Esikasvatuksen taito / Pre-growing seedlings

Omavaraistelijoiden helmikuun #Suuntanaomavaraisuus -postausten teemana ovat esikasvatus ja sen kannattavuus. Kasvattelen itse melko pienimuotoisesti, eikä meillä vielä ole edes kasvihuonetta, joten en ole tullut edes laskeneeksi miten paljon kasvien esikasvattaminen minulle todellisuudessa säästää rahaa. Eikä se ole edes päätavoitteeni. Onhan se kuitenkin melko selvä että siemenet ovat edullisempia kuin valmiina ostetut taimet. Etenkin jos kasteluvesi on ilmaista ja kerää siemeniä itse kasvatetuista kasveista. Linkit muiden omavaraistelijoiden postauksiin löydät tästä alta. Ryhmän luotseina tuttuun tapaan Sari (Tsajut) ja Heikki (Korkeala). Postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2023/
Apilankukka https://apilankukka.fi/esikasvatus-ja-raha/
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/puutarhasuunnitelmia-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2023/

Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2-esikasvatukset.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/02/mita-kannattaa-esikasvattaa.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-14-esikasvatuksen.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-2/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kannattavuuden-kamala-maailima
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-2.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/02/omavaraistelun-taloudellinen-aspekti.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/02/esikasvatukset-mita-kannattaa-kasvattaa.html
Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/02/06/7722/

Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/02/06/helmikuu-23-esikasvatukset/

Olen itse usein vähän myöhässä esikasvatusten suhteen, mutta pyrin petraamaan tätä vuosi vuodelta. Tilasin Satokausi-kalenterin ja Puutarha-kalenterin hommaan avuksi. Niitä tulee selailtua melkein päivittäin ja tieto on kätevästi siinä samassa päivyrien ohessa. Tykkään siitä että Puutarha-kalenterissa on kauden vihannesten lisäksi myös muistutuksena milloin eri kasvikset olisi hyvä kylvää ja mitä hommia puutarhassa olisi hyvä tehdä minäkin kuukautena. Vielä kun saisi kuukalenterin siihen mukaan niin olisi melko täydellinen paketti. Kuun vaiheethan siitä löytyvät kyllä, mutta en ilman muistilappuja ikinä muista milloin on otollinen aika kylvää ja kitkeä. Olen ottanut tavaksi merkitä ne kalentereihin itse, mutta kaikki tämä oheissäätö vie aikaa oikealta tekemiseltä.

En ole vielä kylvänyt mitään, mutta pitänee ehkä tämän viikon aikana ottaa asiaksi käydä siemenpankki läpi ja katsoa mitä sieltä löytyy ja tarvitseeko tilata jotakin siemeniä lisää. Purjoa ainakin tekisi mieli kylvää ja sen kylvökausi alkaa olemaan käsillä. Ilman kasvihuonetta, avomaalla kasvattaen etenkin useat vihannekset vaativat esikasvatusta, muuten ne eivät ehdi tuottaa kunnolla satoa. Monet yrtit ja vihannekset kuten tomaatti, salvia, basilika, paprika ja kurpitsat hyötyvät esikasvatuksesta. Varsinkin jos haluat saada satoa aikaisemmin. Kesäkukistakin löytyy monta lajiketta jotka on viisainta esikasvattaa, jotta ne ehtivät kukkia Suomen lyhyessä kesässä. Sellaisia ovat mm. keijunmekko ja kelloköynnös, mutta myös tavallisemmat kasvit kuten auringonkukka ja samettikukka kukkivat varmemmin esikasvatettuina.

En ole ihan hirveästi vielä saanut esikasvatuksesta kokemusta mutta tiedän että jotkin kasvit ovat pahamaineisen vaikeita esikasvattaa itse. Tästä sain esimakua viime kesänä kun tilasin monivuotisen punaluppion siemeniä Hyötykasviyhdistykseltä. Kylvöohjeessa ei mainittu sen kummoisemmin muuta kuin että vaatii itääkseen viileähkön lämpötilan ja kelmun kylvöksen päälle, jotta kosteus ei haihdu liian nopeasti. Kylvin koko pussillisen siemeniä joita oli melko runsaasti ja niistä iti yksi. YKSI! Nyt jännään että selviääkö kesällä kukkapenkkiin istuttamani taimi talvesta. Jos ei, niin ensi keväänä ostan valmiita taimia. Näin huono itävyys ei mielestäni maksa vaivaa testata uudelleen. Joidenkin hankalien tapausten kohdalla voi siis olla järkevämpää hankkia kasvit taimina. Punaluppio on hauskan näköinen ruohomainen kasvi jonka kukinto on pitkän varren päässä oleva punertava pallukka. Se on vanha rohdoskasvi, mutta lehdet sopivat myös salaatteihin. Muita kinkkisiä on kuulemma upean sininen sinivaleunikko jonka siemenet vaativat myös kylmäkäsittelyn itääkseen. Itse en ole tätä edes rohjennut kokeilla.

