Puutarhakirja / Garden book

on

*kaupallinen yhteistyö – kirja saatu*

Puutarhatiedotus: Punaluppio on selvinnyt talven haasteista ja voi hyvin. Nyt vaan odotellaan kukintaa. Puutarhatiedotus päättyy. Jatketaan kuitenkin puutarha-aiheilla. Pahoittelut niille, jotka lukevat mieluummin käsityö- ja vaateaiheisia postauksia, niitäkin on tulossa myöhemmin, mutta juuri nyt puutarha on eniten mielen päällä.

En malta olla päivittäin seurailematta mitä puutarhassa tapahtuu, ja siellähän tapahtuu. Lähes päivittäin näkyy jotakin uutta: marjapensaat työntävät kukkanuppuja, kriikunapuu on täydessä kukassa, varjoliljoja puskee esiin milloin mistäkin. Olen lapsellisen innoissani kaikesta mitä mullasta puskee esiin (paitsi vuohenputkesta kukkapenkissä). En ole oikein ikinä välittänyt tulppaaneista puutarhassa, mutta saatoin silti päästää pienen riemunkiljahduksen kun toinen kukkapenkissä majailevista tulppaaneista päätti tänä keväänä väkästää kukan. Kahtena aiempana keväänä ne eivät ole kukkineet. Yksikään viime vuonna istuttamistani perennoista ei heittänyt henkeään talven aikana ja syksyllä istuttamani talvivalkosipulitkin näyttävät selvinneen suurimmaksi osaksi kevääseen. Toisin kuten edellisvuonna. Samoin viime vuonna kylvetty parsa on alkanut puskea pientä vihreää alkua, joten pieni voitontanssi on paikallaan.

Toisaalta esikasvatukset menivät aivan totaalisen penkin alle sillä maaliskuun alussa kylvämäni salviat ja purjot pääsivät kuolemaan. Äidin yllättävä kuolema pisti asiat aivan uuteen tärkeysjärjestykseen ja taimien kouliminen jäi muun rumban jalkoihin. Lohdutan itseäni sillä että ensi vuonna on kevät uus. Ja vaikka käytäntö ei aina kuljekaan ihan sitä rataa kuin olin haaveillut, ainakin teoria-osuus on hallinnassa. Sain nimittäin tuollaisen melko tuhdin puutarhan tietopaketin tutustuttavaksi.

Puutarhahetki-blogia kirjoittava Tiiu Kukkasjärvi on koonnut yksiin kansiin käsittämättömän määrän puutarhavinkkejään. Omavaraistelua kaupunkipihalla-kirjasta löytyy tietoa erilaisista puutarhan kasveista, niiden kylvöstä, istutuksesta ja sadonkorjuusta, lannoitteista ja kompostista. Samasta kirjasta löydät myös reseptejä ja säilöntäohjeita, tietoutta mehiläistarhauksesta, kotikanalasta ja niin edelleen. Tiedon määrä on niin huikea että melkein pyörryttää. Hienointa tässä kaikessa on että Tiiu on kirjoittanut kirjan kaupunkiviljelyä silmällä pitäen. Ei siis tarvitse asua maalla eikä omistaa valtaisan isoa puutarhaa kasvattaakseen hyötykasveja ja saadakseen satoa. Kirjasta saat siis vinkit myös yrttien kasvatukseen ja idätykseen sisällä, ruukkupuutarhan ylläpitoon tai pieneen rivitalopihaan. Älä siis anna pienen pihan lannistaa omavaraistelua. Hyötykasveja voi ripotella kukkapenkkiin koristekasvien joukkoon ja lavakaulus tai ruukuissa kasvavat hyötykasvit sopivat ahtaampaankin tilaan.

En ehtinyt lukea vielä koko kirjaa läpi, mutta se ei haittaa sillä aihealueet on jäsennelty mukavasti niin että voi lueskella vain sen kohdan josta eniten kaipaa tietoa. Tekstin lomassa on myös paljon kuvia kasveista ja monenlaisista puutarhahommista. Ainoa pieni miinus täytyy antaa kirjan kansien huonosta liimauksesta sillä kannet tahtovat käyristyä ulospäin. Jos muistan kirjansidontakurssilla opittuja juttuja oikein niin sillä on jotakin tekemistä esilehden ja kannen yhteen liimaamisessa. Se ei kuitenkaan vaikuta kirjan luettavuuteen mitään, saa ainoastaan kirjan näyttämään hassulta pöydällä kun kansi pongottaa ylöspäin. Tämä saattaa tietysti olla vain tämän kyseisen yksilön ongelma. Kirjaa myy mm. kustantaja Readme.fi . Kannattaa myös kurkata Tiiun blogi, sieltä löydät lisää hyödyllisiä vinkkejä ja kuulumisia.

