Omavaraiset 1/24 Suunnitelmat / Selfsufficiency 1/24 Plans

Vuosi on vaihtunut, pakkanen paukkuu. Ikkunasta näkyvät lumiset pensaat ja lumivaipan alla uinuva puutarha. Nyt on siis hyvä aika kaivaa esiin siemenpankki ja puutarhasuunnitelma ja haaveilla tulevasta kesästä. Tehdä vähän uusia suunnitelmia ja tilata siemeniä. #Suuntanaomavaraisuus-bloggareiden vuosi 2024 alkaa suunnitelmilla ja esittelyillä. Bloggareita luotsaavat totutusti Sari Tsajuista ja Heikki Korkealasta. Muut blogit löydät tästä alta. Postaus jatkuu niiden jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/vuosisuunnitelma-omavaraisuuteen-suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2024

Tillintilananna https://www.tillintilananna.fi/suunnitelmia-vuodelle-2024/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/01/suuntanaomavaraisuus-tammikuu-2024.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/01/tammikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/01/puutarhakauden-2024-suunnittelu-alkaa.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/01/katse-tulevaan.html

Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-1-vuosi-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-1

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18079

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuodelleni-2024

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-1-suuret.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2024.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/01/uuden-vuoden-haaveet-2024.html

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/suunnitelmia-ja-haaveita-vuodelle-2024/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/01/07/tammikuu-24-uuteen-vuoteen/

Edellisen omavarais-postauksen jälkeen en ole tehnyt juuri mitään omavaraisuuteen liittyvää. Lähinnä olen pyrkinyt rauhoittumaan sydäntalveksi. Keräämään voimia. Joulukuu on minulle aina aikamoinen ponnistus joulukalentereineen, vaikka sen kirjoittaminen ja kokoaminen onkin toki hirmuisen hauskaa.

Viime syksynä sain säilöttyä oikeastaan lähes pelkästään yrttejä. Paitsi että käytinhän minä tuossa juuri ennen vuodenvaihdetta viimeiset oman maan perunat jämärosolli-sosekeittoon. Yleisesti ottaenhan viime kesä meni omavaraistelun kannalta niin penkin alle että vieläkin vähän harmittaa. Sain minä sentään istutettua monivuotiset yritit uuteen yrttilavaani. Keväällä nähdään miten ruohosipuli, verijuuri, mäkimeirami ja iisoppi ovat selvinneet muutosta tämän erittäin kylmän talven yli. Eniten kuitenkin jännään miten selviää yrttilavan viereen, kivipenkereelle, syksyllä äidin pihasta tuomani paakku kangasajuruohoa. Minttu on eristetty omaan lavaansa, joten se saa edelleen jatkaa kasvuaan siinä. Leviää se kumminkin, mutta voin nyt ainakin teeskennellä hetken aikaa että se on hallinnassa.

Muilta osin puutarha olikin aivan retuperällä viime kesän. Edellissyksynä istuttamani talvivalkosipulit tekivät satoa melko pienesti. Syynä todennäköisesti kastelun vähyys. En yksinkertaisesti jaksanut enempää. Perunoita sentään saatiin vähän. Sato jäi kuitenkin edellisvuotta vaatimattomammaksi, mutta perunoiden koko oli suurempi. Tämä lienee lajikkeesta riippuvainen asia. Edellisvuonna kasvatuksessa oli Challenger ja Violet queen, viime kesänä Mozart. Isäntä piti Challengerista, mutta minä en. Minä taas pidin Violet Queenista, mutta isäntä ei. Mozart oli molemmille mieleen, mutta satoa saisi olla vähän enemmän. Ehkä jatkamme tulevana kesänä sillä ja lisäämme lannoitusta. Perunat ovat meillä toistaiseksi kasvaneet säkeissä. Ensimmäisenä vuonna markettien kestokasseissa ja multasäkeissä. Viime kesää varten ostin kestävämpiä kuitukankaisia kasvatuskasseja. Ne olivatkin erittäin käteviä. Helpompia ja huolettomampia siirrellä kuin kestokassit ja multasäkit, kun ei tarvitse pelätä että kahva irtoaa, pohja repeää tai ote lipsuu. Ja vaativat paljon vähemmän työtä kuin varsinainen perunamaa. Tällä kivisellä mäellä kun pitäisi senkin perustaminen aloittaa tilaamalla yksi tai kaksi autokuormaa multaa.

