Omavaraistelijan lokakuu / Selfsufficiency October

Se on kuun alku ja omavaraistelevien bloggareiden kuukausipostauksen aika. Minulta on mennyt koko kesä sattuneesta syystä vähän penkin alle. Puutarhahommat ja bloggaaminenkaan eivät ole olleet ihan ykkösenä puuhalistalla. Omat kasvatukset ovat rajoittuneet lähinnä itse itsensä kasvattavaa maa-artisokkaan, muutamaan perunan taimeen ja monivuotisiin yrtteihin. Omavaraisuus-aiheena on tällä kertaa syyskylvöt, varastointi ja opiskelu. Tuttuun tapaan myös kuulumisia voi kertoa ja raportoida omasta edistymisestä. Bloggareita paimentavat Sari Tsajuista ja Heikki Korkealasta. Muut blogit löydät tästä alta. Postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Kakskulma https://kakskulma.com/sadonkorjuu-2023/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2023/

Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/10/suuntanaomavaraisuus-lokakuu-2023.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2023.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/10/kerailya.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/10/sadonkorjuun-jalkeen-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-10/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/10/satokausi-2023.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-ruokaomavaraisempaa-talvea
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-10.html

Kasvuyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/10/unelmana-omavaraisempi-elama-syyskylvot.html
Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/sadonkorjuun-jalkeen-suuntana…/

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/10/02/lokakuu-23-sadonkorjuu/

Viimeiset puoli vuotta on ollut hyvin raskas. Olen ollut koko kesän melko väsynyt ja ajatukset ovat askarrelleet muissa asioissa. Se on heijastunut suoraan puutarhahommiin. En ole jaksanut tehdä puutarhassa juuri mitään. Keväällä siirsin ja istutin muutaman monivuotisen yrtin ja vähän perunaa, mutta siihen se sitten oikeastaan jäikin. Kaikki suunnitelmat kesäkukista ja muista vihanneksista jäivät hautajais- ja kuolinpesä-asioiden jalkoihin. Vaikka tiesin että syksyllä iskee annoskateus ja harmittaa, päätin että no olkoon tämä nyt sitten kasvatusten osalta kevyempi kesä. Lisäksi pihapiirissämme pesi talitiainen ja harmaasieppo, joten jouduimme rajoittamaan pihassa liikkumista kuukauden verran

Innottomuudesta huolimatta olen kuitenkin saanut satoa kasaan. Omasta pihasta ja lähimetsästä olen kerännyt villiyrttejä luonnonlääkkeeksi, muutamia monivuotisia yrttejä, marjoja ja sieniä. Lisäksi viime syksynä istuttamani talvivalkosipulit tuottivat hiukan satoa. Naapurin runsassatoisista hedelmäpuista saimme omenia ja äidin pihasta lisää marjoja. Olen siis saanut melko paljon kaikkea vaikka kylvöt jäivät melko minimiin.

Villiyrtit, sienet ja luonnonmarjat
valkoapila
poimulehti
niittyhumala
vadelmanlehti
kanervankukka
särmäkuisma
kantarelli
herkkutatti
suppilovahvero
mustikka, puolukka ja lillukka
vadelma
ruusunterälehdet

Viljellyt yrtit
minttu
iisoppi
mäkimeirami
ruohosipuli

Vihannekset ja juurekset
Mozart-peruna
talvivalkosipuli Ailox ja Thermidrome
maa-artisokka

Puutarhamarjat ja hedelmät
musta- ja punaherukka
karviainen
tyrni
karhunvadelma
omena

Olen sillä tavalla melko suoraviivainen tyyppi että en jaksa mitään kovin monimutkaisia säilöntäohjeita tai varastointioperaatioita. Mitään ihmeellisiä reseptejä ei siis ole ja kun maakellariakaan ei edelleenkään meillä ole, varastoinnin on oltava mahdollista huoneenlämmössä tai jääkaapeissa ja pakastimessa. Meillä tulee parhaiten käytettyä yrtit, omenat ja sienet kuivattuna, mustikat, puolukat, karhunvadelmat, ja vadelmat pakastettuna, tyrnit ja viinimarjat mehuna.

Kuivaaminen on siitä kätevä tapa säilöä, että se ei varastoinnin aikana vaadi erikseen energiaa. Toki kuivaaminen vie hiukan, jos käyttää hyötykuivuria, mutta esim yrtit voi kuivattaa huoneenlämmössä ilman erillistä kuivuria. Lisäksi kuivatut ruokatarpeet vievät varastoituna paljon vähemmän tilaa kuin pakastetut tai muulla tavoin säilötyt. Meillä yrtit ja sienet tulee parhaiten käytettyä tuoreena ja kuivattuina, joten en oikeastaan varastoi niitä muulla tavoin kuin kuivattuna. Kuivatut yrtit ja sienet varastoin purkkeineen kaapissa, kuivatut omenat samoin.

