14/12-22 Vintageaarre: 1920-luvun pitsimekko / Vintage treasure: 1920’s lace dress

Viime joulukalenterissa taisin mainita että minusta on tullut näemmä antiikkitekstiilien kerääjä. Sain hiljattain kaverilta muutaman vanhan vaatekappaleen joista ajattelin esitellä nyt yhden. Leikkausten ja materiaalien perusteella tunnistin sen heti aidoksi 1920-luvun iltapuvuksi. Tuolloin oli tapana tehdä läpikuultavia pukuja joiden alla käytettiin peittävämpää alusmekkoa, vaikkakaan ei se niin vakavaa 20-luvulla ollut jos alusvaatteet kuulsivat vaatteiden läpi. Ensimmäinen maailmansota merkitsi emansipaatiota. Naisille avautui uusia työmahdollisuuksia ja uria. Naiset alkoivat nähdä ja saada muitakin mahdollisuuksia kuin pelkästään kotona hellan ääressä lasten kanssa. Nuoret naiset ottivat itselleen tilaa, hylkäsivät vanhat sovinnaisuuskäsitykset. He alkoivat kuluttaa entistä enemmän rahaa myös itseensä ostamalla muotia, kosmetiikkaa, lehtiä, savukkeita, alkoholia jne. 1920-luvun muodikas nuori nainen, ns. flapper käytti juuri polvet peittävää “lyhyttä” hametta jonka vyötärölinja oli väljä ja laskettu lantiolle. Hänellä oli päänmyötäisen lainekampauksen peittona tyylikäs lähes lieritön kupuhattu, rennosti yhdellä tai kahdella napilla suljettu väljä päällystakki. Huulipunaa ja puuteria oli muodikasta lisätä julkisella paikalla, ennenhän se olisi ollut skandaali.

No, tuo kuvaus flapperista sopii enemmänkin amerikkalaisiin naisiin, Suomessa oltiin todennäköisesti pääosin maltillisempia ja sovinnaisempia. Aiempiin vuosikymmeniin verrattuna tämä läpikuultava pitsi ja silkkisifonki- ja -satiinimekko on melko rohkea, mutta kuitenkin moniin aikakauden iltapukuihin ja “bilemekkoihin” verrattuna aika maltillinen. Puvun alla on mustasta silkkisatiinista ja ihonvärisestä silkkisifongista tehty aluspuku. Yläosan herkkä silkkisifonki on valitettavasti hien, ihosta irtoavien rasvojen ja puhtaasti ajan vaikutuksesta lähes kokonaan hävinnyt. Jäljellä on enää riekaleita ja kädenteiden kaunis kapea koristeommel. Valitettavasti puku on mallinukelleni melko reilu joten se ei oikein tule tässä oikeuksiinsa vaikka puvun on tarkoituskin olla melko väljä käyttäjälleen. Aluspuvun leikkaus on täysin suora, vyötäröllä ei ole muotolaskoksia eikä rinnan kohdalla rintamuotolaskoksia. Lantiolle tai hivenen lantion alle on kuitenkin ommeltu noin 5 cm syvät laskokset joiden on tarkoitus antaa sivuille runsautta. Tämä tyyli, kuten hyvin monet vanhat vintagemallit, oli myöskin siitä kätevä että arvokkaasta silkkisatiini-kankaasta ei jäänyt hukkapaloja. Se käytettiin hulpiosta hulpioon. Leikkaus jäljittelee nk. “tunnin mekkoa”.

