Syksyiset kirppislöydöt / Autumn thrift finds

Mahtaako siitä olla jo useampi ajastaika kun olen kirppislöytöjä blogissa esitellyt? Aika kuluu niin nopeaan nykyisin ettei oikein edes tajua sen kulumista. Mutta kurkataan nyt pari löytöä jotka osuivat plakkariin samalla ekstempore-kirppiskierroksella.

Tällaista rullatelinettä olen metsästänyt jo useamman vuoden ajan. Kohdalle osuneet ovat olleet yleensä niin hinnakkaita, että en ole raaskinut niitä ostaa. Tällä kertaa hintakin oli sen verran kohtuullisempi että nappasin sen talteen. Näitä rullatelineitä on käytetty kehrätessä langan kertaamiseen. Kertaaminen tarkoittaa sitä kun yksisäikeisiä lankoja yhdistetään monisäikeisiksi langoiksi. Yksisäikeiset langat pujotettiin puolassa telineeseen josta ne kulkivat kehrääjän käsien kautta yhdistyneenä yhdeksi langaksi rukin puolalle. Tämä yksilö on semi-koristeellinen kaarevine muotoineen. Ne voivat olla myös upeasti koristeleikattuja ja -maalattuja.

Toinen löytö on vanha kellotaulu joka löytyi pikkurahalla. Kellokoneiston punnuksineen on joku poistanut. Tällaiset tupakelloiksi kutsutut punnuskellot olivat tyypillisiä kelloja Suomessa jo 1860-luvulla. Ne olivat yksinkertaisia ja edullisia, mutta kuitenkin melko varmakäyntisiä. Niitä valmistettiin Saksassa, ja siksi joskus schwarzwald-kelloiksikin kutsuttu. Synnyinkodistanikin sellainen löytyy, mutta sen koneisto taitaa olla rikki kun en muista sen koskaan olleen käytössä. Isäntä suunnitteli asentavansa tähän patterilla toimivan koneiston ja minä taidan askarrella siihen valepunnukset.

HUOM!
Muistuttelen vielä että joulukalenteriin voi taas toivoa postausaiheita. Jätä toiveesi minkä tahansa postauksen kommentteihin.

Is it already couple of years ehen I have posted any thrift finds? Time goes so fast these days, it’s almost impossible to grasp it. But let’s have a look at these couple items I recently found.

I have been loking for this kind of bobbin stand for couple years now. Those ones which I have seen, have been quite expensive, so I didn’t dare to buy them. However this time it was affordable. These bobbin stands have been used to make ply yarns. Ply yarns are made by combining two or more one-ply yarns together. One-ply yarns were placed on the stand and from there they would run through spinners hands to the bobbin on the spinning wheel. This stand is kind of semi-decorative with rounded shapes, but they can be more decorative too, with carved or painted decorations.

Second find is old clock face, which we found very cheaply. Actual clock have been removed at some point. These kind of weighted pendulum clocks were typical farmhouse clocks in Finland already in 1860’s. They were simple and cheap, but still pretty reliable. They were made in Germany and therefore sometimes also called Schwarzwald clocks. There is one also in my birthome, but I think it is broken. I don’t remember it ever been in use. Hubby was planning on installing battery-operated clock on this. I might have to build fake weights for it.

NOTICE!
I am still reminding you dear readers that you can still request posts for Christmas calendar. You can leave your request at the comments of any post.

Aion varmasti käyttää tätä aikanaan myös rukilla lankojen kertaamiseen, mutta yhtä hyvin teline toimii vaikka pakettinarujen telineenä. /
I’m definitely going to use this for plying the yarns with spinning wheel, but it will also work fine for example stand for ribbons.
Kellotaulu on likainen ja paikkailtu. Ainakin osa kuvioista on siirtokuvia, joten mikään erityisen arvokas tämä ei ole ollut alunperinkään, mutta kulumat tekevätkin siitä erityisen hurmaavan. Luulen että tästä tulee täydellinen kello vastavalmistuneeseen kodinhoitohuoneeseen. /
Clock face is dirty and patched. Atleast some of the pictures are transferred rather than painted. So it hasn’t been particularly valuable from the beginning. However the shabby look makes it even more charming. I think it will be perfect clock for our newly refurbished utility room.

2 Comments Add yours

  1. Murmur says:

    Olet oikeassa, aika kuluu kuin siivillä. Syksy hurahti itseltäni aivan ohi. Mielenkiintoisia löytöjä taas. Varsinkin tuo rullateline on kerrassaan hurmaava kapistus ja lisäksi vieläpä käytännöllinen.

    1. Rhia says:

      Murmur – Minullakin meni syksy vähän ohi. En ehtinyt edes kunnolla sieneen. Nämä olivat kyllä ehdottomasti viime aikojen parhaimmistoa kirppislöydöistä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.