Rakastan erilaisia mehuja, joten tänä vuonna panostin niihin erityisesti. Viinimarjoista tein mehumaijalla perinteistä höyrymehua, tyrneistä keitin aromikasta mehua ja omenoita vein paikalliselle mehuasemalle puristettavaksi. Omenamehun olisi voinut myös pastöroida, jolloin se säilyisi huoneenlämmössä. Tällä kertaa päätin ottaa mehun ilman pastörointia ja pakastaa sen. Saattaa olla että jatkossa otan myös pastöroinnin, jotta en täytä pakastinta mehuilla. Keitetyt ja höyrymehut säilytän jääkaapissa. Meillä onkin tavallisen ison jääkaapin lisäksi pienempi ns. varajääkaappi jossa säilötään mehuja ja hilloja sekä muita ruokia jotka eivät mahdu ykkösjääkaapiin.

Muita marjoja (kuin viinimarjoja) oli tänä vuonna sen verran pieniä määriä, että ne joko käytettiin tuoreeltaan tai pakastettiin. Ruusun terälehdistä keitin siirappia joka säilytetään jääkaapissa. Perunoista ja valkosipulista tuli sen verran pienet sadot että perunat säilyvät paperipussissa jääkaapin vihanneslaatikossa ja valkosipulit pöydällä keramiikkapurkissa. Vielä tulee kerättäväksi vähän lisää tyrniä, ruusukvitteniä ja ehkä puolukkaakin. Ruusikvitteni on itselleni melko uusi tuttavuus, mutta se luultavasti tulee keiteltyä marmelaadiksi. Niin ja se maa-artisokka varastoituu pääosin maassa. Nostan siitä pian osan ja jätän loput maahan talveksi.

No entä mitä muuta varastoimme? Paljon kaikkea askartelutarvikkeista kankaisiin ja polttopuuhun. Varastoimme myöskin joulukoristeita, erilaisia kukkaruukkuja, remonttitarvikkeita, huonekaluja jotka odottavat sopivaa käyttötilaa tai korjausta, maaleja, tapettinäytteitä, puutavaraa ja erityisesti ruuveja ja nauloja. Koska asumme kaukana isoista kauppakeskuksista, on mukavaa kun kotoa löytyy vähän kaikkea niin että inspiraation yllättäessä hommaan voi ryhtyä heti, eikä tarvitse ensimmäisenä lähteä reilun puolen tunnin ajomatkan päähän kaupoille. Tavoite on että kaikella varastoitavalla olisi oma laatikko, mieluusti tukeva, pinottava ja kestävä. Suuret tavarat varastoidaan sellaisenaan sillä laatikko veisi enemmän tilaa. Kesällä varastoimme autojen peitteitä, lumikolia ja -lapioita, lintujen ruokaa ja hiekoitusmursketta. Talvella varastoimme vastaavasti kesäkalusteita, puutarhatyökaluja ja vesisaaveja. Iso talo ulkovarastoineen on ideaali kun täytyy säilyttää paljon tavaraa. Ulkovarastoon mahtuvat ulkona käytettävät sesonkitarvikkeet ja polttopuut, joiden osalta olemme etuoikeutetussa asemassa. Niitä ei nimittäin tarvitse ostaa lisää vuosiin, puuliiteri kun oli täynnä silloin kun ostimme talon. Edellistalvet ovat tehneet siihen määrään lähinnä pienen loven. Kaikki muu varastoidaan kaksikerroksisen hirsitalon seinien sisällä. Yläkerrassa olevat huoneet toimivat juuri tällä hetkellä pääasiassa varastoina ja remonttihuoneina. Remontin edetessä tarve varastoida remppatarvikkeita vähenee ja huoneet muuntuvat vähitellen asuinkäyttöön.

It is beginning of the month again and time for self-sufficiency posts. I haven’t really done much on that perspective this Summer. Gardening and blogging hasn’t really been the number one on my list. I haven’t really grown much else than jerusalem artichoke (which basically grows itself), couple potatoes and perennial herbs. Theme for the self-sufficiency posts this month are autumn seeding, storaging and studying. And of course also everyone’s monthly greetings. Hosts for our posts are as always, Sari at Tsajut and Heikki at Korkeala. You will find links to other blogs below. Post continues after the links.