Tulevan kesän ykköshomma olisi raivata parsoille istutuspaikka. Ne ovat nyt saaneet vahvistua pari kesää kylvölavassa ja on aika istuttaa ne lopulliseen kasvupaikkaansa. En oikein ole osannut päättää mikä se tulisi olemaan. Kuten sanottu, koko mäki on melko kivinen ja multaa on ohuenlaisesti, joten luultavasti joudun sijoittamaan ne helppouden nimissä joka tapauksessa lavaan. Keittiöpuutarha-alueeni on toistaiseksi kuitenkin pelko pieni ja sitä reunustavat puut. Puita tullaan jossain vaiheessa vähän harventamaan. Lava-puutarhan vieressä on orapihlajanrunkojen kaatopaikka edellisen omistajan jäljiltä, jota olen yrittänyt vuosittain raivata. Se on kuitenkin hidasta, sillä piikkisten, hauraiden oksien käsittelyssä on oltava varovainen. Toiveeni on että saisin tulevana keväänä hieman isomman alan siitä raivattua vapaaksi, jotta kulku keittiöpuutarhan puoleiseen metsään olisi helpompaa. Samalla vapautuisi lisää tilaa parsalavaa varten.

Muita suunnitelmia ovat saunan lopullinen sijoituspaikka ja peltotien toiselle puolen pikkiriikkinen hedelmätarha. Pari kuukautta sitten hankkimamme pihasauna odottaa siis lopullista lokaatiotaan. Asiaa on isännän kanssa palloteltu, mutta mitään lopullisia suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon. Olipa sijainti mikä hyvänsä, se vaatii puiden ja pusikon karsimista ja maa-aineksen tilaamista. Samaa koskee myös hedelmätarha-suunnitelmia. Tonttimme läpi pellolle kulkevan tien toiselle puolen jää pieni kaistale maata ennen naapurin rajaa. Nyt siinä kasvaa koivua, orapihlajaa ja vaahteraa, sekä pönöttää valtaisa kuusen kanto. Kannossa on meneillään lakkakääpäkoe, jonka odotukset eivät suoraan sanoen ole kovin suuret. Se saa kuitenkin olla toistaiseksi paikoillaan. Kannon ja tien väliin jää riittävästi tilaa niin että siihen pitäisi pienen karsimisen jälkeen mahtua hedelmäpuu tai pari. Olen pitkään haaveillut Baya Marisa-omenasta joka tuottaa helakan punaisia mehukkaita syysomenoita. Ehkäpä jo tulevana keväänä saan sen vihdoin hankittua.

Muista kasvatettavista en murehdi liikaa, mutta haluaisin kylvää ainakin salviaa, kesäkurpitsaa, laventelia, salaattia, pellavaa, viinisuolaheinää, ruusu- ja lehtikaalia, amppelitomaattia, persiljaa ja rukolaa. Ehdin alustavasti jo tutkia siemenkaupan nettisivuja. Pitää vielä kurkistaa oman siemenpankin pusseihin ja katsoa onko siellä jotakin joka vielä voisi itää.

Year has changed and it’s freezing cold. From the window we can only see snowy bushes and our garden, slumbering under the snow. This is the perfect time to dig into the seedbank, find our garden plans and dream of the upcoming summer. Make some plans and order new seeds. 2024 year of #selfsufficiency bloggers starts with introductions and plans. Our hosts are Sari in Tsajut blog and Heikki in Korkeala blog. Other bloggers you can find below. Post continues after the links.

