6/12-23 DIY: Perinteinen perunahimmeli /DIY: Trad. potato mobile

Itsenäisyyspäivän kunniaksi voitaisiin askarrella jotakin perinteistä, nimittäin himmeli. Vuosi sitten tilasin askartelukaupasta olkia, tarkoituksenani tehdä himmeli. Epähuomiossa tilasin valkaistuja olkia. En oikein pitänyt niiden kelmeän keltaisesta värisävystä, joten himmeli jäi keskentekoiseksi. Tänä vuonna päätin että nyt homma saatetaan päätökseen ja kävin marraskuussa himmelikurssilla. Kurssilta sainkin rukiinolkia joissa oli aito, luonnollinen ja elävä värisävy. Ja himmelikin, toiselta nimeltään olkikruunu, tuli valmiiksi. Kurssilla kuulin toisenlaisesta perinteisestä himmelistä, nimittäin perunahimmelistä. En ihan tarkalleen tiedä sen historiaa, mutta niihin on käytetty yksi peruna ja rukiin tai kauran olkia tähkineen. Lisäksi olkiin on voitu pujottaa paperista leikattuja pieniä paperitähtiä.

Perunahimmeli on nopeasti valmistuva, perinteinen joulukoriste. Se on helppo askarrella myös lasten kanssa. Viljantähkien sijaan kaikenlaiset talventörröttäjät, kesällä kuivatut tai kukkakaupasta hankitut kuivakukat sopivat tähän. Peruna toimii himmelissä oasissienen tapaan. Puolikkaasta perunasta saat vastaavan pöytäkoristeen laakeaan vatiin tai tarjottimelle.

Tarvikkeet
-raaka peruna (ja hopeafoliota)
-pieni nappi ja kalalankaa tai muuta napakkaa kestävää lankaa
-sukkapuikko tai paksu parsinneula ja sakset
-viljantähkiä tai talventörröttäjiä
-pieniä paperista leikattuja tähtiä

Päällystä halutessasi peruna ohuella hopea- tai kultafoliolla, esim sillä jota on suklaalevyissä. Myös päällystämätön peruna käy. Aloita solmimalla nappi lankaan ja pujota lanka perunan läpi. Tarvitset sitä varten pitkän parsinneulan joka ulottuu perunan läpi. Nappi pitää ripustuslangan paikoillaan. Töki perunaan reikiä ohuella sukkapuikolla tai paksulla parsinneulalla. Työnnä reikiin kuivakukkia makusi mukaan. Voit halutessasi käyttää myös oasis-sientä, jolloin et tarvitse sukkapuikkoa vaan tähkät on helppo tökätä siihen suoraan. Voit leikata kaikista saman pituisia, tai sommitella eri pituisia kasveja. Kun perunasta noin puolet on täynnä korsia, ripusta se roikkumaan vaikka harjanvarteen jonka ripustat kahden tuolin väliin. Nyt sinun on helpompi jatkaa korsien lisäämistä. Se käy sitä vaikeammaksi mitä täydempi peruna on. Lisää korsia tasaisesti joka puolelle perunaa. Voit täyttää sen tiheästi tai harvemmin. Suoravartisiin kuivakukkiin voit pujottaa lisäksi ohuesta paperista leikattuja tähtiä koristeeksi. Ripusta valmis perunahimmeli kattoon olkihimmelin tapaan.

Historia
Toisin kuin voisi luulla, himmeli ei ole suomalainen keksintö. Alunperin ne ovat kotoisin Länsi-Euroopasta ja kulkeutuneet Suomeen Ruotsin kautta. Himmeleiden valmistus oli nuorten puuhaa. Se vaatiikin kevyttä otetta ja sorminäppäryyttä. Himmeli valmistettiin sadonkorjuun jälkeen ja ripustettiin kattoon joulun tienoilla tuomaan hyvää viljaonnea. Mitä suurempi himmeli, sen parempaa viljaonnea haluttiin. Juhannuksena himmeli poltettiin ja syksyllä valmistettiin taas uusi. Nykyisin himmelit voivat olla vuosikymmeniä vanhoja jos ne on säilytetty huolellisesti. Perinteisesti himmeliin oli tapana lisätä myös koristeita kuten pieniä peilinpaloja, rusetteja, värikkäitä papereita tai jopa pieniä kynttilöitä.

