Mattomikko / Carpet sweeper

on

Moni minun ikäiseni varmaan muistaa lapsuudesta Matto-Mikon. Sellaisen nelikulmaisen litteän laatikon, jonka pohjassa oli pyörivät harjat ja joka oli kiinni pitkässä varressa. Sini-tuote valmisti Matto-Mikkoja siinä 60-70-lukujen taitteessa kun odotettiin että kokolattiamatot kasvattaisivat suosiotaan. No toisin kävi, mutta nykyisin mattomikot ovat haluttua tavaraa retron-nälkäisten kirppishaukkojen kesken. Ja uskokaa tai älkää, matto-sweeppereitä valmistetaan edelleen.

Minä bongasin tällaisen saksalaisen version taannoin rompetorilta. Tämä on suomalaiseen versioon verrattuna himpan verran edistyneempi, sillä siinä on useampia pyöriviä harjoja joille on neljä erilaista asetusta. Ja uskomatonta mutta totta, tätä täysin samaa härveliä Leifheit Regulus myydään edelleen uutena. Maksoin tästä 15€ eli arviolta noin kolmanneksen uuden tuotteen hinnasta. Tosin, hinnat tuntuvat vaihtelevan netissä kovasti, Suomessa juuri tätä kyseistä mallia ei kukaan ilmeisesti myy.

Meillä on imurin suhteen tällä hetkellä sellainen tilanne että olemme aikeissa hankkia uuden. Vähän ennen Havumäkeen muuttoa ostimme Dysonin pölypussittoman imurin käytettynä. Kuvittelimme että Dyson olisi hyvä, sillä se on Englannissa ollut vuosikymmeniä THE pölynimuri. Se ei ollut halpa edes käytettynä ja käytössä se on osoittautunut todella epäkäytännölliseksi ja meluisaksi. Imurointi ei muutenkaan ole siellä suosikki-puuhieni listan kärjessä, mutta tällä kyseisellä imurilla vielä vähemmän.

Tärkein asia imureissa on imuteho. Kehutaan että pölypussittomissa imureissa imuteho säilyy toisin kuin pussillisissa. No voi olla, mutta siinä tapauksessa tämän imurin imuteho ei alunperinkään ole ollut järin häävi. Mattojen imurointi on tällä ihan tuskaa, eikä se paljaaltakaan lattialta tahdo imeä hiekkaa ja isompia kiviä. Pölysäiliö on hankala tyhjentää. Säiliön keskellä on suodatin, joten itse säiliö on siis vain noin kolme senttiä leveä, lieriön muotoinen. Kissankarvat jäävät sinne melko tehokkaasti jumiin. On enemmän sääntö että sitä pitää ronkkia jollakin tikulla jotta sen saa tyhjäksi. Lisäksi säiliön kansi avautuu hankalasti ja on säiliötä tyhjennettäessä tiellä. Varren voi säilytystä varten ripustaa imurin runkoon. Valitettavasti tässä nimenomaisessa mallissa se on suunniteltu niin että runkoon ripustettuna varsi ei suinkaan ole pystyssä vaan noin 45 asteen kulmassa. Imuri vie siis tällä tavoin ihan jumalattomasti tilaa. Ja siten se melu. Dysoneita on haukuttu äänekkäiksi, mutta en uskonut. Nyt uskon.

Meillä on uusi imuri jo kiikarissa (ammattilaistenkin kehuma Numatic Henry), mutta halusin silti hommata tuollaisen matonpuhdistajan. Imurin kaivaminen esiin on aina jotenkin työlästä. Ajattelinkin, että jos tuollainen matonpuhdistaja olisi jotenkin käden ulottuvilla, sillä olisi imuria helpompi vetäistä äkkiä isommat roskat matolta pois. Eihän tämä nyt mitenkään imuria korvaa, mutta toimii sellaiseen pikaswiippaukseen akuuteissa vahingoissa kun ei ehdi alkaa sitä imuria kaivella. Ja testikäytössä se vaikuttaakin oikein näppärältä!