Finnish grow area 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/vuosisuunnitelma-omavaraisuuteen-suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2024

Tillintilananna https://www.tillintilananna.fi/suunnitelmia-vuodelle-2024/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2024/

Finnish grow area 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/01/suuntanaomavaraisuus-tammikuu-2024.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/01/tammikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/01/puutarhakauden-2024-suunnittelu-alkaa.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/01/katse-tulevaan.html

Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-1-vuosi-2024.html

Finnish grow area 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-1

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18079

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuodelleni-2024

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-1-suuret.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2024.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/01/uuden-vuoden-haaveet-2024.html

Finnish grow area 6

Farm escape https://farmescape.fi/suunnitelmia-ja-haaveita-vuodelle-2024/

Finnish grow area 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/01/07/tammikuu-24-uuteen-vuoteen/

After the previous self-sufficiency post I haven’t done anything relating to that. I have mostly trying to relax and gather my strength for the spring. December is always quite a stretch for me with the Christmas calendar, even though writing it is enourmous fun!

Pretty much the only things I managed to preserve last Autumn, was herbs. Except I did use our last homegrown potatoes to the borsch-type puré-soup I made from Christmas food leftovers. In general, last summer wasn’t very succesfull, selfsufficiency-wise. It makes me a bit upset to remind myself about it. I did manage to re-plant my perennial herbs into new, larger grow box. In the spring we will see how they survived this extremely cold winter in the new place. However I am most nervous how the creeping thyme is doing on the stone embarkment. I brought it over from mums garden last Autumn. Mint is growing on it’s own box, so it will continue in the same box. It probably will spread anyway, but atleast I can pretend for a while that it’s under control.

Otherwise the garden was pretty much left to it’s own devices whole summer. Winter garlic, which I planted in the Autumn before last, didn’t grow much and harvest was very small. That is probably due to insufficient watering. I did what I could, energy-wise and no more. Atleast we did get some potatoes. Harvest was smaller than last year, however potatoes were biggen than in previous year. This is probably due to different variety of potatoes. Previous year we had Challenger and Violet Queen, last summer we had Mozart. Hubby liked Challenger, but I didn’t. I liked Violet Queen, hubby didn’t. We both liked Mozart, so we probably continue with that this summer, but with more fertilizer. For now we have been growing potatoes in growbags. First year they were in sturdy shopping bags and dirt bags. Last summer we got sturdier, specially made nonwoven growbags. They were very handy. Easier and more carefree to move around than shopping bags and dirt bags. No need to be afraid handle coming off or your grip giving in or bottom ripping. And they require much less work than actual potato plot on the ground. On this very rocky little hill we would have to start making potato plot by ordering couple truckloads of dirt.

Next Summers main job would be the permanent grow plot for asparagus. They have been getting sturdier in temporary location and it is time to plant them properly. I haven’t yet decided where that location is going to be. Like mentioned, the hole little hill of ours is quite rocky and there is only very thin layer of dirt in places, so I probably will take the easy route and plant them into another grow box anyway. Our kitchen garden area is quite small at the moment and it is right next to the tree-line. Eventually we will cut down some of the trees. Right next to my grow box garden however, is the dumping area for the hawthorn branches, which were cut down by the previous owner. I have tried to clear it every summer. It is very slow process though, sharp thorns and brittle branches make it very slow and delicate job. I have managed to puncture my foot hand hand by doing it. But I am hoping that on this following Spring and summer I manage to make a bit larger clean area and open good access to this side of the forest. Same time there would be more space for the asparagus box.