Onko esikasvatuksesta sitten rahallista hyötyä? Kuten tuossa aiemmin totesin, en ole tehnyt mitään laskelmia aiheesta, mutta järjellä ajatellen kun satokausi sen myötä aikaistuu ja sadon määrä kasvaa niin tokihan siitä on hyötyä. Tänä talvena meillä on vielä näin helmikuussa itse kasvatettuja perunoita jäljellä (tosin niitä en esikasvattanut ja kylvinkin melko myöhään). Tosin olemme myös ostaneet potaattia sillä valitsemani lajikkeet eivät ole olleet isännän mieleen (violetit smioletit). Todellisen säästön laskeminen kyllä vaatisi melko tarkkaa ynnäämistä, sillä vuodet eivät ole veljiä keskenään. Joinakin vuosina sato epäonnistuu ja joinakin kaikkea tulee yli tarpeen. Riippuu siis pitkälti myös säästä, miten paljon esikasvatus tuottaa. Ja sitähän ei voi niin pitkälle kovin tarkkaan ennustamaan.

Self sufficiency bloggers February posts theme is pre-growing seedlings and how economical it is. My own pre-growing is quite small-scale, and we don’t even have the green house yet. For that reason, I haven’t really calculated how much exactly pre-growing saves me money. Saving huge amount of money isn’t even my main goal. But it is quite obvious that seeds are much cheaper to buy than seedlings. Especially if your water is free and you harvest your own seedbank. Links to other bloggers post here below. Our group leaders are as usual Sari (Tsajut) and Heikki (Korkeala). My post continues after links. Blogs are in finnish.

Finnish grow area 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2023/
Apilankukka https://apilankukka.fi/esikasvatus-ja-raha/
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/puutarhasuunnitelmia-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2023/

Grow area 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2-esikasvatukset.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/02/mita-kannattaa-esikasvattaa.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-14-esikasvatuksen.html

Grow area 3
Tsajut tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-2/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kannattavuuden-kamala-maailima
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-2.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/02/omavaraistelun-taloudellinen-aspekti.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/02/esikasvatukset-mita-kannattaa-kasvattaa.html
Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/02/06/7722/

Grow area 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/02/06/helmikuu-23-esikasvatukset/

I am often a bit late with my pre-growing, but I try to improve this every season. I ordered Harvest Season-calendar and Gardening diary to aid me with it. Those are special calendars and diaries which give tips about what vegetables and fruit are in season in the shops and what you should do in the garden each month. I like the fact that Gardening diary gives tips which vegetables should be seeded each month and what to do in the garden to make it the best possible garden you can have. I wish they would combine it with lunar calendar too. It does have the moon phases in it, but I never remember which is the best lunar time for seeding, planting or weeding. I have a habit of marking them in the calendar, but all this takes time from the actual gardening and such.

I haven’t seeded anything yet, but during this week I must check my seed bank and see if I need to get more seeds. I would like to grow leek and the season for seeding it is at hand. Without green house, on open land, many vegetables require pre-growing, otherwise they don’t have enough time to produce any harvest. Many herbs and vegetables like tomato, sage, basil, pepper, pumpkins and zucchini benefit from pre-growing seedlings. Especially if you want to get harvest earlier. There are also many summer flowers which you should pre-grow early, so that they have enough time to bloom in the short Finnish summer. Those kind of flowers are for example purple bell and Mexican bell, but also more common flowers like sunflower and marigolds bloom better when pre-grown early.

I don’t really have that much experience on early pre-growing, but I do know that some plants are notoriously difficult to pre-grow yourself. I got some taste of this when last spring I ordered some perennial great burnet from Finnish seed-company. Seeding instructions only mentioned that it requires relative cool temperature and seeds covered with cling film to prevent the moisture evaporating too fast. I seeded the whole bag, which was quite a lot of seeds and only one started growing. ONE! Now I nervously waiting if the seedling survives the winter in the garden. If not, then next spring I will buy seedlings from garden shop. With such bad seedling rate I don’t think it’s worth trying again. So with some tricky plants it’s worth buying them in saplings rather than trying to grow them from seed. Great burnet is fun-looking grass-like plant, which has red ball-shaped flower ontop of long stem. It is also old medicinal herb, but leaves can also be used in salads. Another tricky one is supposedly Himalayan blue poppy, with gorgeously blue flowers. It’s seeds also require cold treatment before they start growing. I haven’t even dared to try it myself.

Does pre-growing bring any monetary benefits then? Like I mentioned before, I haven’t done any calculations on the issue, but sensible conclusion would be that when harvest season starts earlier and due to that the amount of harvest gets bigger, it is beneficial. This winter we still have homegrown potatoes left in February (allthough I did not pre-gow them, and I did plant them quite late). Even though we have also bought some potatoes. Hubby didn’t like the tatoes I chose for growing (purple smurple). Finding out true saving on money would require prisice calculations, because years are not identical. Some years harverst fails and some years it is overflowing. Everything depends also on the weather, which we can’t predict that far ahead.

