Kysyvälle vastataan

on


Lienee aika
antaa hieman vastauksia visaisiin kysymyksiin. Kuvituksena valokuvia juhannukselta 2007.

Antiikin humoraaliopin ja Galenoksen temperamenttiopin perusteella arabialaiset lääkärit jakoivat keskiajalla ihmiset neljän perusnesteen mukaisesti neljään temperamenttityyppiin, sangviininen (latin. sanguis, veri), koleerinen (kreik. chole, sappi), melankolinen (kreik. melanchole, musta sappi) ja flegmaattinen (kreik. phlegma, lima). Näitä luonnehtivat vastaavassa järjestyksessä pareittain ominaisuudet lämmin ja kostea, lämmin ja kuiva, kylmä ja kuiva sekä kylmä ja kostea. Luonteeltaan sangviininen oli iloinen, koleerinen kiivas, melankolinen synkkä sekä flegmaattinen hidas. Nämä temperamentteja yksinkertaistavat käsitteet ovat säilyneet elinvoimaisina meidän päiviimme saakka. Mitä tyyppiä edustat?
– Olen sangviininen koleerikko tai koleerinen sangviinikko.

Mitä kaikkia ammattiunelmia sulla oli muksumpana?
– En muista kaikkia mutta alle kouluikäisenä halusin lääkäriksi, kaupantädiksi ja sihteeriksi. Peruskoulussa halusin hotellin vastaanottoon töihin.

Mikä olisi sellainen ultimaattinen herkku maailmassa, josta et mistään nimestä luopuisi?
– Hedelmärahka marengeilla ja mutakakku (Huijasin ja valitsin kaks!).

Entä onko sinulla elokuvia, joiden katsominen on ollut ikäänkuin elämys, joka olisi jättänyt sinuun jonkinlaisen jäljen tai syväänuurretun muistikuvan?
– Esimerkiksi Alien – kahdeksas matkustaja, Johnny Mnemonic, Hiljaiset sillat, Ace Ventura – lemmikkidekkari

Minkä asian poistaisit maailmasta, jos voisit poistaa jonkin minkä tahansa asian lopullisesti?

– Jos voisin poistaa minkä hyvänsä asian maailmasta niin se olisi luultavasti epätasa-arvo. Tai lauantaimakkara.

Suolaista vai makeaa?
– Makeaa.Mitkä ovat kolme suurinta ja ehdottominta haavetta, joiden haluaisit elämässäsi vielä toteutuvan?

– 1) Menestyä omassa työssään niin hyvin että sillä pystyy elättämään itsensä ilman ainaista kituuttelua. 2) Rakastaa ja tulla rakastetuksi (itseasiassa tää on jo ihan hyvin toteutunutkin) 3) Että voi vanhana todeta eläneensä hyvän, tyydyttävän ja onnellisen elämän.

Vaikein tekemäsi kaavoitus/ompelutyö ikinä?
– Tämä onkin tosi kinkkinen kysymys. Mahdollisesti kilpatanssipuku jonka tein opiskeluaikana tai sitten eräs osittain läpinäkyvä iltapuku yhdelle ystävälle. Kilpatanssipuvun rakenteet poikkeavat jonkin verran normaalista vaatteista ja helman erikoiset kellotetut kerrokset tuottivat hieman päänvaivaa. Nykyään kuitenkin sellainenkin onnistuisi jo helpommin. Ystävän iltapuvun ideana oli Halle Berryn muutaman vuoden takainen Oscar-gaala puku jonka yläosa oli läpinäkyvää kangasta. Puvun koko yläosa tehtiin läpinäkyvästä joustavasta kankaasta ja rintojen kohdalle tuli samasta kankaasta pliseeraukset. Helma oli jäykkää taftia ja taakse tuli pliseerattu laahus. Yläosan pliseeraukset oli muotoiltava nuken päällä. Aikamoinen homma sekin.

Tästä saat nyt syyttää vain itseäsi, mutta kyllä tuohon juustokysymykseen on nyt aivan välttämätöntä saada vastaus! Eli miten on, lempijuustot esiin!
– Hmm, mä jotenkin arvasin että joudun tuosta vielä edesvastuuseen. Eniten syön edamia ja emmentalia mutta ne ei ehkä ole niitä lempijuustoja. Rakastan englantilaista hyvin kypsytettyä cheddaria (matured tai extra matured, sitä vaaleaa, ei sitä punertavaa), toimii loistavasti lämpimissä voileivissä. Usein herkuttelen myös omenalohkoilla, viinirypäleillä ja goudalla. Satunnaisesti on tullut mässäiltyä myös brie-juustoja suolakeksien ja viinirypäleiden kera, hyvää punaviiniä unohtamatta. Tosin edelliskerrasta on valitettavan pitkä aika. Rakastan juustoja! Ainoat juustot joihin en mielelläni koske on sinihomejuusto (homejuustoja meillä ei muutenkaan kamalasti syödä koska isäntä on homeelle allerginen) ja mitä niitä oksennuksenhajuisia sveitsiläisiä nyt onkaan.

