15/12-22 Viherkasvit ja kevyt amppelituunaus / House plants and small revamp

Puutarhajutuista olen kirjoitellut viime vuosina paljonkin, mutta huonekasveista en varmaan kertaakaan. Siihen on melko simppeli syy. Minulla ei ole ollut viherkasveja 20 vuoteen. Tai no siis joo… onhan niitä ollut, jotain harvoja yksittäisiä silloin tällöin, mutta olen onnistunut tappamaan ne kaikki noin puolessa vuodessa. En ole sillä saralla ollut oikein koskaan mikään älyttömän hyvä viherpeukalo sillä ne vaativat paljon vaivaa, valoa, oikea-aikaista kastelua ja sen sellaista hössötystä. Ulkokasvit ovat paljon helpompia, vähän semmoisia pese-ja-pidä-tyyppisiä juttuja.

Muutama vuosi sitten päätin että kyllä tämän kasvien tappamisen nyt pitää loppua. Päätin ihan tosissani yrittää pitää muutamaa helppoa kasvia hengissä. Sanotaanko niin että ei se mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Sain jostakin pistokkaat rönsyliljasta ja kultaköynnöksestä ja myöhemmin herttaköynnösvehkasta ja kiinanruususta. Äidiltäni sain pistokkaan pikkuposliinikukasta. Kiinanruusu ja posliinikukka kuivuivat juurrutusvaiheessa vesilasiin kun en saanut aikaiseksi ruukuttaa niitä tai lisätä vettä. Kultaköynnös kuoli toissatalvena pimeyteen ja liikaan kasteluun. Samana talvena taistelun hävisi rahapuu jonka olin onnistunut pitämään hengissä jo muutaman vuoden. Toissatalvi vain oli todella todella pimeä enkä saanut aikaiseksi hommata kasvivaloa.

Mutta jästipää ei lannistu. Viimetalvesta jotenkuten selvisivät rönsylilja ja herttaköynnösvehka, sekä viimetalvena ostamani herttaköynnös. Etenkin rönsylinja oli kyllä niin surkeana että olin varma että on sen menoa. Kasvivaloahan minulla ei edelleenkään ollut. Keväällä istutin kummankin uudelleen ja vein ne eteläikkunalle kuistille. Alkukeväällä ostin anopinkielen jakotaimia jotka menivät ruukkuun jotenkin omituisesti koska yksi niistä tahtoo kaatua jatkuvasti. Kesemmällä löysin vielä paikalliselta rompetorilta erilaisia juorujen pistokkaita. Kaikki nämä pääsivät valoisalle kuistille paistattelemaan kesää. Ja alkusyksystä sain vielä kaverilta jonkinlaisen korallikaktuksen pistokkaita.

Sitten tuli syksy ja vähän niinkuin unohdin että kasvit pitäisi myös tuoda kuistilta sisälle kun ilmat alkavat viiletä. Toinkin ne sitten sisälle jossain vaiheessa, mutta korallikaktus ja pari juorua olivat jo ottaneet vähän osumaa viileästä kelistä. Vaan mitä tekee rönsylilja! Kesällä se näytti että ei siitä oikein mitään tule, ei se kuollut mutta ei oikein kasvanutkaan. Jurnutti vain. No mutta nyt kun toin sen sisälle se on vallan innostunut. Uusia lehtiä on tullut lisää ja se on tehnyt kaksi kukkavanaa. Aivan käsittämätöntä! En ole saanut rönsyliljaa kukkimaan yli 20 vuoteen. Ehkä viherkasvionneni nyt vihdoin kääntyy. Kaikki ovat vielä hengissä vaikka juorut ja kaktus ovatkin tällä hetkellä vielä vähän heikkokuntoiset.

Kissojen vuoksi joudun vähän miettimään että minne kasvit sijoitetaan. Nyx ei välitä kasveista eikä niitä syö, mutta nuo kolme tuholaista kyllä järsisivät niitä mieluusti. Ikkunapaikkoja on rajoitetusti joten päätin tehdä yhdestä amppelistani kaksikerroksisen. Makrameiden nyt ollessa vielä kuuminta hottia en ole itse yhtään innostunut tekemään niitä, vaikka kukka-amppeleina ne toimivat erinomaisesti. Oli miten oli, amppeliin piti mahduttaa kaksi ruukkua joten päätin solmeilla siihen toisen tasanteen. Ostin sopivanväristä puuvillalankaa ja solmin ihan perussolmuilla ristikon ja sivutuet amppelin yläosaan. Eihän tuo nyt yhtä nätti ole kuin alkuperäinen, mutta ajanee asiansa ja sinnehän se suurimmaksi osaksi jää kukkapurkin alle piiloon.

