Burlesque for dummies

on


Palatkaamme burleskiin
. Tiiti esitti toiveen että tekisin burleski-bileitä varten jonkinlaisen burlesque for dummies-tyyppisen postauksen. Että olisi helpompi päästä kiinni ideaa
n mitä sellaisiin bileisiin voi laittaa päälle. No eihän burleski-bileisiin ole mikään pakko pistää burleski-henkistä vaatetusta mutta monet haluavat panostaa ja pukeutuvat teeman mukaisesti. Jos ei halua olla pekkaa eli pirkkoa pahempi niin ehkä näistä ohjeista on jotain apua. Perusperiaate on että mikään ei ole liian näyttävää.

1. Vintage-tyyli
40- ja 50-lukujen tyyli yhdistetään usein burleskiin. Fiftarimekot, tyllihameet ja
hollywood-glamour istuvat burleski-bileisiin kuin nenä päähän. Tavallinenkin kellohelmainen mekko muuntautuu nopsaan 50-luvun tyyliseksi mekoksi tyllihameen avulla. Verkkosukkikset tai saumasukat antavat asuun kuin asuun ajan henkeä. Lisää vielä teräväkärkiset korkkarit niin tyyli on lähes valmis. Myös vanhempien vuosikymmenten tyylit käyvät hyvin, mutta 50-luku on ehkä kaikkein tunnistettavin ja helpoin toteuttaa. Yksinkertaisimmillaan asu voisi olla vaikka lyhyt kellohelmainen tai rimpsuhelmainen hame, alla tyllihame ja yläosaksi yhteensopiva toppi. Myös tiukka kynähame toimii loistavasti. Pelkistettyä asua voi sitten kuorruttaa koruilla ja hiuskoristeilla. Filmitähtiluukkia saa aurinkolaseilla ja huiveilla sekä tietenkin vaaleilla käsineillä. Erilaisia fiftarityylejä voit tutkia etsimällä kuvia sen ajan filmitähdistä, esim Audrey Hepburnistä tai Marilyn Monroesta.

Marilyn Monroe. Pic from here.


2. Korsetit

Korsetti on monille seksikkyyden ja aistillisuuden vertauskuva. Sillä onkin kät
evä muuntaa perus-bileasu, burleski-henkiseksi. Sen voi pukea hameen tai housujen pariksi tai mekon päälle. Jos olo tuntuu liian paljastavalle voi hartiat peittää bolerolla tai huivilla tai pukea korsetin tiukahkon topin päälle. Jos korsetti tuntuu liian pelkistetylle voi siihen kiinnittää rintakoruja ja muita koristeita niin paljon kuin jaksaa kantaa. Irtokoristeita on helppo vaihtaa kun haluat muuttaa tyyliä. Esim seilorihenkisen korsetin saa kiinnittämällä siihen vaikkapa ankkuri-korun ja sinisiä rusetteja ja pukemalla sen kera seilorihatun. Vastaavasti romanttisemman asun saa kiinnittämällä korsettiin pitsiä ja nauhoja, pukemalla sen tyllihamosen kanssa ja tökkäämällä kampaukseen sulkia tai tyllikoristeen. Korsetti voi olla moderni tai vintage-henkinen tai jopa historiallisen mallin mukaan tehty. Korsetin ei tarvitse olla oikea vartaloa muotoileva täyskorsetti vaan se voi olla vyötärökorsetti, korseletti tai korsetin näköinen päällysvaate.

3. Iltapuvut

Pitkät slimmatut iltapuvut jos mitkä saavat olon tuntumaan glamöröösiltä. Iltapuku on siis t
äyspitkä vartaloa myötäilevä juhlapuku joka voi olla olkaimeton tai peittävämpikin. Kimalluksessa ei kannata pihtailla. Jos haluaa tarkempia ohjeita iltapuvun määrittelyyn niin kannattaa suunnata katse Hollywoodin punaiselle matolle. Siellä naisilla on pääsääntöisesti iltapuvut. Itse pukeuduin viimevuonna Circus meets Burlesque-bileissä valkoiseen täyspitkään helmikirjailtuun iltapukuun jossa oli noin puolen metrin laahus. Asusteena olivat helmikirjailtu iltalaukku, untuvakeeppi ja kaksirivinen helminauha. Iltapukuja harvemmin nykyään tulee missään tarvittua tai hankittua, mutta jos bongaat sellaisen esim kirppikseltä edullisesti niin kannattaa harkita hankkimista. Koskaan ei tiedä koska sitä voi tarvita. Minä täydensin varastojani Uffin kahden euron päiviltä punavioletilla iltapuvulla jossa kulkee edessä strassiraita pääntieltä helmaan asti.

Evening dresses. Pic from here.

