3/25 Omavaraisuus: Vuodenajat ja kotivara / 3/25 Self-sufficiency: Seasons and food reserve

Maaliskuun omavaraistelijoiden #suuntanaomavaraisuus teema on vuodenkierto ja luonnon kiertokulku omavaraisuuden näkökulmasta. Ryhmäämme luotsaavat tuttuun tapaan Sari Tsajuista ja Heikki Korkealasta. Omavaraisuuspostaukset eivät ole luonteeltaan poliittisia, mutta kenellekään ei varmaankaan ole epäselvää miksi pohdintani ovat nyt melko melankolissävytteisiä. Linkit muihin blogeihin tässä alla, juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraisuus-ja-jaksaminen-suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2025/

Kasvuvyöhyke 2
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2025/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2025/03/kevatta-kohti.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2025-osa-3/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/03/puutarhan-vuodenkierto-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/03/02/maalis-25-vuodenkierto-omavaraisuus/

Maailma tuntuu turvattomammalta kuin oikeastaan koskaan ennen omana elinaikanani. Kylmän sodan aikainen kauhun tasapaino on hävinnyt kuin tuhka tuuleen ja tilalle on tullut rahan ja vallan ideologia, jota ryydittää arvaamattomuus ja kaikista säännöistä ja laeista piittaamaton kaikkivoipainen itsekkyys ja kostonhimo. Ehkä sitä ei nuorempana osannut edes ajatella asiaa huomista pidemmälle, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pohdin sitä miten maailma tuntuu luisuvan kohti vääjäämätöntä sekasortoa. Kuohunnan keskellä haluan kääntyä itseen päin, käpertyä omaan pieneen kuplaani, mutta turvata samalla sen oman pienen kuplani mahdollisimman muuttumattomana. Tässä on toiminut hyvänä apuna mm. lintulaudan tapahtumien seuraaminen päivittäin, sekä makuuhuoneen remontti. Ilokseni olen havainnut että lintulaudalla on tavallisempien sirkuttajien lisäksi näkynyt tänä talvena myös kaksi hömötiaista sekä kuusitiainen ja viherpeippo. Kolme reipasta kurrea on nähty myös lähes päivittäin ahtamassa vatsaansa ruokintapaikan herkkuja. Omavaraisuus ja kotivara on hyvä ulottaa myös kevättalven muihin puuhiin kuten hiekoitukseen ja lintujen ruokintaan. Yleensä käy nimittäin niin että lopputalvesta kun pahimmat pääkallokelit saapuvat ja taka-talvi iskee, kaupat myyvät jo ei-oota siementen ja hiekoituksen osalta eikä täydennystä ole enää tulossa. Niinpä olemme tänä vuonna varautuneet ja hankkineet reilummin varastoa hyvissä ajoin.

Hömötiaiset murkinalla. Ne ovat pikkuruisia ja erittäin nopeita, vaikeita tallentaa kuvaan. /
Willow tits eating
. They are tiny and very fast, tricky to catch on photo.

Kieltämättä sitä pohtii päivittäin, miten tästä selvitään. Miten jaksamme jatkuvat käsittämättömät ja masentavat uutiset yksilöinä ja yhteiskuntana? Kevät onneksi on jo vihjaillut tulostaan pitenevinä päivinä, talitintin laululla ja auringon säteessä leijailevine pölyhiukkasineen. Pitenevät päivät ja lisääntynyt valo ovat onnen omiaan kasvattamaan hiukan pientä piristystä ruokavalioon. Tilasin tammikuussa inspiroivan mainoksen uhrina idätyspurkkisetin ja koekasvatukset on jo suoritettu. Paketin mukana tullut kokeilupussi daikon-retikkaa oli omaan makuuni turhan kitkerää. Syynä saattoi olla että idätin tuon erän ikkunalla enkä pimeässä, mutta omaan suuhuni istuu paremmin miedot sinimailanen ja mung-papu. Mielittelin kokeilla kasvattaa myös mehukkaita herneen- tai auringonkukanversoja. Lapsuudessani mummu kasvatti keväisin vihanneskrassia jota herkuteltiin ruisleivän päälle leikattuna. Itsekin olen sitä usein kasvattanut, sillä se on todella helppoa, talouspaperista leikataan lautaselle sopiva pala, kastellaan se ja ripotellaan siemenet päälle. Kylvös pidetään tasaisen kosteana ja sato korjataan kun krassit ovat 3-5 sentin korkuisia ja rehevän vihreitä. Kylvöksen voi aluksi peittää rei’itetyllä kelmulla tai kannella jotta kosteus ei haihdu niin nopeasti. Kylvöalustaksi käy mikä tahansa tavallinen lautanen. Minä löysin kirppikseltä tällaisen osiin jaetun tarjoiluvadin joka käy erinomaisesti useamman laadun versottamiseen.