Millanen koulutus sulla on?
– Mulla on työnalla ollut jo melkein vuoden postaus mun opinnoista mutta kerrotaan tässä lyhyesti: materiaalitalousalan merkonomi, vaatetusalan artesaani, meikkausalan perusopinnot, yrittäjän ammattitutkinto

Mitä tekisit jos et voisi olla ompelija/meikkaaja?
– Jos en voisi olla ompelija tai meikkaaja niin sitten saattaisin olla valokuvaaja tai ehkä jonkin sortin tietokonenörtti tai tekisin jotain graafista suunnittelua.

Juotko mielummin olutta vai siideriä?

– Siideriä (oluista suostun juomaan vain aleja)

Kahvia vai teetä?
– Kahvia, joskus myös teetä.

Voisitko tehdä hienon how-to-glamourmeikki-ja hiuspostauksen vaihekuvilla ja neuvoilla?
– Voisin. Itseasiassa se on jo tuolla tehtävien postausten listalla jonossa. Tämänhetkisellä hiustenpituudella ei hirveän glamoröösejä kampauksia väännetä mutta pointtereita voin antaa.


Mistä ostat kankaita, nauhoja yms. tarpeellista töihisi?
– Ompelutarvikkeet ostan nykyään suurimmaksi osaksi tukusta. Satunnaisia löytöjä teen kirppiksiltä. Kankaat ostan etupäässä Eurokankaasta, joskus kirppiksiltä ja harvemmin tukusta koska Tampereella ei ole kunnollista kangastukkua.

Minkä ikäinen olet?

– Lähempänä 40 kuin 30.

Millaisissa kesätyöpaikoissa olet ollut?

– Maatalouslomittajana (= lapioimassa paskaa vanhempieni navetassa), ruokakaupan kassalla (Useammassakin. Ekassa sellaisessa piti opetella ulkoa satoja tuotekoodeja sillä viivakoodinlukijaa ei ollut vaan jokaisella tuotteella oli oma ulkoa opeteltava koodi. Jacky Makupala-suklaa oli 62 ja kevytmaito 17.), käsityömyymälän hoitajana (tein myös kirjanpidon), suodatintehtaassa linjalla pakkaamassa. Onhan noita kertynyt kaikenlaisia.

Kuinka montaa blogia seuraat päivittäin?
– Kaikkia seuraamiani blogeja en lue joka päivä, riippuu tietenkin postaustahdistakin. Seuraan aktiivisesti noin 130 blogia mutta päivittäin luen max ehkä noin kolmea- tai neljääkymmentä. Päivästä riippuen joskus vain selaan postaukset nopeasti läpi, joskus luen tarkemmin. En ole kovin hyvä löytämään/etsimään uusia blogeja. Suosituksia otetaan vastaan!

Mitä blogissa täytyy olla jotta palaat sinne uudelleen?

– Miellyttävä ulkoasu, huumorintajuinen ote kirjoittamiseen, kauniita kuvia, kiinnostavia aiheita (mm. sisustus, kirppis & kierrätys, DIY-ideat, asukuvat, lifestyle, humoristiset postaukset, kosmetiikka). Olen varmaan vähän blogi-snobi mutta moni ehkä aiheeltaan kiva blogi jää lukematta jos fonttina on
courier ja jos blogin ulkoasu on ruma tai sekava. Courier on yksi väsyttävimmistä fonteista lukea ja sekava layout vain on liikaa mun silmille. Etenkin kun lukee paljon nettisivuja sitä alkaa valikoimaan niitä joiden käyttömukavuus ja luettavuus on omaa silmää miellyttävä.

Pahimmat tyylimokat?

– Muoti ja tyylit muuttuu niin tiuhaan tahtiin että en ihan hirveästi mielelläni mitään mokia listaile nykyään. Pahin moka mielestäni on se että vaatteet ovat liian pienet niin että napit kiristävät, vetskari ei mene kiinni ja paidan tai hameenhelma rullautuu ylös. Tai jos liian kireän housun- tai hameenkauluksen päällä roikkuu reipas vararengas (etenkin yhdistettynä tämä ylös rullautuvaan tai liian lyhyeen paitaan). Olipa ihmisen kokonumero mikä hyvänsä niin vaatteiden hyvä istuvuus on pukeutumisen A&O. Ainiin, en tykkää siitä että housunlahkeet tungetaan sukkien sisään, se on rumaa.

Tyylisi kulmakivet?
– Lyhythihaiset naiselliset puserot röyhelöin tai ilman, polvi- tai pohjepituiset hameet, hopeakorut, tummanpunainen huulipuna, korkokengät. Noista varmaankin meikäläisen parhaiten tunnistaa.


IN ENGLISH

Readers asked all sort or questions, and here are the answers. Photos are taken during Midsummer festival in 2007.

Arabian doctors used to devide people in four basic personality types: sanguine (latin. sanguis), choleric (greek. chole), melancholic (greek. melanchole) and phlegmaatic (greek. phlegma). Sanguine is described happy, choleric has temper, melancholic is dark and phlegmatic is slow.
What type are you?
– I am either sanguine choleric or choleric sanguine.

