Vanha lakana ei opi uusia temppuja?


Kyllä oppii.
Sukulaisilta ja turuilta ja toreilta on tullut haalittua kaappeihin vanhoja pellava- ja puuvilla-lakanoita. Moderneihin sänkyihin vanhat lakanat ovat usein liian lyhyitä tai liian kapeita mutta kauniiden käsintehtyjen pitsien ja monogrammien vuoksi niitä ei raaski laittaa poiskaan. Nytpä keksin mitä niille teen.

Vanhojen lakanoiden koristeellisia yksityiskohtia kannattaa käyttää hyödyksi uusiokäytössä. Perinteisemmän tyylin ystävä saa lakanoiden reunapitseistä upeita salusiineja tai kappoja ja koristetyynyn päällisiä mutta rohkeampi voi tuunata niillä myös vaatteet, vaikkapa hameenhelmat tai puseron hihat. Minä käytin sekä mummun vanhoja pellavalakanoita että kirppikseltä löydettyjä tyynyjenpäällisiin ja keittiön pikkuikkunan verhokappaan. Jos ihmettelette miksi lakanoissa on keskellä sauma niin se johtuu siitä että kutomakoneet ja kangaspuut (kyllä, osa lakanoista kudottiin itse) olivat ennen sen verran kapeampia ettei kankaanleveys riittänyt leveisiin sänkyihin (vaikka sängyt olivatkin nykyistä kapeampia) vaan lakanat oli ommeltava kahdesta kankaanleveydestä.

Before:
Erilaisia lakanoita / Different kinds of sheets

After:

Verho laivurintangossa – lisätty punainen samettinauha
Curtain in kichen – red velvet ribbon added for extra colour


Löhöilytyynyt
Iso tyyny – käsinkudottu pellavalakana & valkaisematon pellavapitsi
Tyyny takana oikealla – kirppislakana alkuperäisin kirjailuin
Raitatyyny – aito patjakangas (tähän tulee vielä myöhemmin
päälle päistä avonainen valkoinen päällinen tahroja peittämään)
Pieni tyyny edessä – käsinkudottua pellavalakanaa & kirppislakanan pala

Pillows
Large on the left – handwoven linen sheet & linen lace
Backrow on right – thrifted sheet with original embroidery
Striped in front – genuin mattres fabric (will be added with white pillowcase
which is open on both ends to cover stains)
Small in front – handwoven linen sheet with piece of thrifted sheet

IN ENGLISH
Old sheets don’t learn new tricks? Yes they do. I’ve got some old linen and cotton sheets from my relatives and from thirft shops and flea markets. They usually are too short or too narrow for modern beds. But because hand made lace and monograms in them are so pretty I can’t make myself to throw them away. Now I finally figured out what to do to them.

There is lots of pretty detailes in old bedlinen and you should take advantage of them when reusing old sheets. Friend of more traditional style can make cute curtains or pillowcases of them but if you are more daring you can also use them to embellish your skirt or blouse. I used my grandmothers old sheets and some thrifted ones and made pillowcases and curtain for small kitchen window. If you are wondering why there is a seam in the middle of the sheet, it is because in the old times the weaving machines and handloom machines were so narrow the fabric wasn’t wide enough for double size beds even though beds were more narrow than today. They had to sew two lengths of fabric together to make double bed sheet. And yes, some of the bedlinen were weaved by hand.

Kertokaa toki omista lakana-tuunauksistanne.
Feel free to tell us about your sheet-diy.