5/12-23 Vintage-aarre: peurapatsas / Vintage treasure: deer statue

on

En yleensä ole tällaisten esineiden perään, mutta kun bongasin tämän pikkuruisen puupatsaan kirppiksellä en yksinkertaisesti pystynyt jättämään sitä sinne. Maksoin siitä myös enemmän kuin normaalisti suostun juuri mistään maksamaan (20€), mutta ajattelin että se sopisi Havumäkeen.

Tällaisia esineitä on usein vaikea ajoittaa, etenkin jos ne ovat paikallisten käsityöläisten tekemiä. Patsaan pohjasta löytyy kuitenkin nimi ja vuosiluku “A. Tähtinen 57”. Valitettavasti näillä tiedoilla ei netistä löydy mitään, joten patsaan historia jää hämärän peittoon, mutta tiedämme kuitenkin että se on vuodelta 1957. Se on taitavasti veistetty, maalattu ja lakattu. Pienillä peuroilla on eläväiset persoonat. Ajan saatossa maali ja lakka on alkanut jo halkeilla. Patsasta täytyy käsitellä varoen, jotta pinta ei varise lisää. Esineessä on jotakin hyvin jouluista, joten ainakin nyt tämän joulunajan pienet peurat saavat olla esillä pienessä lasivitriinissä olohuoneessa.

I usually don’t fancy items like this very much, but when I saw this little wooden carving I just could not leave it behind. I also payed a bit more than what I normally pay for things (20€), but I thought it would suit our Havumäki house very well.

These kind of items are often difficult to date, especially if they are made by unknown local handcrafters. However in this case there is a name and date at the bottom “A. Tähtinen 57”. Unfortunately name and year didn’t give me anything on internet, so the history of this piece is not revealed. But atleast we know now it’s from 1957. It is carved, painted and varnished very skillfully. These little deer have very lively personalities. Over time paint and varnish have started to chip. Statue has to be handled with care, to prevent the paint chipping even more. There is something very christmassy about this little item, so atleast for this holiday season it will be on display on small glass cabinet in our living room.

Siinä on ehkä emä ja vasa. /
Perhaps mum deer and baby deer.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.