4/12-23 Omavaraistelijan joululahjat / Selfsufficiency gifts

Joulu ja lahjasesonki lähestyy. Aikuisten perheessä, kun kaikilla on jo kaikkea, lahjoja ei varsinaisesti kamalasti tarvita. Meillä on silti tapana antaa jotakin mukavaa, kuten herkkuja tai jotakin pientä tarpeellista tai toivottua lahjaa. Pyrimme välttämään krääsän hankkimista. Omavaraistelijoiden kuukauden #suuntanaomavaraisuus aiheet ovat näin vuoden päätteeksi omavaraisten lahjavinkit, lahjatoiveet, parhaat omavaraisuutta edistäneet hankinnat ja omavaraisuuteen liittyvät ihmissuhteet sekä yhteenveto kuluneesta vuodesta. Luotseina tuttuun tapaan Sari Tsajuista ja Heikki Korkealasta. Linkit muihin blogeihin tässä alla, postaus jatkuu niiden jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka https://apilankukka.fi/rakas-paivakirja/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2023/

Kasvuvyöhyke 2
Äärelä https://varmuusvara.blogspot.com/2023/12/joulukuun-yhteispostaus.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-joulukuu-2023.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/12/talvi-tuli.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-12/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuosi-2023-muistelot
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-12.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/12/ajatuksia-kuluneesta-vuodesta-2023.html

Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2023-yhteenveto/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/12/4-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 6
Farmescape https://farmescape.fi/suuntana-omavaraisuus-lapissa

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/12/04/joulukuu-23-miten-vuosi-sujui/

Isännän kanssa meillä on jo vuosia ollut tapana kysyä toisiltamme lahjatoiveita hyvissä ajoin ennen joulua. Eniten pidän käytännöllisistä lahjoista, tai sellaisista jotka sopivat lahjansaajan estetiikkaan tai harrastuksiin. Tässä parhaat vinkkini onnistuneisiin lahjoihin aikuisille. Nämä vinkit sopivat yhtä lailla omavaraistelijoille kuin muillekin.

