista irtopöly ja -lika pyyhkimällä kevyesti
2. Kaada maalia lautaselle
3. Sivele keskikokoisella puolipehmeällä siveltimellä styroxin pintaan (vaahtomuovisivellin tai liian karkea sivellin ei käy koska niillä ei pääse pikkukolosiin)
4. Töpöttele kaikki valkoiseksi jäävät kohdat huolella läpi, ohut maalikerros riittää joten guassiväri on todella riittoisaa
5. Anna kuivua ja tarkista lopputulos
6. Tee paikkamaalaus tarvittaessa (lähes poikkeuksetta toinen ja jopa kolmas maalaus on tarpeen), sinun ei tarvitse maalata enää koko päätä tasaisen lopputuloksen saamiseksi, ainoastaan maalitta jääneet kohdat
7. Guassiväri kuivuu tunnissa-parissa, kun pää on täysin kuiva on se valmis käytettäväksi

IN ENGLISH

Sometimes you might find polystyrene heads cheap from garage sales/car boot sales or shops renovation/clearance sales or similar. They are often quite bashed and dirty aswell, but very pretty. You can revamp old styrene head (or other object) quite easily by painting. Use liquid matte poster paints/gouache paints. They have loads of pigments, they are watersolube and they maintain the matte surface of styrene. Dark paint doesn’t cover the holes but it helps to mask them so that surface looks more smooth. And of course it covers the stains. When paint is dry, styrene head can be used to display hats or hair fascinators or just as a decorative piece in your home.
EDIT
– One of my finnish readers kindly reminded me that poster paint is watersolube even when it’s dry so it might rub of. So be careful if you want to use painted heads for light coloured hats. Then you might want to use acrylic paint instead and put up with the more shiny and “rubbery” surface. However, I am going to use these heads at my work, so I quite possibly have to poke pins on them which is difficult when acrylic paint creates hard surface on top of styrene.

This is how it works:

1. Wipe off dust and loose dirt
2. Poor some poster paint on a plate
3. Use medium soft brush to apply the paint (foam brush or hard, rough burshes don’t work because you can’t get to the tiny holes in the styrene)
4. Be very thorough when applying the paint, however thin layer is enough so you won’t need much paint
5. Allow to dry and check the result
6. If any visible white gaps, do some patch painting (in almost any case you will have to repaint another or even third time), to keep the result smooth you don’t have to repaint the hole head again, just the white spots
7. It takes a bout 1-2 hours for poster paint to dry, head will be ready for use after that


Likaa, reikiä ja naarmuja – styrox kolhiintuu niin helposti /
Dirt, holes and scratches – styrene gets bashed so easily


Syvemmät kolot pitää töpöttää huolella /
Deeper holes must be painted thoroughly


Märkä maali / Wet paint


Mattapintaiseksi kuivunut maali jossa on aavistuksenomainen kullanhohtoinen sävy /
Dry poster paint is matte and has a bit goldish undertone

10 Comments

  1. RautaNeito says:

    Oi miten kauniita päitä! En ole koskaan moisiin törmännyt vaikka juuri tuollaisia tarvitsisin. Voisi laittaa hattuja ihan toisella lailla esille kuin nyt vaan naulakossa :)

  2. Rhia says:

    RautaNeito – En minäkään näihin usein ole törmännyt, mutta toisinaan. En ole aiemmin ostanut kun en ole ollut varma miten niitä voisi uudistaa, mutta nyt sen keksin. Nämä päät ovat naamiaisasu-kaupan remonttimyynnistä. Myivät vanhat peruukkipäät sekä vanhat malliperuukit pois ikkunaremontin tieltä, sieltä myös se taannoin esittelemäni rokokoo-peruukki.

  3. Elina says:

    Minäkin haluan päitä! Omistan vain yhden puisen, jonka sain modistilta ylijäämänä. Kunpa joskus osuisin kirppiksellä tms. kohdalle.

    1. Rhia says:

      Elina – Voihan sitä aina käydä kyselemässä noista naamiaistarvikeliikkeistä jos sattuisi löytymään heiltä varastosta tarpeettomia. Ja Huuto.net on yksi paikka mistä kannattaa kyttäillä. Siitä puisesta päästä/hattutukista kannattaa pitää kiinni. Ne nimittäin on käytettynäkin aika hintavia ja haluttuja. Kirppiksiltäkään ei niitä kovin edullisesti löydy vaan ovat yleensä päälle kympin kipale.

  4. marjukka says:

    Guassiväri on kuivuneenakin vesiliukoinen, itse olisin käyttänyt akryyliväriä ja kestänyt “kumimaisen” pinnan. Nyt varovaisesti sen parhaan valkoisen kesähatun kanssa ;) Karehdittavan komeat päät kyllä!

    1. Rhia says:

      marjukka – Akryylimaalia en halunnut käyttää koska päät jää käyttöön työhuoneelleni ja saatan joutua joskus tökkimään niihin nuppineuloja joten on tärkeää että styroxin pintaan ei muodostu mitään paksua kalvoa. Mutta kiitos kun huomautit asiasta :D

  5. Vierailija says:

    Täältä löytyy uusia styroxpäitä.=)
    http://www.ilonadeco.fi

    1. Rhia says:

      Vierailija – Kiitos vinkistä vaikka en minä niitä kyllä tuolta löytänytkään. Styroxpäitä myy myös Punanaamio.

  6. Vierailija Kakkonen says:

    Sivuston http://www.ilonadeco.fi näyttäisi palveluntarjoaja sulkeneen.
    Punanaamiolla mallistossaan kaksi naisen styroxpäätä (valkoinen ja samettinen). Mallistossa ei miehen päätä. Styroxpäitten hinnat löytyvät sivulta.
    Styroxpäitä myy myös Itä-Helsingissä Apuhara Oy – http://www.vaateripustin.fi/
    Tuotteissa on ryhmä “Somisteet” ja somisteitten joukosta löytyy styroxpäät. Naisten päitä kaksi erilaista mallia ja miehen päätä yksi malli – ovat uusia, eivät myy käytettyjä – hinnat tällä hetkellä … lyhyt kaulainen nainen 12.80e ja muut mallit 17.70e. Apuharan styroxpäät ovat kaikki valkoisia.

    1. Rhia says:

      Vierailija Kakkonen – Kiitos infosta.

Comments are closed.