Grow area 1
Kakskulma https://kakskulma.com/sadonkorjuu-2023/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2023/

Grow area 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/10/suuntanaomavaraisuus-lokakuu-2023.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2023.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/10/kerailya.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/10/sadonkorjuun-jalkeen-omavaraisuus.html

Grow area 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-10/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/10/satokausi-2023.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-ruokaomavaraisempaa-talvea
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-10.html

Grow area 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/10/unelmana-omavaraisempi-elama-syyskylvot.html
Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/sadonkorjuun-jalkeen-suuntana…/

Grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/10/02/lokakuu-23-sadonkorjuu/

Past six months have been very tough. I have been pretty tired all Summer and my thoughts have been in other matters. It’s been directly affecting on gardening. I haven’t really done much at all in the garden. In the spring I moved and planted couple perennial herbs and some potatoes, but that’s pretty much it. All plans of summer flowers and vegetable were trampled by the funeral and other related matters. Even though I knew I will be little bit upset in the Autumn when harvest season arrives, I decided that this is a bit more modest harvest. Also there was great tit and spotted flycatcher nesting on our yard, so we had to limit our activity in the yard.

Despite of the lack of enthusiasm, I did managed to get some harvest. From our own yard and forests nearby I have collected medicinal wild herbs, some perennial herbs, berries and mushrooms. Also the winter garlic, which I planted last Autumn, provided little bit harvest. We also got some apples from neighbour and berries from mums yard. So there is actually quite a lot of things, even though I didn’t really seed anything.

Wild herbs, mushrooms and wild berries
white clover
ladies mantle
common self-heal
raspberry leaf
heatherflowers
spotted St.Johnswort
chanterelle
porcini
funnel chanterelle
bilberry, lingonberry and stone bramble
raspberry
rose petals

Planted herbs
mint
hyssop
oregano (origanum vulgare)
chives

Garden berries and fruit
black and red currant
gooseberry
sea-buckthorn
blackberry
apple

I am pretty straight forward kind of guy, so I can’t be bothered to do anything complicated when it comes to preserving or storing food. So I don’t have any fancy recipes to share. And we still don’t have the cellar either, so everything must be stored either room temperature or fridge and freezer. Mostly we use dried herbs, apples and mushrooms and frozen bilberries, lingonberries, blackberries and raspberries. Wineberries are usually juiced.

Drying is handy way, because for storaging it doesn’t really need any extra energy. Sure, the drying takes little bit, if you use dehydrator, but herbs you can dry in room temperature. Also dried food doesn’t take that much space. Jars and bottles takes much more space and so does anything frozen. Herbs and mushrooms we usually dry, because those we use the most. I store jars of dried herbs and mushrooms in cupboards, dried apple slices too.

I love all sorts of juices, so this year I decided to crazy. I made traditional steamed juice from wine berries, quick boiled juice from sea-buckthorn berries and apples I took to the local juice station for squeezing. I could have had the apple juice also pasteurised, but this time I decided to freeze it. In the future I might go in with the pasteurizing, so that I don’t fill our freezer with juice. Boiled and steamed juices I have to store in fridge. In addition of regular large fridge, we have also smaller storage fridge, where we keep juice, jam and other food which doesn’t fit in our main fridge.

Other berries (than wineberries) we didn’t have large amounts so we mostly ate them fresh, or froze. From rose petals I made delicious syrup, which is stored in fridge. Potatoes and garlic gave small harvests. Potatoes are stored in paperbag in fridge and garlics are on a ceramic pot on the counter. There is still little bit harvest to collect from sea-bucthorn, flowering quince and perhaps lingonberries too. Flowering quince is quite new to me, but I probably make marmalade from that. Oh yeah, the jerusalem artichoke is mainly stored underground. Soon I will harvest some of them, and leave rest of them into the ground for the winter.

What else do we store? Lots of things from handcrafting materials to fabrics and fire wood. We also store christmas decorations, all sorts of flower pots, renovation equipment and materials, furniture which are waiting their final places or renovating, paints, wallpaper samples, wood and especially we seem to store nails and screws. Because we live quite far from big shopping centers, it’s nice to have pretty much anything at home. So when the inspiration hits, we don’t first have to drive over half an hour to the shops. The goal is that everything is stored in boxes, which are preferably sturdy, stackable and longlasting. Large items are stored as they are, because large boxes would take too much space. In the summer we store car covers, snow plows and shovels, bird feed and gravel. In the winter we store garden furniture, garden tools and water butts. Big house with barn is ideal when having to store lot of stuff. Barn is big enough for all of the garden stuff, car tires and fire wood. We are pretty priviledged to have so much fire wood. Barn was full of it when we bought the house so it lasts for years. Everything else is stored inside the house. Upstairs rooms are mostly used for storing stuff at the moment. But when renovation advances, they will be slowly turned into living quartersand the need store things in them is slowly less and less.