Our other plans are the final place for our new sauna and tiny fruit garden next to the border of our land. The sauna we got couple months ago is waiting for the final location in the middle of the yard. Me and hubby have been discussing about it, but we haven’t made any final plans yet. What ever the location will be, it will require cutting down some bushes and trees and ordering some gravel for the base. Same goes to the fruit garden plan. We have small track road going through our land. It is the entry to the fields behind our land and needs to be kept open for the farmers. However between the road and neighbours land is narrow strip of land, growing birch, maple and hawthorn. There’s also massive pine stump. Stump has a lingzhi fungus experiment going on, so it will stay there awhile still. However our expectations for the experiment are not huge. There is still room between the road and the stump, just enough for fruit tree or two. I have been dreaming of Baya Marisa apple, which gives bright red, juicy autumn apples. They are red also on the inside. Perhaps I will get one this coming Spring.

I don’t worry the other plants too much, but I’d love to grow atleast sage, zucchini, lavender, lettuce, linseeds, red-veined dock, Brussels sprouts and kale, tomato, parsley and rocket. I already browsed the online seed shop. Now I have to check why my own seedbank still has and if anything is still good for germinating.

Etualan lava on varattu mintulle ja vaihtuville yrteille. Lava nro kaksi oli viime kesän tyhjänä, lavassa kolme ovat parsat. Lavassa neljä ääri oikealla kasvaa maa-artisokkaa. Muissa lavoissa on ollut vaihtuvia juttuja, ristikkolavassa oli viime vuonna talvivalkosipulia. Lavojen takana näkyvät lumiset kasat ovat heinään peittyneitä orapihlajanoksia. Niitä siivottavia kasoja siis. /
The front box is reserved for mint. Box two was empty last summer. Box three has asparagus. Box four on the far right has Jerusalem artichokes. Other boxes have had changing varieties. Box with bamboo grid had winter garlic last year. Little piles behind the boxes are the hawthorn branches, covered in hay and snow.
Uusi isompi yrttilava jossa monivuotisia yrttejä. Haaveilen laventelista, mutta sen talvettaminen ei ole toistaiseksi onnistunut. Kivipenger oikealla missä töröttää yksinäinen tikku./
My new bigger herb grow box with perennial herbs. I am dreaming of lavender, but getting it stay alive over the winter has not been successfull yet. Stone embarkment on the right with lonely stick.
Tämä on vähän huono kuva, mutta tuossa roskapönttöjen takana olisi juuri sopiva paikka omenapuulle. Näin kaukaa kuvattuna näyttää että tilaa ei ole, mutta kyllä siinä todellisuudessa olisi, kun kaataa tuon koivun ja muutamat muut turhakkeet siitä pois. Taustalla häämöttävä lauta-aita on naapurin puolella ja sen takana on naapureiden omenatarha, joten siinäkin mielessä omenapuun paikka olisi perusteltu, ristipölytys varmistaisi sadon. /
This is not particularly good photo, but behind the bins would be just perfect place for apple tree. This far it looks like there is no space, but in reality there is just enough. Atleast then all other trees like that birch, has been cut down. Fence at the back is on neighbours side and behind that is their apple garden. Which makes it ideal location because other apple trees nearby would ensure cross pollination and improve the harvest.

20 Comments Add yours

 1. Meilläkin on talvi omistettu ihan muille puuhille kuin ruoantuotannolle. Kyllä välillä pitää levätäkin! Ja toinen työ on toisen lepo – tosin syödä pitää joka päivä…

  1. Rhia says:

   Marika Tudeer – Totta, välillä pitää levätä myös puutarhahommista. Eli siinä mielessä talvikinnon tarpeellinen tauko.

 2. Hyvää alkanutta vuotta! Näissä omavaraistelupuuhissa on parasta olla itselleen lempeä. Jos viime vuosi ei mennyt kuten itse toivoisi, niin mitäs niitä turhaan murehtimaan, kun uusi kausi alkaa ja voi tehdä siitä juuri sellaisen, kuin omat voimat ja innostus määrittelevät. Teidän tontilla joutuukin näkemään vaivaa, kun uusia alueita valtaa, mutta kaikki on aina sitten kotiin päin, kun puuhaan ryhtyy.

