DIY – Näkymätön vyönlenkki / DIY – Invisible belt loop

Eikö teistäkin ole ärsyttävää kun vyö ei pysy mekossa paikoillaan, putoaa auetessaan tai hukkuu kokonaan kun ei ole puvussa kiinni? Itse harrastelen vyönlenkkien tekemistä pukuun kuin pukuun, mutta jokaiseen mekkoon ei viitsi tehdä mitään paksuja kankaisia vyönlenkkejä. Ne pilaisivat puvun tyylin ja voisivat näyttää hassuille jos vyö on jotain muuta kuin puvun kangasta.  Ja harvoinhan vastaavaa kangastakaan löytyy lenkkejä varten. Mutta eipä hätiä mitiä koska huomaamattoman vyönlenkin voi tehdä käsin ommellen. Niitä joskus näkee vintage-mekoissa ja uusissakin toisinaan. Näin se käy:

inenglish

Don’t you ever get annoyed by the fact that belt on your dress doesn’t stay put, falls off when accidentaly opened or gets completely lost if not attached to the dress? I tend to make belt loops on all of my dresses. But in most cases you might not have suitable fabric available or thick loops might ruin the look of the dress or might look funny especially if belt is made of something else than dress fabric. But not to worry, because you can make invisible belt loop by hand stitching. Sometimes you see these in vintage dresses or even in modern dresses. This is how to do it:

1. Pue puku päälle ja tarkista vyön oikea paikka ja merkitse se nuppineuloin puvun sivusaumoihin niin että vyön ylä ja alapuolelle jää sentti-pari väliä (liikkumavara). Jos käytät puvun kanssa useita erilaisia vöitä, tarkista että jokainen niistä mahtuu neulojen välistä.
2. Ota pitkä pätkä puvun väriin sopivaa ompelulankaa, kaksin- tai nelinkertaisena. Solmu päähän.
3. Pujota lanka niin että solmu jää nurjalle puolelle. Vie lanka vaatteen oikealla puolella toiselle neulamerkille ja pujota kankaasta läpi. Muodostuu pitkä lankalenkki.

1. Put the dress on and check the correct place for the belt. Mark it with pins on sideseams and leave 1-3 cm extra room above and below the belt (moving allowance). If you might use several different belts with the dress, make sure all of them fit between the pins.
2. Take long piece of sewing thread, use it folded in double or quadruple. Tie a knot at the end.
3. Leave the knot on reverse side. Take the thread across your pinned marks and pull through creating long loop.

4. Palaa takaisin lähtökohtaan muodostaen toinen lankalenkki. Jätä lenkit hieman löysälle. n. 0,5 cm ylimääräistä pituutta riittää.

4. Return to the starting point and pull through. Leave little bit of excess lenght, 0,5 cm will do. Now you have two loops side by side.

5. Lenkki päällystetään pykäpistoin vasemmalta oikealle seuraavasti: Lanka tulee ulos kankaasta lenkkien yläpuolella kulkien oikealle. Vie neula lenkkien ali ja kankaasta ulos tulevan langan yli. Kiristä jolloin muodostuu pieni solmu. Vie lanka taas oikealle, pujota neula lenkkien ali ja langan yli ja kiristä. Toista kunnes lankalenkit on kokonaan päällystetty. Mitä tiukemmalle ja lähemmäksi toisiaan kiristät solmut, sitä jäykempi lenkistä tulee.

5. These loops will be covered with planket stiches from left to right like this: Thread comes out of the fabric above the loops going to the right. Take the needle under the loops and over the thread that comes out of the fabric. Tighten and small knot is created. Thread is above the loops and going right. Again take the needle under the loops and over the thread, tighten. Continue doing that so that the whole loop is covered. The tighter and closer to each other you tighten the knots, the more stiff the loop will be.

6. Kun tulet lenkin toiseen päähän tee viimeinen solmu napakasti aivan lenkin tyveen ja päättele lanka pujottamalla se muutaman kerran kankaasta läpi.

6. When you come to the other end of the loop, make the last knot as snuggly close to the base of the loop as possible. Finish by making couple binding stitches through the fabric, on the base of the loop.7. Tee samanlainen lenkki toiseenkin sivuun ja homma on valmis.

Kuten saatoit kuvien perusteella päätellä tykkään itse työskennellä niin että työ on pystysuorassa käsissäni jolloin pistot kulkevat alhaalta ylöspäin. Tämä on tottumiskysymys. Vasenkätisille voi olla helpompaa tehdä päinvastoin, työn edestessä oikealta vasemmalle tai ylhäältä alaspäin. Lenkin päällystämiseen voi käyttää myös napinläpipistoja.

7. Make another loop on the other side of the dress and you’re done.

As you might have figured out from the photos, I like to work so that loop is vertically on my hands so the stitches go from bottom upwards. This is just a matter of a habit. For lefthanded people it might be easier to work reverse, going from right to left or from up downwards. You can also use buttonhole stitches for covering the loops.

6 Comments

 1. superheidi says:

  Thank you for this tuturial! It has so much better pictures than on most patterns. Do have a trick to prevent a sliding belt from opening? I made my first belt for a dress from a 1930s pattern. One sneeze, cough, laugh or big sigh en de belt loosens. I keep fiddling with the darn thing.

  1. Rhia says:

   superheidi – I’m glad you found this tutorial helpfull. If by sliding belt you mean a belt that doesn’t have tongue in the buckle, there is one simple trick. You can put couple snap buttons on the loose end of the belt. When wearing the belt you just close the snap button/buttons and they keep the belt from sliding open. I use quite often modern plastic sew-on snap buttons, they are rather sturdy and you also get them transparent colour option if you want them to be as invisible as possible. In Casey’s belt tutorial you can see example of this kind of buckle and snap button combination (light blue belt with white buckle).

 2. superheidi says:

  Ah, exactly what I mean! I will try the snap butons, thank you so much again for this evil tip. ;-)

  1. Rhia says:

   superheidi – No problem :D

 3. Miss Katie says:

  Your needle skills are amazing, I tip my hat to you :)

  1. Rhia says:

   Miss Katie – Thanks, I don’t consider them to be that amazing, but I take your word for it :D I’ve just had years and years of practice.

Comments are closed.