Peittävämmän aluspuvun päällä on täysin eri kuosiin ommeltu silkkipitsinen päällyspuku. Kangas on aivan käsittämättömän upea kukkapitsi, jonka reunat on kudottu kuviota myötäileviksi. Alus- ja päällyspuku ovat olleet pääntieltä ommeltuna yhteen. Siitä kertovat pitsipuvun pääntiellä näkyvät silkkisifongin riekaleet. Pitsipuvussa on pitkät hihat joissa on leveät kalvosimet. Ne on suljettu pikkuruisin nepparein. Olalla on pikkuruiset rypytyslangat jotka olivat tyypillisiä naisten vaatteissa aina 40-50-luvuille asti. Niillä saatiin aikaan tilaa rinnan kohdalle ja voitiin välttää muotolaskosten ompelu. Lantion alapuolella on leveä vyömäinen kaistale jonka alareunaan on ommeltu eräänlainen volanki. Volanki on hyvin kevyesti laskostettu edestä ja takaa, mutta sivuilla on runsaammat laskokset. Sivuille on myöskin muotoiltu helman alareunaan kulma, jollaiset olivat 20-luvulla tyypillisiä erityisesti juuri tällaisissa volangeissa tai muissa roikkuvissa drapeerauksissa. Puku on melko huonokuntoinen, eikä missään tapauksessa ole käyttökuntoinen. Minusta on kuitenkin kiinnostavaa vain katsella näitä vanhoja vaatekappaleita. Tutkia saumarakenteita, nähdä miten vaate oikeasti on toteutettu sata vuotta sitten.

In my last years Christmas calendar I mentioned that it looks like I have turned into antique garment collector. Recently I got couple old clothing pieces from my friend, and I want to show you one of them today. Based on the cut and material choises, I recognised this immediately for authentic 1920’s evening gown or party dress. At that time it was popular to make seethrough dresses with more opaque slip/underdress. Allthough it wasn’t that serious if underwear showed just a little bit. First World War was kind of new beginning for women, emansipation. New work opportunities and careers opened up for women. Women started see and get other options than just staying at home with kids. Young women took space, abandoned the old dusty ideals. They started spending more money also to themselves by buying fashion, cosmetics, magazines, cigarettes, alcohol and so on. Fashionable young women in the 1920’s, so called flapper wore loose “short” skirts, covering just barely their knees, with dropped waistline. She had streamlined wave hairdo and cloche covering it so deep they could barely see. Their coats were loose, closed casually with just one or two buttons. It was fashionable to add more facial powder or lipstick in public, when in previous times wearing make up at all was a small scandal.

Well, that description of a flapper suits better to Americans. In Finland people were probably more modest and conventional. Compared to earlier decades, this sheer lace, silk chiffon and silk satin gown is quite bold, but compared to some other evening gown and party dresses of the 20’s it’s still relatively moderate. Underdress is made of black silk satin and nude silk chiffon. Delicate silk chiffon top of the underdress is unfortunately almost completely disintegrated due to sweat, skin oils and the time. The only bits left is the delicate simple decorative stitching on the armcye and some shattered small pieces. Unfortunately dress is quite large for the mannequin, so it is not very well displayed here, however it is supposed to be relatively loose cut. The cut of the underdress is straight, there is no darts on the waist nor bust. There is about five centimeter pleat on either side though. They are suppose to give some fullness to the skirt sides. This, like many other vintage styles, was pretty handy because it is zero-waste cut. So it did not waste any of the expensive silk satin. Cut is also a variation of the famous “one hour dress”.

Ontop of this opaque underdress is sheer lace dress in completely different cut. Fabric is unbelievably beautifull floral silk lace. Edges of the lace has been woven to follow the pattern on the lace. Under- and top dress have been sewn together at the neckline. This is revealed by the small shreds of silk chiffon at the lace dress neckline. Lace dress has long sleeves with wide cuffs. Those are closed with tiny little snap buttons. There are small shirring on the shoulders. That was very typical style all the way to the 40’s-50’s. It gave more space for the bust without having to sew darts. Below the hips is wide, beltlike strip and on the edge of that has been sewn flounce. The flounce is just slightly pleated in front and back and more voluminously pleated on sides. The sides of the flounce are shaped pointy. That was typical design on flounces and loose drapes in the 1920’s. Unfortunately dress in in poor condition and by no means wearable. However I find it interesting just to look at these old clothes. To study the seam structures, see how garments really were made hundred years ago.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.