30 kilosta omenoita saimme 17 litraa tuoremehua. /
From 30 kilos of apples we got 17 litres of fresh apple juice.
Kantarellit ovat parhaimmillaan tuoreena joten niitä en varastoi talven varalle. /
Chanterelle are at their best fresh, so I don’t preserve them.
Reilusta litrasta tyrnin marjoja saimme noin litran vahvaa tyrnimehua. Osan pakastin jääpalapusseissa joista on helppo ottaa pieni määrä kerrallaan. Osan pullotin jääkaappiin. /
Just over a liter of berries gave us about a liter of strong sea-buckthorn. Some of it I froze in disposable ice cube bags, which are easy to use small amounts at the time. Some I just bottle to be stored in fridge.
Meiltä ei oregano eli mäkimeirami lopu ikinä kesken. Se on hyvä sillä sitä kuluu paljon. Oregano on erinomainen pitsan mausteena ja tykkäänkin hulauttaa sitä pitsaan kuin pitsaan reilusti. Kaupan kuivattu oregano valmistetaan kaiketi yleensä kolmesta eri oregano-lajista (mäkimeirami origanum vulgare, maustemeirami origanum marjoram ja turkinmeirami origanum onites) jotta siihen saadaan parhaimmat aromit. /
We never run out of oregano aka wild marjoram. That is good because we use it a lot. It is excellent spice on pizza and I love to sprinkle plenty ontop any pizza. As far as I undestand, dried oregano spice sold in shops is usually a mix of three different oreganos, (origanum vulgare, origanum marjorana and origanum onites) which makes it as aromatic as possible.

8 Comments Add yours

 1. Meillä mehustamon mehut on otettu pastoroituna juuri säilyttämisen helppouden vuoksi. Sinne kun ei voi viedä ihan pientä määrää mehustettavaksi, niin sitä mehuakin tulee runsaasti.

  1. Rhia says:

   Sari – joo, en oikein tajunnut miten paljon mehua oikein tuleekaan. Jos olisin tajunnut niin olisin ehkä ottanut pastöroinnin. Mutta ensi kerralla tiedän paremmin. Enkä myöskään tiennyt että määrässä on minimi, ennenkuin varasin aikaa. Naapuri kertoi vievänsä kerralla tuollaisia 1000 kilon suursäkkejä.

  2. Marketta says:

   Itse en ole päässyt tyrninehun makuun, vaikka olen yrittänyt. On liian karmua minun makuuni.

   1. Rhia says:

    Marketta – Se on tosiaan aika tujua. Siihen voi lisätä sokeria jos on liian hapanta tai laimentaa vedellä tarvittaessa. Itse tykkään ottaa sitä sellaisina virkistävinä pikku shotteina silloin tällöin.

 2. Murmur says:

  Ruusukvitteni oli oikein pakko googlettaa, koska itsellekin se on uusi tuttavuus. Toivottavasti ruusukvittenimarmeladista tulee hyvää. Olet oikeassa siinä, että kantarellit ovat parhaimmillaan tuoreina. Pakastettuina niistä katoaa makua ja ne muuttuvat vähän sitkeiksi. Oletko ajatellut poimia karpaloita, ne kun ovat ihanan kirpeitä? Mukavaa syksyä!

  1. Rhia says:

   Murmur – kuulin että ruusukvittenin hedelmien pitää olla täysin kypsiä ja niitä pitää keittää pitkään jotta mausta tulee hyvä. Pääsen toivon mukaan viikon päästä keräämään niitä niin sitten selviää lopputuloskin. Karpalot olisivat ihania, mutta olen vähän nössö. En uskalla mennä suolle omin päin uppoamisen pelossa, eikä isännästä ole mukaan lähtijäksi.
   Ihanaa syksyä myös sinulle!

 3. Saanko kysyä, mihin käytät iisoppia? Itselläni se kasvaa lähinnä koristeena ja pörriäisten ilona.

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – Iisoppi on vanha rohdoskasvi. Kuivattaminen kitkeröittää sen makua joten itse olen käyttänyt sitä tähän asti lähinnä ulkoisesti, hiushuuhteessa ja pyykkietikassa. Se sisältää tujonia, joten runsasta sisäistä käyttöä suositellaan välttämään. Sen kerrotaan sopivan ilmanraikastimeksi, erityisesti rasvaisten ja sieniruokien mausteeksi sekä limaa irrottavaksi yskänlääkkeeksi. Puutarhassa sen pitäisi torjua kaaliperhosia, joten suositellaan kasvatettavaksi kaalien lähellä. En ole näitä itse todennut, joten en pysty sanomaan juuta tai jaata todenperäisyydestä. Täytyy ehkä testata tuoreet lehdet ensi keväänä johonkin ruokaan.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.