  Meillä oli myös Mozartia viime kesänä ja pidin siitä todella paljon! Hitsin hyvä peruna, mutta xtramyöhäisenä lajikkeena se vaati pitkän kasvuajan ja sato meillä oli runsaimmillaan vasta lähempänä lokakuuta! Tiedä sitten miten viime kesän sääolosuhteet vaikuttivat asiaan, mutta Mozart selkeästi pääsi vauhtiin vasta kun syksyn kunnon sateet saapuivat kesällä sadettajalla kastelun ja kuivuudessa kitkuttelun sijaan.

  1. Rhia says:

   Jovelan Johanna – Kiitos samoin sinne!
   Täällä tosiaan pitää lähteä kaikki tekemään pitemmän kaavan kautta. Kun talossa on vuosikymmenien ajan asunut iäkäs rouva yksinään niin piha-alue on pidetty pienenä ja varmaan reunoilta alkanut rehevöitymäänkin. En tiedä onko talossa ollutkaan varsinaista kunnon hedelmätarhaa tai kasvimaata koskaan. Kaadettujen omenapuiden ja kirsikan kantoja kyllä löytyy muutamia ympäri taloa. Marjapensaita kasvaa villiintyneenä siellä täällä oudoissa paikoissa, joten ne on varmaan lintujen levittämiä. Mutta pikku hiljaa laitellaan uutta.
   Nyt en ihan tarkalleen muista milloin korjasin Mozartit, mutta voi olla että se oli vähän liian aikaisin vaikka mielestäni se oli jo lokakuun puolella. Mutta yritän muistaa ensi syksynä tämän.

 3. Onkos saunasta ollut jo oma esittelynsä? Se näyttää suloiselta!

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – Saunasta löytyy esittely marraskuulta http://www.evildressmaker.com/?p=17748
   Kuvat saunan sisältä tosin ovat melko hämäriä sillä valaistus oli melko hämärä ja ulkona pimeää.

 4. Mukavan kuuloisia suunnitelmia!

  1. Rhia says:

   Tillintilan Anna – Kiitos. Suunnitelmia pitää aina tehdä. Monesti niistä osa jää toteutumatta tai ne muuttuu matkalla, mutta sekin on ihan ok.

 5. Kotivaaraska says:

  Pystyisikö noita orapihlaja ongelmia polttamaan? Olisi nopea ratkaisu.

  1. Rhia says:

   Kotivaaraska – Hyvä kysymys. Tulipesässä toki pystyy, mutta siihen vaatisivat aika paljon hommaa pienimisineen. Ulkona polttamista vähän arastelen. Meillä ei ole nuotiopaikkaa ja tontti on melko metsäinen. Onko roviolle jotain suojaetäisyyksiä? Varmaan jotain paikkakuntakohtaisia rajoituksia ainakin. Pitääkin tutustua aiheeseen, kiitos vinkistä. Se voisi vähän nopeuttaa tuota hommaa kyllä.

 6. Onnistuin edelliskeväänä istuttamaan parsat niin, että alkoivat kasvaa. Kaksi edellistä kertaa epäonnistuivat. En uskaltanut kerätä vielä satoa. Ensi kesänä, kun on kolmas kausi, ajattelin ottaa maistiaiset. Kasvupaikka on samassa lavassa kuin viinirypäle. Mozart on meillä tyttären suosikki ja poika ei tykkää yhtään. Se on ollut todella satovarma. Kestää kuivuuttakin hyvin.

  1. Rhia says:

   Urban fatming – Meillä on tuleva kesä parsalle kolmas, en saanut aikaiseksi niitä vielä viime keväänä istuttaa. Olivat kyllä niin vaatimattomia että ei niistä varmaan vielä maistiaisia saa. Ellei nyt sitten jotain kasvupyrähdystä ilmaannu. Hyvä tietää, jatketaan siis luultavasti Mozartilla tulevanakin kesänä.