4. Värikoordinaatio
Tavallisen tuntuinenkin asu voi saada ihan erilaista ilmettä jos se on väriltään hu
omiotaherättävä. Burleski on tyyliltään näyttävää joten väreissäkään ei kannata kainostella. Näyttäviä värejä ovat luonnollisesti pinkki, kirkas punainen, kirkas vihreä jne. Jos kokopinkki asu tuntuu liian räikeältä, voit toteuttaa värikoordinaatiota vaikka vain pelkissä asusteissa. Musta asu muuntuu burleski-henkisemmäksi kun lisäät siihen kirkkaanvihreät kengät, laukun ja suuren vihreän rusetin kaulaan ja ehkäpä vielä pinnillä pari vihreää höyhentä hiuksiin. Älä myöskään unohda samoihin väreihin sointuvia koruja ja sukkahousuja. Jopa meikki on mahdollista mätsätä asusteiden väreihin.

5. Fantasia-asut & teema-asut
Burleski-bileissä harvoin on hirveän tiukkoja rajoja sille mitä voi pukea päälleen. Mitä näyttävämpää sen parempi. Koska naamiaisia on nykyään tarjolla hirveän vähän, on burleski oiva tilaisuus pukea
päälle myös fantasia-puku. Vaaleanpunaiset nalle-haalarit kannattaa jättää kotiin mutta burleskiin sopivat hyvin esim tyylitellyt merenneidot, merimiehet, merirosvot, lumikuningattaret, etniset hahmot (esim geishat, vatsatanssijat, itämaiset hahmot), historialliset hahmot kuten kuningattaret ja kuninkaat, satuhahmot tietyin varauksin jne. Lähes mikä hyvänsä käy jos se on toteutettu hyvällä maulla ja glamoröösillä tyylillä. Joissakin burleski-bileissä saattaa olla tietty teema. Jo hyvin pienilläkin elementeillä voit saada tavallisesta juhla-asusta teemaan sopivan puvun. Esim jos teemana on meri voit lisätä asuusi roikkumaan pieniä simpukankuoria ja valita väreiksi sinivihreää tai tummansinistä ja kiinnittää hiuksiisi pikkusimpukoita pinnein.

Fantasy-outfit. Pic from here.

6. Asusteiden hyödyntäminen eli timangit kaulaan ja höyhenet päähän
Jos et omista tai et halua hankkia näyttävää juhlapukua pelkästään burleski-bileitä varten, panosta asusteisiin. Tee muhkea kampaus ja nosta sen päälle keikkumaan koketti pik
kuhattu. Verhoudu tyllillä koristettuun vintage-hattuun tai muhkeaan sulkapäähineeseen (ja ei, nyt en puhu intiaanipäähineestä). Ripusta kaulaan kaikki helminauhasi ja ranteeseen vielä yksi. Valitse koruiksi kaikkein kimaltavimmat tai kaikkein suurimmat. Tee yhtenäinen asustesetti vaikkapa vanhoista lasten muovieläimistä. Kiinnitä pikkuiseen hiuskoristeeseen bambi poikineen ja korista iltalaukkusi bambeilla. Tee asusteet muuten epätavallisista esineistä kuten ystäväni taannoin Ship Ahoy!-tapahtumassa käytti laukkunaan joutsenen-mallista kukkaruukkua. Muhkeuta vartaloamyötäilevä juhla-asusi puuhkalla, pörröisellä untuva-keepillä tai -bolerolla. Paljetit, helmet, strassit, höyhenet, tyllit, pitsit: mikä hyvänsä näyttävä koristelu toimii. Somista kengät ja laukkukin yhtenäisiksi. Irto-ruseteilla ja valmiilla paljetti-koristeilla voi nopeasti koristella sekä kengät että laukun.

Marilyn with sparkle. Pic from here.

7. Miesten vaatteet
Jos kaapistasi ei tunnu löytyvän mitään lähellekään aiheeseen käypää niin mene miekkosen vaatekaapille. Lisää asuun ripaus maskuliinisuutta niin johan alkaa toimia. Lainaa isännän karderoobista liituraitaa, rusetti tai solmio, silinteri, kävelykeppi, monokkeli, smokkihousut (niissä on se satiiniraita sivuissa), frakkitakki jne jne. Jos nyt sattuu olemaan sellainen mies ettei hänen kaapistaan löydy silintereitä eikä monokkeleita niin perustavarallakin selvitään. Nappaa valkoinen kauluspaita ja pue sen päälle tiukka liivi. Alaosaksi liivin värinen kynähame ja solmio kaulaan. Solmion voi solmia monella tavalla, vaikkapa ihan rusetille. Kuorruta koko komeus naisellisilla koruilla ja hiuskoriste
illa. Jalkaan verkkosukat ja korkkarit.

Marlene Dietrich in tuxedo. Pic from here.

Jos nämäkään vinkit eivät vielä auttaneet saamaan asua kasaan niin kannattaa surffailla netissä ja etsiä kuvia burleski-esityksistä, 40- ja 50-luvun filmitähdistä ja hollywood-glamourista. Kannattaa kuitenkin muistaa että ei ole väärin jos pukeudut hillitymmin, vain vähän vaikutteita ottaen.

Kuva-arvoitus:
Kuka arvaa mitä tässä kuvassa on?
Photo puzzle:
Who can guess what is in this photo?