Näin kevättalvesta alkaa talven varalle säilötty sato pikkuhiljaa hupenemaan ja loppumaan. Rakastan omenatuoremehua ja paikallisella 4H-mehuasemalla puristuttamani omenamehu on jo loppunut. Vahvasti kaneliselle maistunut äitini omenapuista saatu mehu oli niin herkullista että en malttanut olla sitä juomatta ennätysvauhtia. Mehumaijalla tehtyä viinimarjamehua ja keitettyä tyrnimehua sen sijaan on vielä jäljellä muutama pullo. Yrttejä tulee yleensä käytettyä vähemmän, joten niitä on vielä reilusti jäljellä. Kuivattuja omenasiivuja on vielä jäljellä reilusti sillä olen vähän säästellyt niitä kevääseen. Kuivattuja sieniä meillä taas on niin paljon että en todennäköisesti kerää niitä kuivattavaksi ainakaan seuraavaan pariin-kolmeen vuoteen. Muutaman vuoden takainen herkkutattien ja suppilovahveroiden sato oli niin erinomainen, että en ole kerännyt sieniä kuivattavaksi sen jälkeen lainkaan. Koska sienten sato vaihtelee vuosittain, tämä onkin hyvä vinkki niille vuosille kun tietyistä sienistä on runsaasti satoa. Kannattaa siis keskittyä juuri siihen sieneen jota sinä vuonna on runsaasti, ja kerätä useamman vuoden tarve. Siten voi seuraavana vuonna keskittyä muiden sienien keräämiseen.

Helmikuun kääntyessä taas maaliskuuksi haaveilen esikasvattavani monenlaista tomaateista kesäkurpitsaan ja laventeliin. Nähtäväksi jää miten jaksaminen riittää sillä makuuhuoneen remontti tuntuu vaativan hyvin paljon juuri nyt, viikonloppuja ja vapaa-aikaa on rajallisesti. Olen blogissa monesti kertonutkin että olen jo vuosia etsinyt apua minua vaivaaviin terveysongelmiin, mutta tällä hetkellä tuntuu että kaikki yritykset valuvat alun toiveikkuudesta lopulta takaisin epätoivoon. Tunnustettava siis on että muutaman kuukauden takainen rauta-infuusiokaan ei tuonut toivottua uutta puhtia elämään. Vielä on pari kiveä käännettävänä. Ihan vielä en siis luovu toivosta, mutta hyvin ohuella langalla olen siinä kiinni juuri nyt. Näin kevään korvalla sitä kuitenkin aina toivoo että kumpa olisin taas entisessä vedossa niin jaksaisin kasvatella vaikka mitä. Ensin pitäisi käydä läpi siemenvarasto ja katsoa mitä pitää tilata tai ostaa. Ja ihan pian onkin sitten jo kevät ja linnut palaavat. Itselleni parasta palautumista on se kun saan kierrellä puutarhassa kahvikuppi kourassa ja ihan vaan katsella jokakeväistä elämän ihmettä ja kuunnella lintujen sirkutusta.