Today we celebrate the Finnish Independence day. So to honour that we could make something traditional. I’m talking about traditional Finnish straw mobile. Year ago I ordered handcrafting straws online. I was planning on making a straw mobile. Unfortunately I ordered bleached straws by accident. I didn’t like the bleak colour of them, so I never finished the mobile. This year I decided that I will finish the darned thing and I signed in on straw mobile workshop. From the workshop I got some natural coloured straw and was able to make the mobile. I also heard about another type of traditional mobile. It’s called potato mobile. I’m not fully aware of the history of potato mobile, but originally they have been made of a potato and straws. Straws might have also been decorated with paper stars.

Potato mobile is traditional, quick to make Christmas decoration. It’s easy to make also with kids. In addition to rye spikes you can use any dried flowers or naturally died plants you can find from nature over the winter time. Potato works as oasis block. From halved potato you can make similar table decoration for a tray or bowl.

You need
– raw potato (and silver foil)
– small button and sturdy thread
– thin knitting needle or heavy duty darning needle and scissors
– rye spikes or dried flowers
– small paper stars from waxed paper/butter paper

If you like, cover the potato with thin silver or gold foil, for example those that come from chocolate bars. Uncovered potato will do too. Start by tie-ing the button on one end of the thread. Push the thread through the potato with long needle. This is the thread you hang the decoration with. Poke little holes onto the potato with knitting needle or the darning needle. Fill each hole with a straw or dried flower. You can also use oasis block, then you don’t need knitting needle, but you can poke plants on it directly. You can cut all straws same length or create versatile design with different lengths of straws. Fill hole potato with straws about halfway and then hang it on for example broom handle which is balancing between two chairs. This way it’s easier to poke rest of the dried flowers on the potato. It gets more difficult the fuller the potato is. For plants with straight stalk you can also add little paper stars as an additional decoration. Hang the finished mobile to the ceiling.

History
Unlike many people here in Finland think, straw mobile is not Finnish invention. They originate to Western Europe and came to Finland via Sweden. Making straw mobiles used to be young peoples job. It requires delicate touch and dexterity. Straw mobile was made after the harvest season and hung in the living quarters around Christmas in hopes for good harvest next year. The larger the mobile, the better harvest was wished for. Straw mobile was burned over the Midsummer festival and new was bild again the next Autumn. These days mobiles can be decades old, if stored carefully. Traditionally it was common to add decoration to them, like pieces of mirrors, bows, colourfull papers and even small candles.

Tarvikkeet: rukiintähkiä, talventörröttäjiä tai kuivakukkia, sakset, lankaa, pieni nappi, iso neula, voipaperia, peruna. /
You need: rye spikes or dried flowers, scissors, thread, small button, large needle, paper, potato.
Solmi nappi lankaan ja pujota se perunan läpi. Nappi tekee ripustuksesta tukevan eikä lanka luista perunan näpi. /
Tie small button on one end of the thread and pull it through the potato. Button makes the hanging sturdy and thread doesn’t slip through the potato.
Töki neulalle peruna täyteen reikiä. /
Poke potato full of holes with the needle.
Leikkaa voipaperista pieniä tähtiä ja tee niihin keskelle reikä neulalla. Minä käytin jotakin kenkälaatikon mukana tullutta sitkeää silkkipaperin tyylistä paperia. Tavallinen silkkipaperi voi olla turhan haurasta, mutta sitäkin voi kokeilla. Paperinpalat ovat noin 2-3cm kanttiinsa, eli melko pieniä. /
Cut small stars from waxed paper and poke hole in the middle with a needle. I used paper which came with shoe boxes. Basically any slightly see-through paper will do but some might be too fragile. Test which works the best. Squares I used are about 2-3 cm per side, so quite small.
Työnnä rukiintähkä tai kuivakukka jokaiseen reikään. /
Push rye spike or dried flower to each hole you made.
Valmis perunahimmeli on herkkä koriste joka pyörii hitaasti ilmavirran mukana. Aikaa myöden peruna alkaa kuivua. /
Finished potato mobile is delicate decoration which rotates slowly when air moves round it. Over time potato will drie.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.