Rusettivyö / Bow belt

Olen salaa ihaillut Caseyn lakerinahkaista vintage-vyötä. Kuin tilauksesta Casey tekikin vyötä varten tutoriaalin. Ohje on tekonahalle. Tein omani pehmeästä nahasta ja omista virheistä oppineena annankin nyt pari pientä vinkkiä niille jotka haluavat tehdä vyönsä aidosta nahasta. Jos jollekin tulee mieleen vielä lisää vinkkejä nahan työstämiseen niin niitä voi laittaa kommenttiosioon.

1. Nahka kannattaa leikata mieluummin veitsellä tai pyöröleikkurilla kuin saksilla. Saksien leikkausjälki tahtoo olla mutkittelevaa ja sillä saa helposti aikaan palkeenkieliä jotka erottuvat leikkuureunasta. Leikkaa tarkoitukseen tehdyllä alustalla tai paksun pahvin päällä. Leikkuun apuna kannattaa käyttää metallista viivotinta, sen avulla saa kaikkein suorimman leikkausjäljen.

2. Pehmeä nahka kannattaa tukea koska se menee yllättävän helposti ryppyyn. Laita nahkakerrosten väliin pari milliä kapeammaksi leikattu jämäkkä joustamaton materiaali. Tarkoitukseen sopii joustamaton valmis nauha, esim kanttinauha tai ripsinauha tai joustamattomasta kankaasta langansuuntaan leikattu suikale kuten jämäkkä puuvilla (ei farkku, liian joustavaa). Joistakin ompelutarvikeliikkeistä saattaa löytyä valmiina vyön tukemiseen tarkoitettua valmisnauhaa. Aseta tukimateriaali tarkasti nahkakerrosten väliin ja tikkaa päältä.

3. Käytä ompelussa nahkaneulaa ja teflon-paininjalkaa. Jos et halua hankkia erikseen teflon-paininjalkaa, voit hankkia tavalliseen paininjalkaan teflon-tarroja jotka liimataan paininjalan pohjaan. Kokeile myös paksumpaa tikkauslankaa tai nahkalankaa.

4. Erityisesti vyönrei’ät vaativat vahvistusta joten laita tukikangasta ainakin niiden kohdalle. Reiät kannattaa vahvistaa myös sirkkarenkailla koska muuten ne venyvät käytössä hyvin nopeasti, etenkin jos nahka on pehmeää. Sirkat tietysti ovat aika näkyvät, joten jos et halua käyttää niitä, käytä vyöhön paksua jämäkkää nahkaa, joka ei veny niin helposti.

IN ENGLISH
I have secretly been admiring Casey’s vintage bow belt. To my huge amusement she made tutorial for one. Tutorial is for faux leather. I made mine from soft leather and learned couple things while making. Here I’m posting couple tips for those who want to use real leather instead of faux. And if any of you have more tips for working with leather you can post them on the comments.

1. Cut the leather with rotary cutter or knife. You get more even edge and avoid irregularities. Use cutting mat made for rotary cutter or thick cardboard. You can also use scissors but be prepared for uneven and curvy edge. You can also use metal ruler to assist the cutting to get the straightest possible edge.

2. Soft leather should be supported with nonstretch interlining. You can use tapes made especially to support belts, petersham, thick twill tape or cut strips of thick nonstretch fabrics like coutil (jeans fabric is too stretchy). Support must be 1-2 millimeters narrower than the belt. Place the supportive material exactly between the leather layers and stitch ontop.

3. Use leather needle and teflon foot on your machine. If you don’t have teflon foot and don’t wan’t to get one just for this project, you can get cheaper teflon stickers to be taped on the bottom of your ordinary foot.  Try also thicker leather thread for more visible stitches.

4. If you don’t want to use any supportive material for your belt, please do so atleast where you’re putting holes. Leather tends to stretch at use and holes will quite fast stretch too large if there is nothing to support them. When leather is very soft you can also use hole rivets like I did. Rivets are, of course, rather visible so if you don’t want to use them, you should use more stiff, thicker leather that doesn’t stretch so easily.


Tavallinen ompelulanka (käytetty tässä) on
huomaamattomampaa kuin tikkauslanka. /
Ordinary sewing thread (used here) is not as
visible as leather thread
.


Sirkkarenkaat estävät nahan venymisen /
Rivets prevent leather from stretching

4 Comments

 1. miuku says:

  Kiva kun olet nyt antanut vinkkejä pieniin ompelutöihin (tämä, vyölenkit, paikkaaminen, hame). Tällaiset helpot pikkuhommat ovat juuri sopivia näihin helteisiin. Pisteet kotiin! :)

  1. Rhia says:

   miuku – Kiitos. Ei tässä itsekään jaksa alkaa mitään jakkupukuja tai isoja ompelutöitä vääntämään :D Joskus on kiva tehdä jotain nopeasti valmistuvia juttuja. Eli siinä mielessä nämä pienemmät hommat on itsellekin kivoja näin helteellä. Ja tarpeellisia myöskin. Ja olen myöskin ajatellut että mun lukijoissa on varmasti monen tasoisia ompelijoita, niin kiva laittaa välillä myöskin eri tasoisia ompeluohjeitakin.

 2. Cherise says:

  Nahkaa voi myös liimata, mikä helpottaa kahden nahkakappaleen yhteen tikkaamista, kun eivät lähde hiihtelemään siellä paininjalan alla :) Pahimpaan hätään käy ihan vaikka erikeeppeeri, mutta on olemassa myös ihan nahalle tarkoitettuja liimoja

  1. Rhia says:

   Cherise – Totta ja etenkin jos on pehmeää nahkaa niin se päällä oleva kappale tahtoo ommellessa venyä. Liimaaminen varmaan estää senkin. Nahkaliimasta voin sen verran kertoa käyttökokemuksia että nahan liimaamiseen tarkoitettua maitoliimaa en suosittele. Ainakin haljasnahasta (vähän kuin mokkanahka) se tuli parissa vuodessa ikävästi läpi ja aiheutti vaatteen päällipuolelle tahrat jotka eivät koskaan lähde pois. Ei siis sovellu kovin hyvin ohuille nahkalaaduille.

Comments are closed.