Parasta keväässä on puutarhan kasvun katselu. /
Best thing in spring is just to watch garden grow.

Talvi on ollut lähes luvattoman leuto ja mikäli sama meno jatkuu, kevätkin saattaa olla aikaisessa. Se tietysti tarkoittaa sitä että myös satokausi alkaa aikaisin. Jo paljon ennen kuin mikään puutarhan hyötykasvi, luonto antaa satoaan villivihannesten muodossa. Ensimmäisenä nousevat mehukkaat vuohenputket ja pian sen jälkeen nokkonen ja parsan tapaan käytettävät maitohorsman versot. Kevät on myös mahlanjuoksutuksen ja kuusenkerkkien aikaa. Kannattaa siis jaksottaa sadon kerääminen sen mukaan mikä kasvi kulloinkin on parhaimmillaan. Vuohenputki ja nokkonen ovat toki siitä kiitollisia että kun sato kerätään, ne pian kasvattavat uutta kasvustoa. Näin voi kerätä tuoretta nuorta satoa lähes koko kesän. Kun olet kyykkinyt talven jäljiltä tuntikausia pihalla joko kitkien tai satoa keräten, muista illalla kunnon venyttely ja vaikka saunominen, sillä lihakset ovat takuulla hellänä muutamien ensimmäisten kertojen jälkeen.

March self sufficiency posters theme is the seasons and circle of life in nature in the self sufficiency point of view. Our group is hosted, as always, Sari from Tsajut and Heikki from Korkeala. These posts are not political in nature, but I suppose it’s no surprise to anyone why my post is a bit melancholic today. Links to other blogs below, my post continues after the links.

Growzone 1
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraisuus-ja-jaksaminen-suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2025/

Growzone 2
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2025/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2025/03/kevatta-kohti.html

Growzone 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2025-osa-3/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/03/puutarhan-vuodenkierto-omavaraisuus.html

Growzone 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/03/02/maalis-25-vuodenkierto-omavaraisuus/

World seems more unsafe than pretty much ever before during my live. The balance of terror from the cold war era has vanished and been replaced by the ideology of money and power, which is run by the unpredictability and all the rules and laws neglecting, all-powerfull selfishness and revenge. Perhaps when I was younger, I didn’t even know how to think forward, but the older I become, the more I am thinking how the world is sliding towards the inexorable chaos. In the middle of this turmoil I want to turn inwards, to wrap myself inside my little bubble. But at the same time I want to protect my little bubble and keep it as intact and as unchanged as possible. Good help on doing this, has been following the events of our bird-feeding station and our bedroom renovation. To my huge joy I noticed that among much more common birds, we also have had two willow tits feeding this winter. Also one coal tit and one green finch have been visiting. Our frequent visitors have also been three energetic squirrels, which come pretty much daily to stuff their bellies full of seeds and nuts. It’s a good idea to include also the birdfeed and gravel on the selfsufficiency. Usually when at the end of the winter the most horrid slippery weather arrives and second winter strikes with 10 cm of snow, shops are sold out of grit and birdseeds, and are not getting any more of them. So this year we have restocked in time.

Helmikuun alun ohut lumipeite on lähes kokonaan sulanut ja tämän tilalla on musta maa. /
The thin snow from beginning of February is almost gone and there is only bare ground left.

I have to admit that not a day goes by without me thinking, how are we going to cope this. How will we handle these incomprehensible and depressing news as individuals and as a society? Thankfully spring has already given a hint that it’s coming when days are getting longer, birds have been singing and dust speckles have started to fly in the ray of sun. Longer days and more light are perfect for growing little bit if pick-me-up for the diet. Inspired by an add, I ordered small sprouting set in January and have already done a test run with it. Set came with small sachet of daikon radish, which was a bit too bitter for my taste. It could have been because I sprouted them in daylight, not in the dark. However I think milder mung beans or alfalfa might suit my taste better. I was also planning on trying to grow juicy sunflower and pea sprouts. When I was a kid, my granny used to grow cress every spring. We ate it on top of the rye bread slices. I have grown it myself many times because it’s really easy. Cut a piece from kitchen roll, fitting for a small plate, wet it completely and sprinkle generous amount of seeds on op. Keep the seeds moist and collect the harvest when it’s lush green and 3-5 cm tall. At first you can cover the seeds with clingfilm or lid with holes, to prevent them from getting dry too fast. Any ordinary plate will do for this. I found this sectioned serving plate for this. It gives you clear sections for several different varieties.