*commercial collaboration – book gifted*

Garden announcement: great burnet has survived the challenges of the Winter and is doing great. Now we just wait for the blooming. End of garden announcement. Let’s continue with gardening stuff. Apologies for those who rather read handcrafting and outfit related posts. Those are coming later, however now the garden is waking up so it’s important.

I just can’t stop admiring the garden every day, there’s just so much going on right now. Almost every day there is something new: berry bushes are pushing flowers, damson tree is in full bloom, lilies are popping up here and there. I’m childishly excited about everything that starts to grow (except ground elder in my flower beds). I’ve never really been much into tulips in the garden, but this Spring I might have made a little jubilation cheer when I noticed one of the two tulips have decided it’s time to bloom. Last two Springs there’s been no flowers in them. None of the perennials I planted last year died over the Winter and even the winter garlic mostly survived. Unlike last year. also the asparagus is starting to sprout. So little dance of victory is in order.

On the other hand, my pre-growing was a total bust. Sage and leek I sow in March died. Mums sudden death put everything in totally different perspective and re-potting the seedlings never happened. I console myself with the fact that there is always next year. Even though practice doesn’t always go as planned, atleast I have plenty of theory knowledge. I was gifted hefty book about gardening.

Tiiu Kukkasjärvi, the owner of Puutarhahetki-blog has gathered fabulous amount of her garden tips in one book (unfortunately only in Finnish). “Omavaraistelua kaupunkipihalla” is a book about garden plants, seeding, planting, harvesting, grow aids and compost. In the same book you also find recipes and tips for preservation, knowledge about beekeeping, henhouse and so on. The amount of sheer knowledge is almost making me dizzy. Most fantastic thing about the book is that it’s written for town house gardens. So you don’t need to live in the countryside or you don’t need huge garden to grow something edible and get some harvest. This book gives you tips for growing herbs and sprouting them inside, to make your own pot garden or creating small grow box area in tiny garden. You can sprinkle little edible plants into your flower bed or utilize your terrace to grown potted edible plants.

I didn’t have time to read the whole book yet, but that doesn’t matter because different topics have been divided in sections. So you can read only the bit that interests you at this very moment. Book also has lots of photos of plants and different gardening tasks. Only little minus I have to give to the book is about poor gluing of covers. They tend to curve outwards. If I remember my book binding class correctly, it’s got something to do with gluing the covers with cover page. It doesn’t affect on reading the book, it just makes it look silly on the table when the cover is arching upwards. However this might be a problem only in this specific copy. Book is sold in Readme.fi . I also recommend checking Tiiu’s blog. You will find more usefull tips and about their everyday life with the garden.

Punaluppio selvisi talvesta ja yli-innokkaasta kitkijästä (siis allekirjoittaneesta). Muistin vasta tänä aamuna että hei, mitenkäs se punaluppio. Olin ehtinyt kitkeä kukkapenkkiä jo melko rankalla kädellä tänä keväänä. Onneksi olin tajunnut varoa tätä vaikka en muistanutkaan että se oli punaluppio. /
Great garnet survived the winter and hyper-active weeder (aka me). I remembered this morning that oh, I wonder how the great garnet is doing. I had already weeded quite a bit unwanted weeds from the flowerbed before today. Thankfully I had realized this was not a weed, even though I didn’t remember what it was.
Helmililjat kukkivat ihastuttavan runsaana tänä vuonna. /
Grape hyacinth blooming is quite lush this year.
Kriikuna / Damson
Talvivalkosipulit ovat jo hyvässä kasvussa. /
Winter garlic are growing nicely.
Pikkiriikkiset parsan alut ovat nousseet. /
Miniscule asparagus sprouts have risen.
Viime vuonna tällä paikalla olivat perunoiden kasvusäkit. Maapohja on pääasiassa kivenlohkareita ja vähän multaa, sillä tässä on ollut silta navetan parveen. Suunnittelin tähän alunperin kasvihuonetta, mutta paikka on vähän hankala joten päätin tehdä siihen tällaisen vähän isomman yrtti-lavan. Siirsin siihen viikko sitten ruohosipulin ja talvehtineen iisopin sekä mäkimeiramin. /
Last year this was place for potato grow sacks. Ground is mostly stones and little bit of dirt, because this area used to be base for bridge to barn attic. My original plan was to build green house here, but it’s not ideal for it. So I decided to turn this area into permanent herb garden. Week ago I planted the chives, marjoram and hyssop there.
Tulppaani avautuu pian. / Tulip almost ready to open.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.