 1. Jos epäröit, kysy!
  Jos et keksi mitään, kysy suoraan lahjansaajalta mitä hän haluaisi. Usko pois, ei hän siitä pahastu. Tiedustele millaisista lahjoista hän pitäisi ja hanki tai tee lahjaksi jotakin niiden vinkkien mukaisesti. Tai onko jotakin mitä hän erityisesti tarvitsisi, mutta ei ole itse raaskinut hankkia. Tämä on toki aina henkilöstä riippuvaista, mutta useimmiten myös käytetyt lahjat ovat ihan ok. Aina ei siis tarvitse ostaa uutta. Itse kysyn puolisolta joka vuosi mitä hän haluaisi. Tunnen hänet hyvin, joten tiedän takuuvarmat jutut joista hän aina ilahtuu, mutta kysyn silti, jos hänellä sattuisi olemaan joku erityistoive. Isäntä ei hirveästi välitä käytetyistä lahjoista, toisin kuin minä, mutta hänellekin olen ostanut joskus käytettyjä lahjoja, mm. kirjoja.
 2. Itsetehdyt herkut
  Kasvatitko huikean hienoja kurpitsoita tai saitko erinomaisen sadon tomaateista? Vai tuliko viinimarjamehua yli oman tarpeen? Anna lahjaksi itse säilöttyjä hilloja tai mehuja, omatekoista mustikkapiirakkaa tai itse keräämiäsi kuivattuja herkkutatteja. Jos lahjan saaja on kulinaristi, tee hänelle aromikasta sienisuolaa tai kuivattuja herkkutomaatteja, pullollinen tyrnimehua, oman pihan yrttisekoitus marinadia varten tai sokeroituja karpaloita. Mukaan voit liittää reseptejä tai käyttöehdotuksia tai lupauksen siitä että kokkaat lahjan saajalle jotakin lahjan sisällöstä. Itse olen antanut lahjaksi mm. itse tehtyä inkiväärijuomaa ja kuivattuja sieniä. Itse olen saanut lahjaksi omien mehiläisten hunajaa, itse kerättyjä yrttejä ja hirvenlihaa.
 3. Käsin tehnyt tarve-esineet
  Pidä korvasi auki pitkin vuotta. Valitteliko lahjan saaja että villasukkiin tuli reikä, kaulahuivi hukkui kauppareisulla tai avainrengas meni rikki? Katkesiko puurokauha kesken ruokahetken vai onko puutarhurin siemenpussit sekaisin. Valmista itse esine tarpeeseen. Neulo uudet sukat, huivi tai neuletakki. Askartele uusi avaimenperä tai vuole uusi puinen puurokauha. Rakenna tai tuunaa rasia siemenpusseille tai lokerikko tärkeille papereille. Puno kukka-amppeli yrttiruukulle tai solmeile säilytyspussi sipuleille. Tarvittaessa voit tiedustella etukäteen lahjansaajan kokoa, värimieltymyksiä, sisustusmakua ja muuta makua jotta lahjasta tulee mieleinen. Pidä kokotiedot (jalan koko, vaatekoko, pituus jne) yms tallessa muistikirjassa tai puhelimen muistissa. Olen antanut lahjaksi mm. itse ompelemiani solmioita ja muita vaatteita, tekemiäni avaimenperiä ja neulomiani huiveja. Olen saanut lahjaksi mm. itse neulotut pitkät villasukat.
 4. Hemmottele
  Hemmottelulahjat ovat usein arjen pientä luksusta, jota moni ei itse tule itselleen hankkineeksi syystä tai toisesta. Ne voivat olla itsetehtyjä, vaikkapa itse kerätyistä yrteistä tehtyjä kasvovesiä, voiteita tai saippuoita, kotitekoisia kasvohoitoja tai jalkakylpyjä tai lahjakortteja hierontaan, kampaamoon, parranajoon, jäsenkorjaukseen, kasvohoitoon tai vaikka kylpylään. Olen antanut lahjaksi hierontalahjakortteja ja itsetehtyä kasvovesisekoitusta ja huulivoidetta. Itse olen saanut lahjaksi mm. lahjakortin pedikyyriin.
 5. Harrastusvälineet ja tarvikkeet
  Mitä lahjan saaja harrastaa? Onko hän puhunut hiljattain haluavansa aloittaa uuden harrastuksen tai haluavansa kokeilla jotakin uutta käsityötä tai tekniikkaa? Anna lahjaksi tarvikepaketti harrastusta varten, uusia työkaluja harrastusta varten tai lahjakortti tarvikkeita myyvään myymälään. Olipa harrastus sitten kirjallisuus, musiikki, liikunta, eräily, autot ja koneet, valokuvaus tai vaikkapa mikä tahansa käsityötekniikka, aina voi hankkia uusia ja parempia työvälineitä, lisää materiaalia, aiheen kirjallisuutta tai vaikkapa kurssin uuden harrastuksen opetteluun. Tarkista kuitenkin ensin että lahjan saajalla ei ennestään ole samaa kirjaa tai työkalua. Olen mm. antanut entisöintiä harrastavalle lahjaksi vanhan tuolin entisöitäväksi ja pelaamista harrastavalle lahjakortin Pleikka-kauppaan. Itse olen saanut lahjaksi mm. pukuhistoriaan liittyvää kirjallisuutta ja laatikollisen vanhoja pitsejä.
 6. Koti, elämäntapa & elämykset
  Asuuko lahjan saaja puulämmitteisessä talossa? Viljeleekö hän maata? Pitääkö hän retrosta tai vintagetavaroista vai design-tuotteista? Remontoiko hän jotakin, säästääkö uuteen kasvihuoneeseen vai keräileekö hän puutarhatonttuja? Mieti asioita ja esineitä joita erilaisissa elämäntilanteissa tarvitsee. Mieti sitten millainen persoona lahjan saaja on, arvostaako hän enemmän kierrätettyä vai uutta, käsintehtyä vai tehdastekoista, pelkistettyä designia vai koristeellista runsasta tyyliä, värikästä vai hillittyä, konkreettisia esineitä vai palveluita? Ulkona ympäri vuoden paljon puuhaileva saattaa arvostaa paristolla lämpeneviä talvikäsineitä tai uusia välihousuja. Lukemisesta pitävä saattaisi ilahtua paketillisesta herkkukaakaota tai teetä ja lämpimästä viltistä jonka alla on mukava uppoutua lukemaan. Omavaraistelija voisi pitää syötävien kasvien siemenpusseista, esikasvatusta helpottavasta Soil Blockerista, istutuspiikistä tai puutarhan nimikylteistä. Lahjaksi voi antaa myös elämyksiä, kuten vierailun museoon tai taidenäyttelyyn tai liput balettiin tai oopperaan. Tai ehkäpä lahjan saaja nauttii mieluummin lipuista kiekkokatsomoon tai burleski-bileisiin. Itse olen antanut mm. saajan keittiön väreihin sopivia keittiötarvikkeita ja saanut lahjaksi leipälapion leivinuunia varten.