Around this time of the year the harvest collected last Autumn is starting to run out. I love fresh apple juice and the juice I had pressed at the local 4H-juice station has already run out, unfortunately. It had such a lovely strong cinnamon flavour that I just couldn’t resist on drinking it with record speed. I still have couple bottles of the wine berry juice and buckthorn juice left. Usually we always have plenty of dried herbs, so they rarely run out. I still have plenty of dried apple slices left, but I have been deliberately saving them for spring. Couple years ago the harvest of boletus and funnel chanterelle was so good that we still have lot of them. I don’t have to collect more mushrooms for drying for atleast couple more years. Because the mushroom harvest varies every year, this is a good tip for those years when specific mushroom gives exceptionally good harvest. It’s always worth to concentrate on those varieties, which give lot of harvest that year. Collect enough for several years use, then next year you can concentrate on other varieties.

When February turns to March I am again dreaming of pre-growing all sorts from tomatoes to zucchinis and lavender. It is yet to be seen, how much energy I actually have because bedroom renovation has been demanding quite a lot at the moment, I only have limited amount of weekends and free time. I have been telling several times here in the blog too that for years now I have searched for help to the health problems I have, but at the moment it seems that all trials are draining me from the hope back to the despair. I have to admit that the iron infusion couple months back didn’t give me the long-hoped new boost on life. I still have couple rocks to turn, so I’m not giving up hope just yet, but at them moment it is hanging on very fine thread. When the spring arrives I always wish that I would have my old self back so I could grow this and that and more. But first I have to go through my seed stash and check what I have and what I need to buy or order. And soon it is the Spring and birds are returning. The best relaxation for me is to just walk around the garden with my coffee cut and just watch the miracle of life and listen to the birds.

Minkä pikkuvarpuset sotkevat, kurret siivoavat. Pikkuvarpuset istuvat lintulaudan reunalla ringissä ja viskovat ruokaa minne sattuu. Kurret käyvät ne napsimasta tuosta alaosan isommalta tarjottimelta jonka tarkoitus olisi etteivät siemenet lentelisi niin pahasti maahan. No toimiko? Ei tietenkään. /
Where sparrows make a mess, squirrels tidy up. Eurasian tree sparrows sit on the edge of the feeder in the ring and throw food all over. Squirrels eat it from the larger plate, which purpose is to prevent food from dropping to the ground. Did it work? Of course not.

Winter has been very mild, almost too mild, and if it continues the same way, spring might come early too. That means that the harvest season starts early too. Long before any kitchen garden plant, nature gives it’s own harvest with wild herbs. First it’s the juicy ground elder and soon after that stinging nettle and roseway willoherb/fireweed sprouts. Early spring is also the time for draining sap from birches and collecting young shoots of pine trees. So the most sensible way is to harvest each plant when it’s at it’s best. Allthough ground elder and nettle are good plants, because after you have harvested them, they begin to grow new sprouts. This way you can collect new fresh sprouts almost through the hole summer. When you start collecting the harvest and weeding your garden after long winter, remember to stretch in the evening. If you got sauna, that helps too. Your muscles are bound to be sore afterwards otherwise.