 7. Maija says:

  Hedelmätarhoista ja omenapuista minäkin olen haaveillut. Mutta todellisuus on aika raakaa. Istutuskuoppa pitää vuorata verkolla myyrien varalle. Puiden ympärille pitää samoin saada myyrä-, rusakko- ja kaurissuojat, jotka eivät sitten enää olekaan kauniita. Ja sitten ötökät pilaavat sadon. Toivottavasti teillä onnisyuu paremmin.

  1. Rhia says:

   Maija – Joo, eihän nuo suojaukset mitään nättejä ole, eikä onnistuminenkaan ole taattu. Naapurilla on kuitenkin tuossa aidan takana 5-6 hyvin satoa tuottavaa omenapuuta, joten luotan siihen että meilläkin voisi menestyä, myyristä ja jänöistä huolimatta. Se jää nähtäväksi. Yrittää kumminkin täytyy.

 8. Emilia says:

  Hyvää alkanutta vuotta! Komppaan aikaisempia kirjoittajia, itteään on ihan turha sättiä siitä, että voimat on ollut loppu. Kun osaisi sitä empatiaa, jota muita kohtaan tuntee, osoittaa myös itseään kohtaan.
  Jos päädyt kokeilemaan pellavaa, olisi kiinnostavaa kuulla sen kasvatuksesta. Ajattelitko siemeniä syötäväksi, vai kuidun jalostamista joksikin?

  1. Rhia says:

   Emilia – En ehkä niinkään säti itseäni, mutta harmittaa että en ole saanut asioita edistymään. Olen vähän kärsimätön enkä jaksaisi odottaa. Puutarhassa kun kaikki tapahtuu niin hitaasti ja jos vaikka hedelmäpuu jää istuttamatta niin se on taas yksi kokonainen ylimääräinen vuosi lisää odotusaikaan ennenkuin saa satoa. Äidin yllättävä kuolema on lisännyt arkisiinkin asioihin makaaberimmpia sävyjä. Oma kuolevaisuus on tullut konkreettisella tavalla näkyväksi osaksi elämää eikä asioita haluaisi suotta venyttää tarpeettomasti.

   Lähinnä ajattelin kasvattaa pellavaa kauniiden kukkien ja siementen vuoksi (itselle ja linnuille), mutta miksei sitä kuituakin voisi kokeilla, ainakin kerran testimielessä. Toistaiseksi olen kehrännyt vain villaa, mutta minulla on tuolla myös pellavakuitua odottamassa hetkeä kun uskallan kokeilla. Arveluttaa hiukan miten iho kestää kehräyksessä pellavan tikkuisuutta ja karkeutta. Minulla on melko kuiva iho muutenkin, niin pellavan käsittely varmasti kuivattaa entisestään.

 9. Kaarina says:

  Risujen polttamiseen vinkki. Kysy paikalliseta pelastuslaitokselta/VPK:lta voivatko tulla polttamaan risuläjät. Meillä joskus kävivät kulottamassa hankalan paikan, kun ei itse uskallettu niin lähellä rakennuksia kulottaa.

  1. Rhia says:

   Kaarina – Hyvä tietää. Pidän mielessä jos päädyn polttamiseen. Olen tähän asti “rakentanut” oksista ryteikköä pieneläimille ja hyönteisille.

 10. Satu * says:

  Hedelmätarha on aina loistava idea :)
  Suosittelen harkitsemaan myös pilariomenapuita, etenkin jos kaipaa aidannetta tms rajaavaa kasvustoa.

  1. Rhia says:

   Satu * – Kiitos vinkistä! Omenapuita saa varmasti olla useampia, pilariomenapuu voisi olla hyvä vaihtoehto. Tosin ilmeisesti minkä hyvänsä omena- tai päärynäpuun voi ohjata kasvamaan aitamaisesti. Antiikin Roomassa hedelmäpuita kasvatettiin sillä tavoin. Näyttävät hauskalta sellaiset sivusuunnassa litteät puut.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.