Christmas and gift giving season is getting closer. In the family of adults, everyone already has pretty much everything they need, so there is not really that much need for gifts. However we still like to give gifts. Something nice, like treats or some small handy or wished things. We try to avoid buying junk. This months self-sufficiency theme is our gift tips and requests, best buys for selfsuffiency improvement and relationships. Also everyone can tell about how their year of selfsufficiency has been going. Our hosts are, as usual, Sari in Tsajut and Heikki in Korkeala. Links to other pots below, post continues after links.

Finnish grow area 1
Apilankukka https://apilankukka.fi/rakas-paivakirja/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2023/

Finnish grow area 2
Äärelä https://varmuusvara.blogspot.com/2023/12/joulukuun-yhteispostaus.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-joulukuu-2023.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/12/talvi-tuli.html

Finnish grow area 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-12/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuosi-2023-muistelot
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-12.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/12/ajatuksia-kuluneesta-vuodesta-2023.html

Finnish grow area 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2023-yhteenveto/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/12/4-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Finnish grow area 6
Farmescapehttps://farmescape.fi/suuntana-omavaraisuus-lapissa

Finnish grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/12/04/joulukuu-23-miten-vuosi-sujui/

For years me and hubby have had a habbit of asking each other what our gift requests are. I mostly like usefull gifts, or the kind of gifts which suit the aesthetics or hobbies of the receiver. Here are my tips for successful presents for adults. Thise tips are good for both home-steading people and other.

 1. If you hesitate, ask!
  If you can’t think of anything, ask what would the gift recipient like to get. Believe me, they won’t get upset about it. Ask what kind of presents would they like and then buy or make something along those lines. Of is there anything they would specifically need, but haven’t yet had the money to buy. This depends on the personality, but gifts don’t always have to be new. these days you can also source lots of nice second hand things for gifts. I usually ask from hubby what they would like to get. I know him quite well, so I have my guaranteed successful gift list. However in case he has something he would specifically want, I ask anyways. Hubby doesn’t care much of second hand gifts, unlike I do, however I have bought second hand gifts too, for example books.
 2. Homemade treats
  Did you grow awesome zucchini or did you get extra large harvest of tomatoes? Or do you have too much black currant juice for your own use? Homemade preserves, juices, homemade bilberry pie or dried boletus mushrooms make excellent gifts. If the recipient is culinarian, you can give them homemade mushroom-salt, dried delicacy tomatoes, bottle of delicious buckthorn juice, marinade herb mix from your own garden or candied cranberries. You can also include recipes to go with the ingredients, serving suggestions or promise that you will cook something for them off the gift.
 3. Handmade usefull items
  Keep your ears and eyes open all year round. Did the recipient complain that their wool socks have holes in them, their scarf got missing while shopping or did they break their keyring. Did their ladle got snapped when scooping the soup or are their seed bags in a disarray? Make a usefull item yourself to solve the problem. Knit new socks, scarf of cardigan. Make a new keyring or carve new ladle. Build or revamp a storage for seedbags or important papers. Make a macrame pothanger for herbs or storage bag for onions. You can also ask recipients size or measurement requirements, taste in colours and style to make sure it will be the perfect gift. Save this information (foot and clothing size, height, favourite colours etc) into your phone or notebook for later reference. I have made silk ties, scarfs and light jackets for gifts and I have received for example long knitted socks.
 4. Pampering
  Pampering gifts are the everyday luxury, which many people don’t really dare to do for themselves. They can be homemade soaps, lipbalms or creams, facial treatments, massages or footbaths. Or you can get vouchers to professional facials or hair salons, barber shops or spa even. I have given massage vouchers and homemade herbal toners and lipbalms. I have received for example pedicure voucher.
 5. Hobbycrafts
  What hobbies does the recipient has? Have they mentioned their desire to start a new hobby, or do they want to try out new handcrafting technique? Give a package of new crafting materials, crafting tools or gift voucher to supply shop. Weather the hobby is music, literature, sports, outdoors, cars and machinery, photography or any hobbycrafting technique, there is always new and better tools, more materials, new books or even workshops for them. However make sure before buying that the recipient doesn’t already have what you are planning on buying. I have given an old chair for person who does furniture restoration and gift voucher to PS-shop for a gamer. I have received books about fashion history and box of old laces.
 6. Home, lifestyle & experiences
  Do they live in house which is heated with woodburning fireplaces? Are they home-steading? Do they like retro and vintage or design products? Do they renovate, save for new green house or collect garden gnomes? Think about things people need in different life situations. Then think about their personality, do they value more handmade or factory-made, secondhand or new, colourfull or toned-down, items or services? Outdoor people might value battery-heated winter gloves or new wooly underwear. Reader might enjoy a package of delicious hot chocolate or tea and a warm blanket to wrap in with a good book. Home-steading person might like seeds of edible plants, Soil blocker or garden name tags. You can also give experiences as a gift. I’m talking about visit to museum or art exhibition, or perhaps to ballet or opera. Or maybe the recipient prefers tickets to hockey match or burlesque event. I have given kitchen items matching to the colour of recipients kitchen and received a bread shovel for our baking oven.
Pullollinen itse tehtyä tyrnimehua on ihana lahja herkkusuulle. /
Bottle of homemade buckthorn juice is lovely gift for culinarist.
Nimikyltit ja Soil blockerit ovat näppäriä lahjoja omavaraistelijoille./
Name tags and Soil Blockers are handy gifts for home steading folks.
Ompelua harrastavan lahjapakettiin voi kääräistä myös secondhand-lahjoja. Kierrätyskeskuksista löytyy erinomaisia vintage-kankaita ja paljon erilaisia ompelutarvikkeita. /
Gift for sewing enthusiast can have also second hand-items. You can get wide range of second hand fabrics and haberdashery these days.
Elämykset kuten museovierailu tai liput konserttiin sopivat myös pukinkonttiin. Jos hankkii liput sekä itselleen että lahjan saajalle, tulee samalla antaneeksi yhteistä aikaa ja jaettuja elämyksiä. Kaksinverroin parempi! /
Experiences like visit to museum or tickets to concert are also great gifts. If you buy tickets for both yourself and the recipient, you also give time spent together and shared experiences. Win-Win!
Leivonnaiset ovat mielestäni takuuvarma lahjaidea. Jos haluat tehdä vaikutuksen, valitse joku tavallisesta poikkeava resepti, kuten vaikka tämä melko työläs englantilainen Christmas pudding, jonka tekemiseen menee parisen kuukautta. Lahjojen miettiminen kannattaa aloittaa siis jo syksyllä. /
Baked goods are always a good choice for presents. If you want to impress, choose unusual recipe, like this pretty time consuming English Christmas pudding. It takes about couple months to make it. So start thinking about the gifts already early in the Autumn.