Lautasella versotan vihanneskrassia ja rukolaa. /
On the plate I am sprouting cress and rocket.
Herneet ovat likoamassa ja seuraavana aamuna ne menevät tuohon kolmanteen osioon. /
Peas are soaking and next morning they are going to the third section of the plate.
Idätyspurkeissa sekalainen itusalaatti ja auringonkukansiemenet likoamassa. Versotuslautasen päälle tuli vielä tuorekelmu pidättämään kosteutta. /
In the sprouting jars I have sprout salad mix and sunflower seeds are soaking. I placed clingfilm on top of the sprouting plate after I took the photo.
Makkaripäivitys: makuuhuone on tapetoitu ja jalkalistat on pesty. Seuraavaksi kattolistojen maalaus ja kiinnitys sekä komeron oven rakennus. Minulla on alkamassa myös eräs toinen makuuhuoneeseen liittyvä pikkuprojekti josta kerron myöhemmin lisää. /
Bedroom-update: wallpapering is finished and skirting boards are washed. Next up is painting and attaching the crown moldings and building the wardrobe door. I am also starting another bedroom-related small project, which I tell you more about later.

8 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Onpa harmillista että rautainfuusiosta ei ollut sinulle apua. :( Sitä usein nettikirjoituksissa kuvataan eräänlaisena “taikaluotina”, mutta eihän se(kään) kaikilla toimi. Tunnistan todella hyvin tuon nousevan toiveikkuuden ja jatkuvien pettymysten uuvuttavan vuoristoradan. Se vie voimia, jotka ovat sairaalla ja toipilaalla muutenkin jo valmiiksi vähissä. Siksi olen alkanut nyt puhua entistä rohkeammin lääkäreille hoitoväsymyksestä, ja onneksi olen saanut ymmärrystä osakseni. Joskus on pakko ottaa pieni tauko kaikesta tutkimisesta, (tuloksettomista) lääkekokeiluista ja terapoinnista. Pitää välillä vähän levätä, että jaksaa taas hoitaa itseään. Toivon sinulle lepoa, voimia ja mielenrauhaa niin paljon kuin se nykytilanteessasi on mahdollista!

    Kiitos kun muistutit minua vihanneskrassista! Pieni kevätvihreä tekisi nyt hyvää. :)

    1. Meri says:

      Hehkuvainen – Kiitos lohdutuksen sanoista. Kyllä se rauta varmasti tarpeeseen tuli, koska rautavarasto oli selkeästi tyhjä, mutta ei se mitään ihmeparantumista tuonut. Elimistö varmasti siitä hyötyi, vaikka fyysiseen olotilaan ja henkiseen kuntoon ei näkyvää tai tuntuvaa vaikutusta ole tullut. Uusi hoito on nyt kokeilussa, sekin aivan tarpeellinen hoito, mutta auttaako se juuri näihin ikävimpiin oireisiin, jää nähtäväksi. Nyt siis vain haetaan sitä syytä joka juuri nämä tietyt oireet aiheuttaa. Kohta ollaan käyty täysi ympyrä ja palataan takaisin siihen mistä on aloitettu 8 vuotta sitten. Ellei sitten joku lääkäri keksi jotain uutta. Oon jo siirtynyt kunnalliselta yksityisiin lääkäreihin ja tää on sen verta kallista puuhaa että ihan hirveen pitkään tätä rumbaa ei pysty.
      Mutta onneksi kevät saapuu ja makuuhuonekin valmistuu lopulta.

  2. Lämmin tervehdys! Voimia!
    Olet muuten löytänyt kivat makuuhuoneen tapetit. En muista nähneeni tuollaisia missään, vaikka olen tiiraillut juuri tuollaisia 1950-luvusta muistuttavia.

    1. Meri says:

      Marika Tudeer – kiitos, voimaa aina tarvitaan <3
      Tämä tapetti on Borås tapeterin mallistoa, Salängen nimeltään. Tämä kuosi on oikeastaan enemmän 1920-30-luvun tyyliä. Saman tyylistä löytyy ainakin Pihlgren&Ritolalta (Kaneli), Sanduddilta, Sandbergilta, Durolta ja sieltä Boråsin valikoimista. Ja niitä 50-luvunkin tyylisiä malleja löytyy noiden kaikkien valikoimista. Myös Lim & Handtryckin mallistoista löytynee vastaavia, mutta hinnat on sitten jo aikamoiset kun ovat käsinpainettuja.