Your dream profession as a kid?
– I don’t remember all but before I started school I wanted to be a doctor, shopkeeper or secretary. When I was in ninth grade in ground school I wanted to work at the hotel reception.

What would be the ultimate delicasy you wouldn’t want to give up?
– Fruit curd topped with meringue or mudcake (I cheated and chose two!).

Is there any moves that have had enourmous impact on you, they left some sort of mark or deep images in your memories?
– For example Alien, Johnny Mnemonic, Bridges of Madison County, Ace Ventura – pet detective

If you could remove something in the world permanently, what would it be?
– If I could remove anything in the world, it would probably be inequality. Or certain type of finnish sausage called “lauantaimakkara”.

Salty or sweet?
– Sweet.

What are your three biggest and absolute dreams that you would like to come true?
– 1) To succeed in my work so that I don’t have to count pennies anymore. 2) To love and to be loved (actually this has already become true pretty well) 3) When I’m old to be able to say that I have lived good, satisfying and happy life.


Most difficult sewing or pattern project you have ever done?

– This is tough one. Possibly a
dress for a professional dancer that I made while studying to become a seamstress. Structure of that kind of dress is very different to ordinary clothes. Or possibly an evening gown I made for my friend. It included seethrough top and pleated bodice and train. Idea for it came from old Halle Berry’s Oscars-gown. That was pretty tough.


For this you can blame only yourself but now we need the answer to the favourite cheese dilemma. So how is it?
– Mmm, somehow I knew I was going to get in trouble for this. Usually I eat Edam or Emmental, but those are not my favourite cheeses. I love english cheddar, matured or extra matured (light colour, not red cheddar), they work nicely on warm toasts. I also enjoy quite often apple, grapes and gouda-cheese. Sometimes I also love good brie cheese with salty crackers and grapes, not to mention good red wine. Allthough last time was waaaay too long ago. Only cheese I don’t eat is blue cheese
(we don’t eat much moldy cheese anyway because boyfriend is allergic to mold in any form) and those swizz cheeses that smell like puke.

What is your education?

– I have been writing a post about my studies about a year now, but lets make it short here: graduate of commercial institute in transportation, forwarding, storaging and buying, graduate of arts and crafts vocational school in dressmaking, make up artist, vocational examination for owner of a business.

What woud you do if you couldn’t be seamstress/make up artist
?
– In that case I might be photographer, some sort of geek or might do some sort of graphic desinging.

Do you prefer beer of cider?
– Cider (only beers I can drink are ale’s)

Coffee or tea?
– Coffee, sometimes tea also.

Could you make a fancy how-to-glamour make up and hair-post with photos and instructions?
– Yes I could. Actually it is already on my list of posts to do. With my current hair length I can’t create very fancy hairdo’s but I can give couple pointers.

From where do you buy fabrics, ribbons etc for your projects ?
– Haberdashery (threads, buttons, zippers etc) I buy from sewing supply wholesale. Occasionally I find something from thrift shops and flea markets. Because there isn’t a proper fabric wholesale in Tampere I usually buy all fabrics from local ordinary fabric shop (expensive) or sometimes from thrift shops.

How old are you?

– Closer to 40 than 30.


What kind of summer jobs you’ve had?
– As a stand-in for my parents summer holiday on a farm (= shoveling shit in a cow shed), at the till in the grocer’s (In several actually. In first of them I had to learn hundreds of number codes by heart. That was before barcodes and every product had their own little code. Milk carton was 17 and chocolate pudding was 62), shopkeeper in a handy craft shop (I also did the bookkeeping), packing and inspecting in milk filter factory. There has been all sorts of jobs.

How many blogs do you read daily?
– I don’t read all blogs that I follow daily, it depends on how frequently they post ofcourse. I follow actively about 130 blogs, but per day I read maybe 30-40. Depends on the day but sometimes I only browse them and sometimes I read them carefully. I’m not very good at finding new interesting blogs. Suggestions are welcome!

What makes you return to some blog?
– Pleasant layout, humor, pretty photos, interesting issues (interior decoration, thrifting and recycling, DIY-ideas, outfit-photos, lifestyle, humouristic posts, cosmetics etc.). I might be a bit of a blog-snob but many blogs with nice issues and posts won’t see me returning if they use courier font and if the layout is ugly. Courier is one of the most tiring fonts to read and messy layout is just too much for my eyes. Especially when you read a lot from computer you just start selecting things that are pleasant to your eyes and easy to use.


Worst
style mistakes?

– Fashion and style changes so often I don’t like making lists of cock ups nowadays. Worst cock up in my opinion is that someone is wearing too small clothes, zipper won’t close or shirt rolls up because it is too tight. Or if someone is wearing way too tight trousers or skirt and has sort of a spare tyre plunging above the waistline. What ever your size is, the most important thing is to wear fitting clothes. Oh yes, I don’t like the fact that some people like to shove their trouser legs inside socks, ugly.

Corner stones of your style?

– Shortsleeved feminine blouses, knee-length or calf-length skirts, silver jewelry, red lipstic and high heels.

Kiitos kaikille ihanista ja hauskoista kysymyksistä /
Thanks all for lovely and funny questions