I have written quite a bit about gardening in recent years, but probably nothing about house plants. There is very simple reason for that. I haven’t had any house plants for 20 years. Well, yeah, I have… but very occasionally one, or two, because I always manage to kill them in about 6 months. I have never been very good at it, because they require lot of effort, light, correct watering and all that jazz. Garden plants are much more easy, kind of plug-and-play-type of things.

Couple of years ago I decided that the killing of plants must end. I really truly decided to try and keep them alive longer. Let’s just say it didn’t go according to plan. I got some cuttings from spider plant and ivy arum and later on I got chinese hibiscus and heartleaf philodendron. From mum I got hoya bella. Hibiscus and hoya died while still making roots in water glass. I forgot to add water/plant them. Ivy arum died winter before last, because it was too dark for it and I think I over-watered it too. In same winter the battle was lost for crassula ovata, which I had managed to keep alive for couple of years. That winter was just so so dark and I didn’t get around buying a light for plants.

But stubborn doesn’t give in. Last winter was also tough but somehow the spider plant and hearleaf philodendron survived. Also string-of-hearts, which I bought summer before, survived. Especially spider plant wasn’t looking too good. I still didn’t have the plant light. In the spring I planted both again, and took them to the very sunny lobby. Early spring I also bough mother-in-law’s tongue. For some reason they don’t seem to like standing up, but one of them keeps tilting over. During summer I also found some tradescantia. Everything went on to the lobby to catch proper sun. Early Autumn my friend also gave me some sort of coral cactus.

Then the autumn came and I sort of low-key forgot the plants in the lobby. I didn’t remember to bring them back in as soon as the weather turned cold. At some point I did, but cactus and tradescantia had already got some damage of the cold air. But what does the spider plant do! In the summer it looked like it’s not either dieing nor growing. But when I brought it in, it got excited. It’s grown new leaves and done two flower stems already.Unbelievable! I haven’t managed to make spider plant to bloom for over 20 years. Perhaps my house plant luck is turning now. They are all still alive, even though cactus and couple others are not in the best of condition right now.

Due to cats I always have to think where I am putting each flower. Nyx doesn’t care much about the plants, but the triplets will eat them. I have limited space for flowers at windows, so I decided to make one of my hanging basket a double-decker. Macrame is still hot trend, but I’m not really into making them. It works estremely well on hanging baskets though. Anyways, I had to put two flower pots into one hanging basket, so I needed to make another basket onto the bottom one. I bought matching cotton yarn and created second basket with basic knot. It’s not pretty, but it will work. It’s mostly covered by the flower pot anyways.
2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Komea rönsylilja! <3 Minä olen joskus erehtynyt kuvittelemaan että olisin jonkinmoinen viherpeukalo ja hyvä huonekasvien kanssa, mutta taitaapa olla että muinaisen menestyksen syynä oli vain sattumalta oikeat olosuhteet: nyt kun kasvuolosuhteet ovat uuden asunnon myötä muuttuneet huonommiksi, niin kasvit ovatkin yllättäen paljon "vaikeampia". :D

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Kiitos, olisitpa nähnyt sen keväällä. Oli aika surkea, nyt alkaa näyttää vähitellen normaalilta. Mulla on käynyt vähän päinvastoin. Kerrostaloasunnoissa onnistuin aina tappamaan kaikki kasvit. Oli suurimmalle osalle kasveista liian kuumaa ja kuivaa. Nyt kun on hiukan viileämmät kasvuolosuhteet kasvit eivät vaadi ihan niin paljon vettä. Tosin onhan näissä ihan kasvikohtaisia eroja. Olen alkanut miettiä että pitänee valita vanhanaikaisia huonekasveja jotka talvehtivat paremmin viileähköissä tiloissa. Sellaisia kuin amazoninlilja, apostolinmiekka jne.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.