AI sienestää / Mushrooming AI

AI, artificial intellenge eli tekoäly on päivän sana. Ne ovat nykyään niin kehittyneitä että pystyvät tuottamaan luontevaa tekstiä ja melko uskottavia valokuvia, taideteoksia ja jopa musiikkia. Niitä voi käyttää apuna hakemalla niiltä vastauksia pulmiin tai pyytää niitä luomaan tekstiä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tekoälyt ovat ehkä jo pelottavankin hyviä, mutta eivät kuitenkaan niin hyviä että niihin voisi luottaa. Syy miksi teille nyt tekoälystä tarinoin liittyy vuodenaikaan ja sienestykseen.

Kävipä nimittäin niin että joku aika sitten maailmalla uutisoitiin että mm. Amazonissa on myyty tekoälyn kirjoittamia sieni- ja villiyrttikirjoja. Asiantuntijat ovat tutkineet näitä tuotoksia ja todenneet niiden sisältävän melko vaarallisia virheitä. Tekoäly ei nimittäin aina osaa erottaa myrkyllistä ja syöntikelpoista sientä toisistaan. Näissä kirjoissa on viitattu uskottavan kuuloisiin sienitieteilijöihin ja kirjat on markkinoitu ihmisten kirjoittamina. Valitettavasti kirjoissa mainitut nimet ovat keksittyjä. Esimerkiksi eräs näistä “kirjailijoista” on julkaissut tänä vuonna 16 ravintoon ja terveyteen liittyvää kirjaa, mutta ei mitään ennen vuotta 2023. En oikein usko että kukaan todellinen kirjailija pystyy tuollaiseen. Onneksi Amazon on nyt poistanut joitakin näistä sienikirjoista myynnistä. New Yorkin sienitieteellinen seura varoittaa käyttämästä näitä kirjoja lähteenä sienten ja villiyrttien tunnistamiseen ja käyttöön ja suosittelee käyttämään ainoastaan tunnettujen jo aiemminkin kirjoja julkaisseiden sienitieteilijöiden kirjoja.

Netistä löytyy myös valtava määrä sienestykseen ja villiyrtteihin liittyviä sivustoja, joten kannattaa olla erityisen huolellinen etenkin ulkomaisten sivujen suhteen. Kaikki niiden tiedot kannattaa tarkistaa luotettavasta suomalaisesta lähteestä. Valitettavasti netistä löytyy jo myöskin täysin suomenkielisiä sivustoja jotka vaikuttavat tekoälyn kirjoittamilta. Teksti on hyvin kirjoitettua, melko hyvää suomenkieltä, mielenkiintoista ja jopa tunteisiin vetoavaa, faktat valitettavasti ovat väärin. Eräällä näkemälläni blogi-tyyppisellä tekoälyn kirjoittamalla sivustolla oli mm. myrkkynääpikän (galerina marginata) suomenkieliseksi nimeksi kerrottu vaaleaorakas. Sienet eivät missään tapauksessa ulkoisesti muistuta toisiaan, mutta kun toinen on tappavan myrkyllinen ja toinen herkullinen ruokasieni, on todella vaarallista sekoittaa edes niiden nimet keskenään. Ymmärtänette että en syystä linkkaa tuota sivustoa tähän.

Intohimoisesti sieniin ja sienestykseen suhtautuvana en voi liikaa korostaa sitä että ruuaksi käytetään ainoastaan sieniä jotka olet tunnistanut 100% varmasti turvallisiksi ruokasieniksi. Käytä metsässä kaikkia aistejasi ja tutki sienten kaikki yksityiskohdat tunnistamisen varmistamiseksi. Hanki suomalainen, tunnetun sienitutkijan uudehko sienikirja. Esim Mauri Korhonen, Lasse Kosonen ja Jarkko Korhonen ovat tunnettuja, kokeneita sienikirjailijoita. Tosin Maurin viimeiseksi jäänyt sienikirja on ehtinyt ilmestyä jo kymmenen vuotta sitten. Käy sieninäyttelyissä, liity Suomen sieniseuran facebook-ryhmään ja pyydä sienestysapua kokeneelta kaverilta. Onnea sienestykseen ja olkaa tarkkoina!

AI, artificial intelligent is the word of the day. They are so advanced that they can create text, pretty believable photographs, art pieces and even music. You can use them to solve problems and to create all sorts of texts for severeal different uses. AI’s are almost scary, that good they are, but not that good you could trust them. The reason why I am talking about them now is relating to the season and mushroom hunting.

It appears to be so that some time ago it was published that for example Amazon was selling mushroom and wild herb books, written by AI. Professionals have checked some of these books and they have found out that they contain quite dangerous mistakes. AI doesn’t always know how to separate poisonous mushrooms from delicious edible mushrooms. These books refer to reliable sounding scientists and are credited to be written by people. However all names and titles are imaginary. For example one of these AI-authors have published 16 books, relating to health and nutrition, just this year. But nothing before the year 2023. I don’t think that is possible to any human author. Thankfully Amazon has removed atleast some of those books from their page. New York mycological society is warning people not to use these books and recommends people to only use books from wellknown, wellestablished authors.

There is also lots of muchrooming and wild herb web pages, so be very carefull when browsing those. Always check the information from several different sources, preferably from source you know is reliable. Unfortunately there has also been pages which look like written by AI, and they have also been checked and include several deadly mistakes. In one of them (in Finnish) funeral bell (galerina marginata) was mixed up with hedgehog murshoom. They look totally different, however mixing the name alone is quite dangerous, considering one of them is deadly poisonous and one is delicious edible mushroom. You understand why I don’t link to that page here.

I am very passionate about mushrooming and I can’t too much hyphen the fact that you should only use for food mushrooms which have 100% surely been identified as edible. Use all or your senses in the forest and check all little detailes of the mushroom to identify it. Buy mushrooming book, made by wellknow and well established author, but use the latest book or latest edition, because knowledge of mushrooms grows all the time with new studies. In Finland we have mushroom exhibitions every Autumn. There you can see freshly picked mushrooms live. If you have similar thing locally, please visit. Seeing mushrooms live, will help you enormously later when you are trying to identify them in the forest. Also if you have local mushroom society or association, join in. They will help you to learn. Or join your mushrooming friend for field trip and learn from them. Good luck and be carefull!

Kantarelli/chanterell (cantharellus cibarius), vaaleaorakas/hedgehog mushroom (hydnum repandum) & mustavahakas/arched woodwax (hygrophorus camarophallus)
Rouskuja lajiteltuna. / Assorted milk caps.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.