  3. Murmur says:

    Nykyään oikein hirvittää katsoa illalla uutisia, kun kaikki tuntuu menneen parin viime vuoden aikana kunnolla sekaisin. Ymmärrän oikein hyvin koronan aikana alkaneen käsityövillityksen lohdun ja konkreettisen tekemisen tuojana.

    Tajusin tässä päivänä jonain hamstrattuani aleleipää, että varsinkin ruisleivästä tulee oikein hyvää kuivattuna. Olen aiemmin törmännyt kuivattuun leipään vain hevosille syötettynä ja sokeroiduissa (kaupan) korpuissa. Mietinkin, onko se helppoudestaan huolimatta yleistä edes omavaraistelijoiden piirissä.

    Olen onnellinen puolestasi, että jaksat syödä säilömäsi ajoissa – tai sitten osaat suhteuttaa säilöttävän määrän vuoden menekkiin. Itselläni on ollut mentaliteettina säilöä kaikki mahdolliset puutarhan ja lähimetsienkin tutut marjat sillä seurauksella, että pakkasessa on paljon vanhoja säilömyksiä. Ahkerasta sienestyksestä huolimatta sienet puolestaan katoavat pakkasesta jouluun mennessä. Kiitos idätysvinkistä, täytyy pistää muistiin ja kokeilla sitä joskus.

    Voimia kevääseen!

    1. Meri says:

      Murmur – käsityöt ovat todella hyvää omaan kuplaan uppoutumista. Ne vaativat ajatustyötä ja keskittymistä, ei jää aikaa murehtimiseen.
      Leivän kuivaaminen ei taida olla kovin suosittua nykyisin kun leipää saa niin helposti kaupasta. Olen kyllä nähnyt kuivattuja ruisleipäsiivuja myynnissä, mutta taisivat olla jotain gluteenittomia versioita. Itselläni tulee yleensä enemmän sellaisia tahattomasti kuivattuja ruisleipiä kun unohdan pussin pöydälle auki viikoksi. Mutta olet oikeassa, ruisleipä on todella hyvää kuivattuna. Hyvä vinkki. Pitääpä ottaa asiaksi kun tulee aleleipää vastaan. Tosin oskus ruisleivät kuivavat ihanan rapsakaksi ja joskus tosi kovaksi. En ole vielä keksinyt miksi näin.
      En kovin usein säilö isoja määriä, siinä ehkä syy että säilömykset tulee useinmiten myös syötyä. Mehut, hillot ja kuivatut jutut tuntuu menevän paremmin kuin pakastetut jutut. Tästä syystä esim sieniä mieluummin kuivaan kuin pakastan. Pakastetuista jutuista marjat tuntuu kulkevan parhaiten, mutta kun en jaksa/ehdi koskaan kerätä isoja määriä, ne tulee käytettyä.

  4. satu says:

    Oma ja muutaman tutun kokemus on ollut, ettei ensimmäinen infuusio ole ollut riittävä. Vasta toisen jälkeen, jos puutteen syy on saatu selville ja estetty sen uusiutuminen, on saatu parempia tuloksia. Toki jos labran mukaan sait arvot kuntoon, ei tästä vinkistä ole sinulle apua. Voimia ja toivottavasti löydät ratkaisuja <3

    1. Meri says:

      Satu – Joo, tämä oli tiedossa ja lääkärikin varoitteli ennen infuusiota että voidaan tarvita useampi. Mutta koska arvot nousivat todella hyvin ei uusintaan ollut ainakaan nyt heti tarvetta. Tarkkaillaan kuitenkin tilannetta ja seurataan arvoja. Varsinaista syytä ei ole löytynyt, mutta itselläni on vahva epäilys että se oli itse aiheutettua, eli liian ahkera, joskin suositusten mukainen verenluovutus. Tyhmästä päästä jne.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.