Many people of my age probablyremember carpet sweepers from their childhood. Those square flat boxes, attached to long handles. In Finland we had something called Matto-Mikko, which probably would be something like Carpet-Carl in English. Manufacturer was expecting it to receive huge popularity due to the wall-to-wall carpets becoming increasingly more common. It didn’t really turn out that well, but today those carpetcarls are popular among thrifters and retro-lovers. And believe it or not, they still make these (not the actual Finnish brand though, but similar)!

I found one of these in local swap meet recently. This is more advance than the Finnish equivalent. It has more rolling brushes and four different settings. And to my huge surprise the manufacturer Leifheit Regulus still makes these. I payed only 15€, which is approximately one third of the price of the new item. Allthough the price seem to vary a lot depending on the source. In Finland these are not sold to my knowledge.

Our hoover situation at the moment is that we are considering buying new one. Just before we moved to Pinehill, we bought Dyson bagless hoover second hand. We thought Dyson would be good, because for decades it’s been THE hoover in there. This wasn’t cheap even second hand and in use it has turned out completely impractical and very noisy. Hoovering is not on the top of my favourite things to do anyway, but with this hoover it’s even less so.

Most important thing with hoovers is the suction power. People say that with bagless hoovers the suction power doesn’t vanish over time. Well, it may be so, but in this case the suction power wasn’t particularly good in the first place. Hoovering carpets with this is pure torture, and even from the bare floor it has trouble of getting larger sand grains. Dust container is awkward to empty. There is filter in the middle of the container, which makes the actual container only about 3 cm wide, cylinder shaped. It’s more of a rule that you need stick to assist with emptying it. Cat hair gets stuck in there pretty easily. Also the lid of the container is a bit awkward and gets in the way when emptying it. Handle of the hoover usually can be hung on the body of the hoover. In this case it’s designed so that the whole hose and handle are balanced in an angle, not straight upright. This makes hoover take awfull lot of space. And the noise. People have said Dysons are loud. I didn’t believe it. Now I do.

We already know which hoover we are getting next (Numatic Henry), but I still wanted to get also the carpet sweeper. Getting the hoover seems always a bit tiresome job. So I thought that if we have carpet sweeper, it might be more handy to just sweep accidental crumbs quickly from the carpet. It is not a complete replacement for hoover, but works fine on acute cases when you don’t have time for hoovering. In the test use it worked great.

Mattosweeppi sopii vanhoin huonekaluin kalustetun kodin henkeen. /
Carpet sweeper suits the athmosphere of a house with old furniture.

Sweepin alla on metalliset säiliöt jonne harjat harjaavat pölyn ja pikkuroskat. Ne avautuvat jousten avulla reunoilta keskelle, jotta roskat on helppo tyhjentää pois. /
Under the sweeper are bushes and metal containers which gather all the dust and little pieces of rubbish. With the help of springs, they open from sides to the middle, so it’s easy to empty.

4 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Oih, nyt tuli nostalginen tuulahdus! Matto-Mikko meilläkin oli – tai saattaa se edelleen jossain isän varastoissa olla. Jotenkin sympaattinen väline. :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – sympaattinen kuvaa tätä kyllä erinomaisesti :)

 2. Murmur says:

  Koska en ole aiemmin tuollaista mattohärveliä nähnyt, täytyy kysellä typeriä. Pyörittääkö tuo harjaksiaan siis ilman sähköä vain laitteen käsittelijän omalla työntövoimalla? Oletan, että varren saa pystysuorasta johonkin kätevämpään kulmaan helpottamaan puhdistusta. Härveli vaikuttaa tosiaan hyvin sympaattiselta ja niin pieneltä, että sitä voi ihan rauhassa säilyttää esillä olohuoneen nurkassa kenenkään huomaamatta.

  1. Rhia says:

   Murmur – harjakset pyörivät työntövoimalla. Kotelon pohjassa molemmissa reunoissa on kaksi kumipäällysteistä pyörää (näkyvät kuvassa), jotka pyörivät lattiaa vasten työnnettäessä ja pyörittävät samalla harjaksia. Varren saan tosiaan käännettyä parempaan kulmaan työskentelyä varten ja pystyasentoon säilytystä varten. Samaan tapaan sitä voi liikutella lattialla kuin imurin suulaketta.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.