6 Comments Add yours

 1. Todella kivat vinkit <3
  Meillä on joskus hankittu arvokkaampia lahjoja koko porukalla lahjansaajalle. Ja kierrätetyt lahjat ovat todellakin hyvä valinta :)

  1. Rhia says:

   Sari -Tsajut – Totta, sekin on erinomainen vinkki, että antaa lahjan kimpassa.

 2. Jonna says:

  Onpa hyvä lista, kiitos. Tämähän pitää pistää talteen. Ajatuksella annettu kierrätyslahja on niin paljon mukavampi vastaanottaa kuin jokin uusi tavara. Itselle ainakin tulee uusista turhakkeista paha mieli (vaikken sitä tietenkään lahjan antajalle näytä). Pakostikin tulee mieleen että “On sitten tämmöisenkin vuoksi tarvinnut hankkia materiaalit, käynnistää koneet, työllistää alipalkatut ihmiset (lapset?) huonoissa työtiloissa, rahdata lahja ylipaketoituna toiselle puolelle maapalloa jne.” Myös ajatus siitä, että hyvää tarkoittanut lahjan antaja olisi voinut käyttää rahansa mihin tahansa tämän postauksen ideaan, tai vaikka laittaa lanttinsa kissayhdistyksen kippoon ja piirtää minulle kuvan tästä lahjasta tekee minut surulliseksi.

  1. Rhia says:

   Jonna – Kiitos, kiva juttu jos tästä on hyötyä. Itseäni ehkä eniten ahdistaa noi Kiinasta tilatut romppeet. Muutamat isot kaukoidän verkkokaupat mainostaa nyt melko agressiivisesti somessa (en mainitse tässä nimiä etten ala saada mainosspämmiä taas) ja arvatenkin pukinkonttiin on tulossa paljon tavaraa juuri niistä. Isäntäkin on erehtynyt sieltä tilailemaan joskus ja saapunut tavara ei ole aina ollut sitä mitä on tilattu. Nykyisin onneksi yrittää olla tarkempi ja tilata vain asiallisilta toimittajilta. Taitaa kuitenkin olla vähän niin että ne joille näistä vinkeistä olisi eniten hyötyä, eivät niitä näe.

 3. Oikein mukavaa joulua Teille!

  1. Rhia says:

   Mirja, KORPITALO – Kiitos samoin teille!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.