IN ENGLISH
Let’s return to burlesque. Tiiti made a request on burlesque for dummies-type of post. That might give some ideas for her outfit. Well, it is not mandatory to put on facy dress, but many people like to put some effort on it. Maybe these tips will help you. Basic idea is: nothing is too extravagant.

1. Vintage-style

40’s & 50’s style is often related to burlesque. Bellskirts, tulle petticoats and hollywood-glamour suit burlesque well. You can turn ordinary bellskirt into 50’s style skit with fluffy petticoat. Fishnet tights and seam stockings give that certain look aswell. Just add pointed toe-pumps and your style is ready. Other old decade styles will do aswell, but 40’s and 50’s are most familiar and might be easiest for you to create. Tight pencil skirt will do nicely aswell. Most simple outfit is short bell skirt with petticoat and matching top. Simple outf
it can be accessorised with jewelry and hair-decorations. Add filmstar-detailes with sunglasses, scarfs and white gloves. For references search filmstar pictures of that time, for example Audrey Hepburn and Marilyn Monroe.

2. Corsets
For many people, corset is a symbol of sensuality. It is handy item to turn your basic party outfit into burlesque-themed. You can wear it with skirt, trousers or dress. If it feels too revealing for you, you can cover your shoulders with bolero or scarf, or wear it over tight top. If your corset seems too plain you can decorate it with bows, brooches or other ornaments as many as you can c
arry. Those are easy to replace when you want to change theme. For example sailor-themed corset you can create with anchor-jewelry and blue bows and wearing sailor-hat with it. And more romantic style is created with lace and ribbons, wearing it with tulle skirt and feathers in your hair. Corset can be modern or vintage-style, or even made according to historical patterns. It doesn’t have to be full corset. It can be waist cincher, corselet or clothing that looks like corset but is not as tight fitted.

Various corsets. Pic from here.


3. Evening gowns

Long slimmed evening gowns make you feel glamourous. Evening gown is full length, figurehugging dress. It can be strapless or more covering. Don’t be too shy about the glitter. If you want more instructions on that look, check Hollywood red carpet. Last year on Circus meets burlesque I wore full length white evening gown with beading and 0,5m train. I had beaded purse, feather cape and double pearlnecklace with it. You don’t need evening gowns very often nowaday
s, but if you see bargain gown in thrift-shop or charity shop, don’t hesitate getting it. You never know when you might need it.

4. Colour co-ordination
Even the most plain outfit can seem totally different when colour is a show-off. Burlesque is not a bit modest, so you should not be shy about colours either. Bright colours always work like hotpink, bright red and green etc. If full hot pink dress seems a bit too much for you, it is always handy to start with accessories. Black outfit turns into more burlesque-styled when you add bright green shoes, purse and big green bow on your neck and maybe couple green feathers on your hair. Don’t forget jewelry and tights in matching colour. And you can also do your makeup in same colour theme.

Colour co-ordinated to perfection. Pic from here.

5. Fantasy & theme outfits
In burlesque-party they very rarely have any tight rules about costumes. But the more extravagant the better. Nowadays you very rarely get any proper fancy dress-parties so I suggest you make the best of it. You might want to leave your pink furry bear-overall at home, but mermaids, pirates, sailors, snow queens, ethnic characters (geishas, belly dancers, oriental characters etc.), historical characters like kings and queens, fairytale characters with certain style will do. Almost anything goes if you create the style with suitable taste and glamourous way. In some burlesque-parties they might have a certain theme. You can add hint of that theme to your outfit with even very small alterations. For example if theme is sea you can add small seashells on your outfit and your hair.

6. Accessories a.k.a diamonds on your neck and feathers in your hair
If you don’t own any fancy dresses and you don’t want to buy one just for one party, put your effort on accessories. Create big hairdo and top it with fancy hat. Cover your head with vintage-hat with veil or large feather-piece (no, I’m not talking about those american indian feather head-decorations). Hang on your neck all your pearlnecklaces and one on your wrist. Create matching set of accessories with kids plastic animals. For example little plastic bambi on your hair, bag and shoes. Use unconventional items as accessories, like my friend in last burlesque-party. She had old swan-shaped flowerpot as a handbag.
Spice up your sleek dress with feather- boa, cape or bolero. Sequins, beads, rhinestones, feathers, tulle, lace: anything flamboyant goes. Put matching decorations on your shoes and bag. With separate bows and readymade sequin-ornaments you can quickly decorate everything.

Kathleen Robertson in feather. Pic from here.


7. Mens clothes

If it seems that you can find nothing from your wardrobe, go and turn your hubby’s wardrobe upside down. Borrow some pinstripe, bow or tie, top hat, walking cane, monocle, tux trousers (the one’s with satin stripes on sideseams), tailcoat etc. If you happen to have a guy who doesn’t own any of those, you can stick to the more ordinary stuff. Put white shirt and waistcoat on, add pencilskirt, tie, fishnet tights and high heels, voila! Decorate with feminine jewelry and hair decorations.

If these tips don’t help you with the outfit, it might be worth of investicating the wonderful world of interweb. Search pictures of burlesque-shows, 40’s and 50’s filmstars, hollywood glamour etc. But remember, it is not wrong if you want to wear more moderate outfit.