Viime keväänä esikasvatin kesäkurpitsaa, basilikaa, amppelitomaattia ja salviaa. Etualan ruohosipulim taimet on pihan ruohosipuli siementänyt itse. Myin taimia alkukesän pihakirppiksellä. /
Last spring I pre-grew zucchini, basil, tomato and sage. Chives in the front, were saplings from our perennial chives. I sold sapplings on our early summer yardsales.

Puutarhakalenterissa on kätevät kuukausivinkit esikasvatukseen. /
Gardening diary has handy monthly tips for growing vegetables.

8 Comments Add yours

 1. Onpa hurmaava tuo punaluppio! Ihan uusi tuttavuus itselleni. Kurkkasin Googlella ja luulin ensin veriapilaksi, mutta tuo näyttää somemmalta ja ehkä pienemmältä nuo tupsut?

  1. Rhia says:

   Jovelan Johanna – ihastuin punaluppioon kun bongasin sen jossain puutarhalehdessä. Jotenkin minua viehättää aina melko vaatimattomat, pienet kukat, mieluummin kuin valtaisat isot ja näyttävät kukat. En ole nähnyt veriapilaa ja luppiota vierekkäin, mutta arvelisin että kukinto on luppiossa vähän pienempi.

 2. Olen tehnyt juuri kuvaamallasi tavalla ja ostanut taimina hankalasti esikasvatettavat kasvit. Näin sain pihaamme esimerkiksi haastavaksi esikasvatettavaksi kuvatun köynnöspinaatin.

  Ehkä osaamisen karttuessa uskaltaudun kokeilemaan vaikeampiakin kasveja, nyt mennään näillä todella helpoilla ja saadaan onnistumisen kokemuksia :)

  1. Rhia says:

   Satu – Tsajut – Onnistumisen kokemukset nimenomaan on tärkeitä. Vaikka kyllähän sekin hivelee jos jonkun vaikean kasvin saa onnistumaan. Joskus vaan ei yksinkertaisesti ole jaksamista eikä aikaa alkaa vatuloimaan jonkun kanssa liikaa :D Itselle tuo punaluppion huono itävyys oli kyllä melkomoinen pettymys koska sellaisesta ei ollut mitään tietoa eikä mainintaa missään. Tai ehkä olin sitten vain huono kasvattaja, mene ja tiedä.

   1. Joskus asiat eivät vain onnistu. Kokeneemmat osaavat arvioida oliko syynä multa, siemenet, taidot vaiko vain huono tuuri. Harmillista kuitenkin kuulla punaluppiosta, olen sitä ihaillut ja ajatellut, että se voisi olla kasvi jota voisin kasvattaa puutarhaa varten. Taidan odottaa taitojen karttumista :)

    1. Rhia says:

     Satu – Tsajut – Leikillisesti usein todetaan että joskus onnistuminen on kiinni kuun vaiheista, mutta alan uskoa että puutarhahommissa se on kiinni oikeasti myös siitä :D Ymmärtääkseni punaluppiota saa myös taimina. Uskoisin että sitten kun se taimikasvatusvaihe on ohitettu se ei ole sen hankalampi kuin muutkaan puutarhakasvit.

 3. Maijalan Anna says:

  Itse olen vielä niin alussa omissa puutarhatouhuissani, että välillä kauhistuttaa nämä ihmisten kokemukset vaikeista kasveista :) Ehkä siis ensi vuonna kun vihdoin pitäisi olla kasvimaata ja kasvihuonetta käytössä, aloittelen niiden varmojen esikasvatusten kanssa – tai vaihtoehtoisesti villiinnyn mahdollisuuksista ja koitan kasvattaa ihan kaikkea…

  1. Rhia says:

   Maijalan Anna – Ei minullakaan mitään kovin pitkää kokemusta vielä ole, jokainen vuosi on vähän sellaista kokeilua. Testailen uusia kasveja ja erilaisia tapoja. Ei mitään rutiinia vielä ole tähän ehtinyt syntyä. Kasvihuonettahan meilläkään ei ole joten kaikki kasvatettava pitää olla avomaalle sopivia. Voihan olla että tuo punaluppion kinkkisyys oli kiinni omista heikoista taidoistani, mutta nyt kun nopeasti tutkin aihetta niin enemmän sitä näyttää olevan myynnissä taimina kuin siemeninä. Missään ei kuitenkaan mainita huonosta itävyydestä, yhdessä paikassa näin maininnan kasvullisesta lisäyksestä. Onneksi se on perenna ja leviää sitten jatkossa itsestään, mikäli taimi on selvinnyt talvesta. Saatan silti hankkia muutaman taimen ensikesänä, jotta saan runsaamman istutuksen.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.