Huijatuksi tulemisen sietämätön keveys

on


Tuleeko teille
koskaan tunne että teitä on petkuhuiputettu? Surffailette netissä ja päätätte tilata nettikaupasta jotakin. Löydätte kivan tuotteen ja luette tuotekuvauksen. Vaikuttaa hyvälle joten tilaatte sen ja kun tuote saapuu revitte pakkauksen auki innoissanne vain huomataksenne että jokin on vialla. Materiaali ei ole ihan sitä mitä tuotekuvauksessa sanotaan. Kuulostaako tutulle? Vaihtoehtoisesti väri on erilain
en kuin kuvassa tai tuote ei näytäkään yhtään sille kuin kuvassa. Vastaavia ongelmia esiintyy myös postimyyntikatalogeissa.

Samaa tapahtuu kirpputoreilla jatkuvasti. Hintalapussa lukee “silkkiä” mutta vaate onkin oikeasti ehtaa polyesteriä. Tai hintalapussa lukee “uusi” mutta tuotteessa on hikitahroja. Kirpputorilla nämä asiat sentään voi todeta itse omin silmin ennen ostopäätöksen tekoa. Nettikaupassa voit luottaa vain kuvaan jossa tuote on tietenkin pyritty tekemään niin edustavaksi kuin mahdollista. Joskus tuotekuvaukset ovat räikeästi harhaanjohtavia mutta joskus kyseessä on puhtaasti tietämättömyys. Itseäni huvittavat jatkuvasti virheelliset materiaalimerkinnät kuten “raionviskoosi”. Raion on sama asia kuin viskoosi. Eihän puuvillaakaan kutsuta puuvillapuuvillaksi eikä silkkiä silkkisilkiksi. Miksi siis viskoosia kutsuttaisiin viskoosiviskoosiksi tai raionviskoosiksi. Viskoosia on joskus aikojen alussa kutsuttu myös tekosilkiksi. Onneksi siitä nimityksestä on päästy eroon. Olen törmännyt kangaskaupassa myös teknosilkkiin, mitä se sitten lienee.

“Kumipohjat”? Hah! Salli mun nauraa.
“Rubbersoles”? Hah! Allow me to laugh.

Syy ylläolevaan purnaukseen löytyy tästä kuvasta. Ellokselta tilaamani nilkkurit saapuivat ja olin hivenen hämmentynyt kun tuotekuvauksen “kumi-pohja” näyttääkin tuolta. Kumejakin on tietysti erilaatuisia, mutta en kyllä kutsuisi tuollaista kiiltävää, kovaa ja ennenkaikkea liukasta kengänpohjaa kumipohjaksi. Muuten kivat kengät joutuvat suutarin käsittelyyn ennenkuin niitä voi käyttää. Pohjaa lukuunottamatta nuo kengät ovat ihan puhdasta rakkautta!


Käännä ylös…
Turn up…


…käännä alas.
…fold down.


IN ENGLISH
Do you
ever get the feeling you have been misled? You surf online, decide to order something from online shop. You check the product description and it seems good. You order it and wait the product to be delivered. When it arrives you rip the package open just to notice that something is not right. Material is not what the description said, or colour doesn’t look the same than in picture or the whole product doesn’t look the same than in picture. Does this sound familiar? Same problems you might get with mail order catalogs aswell.

Same thing happens all the time in fleamarkets, atleast here in Finland. Pricetag says “silk” but actually clothing is genuine polyester. Or pricetag says “new” but you can see sweat stains on it. Atleast in fleamerkets you can see these problems with your own eyes. In online shop you can only trust on photo, which can be easily altered to make product look as luring as possible. Sometimes descriptions are very misleading, but sometimes it is only matter of unawareness. I am always amused by faulty material descriptions like “rayonviscose”. Rayon is actually same thing than viscose. You don’t call cotton cottoncotton, or you don’t call silk silksilk. Why would you want to call viscose viscoseviscose or ryonviscose? At first when it was invented viscose was called artificial silk. Thank goodness we got rod of that name. I have also seen something called teknosilk in fabricshops, what ever that is.

Reason for this rant you can see on the first photo. Ankle boots I ordered from Ellos arrived today and I was a bit puzzled when I realised that “rubbersole” looks like that. Of course I understand that there are different kind of rubbers but still I wouldn’t go calling that shiny, hard and most of all, very slippery shoe sole a rubbersole. I have to take them to the shoerepairs before I can use them. Despite of that sole, those shoes are pure luv!